Ny undersøkelse blant ansatte i helse- og sosialsektoren:– Fire av ti utsatt for seksuell trakassering på jobb eller har en kollega som er det

Resultatene fra den ferske undersøkelsen viser at seksuell trakassering er et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren, mener Fafo-forsker Jørgen Svalund.
Resultatene fra den ferske undersøkelsen viser at seksuell trakassering er et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren, mener Fafo-forsker Jørgen Svalund. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn opplever like mye trakassering som kvinner, og de yngste er mest utsatt, ifølge Fafo-undersøkelse. – Et stort arbeidsmiljøproblem, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): En fersk Fafo-undersøkelse blant medlemmer i fagforbundet Fellesorganisasjonen (FO) som jobber i helse- og sosialsektoren, viser at 17 prosent har vært utsatt for seksuell trakassering i løpet av de siste 12 månedene.

Seksuell trakassering defineres som regel som uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krekende og plagsom for den som rammes. Trakasseringen kan være enten fysisk i form av berøring, klemming, kyssing og voldtektsforsøk, eller verbal i form av kommentarer om kroppen, seksuelle hentydninger eller forslag, eller nonverbal i form av håndbevegelser eller annet av seksuell karakter, forklarte Fafo-forsker Jørgen Svalund som la frem resultatene under Arendalsuka torsdag.

Syv prosent svarte at de hadde opplevd fysisk seksuell trakassering. 16 prosent oppga at trakasseringen hadde vært verbal eller nonverbal. Noen hadde opplevd begge deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trakasseringen skjer stort sett fra pasienter og brukere, ikke kolleger, forklarte forskeren.

FO er fagforbund for helse- og sosialarbeidere med høyere utdanning som inkluderer sosionomer, barnevernspedagoger og vernepleiere.

Les også: – Vi må forstå at også kvinner kan være overgripere

– Jo yngre man er, jo mer utsatt er man

Det var om lag like stor andel kvinner og menn som hadde opplevd seksuell trakassering på jobb i helse- og sosialsektoren.

– Vi fant ikke kjønnsforskjeller i denne undersøkelsen, men vi ser at jo yngre man er, jo mer utsatt er man for seksuell trakassering, fortalte Svalund til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At en høyere andel kvinner enn menn i arbeidslivet utsettes for seksuell trakassering skyldes dels hvor i arbeidslivet de jobber. Flere kvinner enn menn jobber i sektorer hvor dette er et stort problem, som hotellbygg, restaurant og helse- og sosialsektoren, forklarer forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke slik at om man er mann på jobb på en institusjon så blir man ikke utsatt for dette, sa han og fortsatte:

– Vi kan ikke si det sikkert, men det ser ut som det er en tendens til at menn som blir utsatt for seksuell trakassering har større plager og utfordringer i etterkant.

Undersøkelsen viser også at noen innenfor sektoren utsettes for dette ofte.

Åtte prosent svarer at verbal/nonverbal trakassering skjer ofte, mens fysisk trakassering ikke forekommer like ofte.

– Men fire prosent av dem som jobber med psykisk utviklingshemmede svarer at de opplever fysisk seksuell trakassering månedlig.

Les også: Stortinget skal kartlegge trusler og seksuell trakassering

– Et stort arbeidsmiljøproblem

Nesten fire av ti (38 prosent) svarte at de enten har vært utsatt for verbal/nonverbal trakassering selv eller kjenner noen på arbeidsplassen som har blitt det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten tre av ti (27 prosent) svarte at de enten hadde vært utsatt for fysisk seksuell trakassering eller hadde en kollega som hadde opplevd dette.

– Det er høye tall, så dette er et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren. Det tilsier at det burde være en bevissthet rundt dette på arbeidsplassene, sa Svalund.

Fafo-forskeren forklarte at undersøkelsen ble gjennomført etter #metoo. Resultatene både fra denne og andre undersøkelser tyder på at #metoo så langt ikke har bidratt til atferdsendring, kun mer debatt.

Den fullstendige rapporten skal legges frem i høst i forbindelse med FOs landsmøte.