Amputasjon ved diabetes:

Slik kan halvparten av beinamputasjonene unngås

Bildet viser en pasient med diabetes som har måttet amputere beinet. (Foto: Shutterstock)
Bildet viser en pasient med diabetes som har måttet amputere beinet. (Foto: Shutterstock)

Hver dag må minst en person amputere foten på grunn av diabetes i Norge. Halvparten av operasjonene kan unngås om riktig kompetanse blir brukt i tide.

Under Arendalsuka satte Fotterapeutforbundet og Diabetesforbundet fokus på amputasjoner av bein. De mener at halvparten av disse drastiske operasjonene kan unngås.

– Foten må opp på bordet, sa leder i Fotterapeutforbundet, Inger M. Paulsen.

Hun mener at fotterapeuter må få økt anerkjennelse i det forebyggende arbeidet.

Mange med diabetes, både type 1 og 2, er utsatt for å få sår på føttene som ikke vil gro. Når slike sår først oppstår, er de vanskelig å behandle.

Hvert år må derfor mellom 400 og 500 bein amputeres over ankelen på norske diabetespasienter.

– Amputasjon er en personlig tragedie for den enkelte pasient, og har store kostnader for samfunnet, sa Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Kjenner ikke legokloss i skoen

Mellom ti og tjue prosent av diabetespasientene rammes av fotsår, ifølge Allgot.

Diabetespasienter skal derfor få føttene undersøkt en gang i året av fastlegen, som et forebyggende tiltak.

Men hos fire av fem blir ikke dette gjort, viser en undersøkelse utført av Diabetesforbundet.

– Kanskje legen spør pasienten hvordan det står til med bena. Hvis pasienten svarer: «Veldig bra, jeg kjenner ingenting», så kan det være et faresignal. Derfor bør føttene undersøkes uansett, sa Andreas Dietze, privatpraktiserende ortoped ved Ortopedgruppen i Tønsberg.

Nedsatt følsomhet i bena gjør at de kan gå med en nøkkel eller en legokloss i skoen, uten å kjenne det, ifølge ortopeden.

– Man kan til og med skjære i foten til mange diabetespasienter uten bedøvelse, sa han.

Aksjonstekst på ryggen til fotterapeuter forrige uke i Arendal. (Foto: Gunnhild Lervåg, Delta)
Aksjonstekst på ryggen til fotterapeuter forrige uke i Arendal. (Foto: Gunnhild Lervåg, Delta)

Nedsatt følsomhet er en felle

Personer som har hatt diabetes lenge, kan få nedsatt følsomhet i huden, særlig i føttene. Dette er en typisk senskade av diabetes, og skyldes at de perifere nervene virker dårligere.

– Nedsatt følsomhet er en felle som ligger i sykdommens natur, understreket Andreas Dietze.

Når denne nervesykdommen kommer snikende, kan personen få sår uten at han eller hun får smerter eller merker det.

Fotsår er alvorligere for diabetespasienter enn andre, fordi de ikke gror så lett. Dårlig blodsirkulasjon i ytre kroppsdeler er en typisk senvirkning av diabetes.

– I mange tilfeller får man ikke kontroll over sårutviklingen. Ofte må man ta en tå først. Så etter hvert amputere ved leggen eller låret, sa Allgot.

Sparer en million på å unngå en amputasjon

Beinamputasjoner hos diabetespasienter koster 500 millioner kroner pr år.

Selve operasjonen koster, samt at mange må ha rullestol og kanskje blir uføretrygdet.

– Det er ingen som spør om de skal skjære av foten, det blir bare gjort. Men vi har ikke råd til å fortsette på denne måten, mente Allgot fra Diabetesforbundet.

I stedet må vi sette inn tiltak tidligere, mente han.

– Da kan vi unngå den personlige tragedien det er å miste foten, og samfunnet vil spare penger, sa han.

Undersøkelser viser at man sparer samfunnet for én million kroner ved å forebygge en amputasjon.

Allgot har selv hatt diabetes type 1 i flere år, og går til forebyggende undersøkelse hos fotterapeut en gang i måneden.

– Det koster 700 kroner, som jeg tar meg råd til. Men alle har ikke råd til det, sier han.

Samfunnet kan spares for store utgifter bare riktig kompetanse blir gitt til rett tid, mener Fotterapeutforbundet og Diabetesforbundet.

Les også: Forskere kurerte diabetes hos mus

Har fått økt fagkompetanse

Forbundene mener diabetespasienter bør få jevnlig inspisering av føttene hos fotterapeuter, som kan ta affære på et tidlig nok tidspunkt. De kan forebygge fotsår ved å fjerne hard hud. Sår kan dannes under hard hud.

– Alle yrkesgrupper må gjøre alt for å unngå amputasjon, sa Dietze, som tok til orde for tverrfaglige team som kan forebygge sår og sende kunder videre til medisinsk behandling om nødvendig.

For om sår først er oppstått, skal sårbehandling foretas av medisinsk personale.

– Fra å være et rent pleiefag, er fotterapi nå en profesjon som behandler årsaken til smerter og plager, sa fotterapeut og lektor Håvard Høydal. Han har laget flere lærebøker i faget og underviser ved Bio Medicus-akademiet i Oslo.

– Yrkesgruppen har de siste årene fått en vesentlig økning av fagkompetanse, bekreftet ortoped Andreas Dietze.

Utfordringen er bare at fotterapeuter ikke har refusjonsrett fra det offentlige.

Debattleder og leder i Fotterapeutforbundet Inger M. Paulsen, Erlend Larsen (H), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, Elise Bjørnebekk Wågen, stortingsrepresentant (Ap) i samme komite, Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal, Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, fotterapeut og lektor Håvard Høydal samt ortoped Andreas Dietze. (Foto: Gunhild Lervåg/Delta)

Fotterapeututdanningen er nå treårig. Fotterapeutforbundet er en del av Delta, en arbeidstakerorganisasjon i YS.

Fotterapeuter kan bidra

Kundene må betale for behandling fra egen lomme. Fotterapeuter jobber gjerne for seg selv i privat sektor.

Bare to fotterapeuter er ansatt på norske sykehus.

En løsning kan være å få flere fotterapeuter ansatt i kommunene, som kan drive forebyggende behandling på sykehjem og helsesenteret, mente møtedeltakerne.

I Danmark blir fotterapi refundert av det offentlige. I Tyskland får pasientene tre gratis behandlinger hos fotterapeut i året.

– Vi går i feil retning. Vi som politikere har ansvar for å sørge for at systemet virker. Andre land som vi sammenligner oss med, klarer å forebygge dette. Vi bør få til lignende ordninger i Norge, som med fysioterapi, mente Elise Bjørnebekk Wågen, stortingsrepresentant for Ap i Helse og omsorgskomiteen.

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal for Frp, var ikke fremmed for å ansette flere fotterapeuter på sykehjem.

God samfunnsøkonomi

Norge bruker mellom fire og syv milliarder kroner på behandling av diabetes årlig, ifølge Allgot i Diabetesforbundet.

70 prosent av dette brukes på fotsår og annen behandling i helsevesenet. Det er mellom 20 000 og 40 000 pasienter som får fotsår som trenger behandling.

– Derfor er det god samfunnsøkonomi å forebygge mer, understreket Allgot.

– Vi bør starte allerede nå med å redde flere føtter. Det er for sent å ta dette med i Nasjonal diabetesplan i 2021, mente Wågen fra Arbeiderpartiet.

Det er fokus på forebygging av øyesykdom blant diabetespasienter. På lik linje bør det bli med føttene, mente hun.

– Helse Sør-Øst er den regionen som har flest amputasjoner, og Helse Vest har færrest. Derfor er det viktig å se på årsaker til dette, understreket ortoped Andreas Dietze.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Se video: Valgte å amputere bena: – Jeg ville kunne gå opp kirkegulvet på bryllupsdagen min

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:42 Motvillig Johnson ventes å be EU om brexit-utsettelse22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:34 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen
Siste nytt
22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:42VerdenMotvillig Johnson ventes å be EU om brexit-utsettelse22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:34SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen
Populært