Eksplosjon i Russland skaper frykt for koppevirus: – Høres jo skummelt ut

Koppevirus har vært utryddet siden 1980, men en nylig eksplosjon har fått flere til å frykte en ny epidemi.
Koppevirus har vært utryddet siden 1980, men en nylig eksplosjon har fått flere til å frykte en ny epidemi. Foto: Illustrasjonsbilde: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix

Frykten for en ny epidemi av koppevirus har spredt seg, men Folkehelseinstituttet ser ingen grunn til bekymring. Om det skulle komme et nytt utbrudd, er mange i Norge mottagelige for sykdommen.

Det russiske laboratoriet Vector er ett av to steder i verden som oppbevarer den dødelige sykdommen koppevirus. På mandag fikk en gasslekasje laboratoriet til å eksplodere under en pågående oppussing, og en brann spredte seg utover bygget, skriver blant annet Forbes.

Nå fryktes det at eksplosjonen vil skape en ny spredning av koppevirus.

– Det høres jo veldig skummelt ut. Det er vanskelig å vite mye om i hvilken grad det er fare for at disse prøvene kommer ut, forteller Even Fossum, vaksineforsker ved Rikshospitalet, til ABC Nyheter.

Koppevirus herjet hele verden frem til 1980. Da ble sykdommen erklært utryddet etter en global innsats med bruk av vaksiner, skriver Folkehelseinstituttet . Siste registrerte tilfelle av sykdommen i Norge var i 1978, ifølge Dagens Medisin.

Det anslås at kopper kan ha tatt så mange som 500 millioner menneskeliv i løpet forrige århundre.

Globalt var sykdommen utryddet – men stormaktene på hver sin side av «jernteppet» sikret seg hvert sitt eksemplar av viruset. Laboratoriet Vector i Novosibirsk i Russland, og Central for Disease Control i Atlanta, USA.

Russland hevder det er ufarlig

I etterkant av eksplosjonen varslet laboratoriet selv at det ikke er noe fare for en spredning av sykdommer.

Vector hevder at det ikke ble oppbevart noe farlig, biologisk materiale i rommet eksplosjonen oppstod i, ifølge CNN. Også ordføreren i Novosibirsk insisterer på at eksplosjonen ikke utgjør noen fare for lokalbefolkningen.

Even Fossum er vaksineforsker ved Rikshospitalet. Foto: Privat
Even Fossum er vaksineforsker ved Rikshospitalet. Foto: Privat

– Ut i fra det Russland selv skriver, er det jo ikke fare for spredning, men man gjør seg jo opp noen tanker rundt det. Faren for at viruset skulle komme ut ved en eksplosjon, er litt vanskelig å spekulere for mye i, sier Fossum, og slår fast:

– Det jeg kan si er at kopper er et forferdelig virus, og noe vi skal være veldig glad for at vi har blitt kvitt.

Les også : Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut

Siri Laura Feruglio, overlege ved avdeling for smitte, vann og dyr ved Folkehelseinsituttet, forteller til ABC Nyheter at hun ikke ser noen grunn til frykt.

– Vi forholder oss jo til det laboratoriet skriver, at brannen oppstod under oppussing i det laboratoriet, og at det ikke var noe pågående arbeid med biologisk materiale i rommet. Hendelsen, slik den er beskrevet, gir ingen indikasjoner på at dette er noe å frykte, forteller Feruglio.

Les også : 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor

Vaksineskepsis skaper bekymring

Tidligere i år kom WHO med en rapport over de ti største truslene mot global helse. Blant dem var vaksineskepsis. Så hvordan ville egentlig en vaksineskeptisk verden bli berørt av et koppeutbrudd?

– Det er vanskelig å se for seg at det skulle bli verre enn det var da det herjet som verst, men kopper er blant de dødeligste sykdommene vi har hatt. Det er kanskje den verste sykdommen vi har hatt i Norge, forteller vaksineforsker Fossum.

Han legger til at ikke alle nordmenn er vaksinert:

Omtrent halvparten av Norges befolkning er ikke vaksinert mot kopper i dag, så vi har veldig mange mennesker som er mottakelige til viruset. Selv er jeg 42 år og uvaksinert, så alle fra min alder og nedover faller i samme kategori, sier Fossum.

– Er det en økende vaksineskepsis i Norge?

Ja og nei. Ser man på vaksinedekningen i Norge de siste årene, har den gått svakt oppover. Det betyr at det har hvertfall ikke hatt noen stor innvirkning på hvorvidt folk har blitt påvirket.

Fossum påpeker at enkelte personer gjør mye ut av sin vaksineskepsis, og at deres bruk av sosiale medier kan bidra til å spre misinformasjon som kan påvirke andre.

– Mye av anti-vaksineretorikken har sitt utspring i USA. Takket være sosiale medier kommer det til Norge også. Man blir eksponert for mer, men så langt har vi ikke sett noen negativ innvirkning på vaksinering i Norge.

– 37 grader vil drepe virus

En jugoslavisk kvinne med kopper i 1972. Foto: CDC/ Dr. William Foege
En jugoslavisk kvinne med kopper i 1972. Foto: CDC/ Dr. William Foege

Eksplosjonen i laboratoriet og brannen som ble utløst som følge av den, kan ha drept eventuelle virus, skriver amerikanske CNN.

– Virus er skjøre og temperaturer høyere enn 37 grader vil drepe dem, fortalte legen Joseph Kam, som er professor ved Stanley Ho-senteret for nye smittsomme sykdommer til CNN.

Men - under visse omstendigheter, kan en eksplosjon spre viruset:

– Deler av trykkbølgen fra eksplosjonen kan føre det vekk fra stedet det originalt ble oppbevart, fortalte Kam. Han la til at spredningsområdet kunne være alt fra ti til et par hundre meter stort.

Brannen skal ha spredt seg gjennom ventilasjonsanlegget. En ansatt ved Vector fikk tredjegrads forbrenning i ulykken, skriver The Guardian.

Spredte frykt på Twitter

Siden nyheten om eksplosjonen spredte seg, har det vært fryktet at viruset vil bli benyttet ved bioterrorisme eller bli spredt på andre måter. Flere frykter en ny epidemi av viruset - eller av ebola og miltbrann, som laboratoriet også huser. Ifølge BBC har laboratoriet en av verdens største samling av ulike virus.

Mange tok til Twitter for å dele sine bekymringer:

– Dødelighet på cirka en tredjedel

En bangladeshisk jente med koppevirus. Bildet er fra 1973. Foto: CDC/ James Hicks
En bangladeshisk jente med koppevirus. Bildet er fra 1973. Foto: CDC/ James Hicks

Kopper var svært smittsomt og alvorlig. Ifølge Folkehelseinsitituttet var symptomer på sykdommen feber, hodepine, brekninger og smerter i rygg. Etter noen dager begynte man å få utslett: først i ansiktet, og videre på armer og ben, og i løpet av et døgn ville det spre seg til hele kroppen.

– Koppeviruset hadde en dødelighet opp mot cirka en tredjedel av dem som ble infisert. Om det ville vært like heftig i dag, er litt usikkert. Men det ville fortsatt vært veldig, veldig farlig i dag, forteller vaksineforsker Fossum.

Skulle kopper bryte ut igjen, er det grunn til å tro at sykdommen vil være like alvorlig som før. I tillegg er det en stor andel av dagens befolkning som ikke er vaksinert mot sykdommen.

Faktisk stammer uttrykket «pokker» fra sykdommen. Det ble betegnet som kraftig banning før, og betydde at man ønsket noen pokker – et annet ord for kopper – og dermed en nesten sikker død. I dag anses ikke ordet som banning, heller et kraftuttrykk.

Delte meninger om et eventuelt nytt utbrudd

Feruglio fra Folkehelseinstituttet synes det er uheldig å hekte en eventuell ny spredning av viruset på hendelsen i Novosibirsk. Likevel tror hun verden er godt rustet for en mulig epidemi:

– Selv om sykdommen er utryddet har WHO valgt å beholde disse to lagrene av viruset for å fortsette med forskning, utvikling, og for å kunne forske på nye medisiner. Det har kommet nye vaksiner fra USA som følge av det, og nytt medikament som viser at vil være effektive mot koppevirus eller lignende virus.

Feruglio trekker frem Norge som spesielt motstandsdyktige mot infeksjonssykdommer.

– Vi bor i et samfunn som er gode på å mobilisere smitteverntiltak, som er en viktig del av å bekjempe spredning av smittsomme sykdommer. Godt utviklede land som Norge er mye mindre sårbare mot slike utbrudd.

Staten brukte millioner på vaksinelager

Frykten for en spredning av koppevirus som biovåpen har også vært delt av den norske regjeringen. Senest i mai i år varslet regjeringen at de ville bruke 12,8 millioner kroner av statsbudsjettet på å etablere et vaksinelager mot koppevirus.

– Man må hele tiden tenke på beredskap for å trygge folkehelsen, og arbeidsgruppen har sett at det er et behov for vaksine mot sykdommen. I gale hender utgjør viruset en trussel mot befolkningen, sa eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug til VG den gang.

Hun understreket at det kun var et forebyggende tiltak mot en potensiell trussel.

Folkehelseinsituttet har en faggruppe som jobber med dette, men vil ikke kommentere hvor stort omfang av vaksiner det er snakk om.

– Det er under bearbeidelse. I faggruppen som jobber med dette tar man høyde for å kunne beskytte befolkningen ved potensielle utbrudd. Men det er ingenting som tilsier at man skal begynne med massevaksinering mot en sykdom som heldigvis ikke finnes lenger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot
Siste nytt
16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot
Populært