En ekstra finger kan gi deg bedre motorikk, viser ny studie. Så hvorfor har vi ikke seks fingre?

Forskere har undersøkt motorikk og hjernekapasitet for to forsøkspersoner som er født med seks fingre på hver hånd.
Forskere har undersøkt motorikk og hjernekapasitet for to forsøkspersoner som er født med seks fingre på hver hånd. Foto: C. Mehring, M. Akselrod

Studien kan ifølge forskerne være et skritt på veien til å utvikle bedre robotarmer.

For første gang har en forskergruppe undersøkt motorikken hos personer som er født med mer enn fem fingre eller tær på hver hånd eller fot.

Det er kjent som polydaktyli, og ofte blir ekstra fingrene eller tær fjernet, selv om det ikke er farlig. Spørsmålet er om det ikke faktisk er en fordel.

Forskere fra Tyskland, Sveits og Storbritannia konkluderer i hvert fall med at polydaktyli kan gi motoriske fordeler.

De undersøkte to tilfeller av polydaktyli, og viste at forsøkspersonene kan bruke én hånd til å løse motoriske oppgaver som andre må bruke to hender til. De kunne blant annet knyte lissene med én hånd.

Studien, som er publisert i Nature, er ikke bare kuriøs. Forskerne mener at studien kan brukes i arbeidet med å gi mennesker kunstige lemmer.

Det vender vi tilbake til.

Men først og fremst skal vi bare ha mettet den umiddelbare nysgjerrigheten:

Hvorfor har ikke evolusjonen gitt oss seks fingre hvis det faktisk kan være en fordel?

Les også : Beveger robotarm med hjernekraft

Vinger eller armer – ikke begge deler

Jørn Madsen, akademisk medarbeider ved Center for makroøkologi, evolution og klima ved Københavns Universitet, synes spørsmålet er artig.

– Det minner meg om en diskusjon man hadde mye på 1980-tallet, sier han.

– Den gang var det noen som diskuterte hvorfor mennesket ikke hadde utviklet vinger, siden det ville ha vært smart å kunne fly. Men svaret er at hvis vi skulle ha hatt vinger, så kunne vi ikke ha hatt armer.

Vinger hos virveldyr er dannet ut fra forlemmene, og derfor må man velge om man vil ha vinger eller armer, påpeker Madsen.

Les også : Nå kan armproteser føle

Evolusjon er det muliges kunst

I dag drømmer noen mennesker om å gjøre mennesket til en slags cyborger.

For evolusjonen er begrenset.

Evolusjonen er det muliges og nødvendiges kunst, forteller Madsen:

– Menneskets evolusjonære betingelser har ikke krevd at mennesket skulle utvikle enda en finger, og det kommer sannsynligvis heller ikke til å skje.

Som denne illustrasjonen fra studien viser, har de to personene med de ekstra fingrene brukt mange krefter i å bruke sin ekstra finger som de normalt gjør når de bruker sin tommel- og pekefinger. Foto: C. Mehring, M. Akselrod
Som denne illustrasjonen fra studien viser, har de to personene med de ekstra fingrene brukt mange krefter i å bruke sin ekstra finger som de normalt gjør når de bruker sin tommel- og pekefinger. Foto: C. Mehring, M. Akselrod

Ville ødelagt «perfekt» design

Menneskets evolusjon fulgte et spor for hundre av millioner år siden, da de uramfibiene som kom lenge før mennesket, utviklet fem fingre – ikke fire, ikke seks, sju eller åtte.

Det er på sett og vis tilfeldig, innrømmer Madsen, siden andre uramfibier utviklet åtte fingre, men når evolusjonen først går i en retning, så går den ikke tilbake og endrer på noe så grunnleggende.

– Den måten menneskets kropp er designet på, er veldig avansert. Det er et perfeksjonert design i den forstand at kroppen er så balansert og likevektig som den er, og det er noen veldig grunnleggende genetiske styresystemer som former kroppen vår, forklarer han.

– Hvis mennesket utviklet en så stor anatomisk endring som en ekstra finger, så ville det være andre ting som ikke fungerte optimalt, sier han.

Det ville for eksempel også kreve endringer i muskelstrukturen omkring hånden, og det ville belaste håndleddene våre, spår Madsen.

Les også : Spør en forsker: Er det skadelig å knekke fingre?

Skanningen til høyre viser at den ekstra fingeren, som sitter mellom tommel- og pekefingeren, støttes av noen ekstra muskler og nerver som man ikke finner i en normal hånd med fem fingre. Foto: C. Mehring, M. Akselrod
Skanningen til høyre viser at den ekstra fingeren, som sitter mellom tommel- og pekefingeren, støttes av noen ekstra muskler og nerver som man ikke finner i en normal hånd med fem fingre. Foto: C. Mehring, M. Akselrod

To «heldige» tilfeller

I den nye studien er det imidlertid ingen antydninger til at de to personene, som begge har en ekstra finger på hver hånd, har noen komplikasjoner. Tvert imot.

Men, påpeker Madsen, de to tilfellene man har sett på, er også litt usedvanlige.

– Det normale er en ekstra finger ved lillefingeren, forklarer han.

I studien har man sett på tilfeller der den ekstra fingeren sitter mellom peke- og tommelfingeren.

– Jeg vil tro at de aller fleste ekstra «lillefingre» er ganske nytteløse, mens en todelt tommelfinger trolig kan gi et ganske presist grep, sier Madsen.

Selv om evolusjonen nok ikke vil gi oss en ekstra finger, så innrømmer Madsen også at man sikkert ville kunne konstruere kunstige lemmer som kan gjøre mennesker mer effektive.

Men det har altså ikke noe med evolusjon å gjøre.

«En mal for robothender»

Forskerne ser studien sin som en del av arbeidet med kunstige lemmer hos mennesker.

De mener det «kan brukes som en mal for utviklingen av robothender».

Denne typen robothender eller kunstige ville kunne implementeres på mennesker, slik at en kirurg for eksempel ville kunne gjennomføre en operasjon uten assistanse, poengteres det i studien.

Men hvordan henger det sammen?

Forskerne har ikke bare observert at de to forsøkspersonenes motorikk var tipp topp.

De har også målt hjerneaktivitet i de sensomotoriske delene av hjernen mens forsøkspersonene gjorde enkle motoriske øvelser.

Forskerne har senere sammenlignet resultatene med en kontrollgruppe på ni mennesker som hadde fem fingre på hver hånd.

Det viste seg at hjernen tok i bruk nye sensomotoriske hjerneområder for å bevege de ekstra fingrene, men at den ikke brukte så mye ekstra kapasitet.

– Selv om de ekstra fingrene øker graden av frihet som hjernen skal kontrollere, fant vi ingen ulemper ved det, sier en forskerne, Etienne Burdet, professor i bioteknologi ved Imperial College London, i en pressemelding.

– Det er fantastisk at hjernen har nok kapasitet til å gjøre det uten å skulle ofre noe bestemt andre steder, legger Burdet til.

Les også : Var det eksploderende stjerner som gjorde at mennesket reiste seg opp på to bein?

Se video av en hel familie med seks fingre under:

Grundig arbeid, men ikke overraskende

Preben Kidmose, professor ved Institut for Ingeniørvidenskab ved danske Aarhus Universitet, mener studien er «grundig og interessant».

Som hjerneskanningene viser, bruker de to forsøkspersonene noen andre deler av hjernen enn kontrollgruppen. Men det er ikke så mye at det utgjør noen forskjell. Foto: C. Mehring, M. Akselrod
Som hjerneskanningene viser, bruker de to forsøkspersonene noen andre deler av hjernen enn kontrollgruppen. Men det er ikke så mye at det utgjør noen forskjell. Foto: C. Mehring, M. Akselrod

Han legger samtidig til at det ikke er noen banebrytende oppdagelse.

– Jeg forstår begeistringen. Men det er ikke så overraskende at hjernen har fleksibilitet og kapasitet til å trene opp funksjoner nye steder i hjernen, sier Kidmose.

– Det ser man for eksempel hos folk som har hatt hjernetraumer og har kunnet ta andre deler av hjernen i bruk. Hjernen har en stor plastisitet, og det er denne studien enda et bevis på.

Samtidig setter Kidmose spørsmålstegn ved om ikke hjernen bruker ekstra kapasitet på å kontrollere de to ekstra fingrene.

– De skriver at de ikke har observert det. Men det må ta noen frihetsgrader fra hjernen. Man kan for eksempel forestille seg at den bruker noen av de frihetsgradene som hjernen bruker til å skape redundans (reserveplass, red.), slik at hjernen beskytter seg mot hjerneskader, forklarer Kidmose.

Kidmose leder selv en nevroteknologisk forskergruppe Aarhus Universitet som arbeider med såkalt brain-computer interface – altså hjernens evne til å interagere med datamaskiner.

Les også : Evolusjon: Omsorg for barna våre kan ha gitt oss store hjerner

Stort potensial i hjernen

Logikken i studien er likevel at hvis hjernen ikke bruker mye mer kapasitet på å styre to ekstra fingre, så vil den også kunne lære å kontrollere kunstige lemmer som robotarm eller -fingre.

Den nye studien antyder i hvert fall at potensialet er der, skriver forskerne i artikkelen, selv om de framhever visse forbehold.

De to forsøkspersonene er nemlig født med sine ekstra fingre, og derfor er det naturlig for dem.

Det er fortsatt usikkert om det ville kunne fungere like friksjonsfritt for personer som aldri har måttet styre et ekstra legeme.

I dag bruker vi også muskelsignaler til å styre kunstige lemmer, hvis folk for eksempel har fått en kunstig arm i form av en protese.

Det er nemlig en del lettere å styre protesen gjennom musklene enn gjennom hjernesignaler, selv om potensialet naturligvis er større hvis man kan lære hjernen å styre en robotarm.

Man har noe mer båndbredde i hjernen, så det er også potensial for at man kan styre noen mer avanserte ting med hjernen enn med musklene, poengterer Kidmose.

Les også : Har vold formet hendene våre?

Polydaktyli er arvelig, men opptrer ofte uregelmessig, slik at det ikke er sikkert at genet kommer til uttrykk. Her en representant for den brasilianske familien Da Silva, der 14 av familiens 26 medlemmer er født med en ekstra finger på hver hånd. (Video: BBC)

Referanse:

C. Mehring mfl: « Augmented manipulation ability in humans with six-fingered hands», Nature 2019. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-019-10306-w

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Siste nytt
00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet
Populært