– Langt flere smittes med flåttsykdommen borreliose enn offentlige tall skulle tilsi

VIDEO: Slik beskytter du deg mot flåttbitt

Kun alvorlige tilfeller av borreliose telles i Norge. De som smittes og blir friske har vi ingen oversikt over.

– Det er viktig at folk vet at de kan ferdes trygt i naturen, og at flåttbitt kan unngås, understreker flåttforsker Vivian Kjelland ved Universitetet i Agder.

Men det er altså slik at langt flere smittes med borreliose i Norge enn det offentlige tall skulle tilsi.

Forrige uke rapporterte den britiske avisa The Guardianat antall tilfeller av borreliose i Storbritannia kan være tre ganger så høyt som tidligere antatt. Heller enn mellom 2000-3000 tilfeller per år, hevder forskere bak en ny studie at det reelle tallet er rundt 8000. Også dette tallet er for lavt, ifølge forskere intervjuet i avisa.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 421 personer ble diagnostisert med en alvorlig form for borreliose i 2018. Legger vi til antall smittede som har fått hudsykdommen erythema migrans som kommer av borreliosesmitte, er vi imidlertid oppe i over 7000 tilfeller i Norge hvert år, ifølge en studie fra 2017, publisert i tidsskriftet Ticks and Tick-borne Diseases.

– Om man ser på de tallene som oppgis fra Folkehelseinstituttet, er det helt klart et underestimat når det gjelder antall tilfeller av infeksjon med borrelia i Norge, sier Kjelland.

Erythema migrans er et utslett som ofte oppstår rundt et flåttbitt. Det kan også ramme tungen og regnes som et første stadie av sykdommen borreliose.

Teller bare det alvorlige

– Tallene fra Folkehelseinstituttet er ikke feil, men kriteriene for å melde inn sykdommen til meldingssystem for smittsomme sykdommer er ikke laget for å fange opp alle tilfeller av smitte, forklarer Kjelland.

Vivian Kjelland Foto: Kjell Inge Søreide
Vivian Kjelland Foto: Kjell Inge Søreide

Hun har forsket på flått i over ti år, og var prosjektleder for den norske delen av det skandinaviske flått-forskningssamarbeidet ScandTick Innovation, som nylig ble avsluttet.

– Slik meldekriteriene er i dag kan det gi et uriktig bilde av risikoen for smitte. Men tallene sier ganske mye om risikoen for å utvikle systemisk eller langvarig sykdom etter smitte.

Personlig skulle Kjelland gjerne sett at tall for erythema migrans ble inkludert i statistikken. Det kunne bidratt til å si noe om flåttens utbredelse, mener hun, men er samtidig bekymret for at det kan gjøre folk unødvendig redde.

– Skulle erythema migrans inkluderes i tallene måtte det i så fall fremgå tydelig at bare en liten andel av de totale smittetilfellene er alvorlige, sier Kjelland.

– Erythema migrans er et klart tegn på borrelia-infeksjon som sikrer tidlig behandling. Tidlig diagnose og behandling gjør at de aller fleste blir helt friske.

Les også : Norge kan få flere og farligere flått

For uspesifikt å inkludere all smitte

Det norske meldesystemet for borreliose ble evaluert i 2016. Konklusjonen var at det kan bli bedre. Det å begrense seg til alvorlige tilfeller kan gi et sikrere tall, skriver forskerne, men å inkludere for eksempel tilfeller av erythema migrans kan gi et sannere bilde av den totale sykdomsbyrden.

Foruten å beskrive forekomst i Norge er hensikten med overvåkingen å «gi et grunnlag for smittevernrådgivning og forebyggende tiltak», skriver Folkehelseinstituttet på nettsidene sine.

På bakgrunn av evalueringen fra 2016 skulle meldesystemet gjennomgås. Dette er blitt fulgt opp med ulike tiltak i etterkant, forteller Karin Nygård. Hun er fungerende avdelingsdirektør ved Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet.

Den seneste endringen ble gjort i juni 2018. Da bestemte EU-kommisjonen at nevroborreliose skulle inkluderes i listen over smittsomme sykdommer som overvåkes på europeisk nivå.

VIDEO: Nye funn: Flått-spytt kan kurere kreft

Nevroborreliose betyr at bakterien påvirker nerverbaner som går fra hjernen og mange kjenner det ved at de får smerter mellom skulderbladene.

– Under utarbeidelsen av kriteriene for melding i EU og EØS-området var det store diskusjoner om hvordan borreliose best kunne overvåkes, forteller Nygård.

– Man endte opp med at spesifikk overvåking av nevroborreliose var den beste metoden for å kunne si noe om sykdomsbyrden, geografisk utbredelse og utvikling over tid. Overvåking av erythema migrans var for uspesifikt til å overvåkes på europeisk nivå.

Studie heller enn overvåkning

Folkehelseinstituttet har også vurdert spørsmålet om å inkludere tilfeller av erythema migrans i norsk overvåking, men landet på at dette ikke er hensiktsmessig. Blant annet fordi diagnosen settes av fastlegen etter en klinisk vurdering, i motsetning til alvorlige tilfeller av sykdom som involverer laboratorietester.

For å få et bilde av totalt antall smittetilfeller mener Nygård det er bedre å gjennomføre spesifikke studier, slik som den norske studien fra 2017 og den britiske studien referert til i The Guardian.

– Her har man tatt utgangspunkt i primærhelsetjenesten og gjort en analyse for å fange opp alle tilfeller av lyme borreliose, også erythema migrans. Slike studier er egnet for å si noe om den totale sykdomsbyrden.

Les også : Flåtten kan klare seg midt i byen

Et helt ok system

Harald Reiso ved Flåttsenteret er enig i at det er greiest å telle de mer alvorlige sykdomstilfellene ved borreliose.

– Det kan forekomme en underrapportering, men meldesystemet har vært uendret de siste årene, så utvikling over tid kan det si noe fornuftig om.

Den utviklingen viser en økning i alvorlige tilfeller de siste 10-20 årene – men også at tallene har ligget stabilt på i overkant av 400 de siste 4-5 årene.

– Det har vært en viss økning i antallet alvorlige borrelioser de siste 20 årene, sier Reiso.

Dette kan blant annet skyldes at flått har blitt mer utbredt som følge av klimaendringer som gir varmere og våtere vær, og gjengroing av landskap. Til sammen betyr dette bedre livsvilkår for flåtten.

Hvorvidt det også er en økning i antall tilfeller av erythema migrans vites altså ikke, fordi det ikke finnes gode mål på dette.

– Flåttsenterets erfaring er at noen utslett med erythema migrans blir underkjent av leger fordi de har manglende erfaring med slike utslett, eller at utslettet ikke ser ut slik som de lærte på doktorskolen, sier Reiso.

– Erythema migrans kan se svært forskjellig ut, det er et av Flåttsenterets oppdrag å informere om dette.

Reiso synes likevel det er fornuftig å bare overvåke de alvorlige tilfellene.

– For å slå fast at det er snakk om det mer alvorlige nevroborreliose eller leddboreliose tester vi både spinalveske og blod. Erythema migrans er derimot en klinisk diagnose gitt av legen. Utslettet forsvinner med antibiotika. Trolig kan man gå rundt med dette uoppdaget, og så tar kroppen hånd om det selv. Men anbefalingen er å gi antibiotika for å sikre at det ikke blir mer utbredt borreliasykdom.

Les også : Hva skal vi med kleggen?

Bør beskytte seg bedre

De britiske forskerne ønsker ikke å skape noen panikk, men mener at de høyere estimatene på faktisk smitte bør formidles til folket, slik at man er mer alert og tar forebygging mer på alvor.

– Mitt inntrykk som flåttforsker er at folk generelt er oppmerksomme på flåtten, sier Vivian Kjelland fra Universitetet i Agder.

– Men også at mange kan gjøre mer for å beskytte seg bedre. Med andre ord, ikke unngå naturen, men gjør enkle tiltak for å unngå å bli bitt, og sjekk deg grundig i etterkant av turen.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Referanser:

Cairns, Victoria m. fl: Incidence of Lyme disease in the UK: a population-based cohort study, BMJ Open, juli 2019

Eliassen, Knut Eirik m fl: Incidence and antibiotic treatment of erythema migrans in Norway 2005–2009, Ticks and Tick-Borne Diseases, januar 2017

MacDonald, Emily m fl: Are the current notification criteria for Lyme borreliosis in Norway suitable? Results of an evaluation of Lyme borreliosis surveillance in Norway, 1995–2013, BMC Public Health, august 2016

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:26 Helse Nord: Babcock ikke kan lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld
Siste nytt
23:26NorgeHelse Nord: Babcock ikke kan lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld
Populært