Dom faller i sak om opioid-krisen i USA

Demonstranter protesterer mot Purdue Pharma i forkant av en rettssak mot farmasiselskapet i Boston i august.
Demonstranter protesterer mot Purdue Pharma i forkant av en rettssak mot farmasiselskapet i Boston i august. Foto: Charles Krupa / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første dommen på delstatsnivå ventes mandag mot et av de farmasøytiske firmaene som anklages for å være ansvarlig for opioid-krisen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Thad Balkman ved en domstol i Oklahoma avsier sin dom mandag ettermiddag (mandag kveld norsk tid) mot farmasigiganten Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson er et av selskapene som har produsert de sterke smertestillende pillene som har skapt en avhengighetskrise i USA de siste årene.

Saken er den første i en lang rekke lignende saker mot Johnson & Johnson og andre farmasøytiske selskaper i andre delstater i USA.

Før den seks uker lange rettssaken som startet i mai, inngikk delstaten et forlik med produsenten av Oxycontin, Purdue Pharma, til en verdi av 270 millioner dollar, og det israelskeide selskapet Teva, som må ut med 85 millioner.

Verste medisinske krise

Jussprofessor Richard Ausness ved Kentucky-universitetet tror at dommeren vil dømme i delstatens favør, men at summen ikke blir spesielt høy siden Purdue Pharma forhandlet seg fram til den relativt beskjedne summen av 270 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 400.000 mennesker har måttet bøte med livet etter å ha blitt avhengig av de smertestillende tablettene siden 2000. Opioidoverdoser er blitt USAs verste medisinske krise, og fører til flere dødsfall enn trafikkulykker.

Per 2015 hadde krisen kostet USA 500 milliarder dollar. Mange lokalsamfunn er sterkt rammet, særlig i fattige områder som Appalachian-fjellene.

Går videre til heroin

Mange av dem som er blitt avhengig av Oxycontin, Vicodin og lignende midler, har gått videre til ulovlige stoffer som heroin og fentanyl.

Tidligere ble så sterke medikamenter bare gitt til kreftpasienter eller på slutten av livet, men fra 1990-tallet har det vært et ønske om å finne bedre midler til å behandle smerte, og opioidene ble løsningen etter sterkt press fra farmasigigantene.

I 2007 måtte Purdue Pharma, som produserer Oxycontin, betale en bot på 634 millioner dollar etter å ha sagt seg skyldig i å ha fortsatt å produsere og selge medisinen selv om de forsto at den var sterkt avhengighetsskapende. Men krisen fortsatte og ble bare verre.