Spør psykologen: Datteren min sender stygge meldinger. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne sliter med relasjonen til sin datter.
Kvinne sliter med relasjonen til sin datter. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne synes det er vanskelig at hun hjelper datteren økonomisk og samtidig får stygge meldinger. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg hjelper min datter som er enslig mor med barnepass, henting av barnebarnet og jeg kjøper klær når det trengs. Datteren min sier at hun ikke har penger til det, og da synes jeg synd på dem. Resultatet er ofte at jeg får stygge meldinger. Jeg forstår ikke grunnen til det. Når meldingene kommer, lar jeg vær å svare, for jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal svare. Jeg er en dame som har passert 60 år, så jeg begynner å kjenne dette skikkelig på kroppen. Og hvis jeg ikke gjør som hun sier, truer hun med at jeg ikke skal få se barnebarnet mitt mer.

Hva skal jeg gjøre?

Hilsen kvinne (60+)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Så flott at du hjelper datteren din og stiller opp for barnebarnet ditt. Det er en stor ressurs for barn å ha trygge tilstedeværende besteforeldre i livet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut i fra det du skriver kan jeg ikke unngå å tenke at det må være noe mer som skjer mellom A og B. Du skriver at du hjelper til økonomisk og praktisk (A), og at det ut av det blå resulterer i stygge meldinger (B). Hvis det rent faktisk er slik at stygge meldinger og trusler dukker opp uten forvarsel og at relasjonen deres ellers har vært god, så vil jeg si at dette bekymringsfullt. Det tyder på mangel på impulskontroll og atferdsregulering, hvilket ikke er positivt når hun er aleneforsørger til barnet sitt.

Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Jeg vil derimot våge meg på å anta at det må være noe i deres relasjon som er vanskelig for dere begge. Kanskje trenger hun hjelpen hun får fra deg, men at hun likevel opplever det som et nederlag at hun må ta den imot. Kanskje oppleves det invaderende? Hvis vi er i behov av hjelp kan det være vanskelig å være tydelig med grensesetting. Jeg mener ikke med dette å rettferdiggjøre at hun skriver disse stygge meldingene eller truer deg. Det siste er alvorlig, og det er fullt forståelig at du opplever situasjonen vond og utfordrende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg kan ikke se hvordan dette kan løses på en god måte dersom dere ikke får i gang en dialog om hva som egentlig plager henne.

Hva det er som trigger henne til å bli sint? Kanskje er dette vanskelig å få til bare dere to. I slike tilfeller anbefaler jeg på det varmeste å ta kontakt med Familievernkontoret der dere bor. De kan både mekle og hjelpe dere til å bli enige om en samværsavtale.

Spør psykologen: Min samboer blir aldri fornøyd – skal jeg gå fra ham?

Skulle det verste skje ved at hun nekter deg samvær med barnebarnet ditt og du ønsker å ta det videre, må du uansett ha en gyldig meklingsattest fra FVK.

Jeg ønsker dere lykke til, og håper virkelig dere finner ut av det.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.