Spør psykologen: Jeg tør ikke knytte relasjoner etter tap. Hva skal jeg gjøre?

Ikke-bearbeidet sorg kan skape problemer.
Ikke-bearbeidet sorg kan skape problemer. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann sliter med å knytte relasjoner til andre og spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg er en ressurssterk og frisk mann, men jeg klarer ikke å knytte nye, nære forbindelser etter at jeg har mistet alle mine nærmeste til sykdom og død. Til og med et kjæledyr blir mye. Tenk om jeg mister kjæledyret mitt også.

Hva skal jeg gjøre?

Mann (50-59)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei, og tusen takk for ditt spørsmål.

Først og fremst vil jeg si at jeg virkelig føler med deg. Å miste sine nære er smertefullt, og selv om sorg i seg selv er en normalreaksjon på tap, kan denne sorgen for noen påvirke daglig fungering i lang tid. For deg påvirker det evnen til å tilknytte deg andre mennesker eller dyr.

Her kan du sende ditt spørsmål. Helt anonymt.

Jeg vet ikke hvor mange du har mistet eller hvor ferskt det er, men du er selv inne på at du beskytter deg fra å kjenne på sorg igjen. Det forteller meg at du muligens ikke har bearbeidet sorgen over de du har mistet ordentlig. Det betyr ikke at det er noe du har gjort feil, men noen ganger har vi mestringsstrategier som gjør at vi eksempelvis prøver å tenke på andre ting når de vonde følelsene kommer. For at du skal kunne bearbeide sorg er det viktig å snakke om den og tørre å kjenne på de følelsene som melder seg, og at du ikke dirigerer dem vekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spør psykologen: Jeg er pårørende til en mann som tømmer meg for krefter. Hva skal jeg gjøre?

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Noen ganger vet man ikke helt hvor man skal begynne, og da kan det være hjelpsomt med en psykolog, terapeut eller annen egnet samtalepartner. Etter hvert, når det vondeste ved sorgen slipper taket vil du erfare at den ikke tar like mye plass lengre. Da vil sorgen kanskje ikke fremstå som så skremmende at du ikke tørr å danne nye relasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å formidle at du innehar evne til å tilknytte deg andre. Det er en av de mest grunnleggende ferdigheter du lærte da du var barn. Gjennom erfaring har du blitt redd for å miste, og det er dette som gjør det vanskelig i dag. Jeg vil spørre deg - hva er alternativet til å ikke tilknytte deg nye mennesker eller dyr? Det kan potensielt bli ensomhet, hvilket også er smertefullt. Ha tålmodighet med deg selv samtidig som du utfordrer deg på sorgbearbeiding. Se på å det å binde seg til andre som en gradvis eksponering av noe du er redd for, og fokuser på alt det positive som kommer med å være glad i noen.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.