Norske anbefalinger for fysisk aktivitet bør endres, mener forskere

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Storbritannia har droppet rådet om at fysisk aktivitet bør pågå i minst ti minutter for å gi effekt. Nå bør Norge gjøre det samme, mener forskere.

Retningslinjene for fysisk aktivitet både her i Norge og i Storbritannia er forholdsvis like.

De anbefaler blant annet at friske voksne mellom 18 og 65 gjennomfører enten 150 minutter aktivitet med moderat intensitet eller 75 minutter aktivitet med høy intensitet i løpet av uka. Eventuelt kan du blande mellom intensiv og moderat aktivitet. Men hvordan fordeler du disse minuttene i løpet av uka?

Her skiller de norske og de britiske retningslinjene vei. I de norske retningslinjene anbefales det at du er i aktivitet i minst ti minutter i strekk dersom du skal få noen helseeffekt. Det har britene gått bort ifra. De sier nå at all aktivitet, om det er ett minutt, ti minutter, en halvtime eller mer, har effekt. Så lenge det blir 150 minutter med moderat aktivitet eller 75 minutter intensiv aktivitet til sammen.

– Vi vektlegger fordelene av all aktivitet på alle nivå, sier Charlie Foster til The Guardian. Han er en av ekspertene som har utarbeidet de nye retningslinjene.

Ulf Ekelund mener dette er noe Norge kan lære av.

Litt er bedre enn ingenting

Moderat og høy intensivitet

Moderat intensitet vil si at pusten går raskere enn vanlig. For eksempel når du går raskt.

Høy intensitet vil si mye raskere pust enn vanling. For eksempel når du løper.

Kilde: Helsedirektoratet

Ekelund er forsker ved Norges idrettshøgskole og var utpekt som en av de internasjonale ekspertene for å kommentere det vitenskapelige grunnlaget for anbefalingene. Han har også forsket på nettopp helsegevinsten av fysisk aktivitet.

Nylig publiserte han og kolleger en studie i tidsskriftet BMJ som undersøkte hvor mye fysisk aktivitet som må til for å redusere risikoen for dødelighet.

Resultatet var oppløftende. All bevegelse motvirker nemlig risiko for å dø tidlig.

Velger du å gå i trappa på vei opp til kontoret, har det faktisk effekt.

Det er måten Ekelund og kollegene har gjennomført studien som gjør den så spesiell. Vanligvis kartlegger forskere hvor fysisk aktive deltakerne er gjennom selvrapportering. Det kan fort føre til gale tall. Vi har nemlig en tendens til å skryte på oss en litt mer aktiv livsstil enn hva som faktisk er tilfelle.

Derfor bestemte forskerne seg for å utstyre deltakerne med aktivitetsmålere, slik at de fikk et mye mer presist bilde av aktivitetsnivået.

Det ga overraskende resultater.

Ulf Ekeland er forsker ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH
Ulf Ekeland er forsker ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

Ekelund forteller at tidligere studier som har tatt utgangspunkt i selvrapportert aktivitet, har konkludert med at det trengs mellom 450 til 750 minutter med fysisk aktivitet i uka for å senke faren for tidlig død mest mulig. I Ekelunds studie, var mengden betraktelig mindre: bare 168 minutter i uka.

Deltakerne i studien ble delt inn i fire grupper, fra minst til mest aktiv. I løpet av studien døde fem ganger flere fra den minst aktive gruppa sammenlignet med den mest aktive.

Men de som var hakket mer aktive enn den slappeste gruppa, hadde bare halvparten så høy dødelighet.

Altså skal det bare små forandringer til før man ser store helsegevinster. Du kan lese mer om studien i denne artikkelen fra Norges idrettshøgskole.

Derfor mener Ekelund nå at også norske retningslinjer bør endres i tråd med de britiske retningslinjene, som vektlegger fordelen med all aktivitet, også under ti minutter i strekk.

Helsa vår de siste 45 år:

(Saken fortsetter under)

Går du i trappa i stedet for å ta rulletrappa? Det telles som helsefremmende fysisk aktivitet. Nå vil forskere at det skal komme tydeligere fram i norske retningslinjer for fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Chun photographer / Shutterstock / NTB scanpix
Går du i trappa i stedet for å ta rulletrappa? Det telles som helsefremmende fysisk aktivitet. Nå vil forskere at det skal komme tydeligere fram i norske retningslinjer for fysisk aktivitet. Illustrasjonsfoto: Chun photographer / Shutterstock / NTB scanpix

Nordmenn er mer aktive i korte perioder

– Både USA og Storbritannia har tatt bort dette rådet om moderat aktivitet i ti minutter, sier Bente Morseth, som også mener at Norge burde vurdere å gjøre det samme.

Morseth er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen ved UiT - Norges arktiske universitet.

– Det er basert på et ganske tynt forskningsgrunnlag, så det er ikke noen grunn til å tro at man må være i aktivitet i ti minutter for å få effekt, sier hun til forskning.no.

Morseth er en av forskerne som jobber med Tromsøundersøkelsen, en befolkningsundersøkelse med rundt 6000 deltakere. Også her bruker forskerne aktivitetsmålere for å få et objektivt bilde av hvor aktive deltakerne er.

Tallene fra undersøkelsen er ikke publisert enda, men Morseth forteller at et foreløpig funn er at dersom man tar bort regelen om ti-minutters-bolker, er det en god del av befolkningen som er aktive, bare i kortere tid av gangen.

Les også:

Mengden er fortsatt den samme

Men – selv om korte økter med fysisk aktivitet gir helsegevinst, er det ikke slik at du kan si deg fornøyd med én tur i trappa hver dag. De britiske retningslinjene råder fortsatt til 150 minutter moderat aktivitet eller 75 minutter med mer intensiv aktivitet i uka, akkurat slik som de norske, understreker Ekelund.

– Den totale mengden er uendret. Om du deler mengden opp i to, tre eller fem bolker spiller ikke så stor rolle, sier han.

Bente Morseth mener det viktigste er at budskapet om at all aktivitet er god aktivitet når ut til de som er minst aktive.

– Det er de inaktive som begynner med litt aktivitet som får størst helsegevinst. Om du ikke når opp til 150 minutter, er det forskning som viser at også 75 minutter i uka kan redusere risikoen for tidlig død, forteller hun.

Og du trenger så klart ikke å stoppe opp på 150 minutter heller.

– Om du velger å ha 300 minutter med rask gange i uka, så får du ytterligere helsegevinst av det, forteller Ekelund.

I tillegg rådes både nordmenn og briter til å trene styrke to ganger i uka.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Helsedirektoratet: All aktivitet er god aktivitet

Det er Helsedirektoratet som utarbeider og formidler norske retningslinjer for fysisk aktivitet.

Jakob Linhave, avdelingsdirektør for miljø og helse ved Helsedirektoratet påpeker at norske og britiske retningslinjer er så å si helt like. Han sier også at kunnskapen om at mindre enn ti minutters aktivitet av gangen er helsefremmende ikke er ny.

– I Norge har vi alltid sagt at all aktivitet er god aktivitet. Men vi har hatt en skala som sier at jo mer aktivitet, jo bedre er det. Vi har alltid anerkjent at uansett hvor lite aktivitet det er, så er litt bedre enn ingenting, sier Linhave til forskning.no.

Linhave forteller at Verdens helseorganisasjon snart skal gå gjennom nyere internasjonal forskning på fysisk aktivitet. Dermed vil Helsedirektoratet gjøre en vurdering ut ifra denne gjennomgangen.

Men inntil videre vil minimumsanbefalingene stå som de er.

Det betyr likevel ikke at du skal ha dårlig samvittighet om du ikke greier å være aktiv i ti minutter i strekk.

– For noen kan det være en utfordring å være aktiv i ti minutter. Det er helt greit. Det viktigste er at man finner en aktivitet man liker, sier Linhave.

Les også:

Noe å lære fra amerikanske retningslinjer

Det er ikke bare britene vi kan lære av, ifølge Ulf Ekelund. Også amerikanernes retningslinjer har noen prinsipper som er verdt å notere seg.

– Britene skriver at sedat tid, altså stillesitting, er assosiert med en økt fare for tidlig død uavhengig av mengden fysisk aktivitet. Men det er flere studier som viser at det er et samspill mellom sedat tid og fysisk aktivitet, sier Ekelund.

– Men det er amerikanerne opptatt av i sine retningslinjer. Har du en jobb hvor det er mye stillesitting, bør du være mer fysisk aktiv. Og det er fullt mulig å eliminere den negative effekten av stillesitting, sier forskeren.

Først og fremst generelle råd

Ekelund påpeker at retningslinjene for fysisk aktivitet må ses i et folkehelseperspektiv. De sier nemlig noe om hvor mye aktivitet som trengs for å motvirke risikoen for tidlig død og forebygge mot for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes og visse typer kreft.

De er altså ikke råd rettet mot for eksempel vektnedgang eller bedre kondisjon.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll
Siste nytt
15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll
Populært