Elizabeth (58): – Jeg er for litt sunt kroppspress

Elizabeth Lingjærde (58) er kostholdsveileder og PT. Hun mener det bare er tull å bruke alder som unnskyldning for ikke å trene. Foto: Instagram/ privat
Elizabeth Lingjærde (58) er kostholdsveileder og PT. Hun mener det bare er tull å bruke alder som unnskyldning for ikke å trene. Foto: Instagram/ privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sitter i smørfatet og vasser i fantastisk velvære. Vi bør kunne klare å gi jernet en time om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk må slutte å lage begrensninger og definere seg selv etter alder. Vi får en kostbar eldrebølge fordi mange kommer til å bli bundet til rullatorer og medisiner i 50 år av enten uflaks eller livsstil. Derfor må vi ta tak, sier kostholdsveileder og PT Elizabeth Lingjærde (58) til Vi.no.

Lingjærde, som er utdannet kostholdsveileder fra Norges idrettshøyskole, driver bloggen Supermygg, hvor hun blant annet skriver om helse, trening, og kosthold.

– Jeg er i bedre form enn de fleste på min alder. Jeg er litt ekshibisjonistisk. Jeg er en litt annerledes rollemodell og frontfigur for min aldersgruppe, sier hun.

(Saken fortsetter under)

Bygge muskler hele livet

Lindegjærde understreker at det aldri er for sent å trene.

Alt håp er ikke ute. Å bruke alder som unnskyldning er bare tull. Man kan bygge muskler når man er 80. Det handler om kunnskap. Ingenting er umulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lingjærde må man trene med intensitet for å oppnå kroppslige endringer.

Se Lingjærdes tips til å komme i form i faktaboksen lenger ned.

– Man får ikke endret kroppen med velværetrening. Vi sitter i smørfatet og vasser i fantastisk velvære. Vi bør klare å gi jernet en time om dagen. Det er ikke bare noe man gjør for seg selv, men også for alle rundt seg. Jeg ønsker ikke å bli noen belastning for mine barn, sier hun.

Man må ikke gå på det råeste treningsstudioet.

– Man kan trene overalt og kommer langt med å bruke egen kroppsvekt, men det er viktig å trene hardt nok og fort nok slik at man får en effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lingjærde mener likevel at det er lurt å investere i en personlig trener (PT).

– Jeg ser at svært mange av dem som er friske og raske over 50 år har PT-er. Man kan heller kutte ned på klesbudsjettet. Det hjelper ikke med fine klær hvis kroppen faller sammen. Hvis man ikke orker å reise fordi kroppen er sliten, er det trist, sier Lingjærde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

(Saken fortsetter under)

Elizabeth Lingjærde (58) forteller at hun må være tøffere, raskere og se yngre ut. Foto: Privat
Elizabeth Lingjærde (58) forteller at hun må være tøffere, raskere og se yngre ut. Foto: Privat

– Litt sunt med kroppspress

På sin Instagram-konto @supermygg1 publiserer Lingjærde av og til bilder av seg selv hvor definerte muskler vises i bikini eller badedrakt.

– Jeg prøver å være litt ekstrem. Vi må tåle at kvinner på 50-pluss kan gjøre noe med kroppen sin. Jeg er for litt sunt kroppspress. Det må ha en motvekt til de som hyller usunn overvekt. Jeg mener det er sunt. Jeg må være tøffere, raskere og se yngre ut. Jeg bygger muskler og trener veldig variert for å inspirere folk rundt meg.

Lingjærde driver selv med en mengde ulike treningsformer som terrengløp, sykling, surfing, padling, paragliding, langrenn og offpist.

Jeg utfordrer stereotypien om å bli eldre i aller høyeste grad.

Les også:

Viktigere jo eldre man blir

– Jo eldre man blir jo viktigere blir det med styrketrening. Man mister raskt muskelmassen fra 50 år og oppover. Det merker vi først ved at det blir tyngre å bære varer i trapper og at vi ikke klarer like tunge løft i hverdagen, sier Truls Raastad, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole til Vi.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Raastad kan manforebygge tap av muskelmasseog skjelettstyrkemed regelmessigstyrketrening.

I tillegg har styrketrening en positiv effekt på beinhelsen vår.

Kvinner spesielt øker risikoen for osteoporose (beinskjørhet journ. anm.) i 60-, 70- og 80-årsalderen. Ved å gjennomføre tung styrketrening med apparater eller med vekter styrker man både muskler og knokler. For at styrketreningen skal ha god effekt på skjelettet er det viktig å velge en type trening som gir ekstra kompresjon på knoklene, sier han.

Raastad sier at prinsippene for trening er de samme som for yngre personer.

Les også:

Sjekk med fastlegen

– Personer i 50-60-åra kan følge de faste prinsippene for trening. Vi ser at 60- og 70-åringer som trener, holder seg svært spreke i dag. Når man kommer i 80-åra kan det være helsetilstander som gjør det vanskeligere å holde aktivitetsnivået like høyt, men holder man seg sykdomsfri har man samme effekt av treningen også i 80- og 90-årsalderen. Ellers er det mulig å trene for hardt og for mye i alle aldere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er man utrent bør man ikke yte maksimalt når man trener styrke i starten, ifølge Raastad.

– Man bør heller ikke kjøre intervaller med maks innsats de første ukene om det er lenge siden man har trent eller er helt utrent. Det kan øke risiko for hjertestans selv om det generelt er en meget lav risiko, sier han. Uansett alder så er riktig progresjon i treningen viktig.

Er man usikker på egen helse, anbefaler Raastad at man tar en sjekk med fastlegen.

Elizabeths tips for å komme i form
  • Gjør noe du synes er så gøy at du er i stand til å gjøre det ofte. Selv om man er godt over 50 år kan man bygge muskler like raskt som en 20-åring. Selv 80- og 90-åringer kan trene styrke, men muskelmassen forsvinner fortere. Derfor må man bevege seg hver dag.
  • Ha fokus på hverdagsaktivitet: bær tungt, gå i trapper og klipp gresset selv.
  • Trapp opp styrketreningen. Du bør trene styrke tre ganger i uka i 30-60 minutter. Ikke vær redd for å løfte tungt.
  • Den beste investeringen du gjør er å investere i en personlig trener (PT). Hvis man ikke har trent tidligere eller er overvektig og slapp, er det viktig å få hjelp av en PT for å finne skånsomme øvelser slik at man ikke får belastningsskader. En PT motiverer deg og lærer deg god teknikk slik at øvelsene kan gjennomføres på en trygg måte.
  • Beveg deg i ulendt terreng. Gjerne med god sekk. Løping på tredemølle eller på asfalt blir for ensidig for kroppen.
  • Det er viktig å opprettholde lav hvilepuls. Trapp ned langdistansetrening og fokusér på intervalltrening, gjerne stavgang, i motbakker.
  • Tren sammen med venner.
  • Hopp mer for å holde på spensten som er i ferd med å forsvinne.
  • Belønningen er at man blir glad av å trene. Man får mindre vondter, mer energi og god søvn. Trening hjelper på depresjoner, psykiske plager og hjerte- og karsykdommer og kreft.

Kilde: Elizabeth Lingjærde

Saken er opprinnelig publisert på vi.no