Barn med uhelbredelig hjernesykdom kan få hjelp av genmodifiserte sauer

<p>Sauen Dolly var verdens første klonede dyr, her avbildet i 1997. Nå har det samme forskermiljøet brukt CRISPR-teknologi til å genmodifisere sauer til å få en dødelig barnesykdom. (Foto: AP)</p>
Sauen Dolly var verdens første klonede dyr, her avbildet i 1997. Nå har det samme forskermiljøet brukt CRISPR-teknologi til å genmodifisere sauer til å få en dødelig barnesykdom. (Foto: AP)

Forskerne brukte CRISPR-metoden til å redigere genene til sauene slik at de fikk den arvelige sykdommen. Nå kan de teste ulike behandlinger.

I Røros i 1801 ble det født et tilsynelatende friskt lite barn. Men da gutten ble seks år gammel, begynte han å miste synet. Og i årene som fulgte, ble taleevnen hans dårligere og dårligere, og interessen hans for omverdenen ble borte. Ferdighetene hans forsvant én etter én, og han begynte å få epileptiske anfall.

Han var det første av fire søsken som alle skulle dø før de fylte 25 år.

Sykdommen som rammet denne Røros-familien så hardt, er i dag kjent som Nevronal Ceroid Lipofuscinose (NCL). De fire søsknene var de første tilfellene av hjernesykdommen som ble beskrevet i et medisinsk tidsskrift, av en norsk lege i 1826, ifølge Tidsskriftet for den norske legeforening.

I dag er det rundt 35 stykker i Norge som er født med denne arvelige hjernesykdommen, forteller Ingrid B. Helland. Hun er spesialist i barnenevrologi ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og forteller at det er en svært alvorlig sykdom.

Den er arvelig, og for de fleste variantene av sykdommen finnes det ingen behandling. I Norge er det derfor i utgangspunktet ikke lov til å genteste spedbarn for å finne ut om de har hjernesykdommen, forteller Helland.

Men nå har forskermiljøet bak sauen Dolly laget en liten flokk sauer som kan gi håp for foreldre og deres barn som er født med NCL.

Les også: Dagligvarekjedene sammen mot genmodifisert mat

Genmodifiserte sauer

Sauene har nemlig blitt genmodifiserte til å få den arvelige sykdommen. Det har skjedd ved det berømte Roslin-instituttet ved Edinburgh University.

− Forskerne har laget denne dyremodellen hovedsakelig for å forstå hvordan sykdommen virker, men også for å kunne teste ut nye behandlinger som genterapi, forteller Sigrid Bratlie, som er seniorrådgiver i Bioteknologirådet.

Sauene har fått en sykdomsfremkallende variant av genet PPT1 satt inn i arvestoffet sitt. Mennesker som er født med feil i dette genet, får en form av sykdommen som setter i gang veldig tidlig.

Barna med denne varianten dør typisk i alderen 7−13 år, ifølge Helland. Hun presiserer at det er svært sjeldent at barn i Norge har denne formen av sykdommen.

De fleste som har NCL i Norge, har en variant som kalles Spielmeyer-Vogt sykdom. De har en feil i et annet gen, som også gir hjernesykdommen. Barna som blir født med denne typen, lever typisk til de er 20−30 år, som søsknene i Røros.

Foreldre kan være bærere uten å vite det

Men foreldrene til de fire Røros-søsknene var selv friske og skjønte ikke hva som skjedde med barna deres, ifølge den norske legen som beskrev dem i 1826.

Det er fortsatt vanlig at foreldre ikke vet om at de er bærere av sykdommen, forteller Helland.

− Alle har to kopier av alle genene sine og har du bare genfeil i den ene kopien, blir du i dette tilfellet ikke syk. Så da kan du være bærer uten at du vet om det.

Når barnet får sykdomsgenet fra både mor og far, blir det slik i hver eneste celle i kroppen. Derfor har slike arvelige sykdommer blitt regnet som uhelbredelige.

Når barnet blir født, virker det likevel friskt. Så det er først når de gjenkjennelige symptomene begynner å komme at legene kan gi diagnosen.

Brukte CRISPR-teknologi

Og flere av de samme symptomene går igjen hos de genmodifiserte sauene i Edinburgh.

Sauene endrer rett og slett oppførsel og mister evnene sine. Obduksjon av de syke sauene viser også at hjernen er mye mindre enn den er i friske sauer.

Det er den relativt ferske CRISPR-teknologien har gjort det mulig å genmodifisere sauene, forteller Bratlie.

CRISPR gjør det nemlig mulig å redigere helt presist i arvestoffet til dyr og mennesker. Slik kunne forskerne lage genfeilen som fører til sykdommen i arvestoffet til sauer. For at alle celler i kroppen skulle ha genfeilen, genmodifiserte de cellene i saue-embryoer, som så ble satt inn en surrogat-saue-mor.

Les også: Genmodifisert mais ga ikke helseproblemer

Søppel hoper seg opp i nervecellene

Den friske varianten av PPT1-genet har som oppgave å resirkulere «søppel» inni cellene, sier Bratlie. Når det er en feil i begge kopiene av dette genet, får det alvorlige konsekvenser.

- Det hoper seg opp med ødelagte molekyler og andre ting i cellen som gjør at den til slutt dør. Det påvirker særlig nervesystemet i dette tilfellet, sier seniorrådgiveren fra Bioteknologirådet.

Grunnen til at hjernene til de syke sauene er mindre enn normalt, er altså at mange av hjernecellene har dødd.

Men CRISPR-sauene har i utgangspunktet bare én kopi av sykdomsvarianten av genet og blir derfor ikke syke. På denne måten kan forskerne ha en liten flokk med friske sykdomsbærere som de kan bruke til å lage syke sauer når de trenger dem i forskningen sin.

For når forskerne parer de genmodifiserte sauene, vil noen av lammene bli født med to kopier av det sykdomsfremkallende genet.

Teste genterapi på sauer

Prosjektleder for den nye studien, Tom Wishart, uttalte til avisa the Guardian at de brukte sauer fordi hjernene deres ligner på menneskebarn sine, både i størrelse og kompleksitet.

- Det betyr at behandlinger vi prøver ut på dem har mye større sjanse for å være relevante for mennesker enn de som bare blir testet på celler eller i mus og rotter, sier Wishart.

Det er særlig genterapi som er lovende for disse pasientene.

Tanken er genial: Ved hjelp av den samme CRISPR-teknologien som ble brukt til å lage de syke sauene, kan vi potensielt kurere arvelige sykdommer.

Ved å sprøyte inn CRISPR i pasienten kan genet repareres eller erstattes med et annet gen. Og for at CRISPR skal komme helt inn i pasientens celler, hvor arvestoffet ligger, blir det gjerne levert ved hjelp av et virus. Virus er nemlig eksperter på å komme seg inn i andres celler.

Vanskelig med genterapi i hjernen

Bratlie mener vi er helt i starten av utviklingen av genterapi.

For selv om prinsippet høres enkelt ut, er det flere utfordringer som må løses.

En av de viktigste er at genfeilen til de som har en arvelig sykdom finnes i hver eneste celle i kroppen. Å få reparert genene til alle disse cellene er ingen enkel sak.

For pasientene med Nevronal Ceroid Lipofuscinose slår sykdommen spesielt ut i cellene i nervesystemet. Derfor er det viktigst å reparere genene i hjernen og resten av nervesystemet. Men det gjør ikke saken noe enklere.

− At det er nervesystemet som blir angrepet, gjør det ekstra vanskelig med genterapi, fordi det er vanskelig å komme til i hjernen, sier Bratlie.

Ønsker CRISPR-sauene velkommen

Det kan også hende sykdommen rammer flere organer enn det vi vet om i dag, legger Helland til. Det er altså ikke sikkert genterapi vil være noen vidunderkur for disse arvelige sykdommene.

Hun håper likevel at genterapi skal kunne gjøre disse pasientene friske i fremtiden.

Samtidig advarer hun om at det fortsatt er mye vi ikke vet. Kanskje forlenger bare terapien sykdomsperioden. Å teste ut behandlinger på pasientene kan altså føre til mer lidelse for disse pasientene.

Derfor ønsker hun de nye sauene velkommen.

− Det er jo en måte å prøve ut genbehandling på, før man prøver det på mennesker. Det kan lære oss en del om selve sykdommen, hva som egentlig skjer, sier barnenevrologen.

Les også: Omstridt genterapi gir håp om å kurere alvorlige sykdommer

Etiske dilemmaer

Men er det egentlig greit å genmodifisere sauene på denne måten?

Forskerne i Edinburgh innrømmer at det er et etisk dilemma.

− Det er en grusom nødvendighet å gjenskape en slik sykdom. Samtidig snakker vi om å bruke rundt ti dyr i denne forskningen med mål om å finne behandlinger som kan gi disse unge pasientene flere år å leve, sier Wishart til the Guardian.

Helland støtter denne vurderingen.

− Det kan være etisk forsvarlig hvis man bruker de med vett. Dyrene man lager med sykdommen må kunne hjelpe oss til å forstå sykdommen.

Å teste genterapi direkte på mennesker er heller ikke uproblematisk, legger Bratlie til.

− Dyr skal ikke utsettes for mye lidelse, men man kan også si det er uetisk å teste medisiner som vi ikke vet effekten av på mennesker. Det vil alltid være en avveining.

Referanse

S. L. Eaton med flere: CRISPR/Cas9 mediated generation of an ovine model for infantile neuronal ceroid lipofuscinosis (CLN1 disease), Scientific Reports 2019.

Denne saken ble først publisert på Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong
Siste nytt
10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong
Populært