Amputasjon ved diabetes:

Slik kan halvparten av beinamputasjonene unngås

Bildet viser en pasient med diabetes som har måttet amputere beinet. (Foto: Shutterstock)
Bildet viser en pasient med diabetes som har måttet amputere beinet. (Foto: Shutterstock)

Hver dag må minst en person amputere foten på grunn av diabetes i Norge. Halvparten av operasjonene kan unngås om riktig kompetanse blir brukt i tide.

Under Arendalsuka satte Fotterapeutforbundet og Diabetesforbundet fokus på amputasjoner av bein. De mener at halvparten av disse drastiske operasjonene kan unngås.

– Foten må opp på bordet, sa leder i Fotterapeutforbundet, Inger M. Paulsen.

Hun mener at fotterapeuter må få økt anerkjennelse i det forebyggende arbeidet.

Mange med diabetes, både type 1 og 2, er utsatt for å få sår på føttene som ikke vil gro. Når slike sår først oppstår, er de vanskelig å behandle.

Hvert år må derfor mellom 400 og 500 bein amputeres over ankelen på norske diabetespasienter.

– Amputasjon er en personlig tragedie for den enkelte pasient, og har store kostnader for samfunnet, sa Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Kjenner ikke legokloss i skoen

Mellom ti og tjue prosent av diabetespasientene rammes av fotsår, ifølge Allgot.

Diabetespasienter skal derfor få føttene undersøkt en gang i året av fastlegen, som et forebyggende tiltak.

Men hos fire av fem blir ikke dette gjort, viser en undersøkelse utført av Diabetesforbundet.

– Kanskje legen spør pasienten hvordan det står til med bena. Hvis pasienten svarer: «Veldig bra, jeg kjenner ingenting», så kan det være et faresignal. Derfor bør føttene undersøkes uansett, sa Andreas Dietze, privatpraktiserende ortoped ved Ortopedgruppen i Tønsberg.

Nedsatt følsomhet i bena gjør at de kan gå med en nøkkel eller en legokloss i skoen, uten å kjenne det, ifølge ortopeden.

– Man kan til og med skjære i foten til mange diabetespasienter uten bedøvelse, sa han.

Aksjonstekst på ryggen til fotterapeuter forrige uke i Arendal. (Foto: Gunnhild Lervåg, Delta)
Aksjonstekst på ryggen til fotterapeuter forrige uke i Arendal. (Foto: Gunnhild Lervåg, Delta)

Nedsatt følsomhet er en felle

Personer som har hatt diabetes lenge, kan få nedsatt følsomhet i huden, særlig i føttene. Dette er en typisk senskade av diabetes, og skyldes at de perifere nervene virker dårligere.

– Nedsatt følsomhet er en felle som ligger i sykdommens natur, understreket Andreas Dietze.

Når denne nervesykdommen kommer snikende, kan personen få sår uten at han eller hun får smerter eller merker det.

Fotsår er alvorligere for diabetespasienter enn andre, fordi de ikke gror så lett. Dårlig blodsirkulasjon i ytre kroppsdeler er en typisk senvirkning av diabetes.

– I mange tilfeller får man ikke kontroll over sårutviklingen. Ofte må man ta en tå først. Så etter hvert amputere ved leggen eller låret, sa Allgot.

Sparer en million på å unngå en amputasjon

Beinamputasjoner hos diabetespasienter koster 500 millioner kroner pr år.

Selve operasjonen koster, samt at mange må ha rullestol og kanskje blir uføretrygdet.

– Det er ingen som spør om de skal skjære av foten, det blir bare gjort. Men vi har ikke råd til å fortsette på denne måten, mente Allgot fra Diabetesforbundet.

I stedet må vi sette inn tiltak tidligere, mente han.

– Da kan vi unngå den personlige tragedien det er å miste foten, og samfunnet vil spare penger, sa han.

Undersøkelser viser at man sparer samfunnet for én million kroner ved å forebygge en amputasjon.

Allgot har selv hatt diabetes type 1 i flere år, og går til forebyggende undersøkelse hos fotterapeut en gang i måneden.

– Det koster 700 kroner, som jeg tar meg råd til. Men alle har ikke råd til det, sier han.

Samfunnet kan spares for store utgifter bare riktig kompetanse blir gitt til rett tid, mener Fotterapeutforbundet og Diabetesforbundet.

Les også: Forskere kurerte diabetes hos mus

Har fått økt fagkompetanse

Forbundene mener diabetespasienter bør få jevnlig inspisering av føttene hos fotterapeuter, som kan ta affære på et tidlig nok tidspunkt. De kan forebygge fotsår ved å fjerne hard hud. Sår kan dannes under hard hud.

– Alle yrkesgrupper må gjøre alt for å unngå amputasjon, sa Dietze, som tok til orde for tverrfaglige team som kan forebygge sår og sende kunder videre til medisinsk behandling om nødvendig.

For om sår først er oppstått, skal sårbehandling foretas av medisinsk personale.

– Fra å være et rent pleiefag, er fotterapi nå en profesjon som behandler årsaken til smerter og plager, sa fotterapeut og lektor Håvard Høydal. Han har laget flere lærebøker i faget og underviser ved Bio Medicus-akademiet i Oslo.

– Yrkesgruppen har de siste årene fått en vesentlig økning av fagkompetanse, bekreftet ortoped Andreas Dietze.

Utfordringen er bare at fotterapeuter ikke har refusjonsrett fra det offentlige.

Debattleder og leder i Fotterapeutforbundet Inger M. Paulsen, Erlend Larsen (H), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, Elise Bjørnebekk Wågen, stortingsrepresentant (Ap) i samme komite, Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal, Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, fotterapeut og lektor Håvard Høydal samt ortoped Andreas Dietze. (Foto: Gunhild Lervåg/Delta)

Fotterapeututdanningen er nå treårig. Fotterapeutforbundet er en del av Delta, en arbeidstakerorganisasjon i YS.

Fotterapeuter kan bidra

Kundene må betale for behandling fra egen lomme. Fotterapeuter jobber gjerne for seg selv i privat sektor.

Bare to fotterapeuter er ansatt på norske sykehus.

En løsning kan være å få flere fotterapeuter ansatt i kommunene, som kan drive forebyggende behandling på sykehjem og helsesenteret, mente møtedeltakerne.

I Danmark blir fotterapi refundert av det offentlige. I Tyskland får pasientene tre gratis behandlinger hos fotterapeut i året.

– Vi går i feil retning. Vi som politikere har ansvar for å sørge for at systemet virker. Andre land som vi sammenligner oss med, klarer å forebygge dette. Vi bør få til lignende ordninger i Norge, som med fysioterapi, mente Elise Bjørnebekk Wågen, stortingsrepresentant for Ap i Helse og omsorgskomiteen.

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal for Frp, var ikke fremmed for å ansette flere fotterapeuter på sykehjem.

God samfunnsøkonomi

Norge bruker mellom fire og syv milliarder kroner på behandling av diabetes årlig, ifølge Allgot i Diabetesforbundet.

70 prosent av dette brukes på fotsår og annen behandling i helsevesenet. Det er mellom 20 000 og 40 000 pasienter som får fotsår som trenger behandling.

– Derfor er det god samfunnsøkonomi å forebygge mer, understreket Allgot.

– Vi bør starte allerede nå med å redde flere føtter. Det er for sent å ta dette med i Nasjonal diabetesplan i 2021, mente Wågen fra Arbeiderpartiet.

Det er fokus på forebygging av øyesykdom blant diabetespasienter. På lik linje bør det bli med føttene, mente hun.

– Helse Sør-Øst er den regionen som har flest amputasjoner, og Helse Vest har færrest. Derfor er det viktig å se på årsaker til dette, understreket ortoped Andreas Dietze.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Se video: Valgte å amputere bena: – Jeg ville kunne gå opp kirkegulvet på bryllupsdagen min

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører
Siste nytt
23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører
Populært