ME-syke Ida ble nektet TT-kort

<p></p><p>ME-syke Ida Hofsø Eidissen kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-kort. Foto: Hilde Unosen</p>
ME-syke Ida Hofsø Eidissen kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-kort. Foto: Hilde Unosen

ME-syke Ida Hofsø Eidissen (30) kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-drosje.

– I praksis må man være innmari frisk for å være alvorlig syk, konstaterer Ida.

Ida Hofsø Eidissen fikk diagnosen ME (kronisk utmattelsessyndrom, nå også omtalt som CFS) for nærmere ti år siden. Den gang ble hun vurdert til å ha en mildere form for ME. De siste årene har Ida bare blitt sykere og sykere.

Hun er avhengig av rullestol utendørs. I perioder er hun så dårlig at hun ikke klarer å vaske håret eller pusse tennene selv. Trappa har hun ikke gått på flere uker. Innendørs i leiligheten er det katten Loke som holder henne med selskap når samboeren har dratt på jobb.

– Det hadde vært fint å komme seg litt ut, kunne gjøre enkle ærend selv, eller dra på besøk.

Men da trenger hun å bli kjørt fra dør til dør. Det har ikke Ida økonomi til.

Derfor søkte Ida om TT-drosje i februar 2018.

Siden den gang har årstidene forsvunnet forbi utenfor blokkleiligheten på Tveita. Ida har blitt sittende inne.

Les også: Erik (5) kan gå – derfor får han nei til HC-parkering

Første avslag

«Tilrettelagt transport i form av TT-drosje gis til personer som er ute av stand til å på egen hånd benytte T-bane, trikk, buss og annen kollektivtransport som følge av nedsatt funksjonsevne. Den nedsatte funksjonsevnen må antas å vare lenger enn to år», står det på Oslo kommunes hjemmesider. I noen tilfeller kreves dokumentasjon fra spesialisthelsetjenesten, for eksempel for synshemmede og ved psykiske plager, men ME er ikke nevnt.

Det første avslaget på TT-transport fikk hun fra bydel Grünerløkka i mars 2018. De begrunnet avslaget med at Ida nylig var henvist til spesialist, og at det derfor var usikkerhet rundt varigheten av funksjonsnedsettelsen. Det var håp om bedring.

– Jeg har gode perioder, men selv de er jo dårlige. ME er en vanskelig diagnose. Jeg føler jeg må overbevise folk om at jeg er syk, sier Ida.

– I tillegg er det veldig vanskelig å få hjelp.

Det finnes per dags dato ingen dokumentert standard behandling som kan kurere CFS/ME.

Les også: Forskning på ME er viktig for meg og regjeringen

Avslag på ny

For ett år siden Ida flyttet sammen med samboeren sin i en blokkleilighet på Tveita. I oktober 2018 søkte hun på nytt om TT-kort, nå i bydel Alna. Etter nesten fire måneder fikk hun svar. Nytt avslag. Bydel Alna hadde lagt vekt på en fire år gammel spesialisterklæring i stedet for den nye oppdaterte legeerklæringen fra Idas fastlege, det på tross av at nasjonal veileder for CFS-ME fastslår at allmennlege kan stille diagnose.

I avslaget etterlyser bydelen nyere dokumentasjon fra spesialist, eller dokumentasjon fra ME-senteret på hvilken behandling og oppfølging hun har fått, og hvilken grad av ME Ida har.

(Saken fortsetter under)

– Alle har vel følt på å ha influensa, og holdt på å gå på veggene etter en ukes tid. Prøv noen måneder – eller år, sier Ida Hofsø Eidissen, som har vært syk i nærmere ti år. Foto: Hilde Unosen.
– Alle har vel følt på å ha influensa, og holdt på å gå på veggene etter en ukes tid. Prøv noen måneder – eller år, sier Ida Hofsø Eidissen, som har vært syk i nærmere ti år. Foto: Hilde Unosen.

Utredet to ganger

Ida stiller seg undrende til at bydelen etterspør en dokumentasjon som i praksis er nesten umulig å fremskaffe.

– Ventetida i det offentlige er i dag på over ett år. Dessuten er jeg allerede utredet to ganger. Er det da nødvendig at jeg skal utredes en tredje gang?

Ida synes det er betenkelig at det stilles dokumentasjonskrav som i praksis er svært utfordrende å anskaffe.

– Det er på ingen måte tvil om min diagnose.

Les også: Tjuvholmen-skammen

Avhengig av rullestol

I legeerklæringen fra fastlegen til Ida, som er vedlagt søknaden, står det at hun har en moderat til alvorlig grad av ME, og at bruk av kollektivtransport kan medføre permanent forverring.

– Hva skjer hvis du går de 600 meterne bort til T-banen på Tveita-senteret?

– Sist gang jeg gikk til Tveita-senteret var i fjor.

Ida bruker nå rullestol for å bevege seg utendørs.

– Det var en liten kamp med meg selv, det å skulle sitte i rullestol. Men jeg er blitt veldig glad i den, den hjelper meg å komme meg ut.

Rullestolen fikk hun i fjor, av nettopp bydel Alna. Da fikk hun hjemmebesøk av en ergoterapeut som hjalp til med tilrettelegging i hjemmet, blant annet dusjsete i badekaret og egen arbeidsstol på kjøkkenet. Pluss rullestolen.

– Jeg anses som syk nok til å få tildelt rullestol og andre hjelpemidler, men ikke til å få tilrettelagt transport – av en og samme bydel.

Les også: Aldri mer

Tapt liv

Ida klaget på vedtaket fra bydelen 18. mars i vår, og ventet fremdeles på svar da Dagsavisen besøkte henne i august. Sommeren er over, den har hun sett komme og gå fra den innglasserte balkongen med utsikt over byen.

– Det er mange elementer av sorg. Sorg over tapt liv. Jeg har ingen studier eller jobb å gå til. Hva er meningen nå? Derfor hadde det hjulpet å komme seg litt ut, føle at noe av hverdagen var litt normal, sier Ida.

– TT-drosje er jo ikke noe man ønsker seg hvis man ikke trenger det.

Bydel Alna beklager og innrømmer feil

– Etter å ha vurdert saksopplysningene på nytt, må vi erkjenne at det ble gjort en feil, og at hun skulle fått innvilget TT-kort, skriver Dario Mariani Mardal, enhetsleder for hjemmetjenester i bydel Alna, i en e-post til Dagsavisen.

– Hva er årsaken til at dere nå har vektlagt søknaden til Ida om TT-kort annerledes?

– Det er riktig at spesialist i allmennmedisin kan stille ME-diagnose, og det er derfor ikke er behov for en nyere epikrise fra spesialisthelsetjenesten. Legeerklæringen fra Hofsø Eidissens fastlege, datert oktober 2018, tilsier at hun har krav på TT-kort.

Endret vedtaket

– Det kan se ut som Dagsavisens henvendelse har ført til en endring i vedtaket for Ida?

– Det er riktig at Dagsavisen sin henvendelse har ført til en endring i vedtaket. Vi vil igjen beklage til Ida, sier Dario Mariani Mardal.

– Kan det være sånn at dere har flere søknader om TT-kort fra ME-syke, som har blitt avslått på feil grunnlag?

– Vi vurderer ut fra funksjon og ikke diagnose, så vi har ikke noe tall på dette, sier enhetslederen for hjemmetjenester.

(Saken fortsetter under)

Etter at Dagsavisen tok kontakt med bydel Alna, får Ida TT-kort likevel. Her med katten Loke hjemme i leiligheten. Foto: Hilde Unosen
Etter at Dagsavisen tok kontakt med bydel Alna, får Ida TT-kort likevel. Her med katten Loke hjemme i leiligheten. Foto: Hilde Unosen

Lang kamp

– Jeg er selvfølgelig glad for at jeg nå får TT-kort, men jeg tenker jo at det ikke burde vært så vanskelig, sier Ida Hofsø Eidissen.

– Det har vært en lang og krevende prosess, og ikke alle har mulighet til å ta den kampen.

– Hva tenker du om at det har gått 1,5 år siden du søkte første gang?

– Det føles unødvendig, og det har hatt store konsekvenser for meg. Det er mitt liv og min hverdag, og det har forhindret meg fra å komme meg ut. Jeg har antakelig hatt rett på TT-kort hele tida.

– Bydelen beklager, er det godt nok?

– Jeg setter pris på beklagelsen, men jeg håper det også tas til etterretning, sånn at det kan føre til en endring i lignende saker. En beklagelse endrer jo ingenting, sier Ida Hofsø Eidissen.

– Hva skal du gjøre når TT-kortet kommer i posten?

– Det blir ikke de store greiene, men kanskje dra på butikken. De små hverdagslige tingene som man ellers tar for gitt.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA
Siste nytt
15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenMange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA
Populært