Inntil 20 prosent av befolkningen har hypermobile ledd

HYPERMOBILITETSSYNDROM: Tilstanden hypermobilitetssyndrom er vanlig. Rundt 10 til 20% av befolkningen er tenkt å ha hypermobile ledd i en eller annen grad. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HYPERMOBILITETSSYNDROM: Tilstanden hypermobilitetssyndrom er vanlig. Rundt 10 til 20% av befolkningen er tenkt å ha hypermobile ledd i en eller annen grad. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Økt bevegelighet (hypermobilitet) i ledd, eller hypermobilitetssyndrom, er en vanlig, arvelig tilstand som grunnet en forstyrrelse i bindevevet medfører en økt bevegelighet i ledd - og noen ganger også andre symptomer.

Ledd er forbindelser mellom bein i skjelettet vårt. Det finnes flere ulike typer ledd som tillater ulike typer bevegelser, i større eller mindre grad.

Noen ledd må bære stor vekt, og er derfor kraftig støttet opp av både muskler og bindevev, som hofte- og kneleddet, som er henholdsvis et kule- og et hengselledd. Noen ledd bærer mindre vekt, men har til gjengjeld svært store bevegelsesutslag , som for eksempel skulderleddet. Andre ledd tillater nesten ikke bevegelse i det hele tatt.
Les også: Leddsmerter: Hva kan være årsaken?

Generelt økt bevegelige (hypermobile) ledd, også kjent som hypermobilitetssyndrom, er en arvelig tilstand som påvirker bindevevet i kroppen, og medfører at man kan strekke eller bøye mer enn normalt i noen eller mange ledd - noen har også andre symptomer, som utbredte kroniske smerter, mageproblemer , slapphet, og problemer med det autonome (ikke-viljestyrte) nervesystemet. Man vet ikke sikkert om tilstanden øker sjansen for å få andre plager, som for eksempel slitasjegikt (artrose). En nyere betegnelse på tilstanden er "hypermobility spectrum disorder".

Hva er årsaken til hypermobile ledd?

Generell økt mobilitet i ledd ved hypermobilitetssyndrom skyldes trolig et problem med proteinet kollagen, det viktigste proteinet i bindevevet vårt. Bindevev er, som navnet tilsier, løst eller fast vev som støtter opp, avstiver, styrker, beskytter og binder organene våre sammen.

Forstyrrelsen i bindevevet som sees ved hypermobilitetssyndrom medfører en redusert styrke, som gjør at ledd kan beveges mer, i større bevegelsesutslag enn det som er normalt. Bindevevet andre steder i kroppen, som i huden, blir også påvirket. Tilstanden er vanskelig å skille fra den vanligste typen av bindevevstilstanden Ehlers-Danlos syndrom. Arv virker å være en viktig faktor med tanke på hypermobilitetssyndrom.

Les også: Kollagentilskudd virker ikke.

Forekomst

Hypermobilitetssyndrom er vanlig - rundt 10 til 20 prosent av befolkningen har mest sannsynlig hypermobile ledd i en eller annen grad, men den nøyaktige forekomsten er vanskelig å måle, da de fleste ikke er plaget, og det har tidligere vært benyttet ulike kriterier til diagnostikken. Tilstanden er vanligere hos unge og eldre voksne, enn hos barn. Unormalt stor leddbevegelighet sees oftere hos kvinner enn hos menn.

Symptomer og tegn

Symptomer og tegn på hypermobilitetssyndrom inkluderer generelt hypermobile ledd, og kan også innebære:

 • En økt strekkbarhet og skjørhet i huden, som også øker sjansen for arrdannelse.
 • Mer generelle plager og smerter (for eksempel i ryggen).
 • Slapphet.
 • Mageplager.
 • "Autonom dysfunksjon", problemer med det ikke-viljestyrte nervesystemet, som kan gi symptomer grunnet endret hjerterytme , påvirket blære- og tarmfunksjon, endret svetting, syn og blodårefunksjon.
 • Økt sjanse for brokk / prolaps i bekkenregionen.

Les også: Sykdommer i muskel- og skjelett.

Diagnostikk

Diagnosen hypermobilitetssyndrom stilles basert på de symptomer og tegn som vedkommende har, eventuelt støttet opp av forekomst i familien, da tilstanden virker å være arvelig. Det finnes ingen blodprøver , bildediagnostikk eller andre prøver man kan ta for å sette diagnosen, men ulike prøver kan likevel bli aktuelle for å utelukke andre tilstander.

Det er ingen klar enighet om hvordan diagnosen hypermobilitetssyndrom skal stilles, men det finnes foreslåtte kriterier som man kan bruke i diagnostikken. En av disse er kjent som Brighton-kriteriene, som baserer seg på de symptomer og tegn som man finner. Ifølge Brighton-kriteriene, skal to hovedkriterier, eller ett hovedkritere og to bikriterier, eller fire bikriterier, oppfylles for å kunne stille diagnosen hypermobilitetssyndrom.
Hovedkriterier:

 • Høy grad av hypermobilitet.
 • Langvarige smerter i tre eller flere ledd.

Bikriterier:

 • Moderat grad av hypermobilitet.
 • Smerter i tre eller færre ledd, ryggsmerter eller glidninger i ryggvirvlene.
 • At man har luksert ledd ("fått ut av ledd") flere ganger.
 • Et såkalt marfanoid utseende - man er høy, tynn, med lange armer i forhold til høyden, og har lange fingre.
 • Hudtegn, som strekkmerker, tynn hud, eller mye arr.
 • Flere bestemte plager fra muskler og sener, som senebetennelser og bursitt.
 • Åreknuter , brokk /prolapser i bekkenregionen. Visse tegn fra øynene, som hengende øyelokk.
 • En nyere betegnelse er "hypermobility spectrum disorder". Hypermobilitetssyndrom som diagnose er i skrivende stund fortsatt gjeldende, men nye forslag til klassifikasjonen av Ehlers-Danlos syndrom og hypermobilitetssyndrom ble lagt fram i 2017.

Differensialdiagnoser (hva annet kan det ligne på?)

Hypermobiltetssyndrom kan ligne på andre, beslektede tilstander som også kan gi hypermobile ledd. Det er spesielt viktig å utelukke underliggende årsaker ved mer diffuse, utbredte symptomer, som for eksempel slapphet. Differensialdiagnoser (lignende tilstander) til hypermobilitetssyndrom inkluderer:

 • Ehlers-Danlos syndrom
 • Marfans syndrom
 • Osteogenesis imperfecta

Behandling

Tilstanden hypermobilitetssyndrom skyldes en medfødt defekt i bindevevet, og dette kan ikke kureres. Behandlingen av hypermobilitetssyndrom gis for å lindre symptomer, og vil derfor være avhengig av hvilke symptomer vedkommende har. De fleste har ingen eller lite plager, og trenger derfor ingen spesifikk medikamentell behandling - det viktigste vil da være god informasjon om tilstanden, og aksept hos den det gjelder.

Fysioterapi er viktig både som behandling, og for opplæring for å lære øvelser man kan gjøre, og kan anbefales til samtlige pasienter. Fysioterapeuten bør helst ha ekspertise om hypermobilitetssyndrom og lignende bindevevstilstander, og kan også ved uttalte tilfeller henvise videre til andre behandlere.

Øvrig behandling vil avhenge av symptomer.

Ved smerter vil opplæring i smertemestring være aktuelt, og eventuelt også bruk av smertestillende medikamenter, som NSAIDs.

Andre symptomer, som for eksempel mageplager, brokk i bekkenregionen eller betennelser i muskler og / eller sener, vil kunne kreve egen, spesifikk behandling.

Prognose

Tilstanden er medfødt og sannsynligvis genetisk betinget, og kan følgelig ikke kureres. For de fleste er hypermobilitetssyndrom en lite problematisk tilstand som ikke medfører noe særlige problemer i hverdagen.

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Kilder

1) UpToDate, Joint hypermobility syndrome

2) AMJ, Joint Hypermobility Syndrome

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 Forbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Siste nytt
17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25VerdenForbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Populært