Studie: – Magefett er farligere for kvinner enn for menn

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

For kvinner kan en kilo ekstra magefett gi over syv ganger økt risiko for diabetes type 2, ifølge ny svensk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magefedme er fra før knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. I en stor ny studie har svenske forskere vist at denne koblingen er sterkere for kvinner enn for menn.

– Vi ble overrasket over at magefedme hos kvinner var så mye sterkere koblet til sykdomsrisiko enn bukfedme hos menn, sier en av forskerne bak den nye studien, Åsa Johansson ved SciLifeLab, Uppsala universitet, i en pressemelding.

– En kilo ekstra, syv ganger økt risiko

Magefettet, også kalt visceralt fett, er det som samler seg i magen i mellomrommene mellom organene i buken.

– Å legge på seg en kilo ekstra visceralt fett kan gi en over syv ganger økt risiko for diabetes type to hos kvinner, mens samme fettøkning bare drøyt fordobler risikoen hos menn, fortsetter Johansson.

Forskerne fant også at risikoen for sykdom ser ut til å øke raskest hos personer med små eller moderate mengder bukfett, men at den ikke øker på samme måte hos en person som allerede har mye magefett og legger på seg ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne kan ikke si noe sikkert om hvorfor denne formen for fedme ser ut til å gi en ytterligere sykdomsrisiko for kvinner, sammenlignet med menn. Men Johansson har en teori:

– Menn legger raskere på seg den type magefett enn det kvinner gjør. Det innebærer at når kvinner når samme grad av bukfedme så er de generelt større, og lider derfor en høyere risiko for å rammes av hjerte- og karsykdommer, sier hun til SVT.

Les også: Magefedme kan øke risikoen for kreft

– Viktig risikofaktor for kvinner

Uansett årsak peker studien på at bukfedme ikke bare er en viktig risikofaktor for menn, understreker hun.

Til den svenske statskanalen forklarer forskeren at de for å gjennomføre studien har benyttet seg av data fra 325.000 personer fra et britisk forskningsprosjekt.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Medicine mandag.