ME-syke Ida ble nektet TT-kort

<p></p><p>ME-syke Ida Hofsø Eidissen kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-kort. Foto: Hilde Unosen</p>
ME-syke Ida Hofsø Eidissen kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-kort. Foto: Hilde Unosen

ME-syke Ida Hofsø Eidissen (30) kjempet i halvannet år mot to bydeler for å få TT-drosje.

– I praksis må man være innmari frisk for å være alvorlig syk, konstaterer Ida.

Ida Hofsø Eidissen fikk diagnosen ME (kronisk utmattelsessyndrom, nå også omtalt som CFS) for nærmere ti år siden. Den gang ble hun vurdert til å ha en mildere form for ME. De siste årene har Ida bare blitt sykere og sykere.

Hun er avhengig av rullestol utendørs. I perioder er hun så dårlig at hun ikke klarer å vaske håret eller pusse tennene selv. Trappa har hun ikke gått på flere uker. Innendørs i leiligheten er det katten Loke som holder henne med selskap når samboeren har dratt på jobb.

– Det hadde vært fint å komme seg litt ut, kunne gjøre enkle ærend selv, eller dra på besøk.

Men da trenger hun å bli kjørt fra dør til dør. Det har ikke Ida økonomi til.

Derfor søkte Ida om TT-drosje i februar 2018.

Siden den gang har årstidene forsvunnet forbi utenfor blokkleiligheten på Tveita. Ida har blitt sittende inne.

Les også: Erik (5) kan gå – derfor får han nei til HC-parkering

Første avslag

«Tilrettelagt transport i form av TT-drosje gis til personer som er ute av stand til å på egen hånd benytte T-bane, trikk, buss og annen kollektivtransport som følge av nedsatt funksjonsevne. Den nedsatte funksjonsevnen må antas å vare lenger enn to år», står det på Oslo kommunes hjemmesider. I noen tilfeller kreves dokumentasjon fra spesialisthelsetjenesten, for eksempel for synshemmede og ved psykiske plager, men ME er ikke nevnt.

Det første avslaget på TT-transport fikk hun fra bydel Grünerløkka i mars 2018. De begrunnet avslaget med at Ida nylig var henvist til spesialist, og at det derfor var usikkerhet rundt varigheten av funksjonsnedsettelsen. Det var håp om bedring.

– Jeg har gode perioder, men selv de er jo dårlige. ME er en vanskelig diagnose. Jeg føler jeg må overbevise folk om at jeg er syk, sier Ida.

– I tillegg er det veldig vanskelig å få hjelp.

Det finnes per dags dato ingen dokumentert standard behandling som kan kurere CFS/ME.

Les også: Forskning på ME er viktig for meg og regjeringen

Avslag på ny

For ett år siden Ida flyttet sammen med samboeren sin i en blokkleilighet på Tveita. I oktober 2018 søkte hun på nytt om TT-kort, nå i bydel Alna. Etter nesten fire måneder fikk hun svar. Nytt avslag. Bydel Alna hadde lagt vekt på en fire år gammel spesialisterklæring i stedet for den nye oppdaterte legeerklæringen fra Idas fastlege, det på tross av at nasjonal veileder for CFS-ME fastslår at allmennlege kan stille diagnose.

I avslaget etterlyser bydelen nyere dokumentasjon fra spesialist, eller dokumentasjon fra ME-senteret på hvilken behandling og oppfølging hun har fått, og hvilken grad av ME Ida har.

(Saken fortsetter under)

– Alle har vel følt på å ha influensa, og holdt på å gå på veggene etter en ukes tid. Prøv noen måneder – eller år, sier Ida Hofsø Eidissen, som har vært syk i nærmere ti år. Foto: Hilde Unosen.
– Alle har vel følt på å ha influensa, og holdt på å gå på veggene etter en ukes tid. Prøv noen måneder – eller år, sier Ida Hofsø Eidissen, som har vært syk i nærmere ti år. Foto: Hilde Unosen.

Utredet to ganger

Ida stiller seg undrende til at bydelen etterspør en dokumentasjon som i praksis er nesten umulig å fremskaffe.

– Ventetida i det offentlige er i dag på over ett år. Dessuten er jeg allerede utredet to ganger. Er det da nødvendig at jeg skal utredes en tredje gang?

Ida synes det er betenkelig at det stilles dokumentasjonskrav som i praksis er svært utfordrende å anskaffe.

– Det er på ingen måte tvil om min diagnose.

Les også: Tjuvholmen-skammen

Avhengig av rullestol

I legeerklæringen fra fastlegen til Ida, som er vedlagt søknaden, står det at hun har en moderat til alvorlig grad av ME, og at bruk av kollektivtransport kan medføre permanent forverring.

– Hva skjer hvis du går de 600 meterne bort til T-banen på Tveita-senteret?

– Sist gang jeg gikk til Tveita-senteret var i fjor.

Ida bruker nå rullestol for å bevege seg utendørs.

– Det var en liten kamp med meg selv, det å skulle sitte i rullestol. Men jeg er blitt veldig glad i den, den hjelper meg å komme meg ut.

Rullestolen fikk hun i fjor, av nettopp bydel Alna. Da fikk hun hjemmebesøk av en ergoterapeut som hjalp til med tilrettelegging i hjemmet, blant annet dusjsete i badekaret og egen arbeidsstol på kjøkkenet. Pluss rullestolen.

– Jeg anses som syk nok til å få tildelt rullestol og andre hjelpemidler, men ikke til å få tilrettelagt transport – av en og samme bydel.

Les også: Aldri mer

Tapt liv

Ida klaget på vedtaket fra bydelen 18. mars i vår, og ventet fremdeles på svar da Dagsavisen besøkte henne i august. Sommeren er over, den har hun sett komme og gå fra den innglasserte balkongen med utsikt over byen.

– Det er mange elementer av sorg. Sorg over tapt liv. Jeg har ingen studier eller jobb å gå til. Hva er meningen nå? Derfor hadde det hjulpet å komme seg litt ut, føle at noe av hverdagen var litt normal, sier Ida.

– TT-drosje er jo ikke noe man ønsker seg hvis man ikke trenger det.

Bydel Alna beklager og innrømmer feil

– Etter å ha vurdert saksopplysningene på nytt, må vi erkjenne at det ble gjort en feil, og at hun skulle fått innvilget TT-kort, skriver Dario Mariani Mardal, enhetsleder for hjemmetjenester i bydel Alna, i en e-post til Dagsavisen.

– Hva er årsaken til at dere nå har vektlagt søknaden til Ida om TT-kort annerledes?

– Det er riktig at spesialist i allmennmedisin kan stille ME-diagnose, og det er derfor ikke er behov for en nyere epikrise fra spesialisthelsetjenesten. Legeerklæringen fra Hofsø Eidissens fastlege, datert oktober 2018, tilsier at hun har krav på TT-kort.

Endret vedtaket

– Det kan se ut som Dagsavisens henvendelse har ført til en endring i vedtaket for Ida?

– Det er riktig at Dagsavisen sin henvendelse har ført til en endring i vedtaket. Vi vil igjen beklage til Ida, sier Dario Mariani Mardal.

– Kan det være sånn at dere har flere søknader om TT-kort fra ME-syke, som har blitt avslått på feil grunnlag?

– Vi vurderer ut fra funksjon og ikke diagnose, så vi har ikke noe tall på dette, sier enhetslederen for hjemmetjenester.

(Saken fortsetter under)

Etter at Dagsavisen tok kontakt med bydel Alna, får Ida TT-kort likevel. Her med katten Loke hjemme i leiligheten. Foto: Hilde Unosen
Etter at Dagsavisen tok kontakt med bydel Alna, får Ida TT-kort likevel. Her med katten Loke hjemme i leiligheten. Foto: Hilde Unosen

Lang kamp

– Jeg er selvfølgelig glad for at jeg nå får TT-kort, men jeg tenker jo at det ikke burde vært så vanskelig, sier Ida Hofsø Eidissen.

– Det har vært en lang og krevende prosess, og ikke alle har mulighet til å ta den kampen.

– Hva tenker du om at det har gått 1,5 år siden du søkte første gang?

– Det føles unødvendig, og det har hatt store konsekvenser for meg. Det er mitt liv og min hverdag, og det har forhindret meg fra å komme meg ut. Jeg har antakelig hatt rett på TT-kort hele tida.

– Bydelen beklager, er det godt nok?

– Jeg setter pris på beklagelsen, men jeg håper det også tas til etterretning, sånn at det kan føre til en endring i lignende saker. En beklagelse endrer jo ingenting, sier Ida Hofsø Eidissen.

– Hva skal du gjøre når TT-kortet kommer i posten?

– Det blir ikke de store greiene, men kanskje dra på butikken. De små hverdagslige tingene som man ellers tar for gitt.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:52 Vannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32 EU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26 Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55 Morten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51 Mikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe
Siste nytt
02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:52NorgeVannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32VerdenEU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26NorgeNorge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55ReiseMorten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51SportMikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe
Populært