Optimisme knyttes til langt liv i ny studie

Forskerne fant at de mest optimistiske kvinnene og mennene i gjennomsnitt hadde 11-15 prosent lengre levetid, sammenlignet med de minst optimistiske. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Forskerne fant at de mest optimistiske kvinnene og mennene i gjennomsnitt hadde 11-15 prosent lengre levetid, sammenlignet med de minst optimistiske. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Optimister levde lenger og hadde større sjanse for å leve til de var 85 år eller mer, sammenlignet med pessimister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny studie har forskere ved Boston University School of Medicine sett på sammenhengen mellom optimisme og levetid.

Forskerne fant at de mest optimistiske kvinnene og mennene i gjennomsnitt hadde 11-15 prosent lengre levetid, sammenlignet med de minst optimistiske. Og det var betydelig større sannsynlighet for at de levde til de var 85 år eller mer, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Acadamy of Sciences (PNAS).

Sammenhengen gjaldt etter at forskerne hadde tatt andre relevante faktorer med i beregningen, som for eksempel sosioøkonomisk status, depresjon, kosthold, alkohol og røyking.

Les også: – Livet er ikke slutt i alderdommen

– Optimisme kan være viktig for sunn aldring

Funnene antyder at optimisme kan være en viktig faktor for sunn aldring, ifølge forskerne.

Dermed kan det også være noe å hente på å forsøke å påvirke folks innstilling i mer positiv retning, mener Lewina Lee ved Boston University School of Medicine, som er en av forskerne bak studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Resultater fra randomiserte, kontrollerte studier antyder at intervensjoner som å se for seg en fremtid der alt har gått bra, eller mer intensiv kognitiv atferdsterapi, kan øke folks nivå av optimisme, sier Lewina Lee ifølge BBC.

Les også: Forsker: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

Takler stress bedre

Forskerne analyserte data fra nesten 70.000 kvinner som hadde deltatt i Nurses' Health Study og nesten 1500 menn fra Veterans Affairs Normative Aging Study.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnene var mellom 58 og 86 år da de fylte inn et spørreskjema som skulle måle deres nivå av optimisme i 2004. De ble så fulgt frem til 2014 for å se hvor lenge de levde. Tilsvarende var mennene 41-90 år gamle da deres optimisme ble målt i 1986, og de ble fulgt frem til 2016 for å se på levealder, ifølge pressemeldingen.

Lee understreker at man fremdeles ikke kan forklare hvorfor optimistiske mennesker ser ut til å leve lenger. Sunn livsstil og mindre depresjon forklarer bare delvis sammenhengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Bruce Hood ved University of Bristol, som ikke har vært involvert i den ferske studien, sier resultatene støtter opp under annen forskning som har funnet fordeler ved det å tenke positivt.

Hood peker på en mulig forklaring, nemlig at optimistiske mennesker håndterer stress bedre.

– Stress påvirker immunforsvare og det er en mulighet at dette betyr at optimistiske mennesker håndterer infeksjoner bedre, sier han til BBC.

Les også: – Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år

Høna eller egget?

I 2016 fant britiske forskere at livsglade 50- og 60-åringer hadde lavere risiko for å dø de nærmeste syv årene.

Og i en studie fra 2009 fant forskerne at optimistiske kvinner hadde lavere risiko for hjertesykdom og tidlig død, sammenlignet med pessimistiske kvinner.

– Det er et «Høna eller egget»-spørsmål. Hvis mennesker er optimistiske som barn, vokser de da opp til å gjøre sunnere valg – som å trene, holde vekta nær sin idealvekt, følge legens råd, ikke røyke og så videre? Eller er det slik at folk som lever sunnere liv blir mer optimistiske, basert på sine erfaringer? For å svare på disse spørsmålene hadde vi trengt en studie som følger folk fra barndommen til de blir voksne, sa forsker Hilary Tindle ved University of Pittsburgh, til ABC Nyheter da.

Les også: Svensk rapport: Flere dør av stress enn av arbeidsulykker