Et nytt helseregister for dyr innføres

Hundesykdommen i Norge har skapt bekymring blant hundeeiere. Nå innføres det et nytt helseregister for dyr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hundesykdommen i Norge har skapt bekymring blant hundeeiere. Nå innføres det et nytt helseregister for dyr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. oktober skal rundt 200 dyresykehus være innmeldt i et nasjonalt helseregister for dyr. Veterinærinstituttet sier at et slikt register er nyttig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil være det første landet i verden med et slikt register for dyr. Systemet gjør det enklere for veterinærer å få oversikt over diagnoser.

– Hadde vi hatt dette tidligere, kunne det ha vært til stor hjelp for oss nå, sier kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet til NRK.

Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene, men Veterinærinstituttet og Mattilsynet sliter med å finne årsaken til sykdomstilfellene.

Det har ikke hittil vært noe landsbasert statistikk over hunders helse. Haukaas sier at det at de ikke har noe å sammenligne med, er en utfordring når de skal prøve å finne årsaken til denne sykdommen.

– Vi trenger å vite om sykdomsbildet har vært normalt. Er dette variasjoner vi finner fra år til år, eller er dette et utbrudd. Det å få dette systemet nå vil være en stor hjelp for oss i arbeidet vårt, sier han.