Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid

Hva skal til for å oppnå gode resultater i toppidretten? Illustrasjonsfoto: Chalermpon Poungpeth / Shutterstock / NTB scanpix
Hva skal til for å oppnå gode resultater i toppidretten? Illustrasjonsfoto: Chalermpon Poungpeth / Shutterstock / NTB scanpix

Utøvere og trenere som er mest opptatt av utvikling fremfor resultater, er de som ofte gjør det best, ifølge forsker.

Norge er et lite land. Samtidig har nordmenn gjort enorme toppidrettsprestasjoner gjennom årene. Fra ski og friidrett til golf og tennis. Finnes det noen fellesnevnere for disse suksesshistoriene? Ja, det gjør det, ifølge forsker Frank Eirik Abrahamsen.

– Det sies at alle idretter er unike, og jeg er enig i at alle idretter har unike elementer. Men til syvende og sist handler det om at folk skal prestere, sier han.

Abrahamsen er leder ved seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole (NIH). Han har forsket mye på utøvere, trenere og organisasjoner i norsk og internasjonal toppidrett.

Nylig holdt han et foredrag ved NIH om hva han mener kjennetegner de som lykkes i toppidretten over tid og hva som ofte kjennetegner de som ikke lykkes.

Norske særegenheter

Abrahamsen trekker blant annet fram barneidrett som et utgangspunkt for utviklingen av norsk toppidrett.

– Norge har en barneidrettsbestemmelse som sier at barn ikke skal premieres før de fyller tolv år, forteller Abrahamsen.

Frank Eirik Abrahamsen har forsket mye på utøvere, trenere og organisasjoner i norsk og internasjonal toppidrett. Foto: Norges idrettshøgskole
Frank Eirik Abrahamsen har forsket mye på utøvere, trenere og organisasjoner i norsk og internasjonal toppidrett. Foto: Norges idrettshøgskole

Det gir mindre resultatfokus og bidrar til både idrettsglede og fellesskap, mener han.

– Det gjør at vi kan ha med flere lenger. Det blir en pyramide hvor vi har flere utøvere i bunnen og toppidrettsutøvere på toppen.

Forskeren påpeker at han er godt kjent med at dette ikke alltid fungerer i praksis. Han har tidligere skrevet et blogginnlegg på forskning.no hvor han tar et oppgjør med resultatfokuset i norsk barneidrett.

Blogginnlegget kan du lese her.

Norsk suksess handler også om hvordan vi er som nasjon:

– Vi er en demokratisk nasjon hvor vi har en flat hierarkisk struktur og trenere og utøvere har like stor verdi.

Forskeren forteller at trenere som kommer hit fra andre land, som gjerne skal være sjef med «stor S», ofte sliter med å tilpasse seg etter den norske strukturen.

Les også:

Riktig motivasjon

Ifølge Abrahamsen er det ikke nødvendigvis trenerne som er mest opptatt av resultater som gjør det best.

Dette handler om hva som motiverer utøvere. Forskeren forteller om hvordan utøvere jobber med mål om å bli bedre enn konkurrentene, men også for å bli den beste versjonen av seg selv. Trenere burde derfor ikke bare mase om resultater, men heller være opptatt av hvordan utøveren skal jobbe for å oppnå resultatene.

– Det bør handle om at utøverne utvikler seg, mener Abrahamsen.

Jo mer kompetanse utøveren får, jo mer tilgang får han eller hun til resten av laget sitt, får styre mer selv og får en nærere relasjon til treneren. Alt dette fungerer som motivasjon for utøveren. Det at utøveren utvikler kompetansen og blir bedre er det som får dem til å bli i toppidretten, mener forskeren.

Tidligere studier har også vist at trenere som vektlegger indre motivasjon og som gir relevante tilbakemeldinger er viktig for å forhindre frafall i barneidretten. Det kan du lese mer om i denne saken fra Norges idrettshøgskole . En annen studie fra NIH viste hvor viktig samspillet mellom motivasjon og selvdisiplin er for toppidrettsutøvere.

Abrahamsen forteller at de gode trenerne og forbundene er opptatt av å lære av egne suksesser og feil, men også av andres, slik at de unngår å falle i de samme hullene som andre har gjort før. Å dele kunnskap med andre, selv konkurrerende land, er viktig for å lykkes, mener han.

– Det handler også om å lære av suksess. Å finne ut hva vi gjorde for å lykkes er vel så viktig, mener forskeren.

Les også:

Viktig å støtte treneren

De som lykkes over tid, er gjerne de som tør å spørre og tør å være ydmyk. Abrahamsen oppfordrer til å søke kunnskap ikke bare fra egne eksperter, men også på tvers av andre idretter.

– Skal du bli den raskeste spilleren på fotballbanen, hvorfor ikke snakke med den beste sprinttreneren?

Det er også vel så viktig at det er et godt miljø rundt treneren, påpeker Abrahamsen. Selv når det går skikkelig dårlig, bør treneren få mer tid, også når media spekulerer i om ikke treneren burde sparkes.

– Forbund som backer opp treneren i hardt vær, kjennetegner de som lykkes. Det handler om å tørre å stå ved de valgene som de har gjort og ikke avviker fra ideene på kort sikt bare for å få bedre avisoverskrifter.

Les også:

Viljestyrke, gode forberedelser og relasjoner

Øyvind B. Sandbakk sier seg enig i prinsippene som Abrahamsen trekker fram. Sandbakk er professor ved NTNU og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforskning.

Han mener det gjerne er tre fellestrekk for suksess i toppidretten:

1. Optimal treningskvalitet

Øyvind B. Sandbakk er professor og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforskning. Foto: NTNU
Øyvind B. Sandbakk er professor og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforskning. Foto: NTNU

– Treningskvaliteten må være spesifikt rettet mot de egenskapene som idretten krever, skriver han i en e-post til forskning.no.

Utøveren må holde den høye treningskvaliteten over lengre tid og treningen må stadig utvikles.

– Det krever en helt spesiell viljestyrke for å fortsette med dette over så mange år. Lidenskap for arbeidsoppgavene og gjennomføringskraft ligger gjerne til grunn for at dette skal utvikle seg til det aller høyeste nivå, sier Sandbakk, som minner om at det er viktig å ivareta hele mennesket i en slik prosess.

2. Gode forhold i prestasjonsteamet

Gode forhold mellom de ulike aktørene i toppidretten er helt sentralt for å kvalitetssikre den treningen som må til, mener Sandbakk.

– Her har relasjonen mellom trener og utøver spesielt stor betydning slik at treneren på en optimal måte kan støtte og utfordre utøveren i det daglige arbeidet.

I tillegg er gode forhold mellom utøvere, men også mellom støtteapparat og Olympiatoppen helt sentrale.

3. Gode forberedelser og gjennomføring

Det er viktig med gode forberedelser og gjennomføring av konkurranser, mener Sandbakk.

– Slik får man ut potensialet når det virkelig gjelder.

Altså må fysiske, tekniske og mentale egenskaper være helt skjerpet, det må være en god dynamikk mellom utøveren og treneren og utøvere imellom, og utstyret de skal bruke, må selvsagt være i orden.

Les også:

Dette går igjen hos de som mislykkes

Abrahamsen forteller også at de beste trenerne og utøverne ikke overforenkler. Med det mener han at dersom en utøver leverer ny personlig rekord i et løp, kan man ikke forvente at utøveren skal levere dette som ny snitt-tid på trening.

For på samme måte som det finnes kjennetegn for de som lykkes, er det også kjennetegn på når det ikke fungerer:

– Særlig hvis treneren er redd for jobben sin. Kanskje har de drømt om å bli landslagstrener hele livet – så er de redde for å miste jobben sin. Da skjuler man gjerne feil og deler ikke erfaringer, sier Abrahamsen.

Åpenhet og erfaringsutveksling er nemlig viktig, slår forskeren fast.

– Det kan være mange årsaker til manglende åpenhet. Kanskje er treneren redd for å feile, eller kanskje har de ikke system og struktur for å dele erfaringer. Og man skal jo ikke dele alt - jeg ville ikke delt taktikken min rett før en fotballkamp, men samtidig: Det kommer ingenting inn i en lukket hånd, sier forskeren.

– Ønsket om suksess må være større enn frykten for å mislykkes, mener han.

I tillegg advarer forskeren mot å velge enkle løsninger og å kun tenke på resultater.

Abrahamsen mener at trenere som heller er villige til å planlegge, bruker tid på utvikling og som ser på helheten fremfor bare resultater, har større sjanse for å lykkes. De som tør å stå i det når ting ikke går helt etter planen, vil trolig også komme bedre ut av det når stormen har gitt seg.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon
Siste nytt
18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon
Populært