– Langt flere smittes med flåttsykdommen borreliose enn offentlige tall skulle tilsi

VIDEO: Slik beskytter du deg mot flåttbitt

Kun alvorlige tilfeller av borreliose telles i Norge. De som smittes og blir friske har vi ingen oversikt over.

– Det er viktig at folk vet at de kan ferdes trygt i naturen, og at flåttbitt kan unngås, understreker flåttforsker Vivian Kjelland ved Universitetet i Agder.

Men det er altså slik at langt flere smittes med borreliose i Norge enn det offentlige tall skulle tilsi.

Forrige uke rapporterte den britiske avisa The Guardianat antall tilfeller av borreliose i Storbritannia kan være tre ganger så høyt som tidligere antatt. Heller enn mellom 2000-3000 tilfeller per år, hevder forskere bak en ny studie at det reelle tallet er rundt 8000. Også dette tallet er for lavt, ifølge forskere intervjuet i avisa.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 421 personer ble diagnostisert med en alvorlig form for borreliose i 2018. Legger vi til antall smittede som har fått hudsykdommen erythema migrans som kommer av borreliosesmitte, er vi imidlertid oppe i over 7000 tilfeller i Norge hvert år, ifølge en studie fra 2017, publisert i tidsskriftet Ticks and Tick-borne Diseases.

– Om man ser på de tallene som oppgis fra Folkehelseinstituttet, er det helt klart et underestimat når det gjelder antall tilfeller av infeksjon med borrelia i Norge, sier Kjelland.

Erythema migrans er et utslett som ofte oppstår rundt et flåttbitt. Det kan også ramme tungen og regnes som et første stadie av sykdommen borreliose.

Teller bare det alvorlige

– Tallene fra Folkehelseinstituttet er ikke feil, men kriteriene for å melde inn sykdommen til meldingssystem for smittsomme sykdommer er ikke laget for å fange opp alle tilfeller av smitte, forklarer Kjelland.

Vivian Kjelland Foto: Kjell Inge Søreide
Vivian Kjelland Foto: Kjell Inge Søreide

Hun har forsket på flått i over ti år, og var prosjektleder for den norske delen av det skandinaviske flått-forskningssamarbeidet ScandTick Innovation, som nylig ble avsluttet.

– Slik meldekriteriene er i dag kan det gi et uriktig bilde av risikoen for smitte. Men tallene sier ganske mye om risikoen for å utvikle systemisk eller langvarig sykdom etter smitte.

Personlig skulle Kjelland gjerne sett at tall for erythema migrans ble inkludert i statistikken. Det kunne bidratt til å si noe om flåttens utbredelse, mener hun, men er samtidig bekymret for at det kan gjøre folk unødvendig redde.

– Skulle erythema migrans inkluderes i tallene måtte det i så fall fremgå tydelig at bare en liten andel av de totale smittetilfellene er alvorlige, sier Kjelland.

– Erythema migrans er et klart tegn på borrelia-infeksjon som sikrer tidlig behandling. Tidlig diagnose og behandling gjør at de aller fleste blir helt friske.

Les også : Norge kan få flere og farligere flått

For uspesifikt å inkludere all smitte

Det norske meldesystemet for borreliose ble evaluert i 2016. Konklusjonen var at det kan bli bedre. Det å begrense seg til alvorlige tilfeller kan gi et sikrere tall, skriver forskerne, men å inkludere for eksempel tilfeller av erythema migrans kan gi et sannere bilde av den totale sykdomsbyrden.

Foruten å beskrive forekomst i Norge er hensikten med overvåkingen å «gi et grunnlag for smittevernrådgivning og forebyggende tiltak», skriver Folkehelseinstituttet på nettsidene sine.

På bakgrunn av evalueringen fra 2016 skulle meldesystemet gjennomgås. Dette er blitt fulgt opp med ulike tiltak i etterkant, forteller Karin Nygård. Hun er fungerende avdelingsdirektør ved Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet.

Den seneste endringen ble gjort i juni 2018. Da bestemte EU-kommisjonen at nevroborreliose skulle inkluderes i listen over smittsomme sykdommer som overvåkes på europeisk nivå.

VIDEO: Nye funn: Flått-spytt kan kurere kreft

Nevroborreliose betyr at bakterien påvirker nerverbaner som går fra hjernen og mange kjenner det ved at de får smerter mellom skulderbladene.

– Under utarbeidelsen av kriteriene for melding i EU og EØS-området var det store diskusjoner om hvordan borreliose best kunne overvåkes, forteller Nygård.

– Man endte opp med at spesifikk overvåking av nevroborreliose var den beste metoden for å kunne si noe om sykdomsbyrden, geografisk utbredelse og utvikling over tid. Overvåking av erythema migrans var for uspesifikt til å overvåkes på europeisk nivå.

Studie heller enn overvåkning

Folkehelseinstituttet har også vurdert spørsmålet om å inkludere tilfeller av erythema migrans i norsk overvåking, men landet på at dette ikke er hensiktsmessig. Blant annet fordi diagnosen settes av fastlegen etter en klinisk vurdering, i motsetning til alvorlige tilfeller av sykdom som involverer laboratorietester.

For å få et bilde av totalt antall smittetilfeller mener Nygård det er bedre å gjennomføre spesifikke studier, slik som den norske studien fra 2017 og den britiske studien referert til i The Guardian.

– Her har man tatt utgangspunkt i primærhelsetjenesten og gjort en analyse for å fange opp alle tilfeller av lyme borreliose, også erythema migrans. Slike studier er egnet for å si noe om den totale sykdomsbyrden.

Les også : Flåtten kan klare seg midt i byen

Et helt ok system

Harald Reiso ved Flåttsenteret er enig i at det er greiest å telle de mer alvorlige sykdomstilfellene ved borreliose.

– Det kan forekomme en underrapportering, men meldesystemet har vært uendret de siste årene, så utvikling over tid kan det si noe fornuftig om.

Den utviklingen viser en økning i alvorlige tilfeller de siste 10-20 årene – men også at tallene har ligget stabilt på i overkant av 400 de siste 4-5 årene.

– Det har vært en viss økning i antallet alvorlige borrelioser de siste 20 årene, sier Reiso.

Dette kan blant annet skyldes at flått har blitt mer utbredt som følge av klimaendringer som gir varmere og våtere vær, og gjengroing av landskap. Til sammen betyr dette bedre livsvilkår for flåtten.

Hvorvidt det også er en økning i antall tilfeller av erythema migrans vites altså ikke, fordi det ikke finnes gode mål på dette.

– Flåttsenterets erfaring er at noen utslett med erythema migrans blir underkjent av leger fordi de har manglende erfaring med slike utslett, eller at utslettet ikke ser ut slik som de lærte på doktorskolen, sier Reiso.

– Erythema migrans kan se svært forskjellig ut, det er et av Flåttsenterets oppdrag å informere om dette.

Reiso synes likevel det er fornuftig å bare overvåke de alvorlige tilfellene.

– For å slå fast at det er snakk om det mer alvorlige nevroborreliose eller leddboreliose tester vi både spinalveske og blod. Erythema migrans er derimot en klinisk diagnose gitt av legen. Utslettet forsvinner med antibiotika. Trolig kan man gå rundt med dette uoppdaget, og så tar kroppen hånd om det selv. Men anbefalingen er å gi antibiotika for å sikre at det ikke blir mer utbredt borreliasykdom.

Les også : Hva skal vi med kleggen?

Bør beskytte seg bedre

De britiske forskerne ønsker ikke å skape noen panikk, men mener at de høyere estimatene på faktisk smitte bør formidles til folket, slik at man er mer alert og tar forebygging mer på alvor.

– Mitt inntrykk som flåttforsker er at folk generelt er oppmerksomme på flåtten, sier Vivian Kjelland fra Universitetet i Agder.

– Men også at mange kan gjøre mer for å beskytte seg bedre. Med andre ord, ikke unngå naturen, men gjør enkle tiltak for å unngå å bli bitt, og sjekk deg grundig i etterkant av turen.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Referanser:

Cairns, Victoria m. fl: Incidence of Lyme disease in the UK: a population-based cohort study, BMJ Open, juli 2019

Eliassen, Knut Eirik m fl: Incidence and antibiotic treatment of erythema migrans in Norway 2005–2009, Ticks and Tick-Borne Diseases, januar 2017

MacDonald, Emily m fl: Are the current notification criteria for Lyme borreliosis in Norway suitable? Results of an evaluation of Lyme borreliosis surveillance in Norway, 1995–2013, BMC Public Health, august 2016

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:02 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25 Bulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass
Siste nytt
06:02Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25SportBulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass
Populært