FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie

En tenåringsmor i Venezuela med sitt lille barn. Venezuela, som er ridd av en politisk og økonomisk krise, har de siste årene opplevd at utviklingen har gått feil vei når det gjelder dødsfall blant mødre og barn.
En tenåringsmor i Venezuela med sitt lille barn. Venezuela, som er ridd av en politisk og økonomisk krise, har de siste årene opplevd at utviklingen har gått feil vei når det gjelder dødsfall blant mødre og barn. Foto: Ariana Cubillos / AP

Til tross for kraftig nedgang dør fortsatt 2,8 millioner barselkvinner og nyfødte hvert år – de fleste av grunner som kunne vært forhindret, ifølge FN. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at en mor eller et spedbarn dør hvert 11. sekund, og at det hvert minutt er fem fødsler som ender i tragedie. I fjor døde 7.000 nyfødte hver eneste dag.

– Rundt omkring i verden er fødsler en gledelig begivenhet. Likevel blir en fødsel til en familietragedie hvert 11. sekund, sier UNICEFs leder Henrietta Fore, som understreker at rent vann, næring, enkle medisiner og vaksiner kan avgjøre forskjellen mellom liv og død.

Verden har de siste tiårene opplevd en kraftig nedgang i antall dødsfall i forbindelse med fødsel, men nye FN-tall viser at det er store forskjeller mellom ulike regioner og land.

Verst står det til i afrikanske land sør for Sahara, der nesten 50 ganger så mange kvinner dør under fødsel sammenlignet med i høyinntektsland. Barn har her ti ganger så høy risiko for å dø under fødsel som i rikere land.

Økning i USA

Samtidig er det 13 land som har opplevd at utviklingen har gått feil vei mellom 2000 og 2017. Blant disse er Syria, Venezuela og USA.

– Hvis vi ikke skynder oss, kommer vi til å miste 50 millioner barn uten grunn, sa Stefan Peterson, helsesjef i Verdens barnefond UNICEF, da to nye FN-rapporter ble lagt fram i Genève torsdag.

Det er USA som har opplevd den største økningen. Der har dødsraten blant kvinner i forbindelse med fødsler økt med 58 prosent i løpet av en periode på 17 år.

Den viktigste grunnen til at mødre- og barnedødeligheten har gått ned, er bedre tilgang til helsetjenester. Siden århundreskiftet er antall dødsfall blant barn under fem år nesten halvert, men fortsatt var det 5,3 millioner barn under fem år som døde i fjor, hvorav halvparten i den første måneden etter fødselen.

Stor nedgang

Fra år 2000 har antall kvinner som dør som følge av komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel, falt med over en tredel. Det betyr at 295.000 kvinner døde i 2017 mot 451.000 sju år tidligere. En enorm framgang, ifølge FN, men det innebærer fortsatt at om lag 800 kvinner døde hver eneste dag i 2017 som følge av graviditet og fødsel.

I FNs bærekraftmål har verden forpliktet seg til å få ned mødredødeligheten til under 70 dødsfall per 100.000 fødsler innen 2030. Mange land er allerede i mål, men 50 land henger langt etter.

I Afrika sør for Sahara dør fortsatt hvert 13. barn før de fyller fem år, mens én av 37 kvinner dør under fødsel. Til sammenligning er det kun ett av 196 barn og én av 6.500 kvinner i Europa som gjør det samme, viser FN-tallene.

Personvernpolicy