Barn med uhelbredelig hjernesykdom kan få hjelp av genmodifiserte sauer

<p>Sauen Dolly var verdens første klonede dyr, her avbildet i 1997. Nå har det samme forskermiljøet brukt CRISPR-teknologi til å genmodifisere sauer til å få en dødelig barnesykdom. (Foto: AP)</p>
Sauen Dolly var verdens første klonede dyr, her avbildet i 1997. Nå har det samme forskermiljøet brukt CRISPR-teknologi til å genmodifisere sauer til å få en dødelig barnesykdom. (Foto: AP)

Forskerne brukte CRISPR-metoden til å redigere genene til sauene slik at de fikk den arvelige sykdommen. Nå kan de teste ulike behandlinger.

I Røros i 1801 ble det født et tilsynelatende friskt lite barn. Men da gutten ble seks år gammel, begynte han å miste synet. Og i årene som fulgte, ble taleevnen hans dårligere og dårligere, og interessen hans for omverdenen ble borte. Ferdighetene hans forsvant én etter én, og han begynte å få epileptiske anfall.

Han var det første av fire søsken som alle skulle dø før de fylte 25 år.

Sykdommen som rammet denne Røros-familien så hardt, er i dag kjent som Nevronal Ceroid Lipofuscinose (NCL). De fire søsknene var de første tilfellene av hjernesykdommen som ble beskrevet i et medisinsk tidsskrift, av en norsk lege i 1826, ifølge Tidsskriftet for den norske legeforening.

I dag er det rundt 35 stykker i Norge som er født med denne arvelige hjernesykdommen, forteller Ingrid B. Helland. Hun er spesialist i barnenevrologi ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og forteller at det er en svært alvorlig sykdom.

Den er arvelig, og for de fleste variantene av sykdommen finnes det ingen behandling. I Norge er det derfor i utgangspunktet ikke lov til å genteste spedbarn for å finne ut om de har hjernesykdommen, forteller Helland.

Men nå har forskermiljøet bak sauen Dolly laget en liten flokk sauer som kan gi håp for foreldre og deres barn som er født med NCL.

Les også: Dagligvarekjedene sammen mot genmodifisert mat

Genmodifiserte sauer

Sauene har nemlig blitt genmodifiserte til å få den arvelige sykdommen. Det har skjedd ved det berømte Roslin-instituttet ved Edinburgh University.

− Forskerne har laget denne dyremodellen hovedsakelig for å forstå hvordan sykdommen virker, men også for å kunne teste ut nye behandlinger som genterapi, forteller Sigrid Bratlie, som er seniorrådgiver i Bioteknologirådet.

Sauene har fått en sykdomsfremkallende variant av genet PPT1 satt inn i arvestoffet sitt. Mennesker som er født med feil i dette genet, får en form av sykdommen som setter i gang veldig tidlig.

Barna med denne varianten dør typisk i alderen 7−13 år, ifølge Helland. Hun presiserer at det er svært sjeldent at barn i Norge har denne formen av sykdommen.

De fleste som har NCL i Norge, har en variant som kalles Spielmeyer-Vogt sykdom. De har en feil i et annet gen, som også gir hjernesykdommen. Barna som blir født med denne typen, lever typisk til de er 20−30 år, som søsknene i Røros.

Foreldre kan være bærere uten å vite det

Men foreldrene til de fire Røros-søsknene var selv friske og skjønte ikke hva som skjedde med barna deres, ifølge den norske legen som beskrev dem i 1826.

Det er fortsatt vanlig at foreldre ikke vet om at de er bærere av sykdommen, forteller Helland.

− Alle har to kopier av alle genene sine og har du bare genfeil i den ene kopien, blir du i dette tilfellet ikke syk. Så da kan du være bærer uten at du vet om det.

Når barnet får sykdomsgenet fra både mor og far, blir det slik i hver eneste celle i kroppen. Derfor har slike arvelige sykdommer blitt regnet som uhelbredelige.

Når barnet blir født, virker det likevel friskt. Så det er først når de gjenkjennelige symptomene begynner å komme at legene kan gi diagnosen.

Brukte CRISPR-teknologi

Og flere av de samme symptomene går igjen hos de genmodifiserte sauene i Edinburgh.

Sauene endrer rett og slett oppførsel og mister evnene sine. Obduksjon av de syke sauene viser også at hjernen er mye mindre enn den er i friske sauer.

Det er den relativt ferske CRISPR-teknologien har gjort det mulig å genmodifisere sauene, forteller Bratlie.

CRISPR gjør det nemlig mulig å redigere helt presist i arvestoffet til dyr og mennesker. Slik kunne forskerne lage genfeilen som fører til sykdommen i arvestoffet til sauer. For at alle celler i kroppen skulle ha genfeilen, genmodifiserte de cellene i saue-embryoer, som så ble satt inn en surrogat-saue-mor.

Les også: Genmodifisert mais ga ikke helseproblemer

Søppel hoper seg opp i nervecellene

Den friske varianten av PPT1-genet har som oppgave å resirkulere «søppel» inni cellene, sier Bratlie. Når det er en feil i begge kopiene av dette genet, får det alvorlige konsekvenser.

- Det hoper seg opp med ødelagte molekyler og andre ting i cellen som gjør at den til slutt dør. Det påvirker særlig nervesystemet i dette tilfellet, sier seniorrådgiveren fra Bioteknologirådet.

Grunnen til at hjernene til de syke sauene er mindre enn normalt, er altså at mange av hjernecellene har dødd.

Men CRISPR-sauene har i utgangspunktet bare én kopi av sykdomsvarianten av genet og blir derfor ikke syke. På denne måten kan forskerne ha en liten flokk med friske sykdomsbærere som de kan bruke til å lage syke sauer når de trenger dem i forskningen sin.

For når forskerne parer de genmodifiserte sauene, vil noen av lammene bli født med to kopier av det sykdomsfremkallende genet.

Teste genterapi på sauer

Prosjektleder for den nye studien, Tom Wishart, uttalte til avisa the Guardian at de brukte sauer fordi hjernene deres ligner på menneskebarn sine, både i størrelse og kompleksitet.

- Det betyr at behandlinger vi prøver ut på dem har mye større sjanse for å være relevante for mennesker enn de som bare blir testet på celler eller i mus og rotter, sier Wishart.

Det er særlig genterapi som er lovende for disse pasientene.

Tanken er genial: Ved hjelp av den samme CRISPR-teknologien som ble brukt til å lage de syke sauene, kan vi potensielt kurere arvelige sykdommer.

Ved å sprøyte inn CRISPR i pasienten kan genet repareres eller erstattes med et annet gen. Og for at CRISPR skal komme helt inn i pasientens celler, hvor arvestoffet ligger, blir det gjerne levert ved hjelp av et virus. Virus er nemlig eksperter på å komme seg inn i andres celler.

Vanskelig med genterapi i hjernen

Bratlie mener vi er helt i starten av utviklingen av genterapi.

For selv om prinsippet høres enkelt ut, er det flere utfordringer som må løses.

En av de viktigste er at genfeilen til de som har en arvelig sykdom finnes i hver eneste celle i kroppen. Å få reparert genene til alle disse cellene er ingen enkel sak.

For pasientene med Nevronal Ceroid Lipofuscinose slår sykdommen spesielt ut i cellene i nervesystemet. Derfor er det viktigst å reparere genene i hjernen og resten av nervesystemet. Men det gjør ikke saken noe enklere.

− At det er nervesystemet som blir angrepet, gjør det ekstra vanskelig med genterapi, fordi det er vanskelig å komme til i hjernen, sier Bratlie.

Ønsker CRISPR-sauene velkommen

Det kan også hende sykdommen rammer flere organer enn det vi vet om i dag, legger Helland til. Det er altså ikke sikkert genterapi vil være noen vidunderkur for disse arvelige sykdommene.

Hun håper likevel at genterapi skal kunne gjøre disse pasientene friske i fremtiden.

Samtidig advarer hun om at det fortsatt er mye vi ikke vet. Kanskje forlenger bare terapien sykdomsperioden. Å teste ut behandlinger på pasientene kan altså føre til mer lidelse for disse pasientene.

Derfor ønsker hun de nye sauene velkommen.

− Det er jo en måte å prøve ut genbehandling på, før man prøver det på mennesker. Det kan lære oss en del om selve sykdommen, hva som egentlig skjer, sier barnenevrologen.

Les også: Omstridt genterapi gir håp om å kurere alvorlige sykdommer

Etiske dilemmaer

Men er det egentlig greit å genmodifisere sauene på denne måten?

Forskerne i Edinburgh innrømmer at det er et etisk dilemma.

− Det er en grusom nødvendighet å gjenskape en slik sykdom. Samtidig snakker vi om å bruke rundt ti dyr i denne forskningen med mål om å finne behandlinger som kan gi disse unge pasientene flere år å leve, sier Wishart til the Guardian.

Helland støtter denne vurderingen.

− Det kan være etisk forsvarlig hvis man bruker de med vett. Dyrene man lager med sykdommen må kunne hjelpe oss til å forstå sykdommen.

Å teste genterapi direkte på mennesker er heller ikke uproblematisk, legger Bratlie til.

− Dyr skal ikke utsettes for mye lidelse, men man kan også si det er uetisk å teste medisiner som vi ikke vet effekten av på mennesker. Det vil alltid være en avveining.

Referanse

S. L. Eaton med flere: CRISPR/Cas9 mediated generation of an ovine model for infantile neuronal ceroid lipofuscinosis (CLN1 disease), Scientific Reports 2019.

Denne saken ble først publisert på Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Brann på gård i Nome slukket01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne
Siste nytt
01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne
Populært