Ikke straff barna fordi foreldrene sliter:Derfor bør vi si ja til gratis skolemat

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratis mat på skolen er ikke hjelp til foreldre som ikke gidder. Det er hjelp til barn som ikke får.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

De leker «har'n», løper overalt og hopper tau. Skoleklokka ringer og alle stiller seg i kø før læreren kommer ut og henter dem. Når de er inne i klasserommet, skal de konsentrere seg om faget, før det så blir matpause og de skal ta frem matpakkene sine.

Noen har brødskive med salami, frukt og grønt og gjerne en yoghurt. Andre har den samme svette osten med seg hver eneste dag. Noen få har ingenting og blir sendt ned på kontoret for å hente knekkebrød eller tar en frukt fra en medelev.

Det er hverdagen til osloskole-elevene.

Jeg har fulgt nøye med på debatten angående gratis skolemat til alle elever i Osloskolen de siste månedene. I kommentarfeltene på sosiale medier skriver mange fra høyresiden: «bruk pengene på noe mer fornuftig, foreldrene må orke å smøre på matpakke for sine barn selv». Andre skriver: «videregående-elevene kan klare seg uten». Og flere skriver at dette er bortkastede midler som vi har klart oss uten i flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen foreldre som sliter med problemer som gjør at de ikke alltid klarer å følge opp barnet slik man bør og skal. Fortjener ikke disse barna et sunt måltid som alle andre?

Men handler det virkelig om ork og om hva man klarer seg uten og ikke? Og er det bortkasta penger?

Vi vet at god ernæring er viktig. Uten skikkelig skolemat vil alle bli slappe, slite med konsentrasjonen, være mindre aktive, ha humørsvingninger og så videre. Barn som ikke spiser på skolen og barn som spiser næringsfattig mat gjør det dårligere på skolen sammenlignet med de andre. Derfor er tilbudet om skolemat et kjempeflott tilbud for alle, sett med helsebrillene på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare helsefordeler som følger med.

Barnefattigdommen i Norge har økt veldig den siste tiden. Ikke alle har råd til å sende gode matpakker med grovt brød, frukt og grønt til barna, og derfor ender de opp med den samme kjedelige maten hver dag og misunner sine medelever for

variasjonen de har med seg. Jeg var et slikt barn selv. Mot slutten av hver måned gikk min mor nesten tom for penger. Det gjorde at jeg hadde med meg en kjedelig og næringsfattig matpakke på skolen veldig ofte. Det handlet altså ikke om at min mor ikke orket, men at vi var en lavinntektsfamilie og hun gjorde det beste hun kunne ut fra midlene hun hadde. Flere barn har det slik i dag og derfor vil gratis skolemat forhindre at enkelte barn spiser dårligere enn andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også har vi den tredje typen elever. De som har syke foreldre, enten psykisk eller fysisk, eller foreldre som sliter med andre problemer som gjør at de ikke alltid klarer å følge opp barnet slik man bør og skal. Det er ikke alltid fagsentre og barnevern er inne i bildet for disse barna. Fortjener ikke disse barna et sunt måltid som alle andre? Skal de straffes fordi foreldrene sliter?

Jeg forstår at gratis skolemat ikke er løsningen på alle problemene i Osloskolen, men det er et skritt i riktig retning. Med gratis skolemat vil alle elever få god og næringsrik mat. Det bidrar til å redusere sosiale forskjeller og barnet vil gå på skolen og glede seg over å ha noe godt å spise uavhengig av foreldrenes inntekt og problemer.

Jeg vet at vi alle er uenige politisk, noe jeg synes er bra og berikende for landet, men noen verdier synes jeg virkelig at alle bør være enige om. Det at alle barn fortjener å spise et sunt måltid er nettopp en slik verdi. Vi bør legge uenighetene om foreldrene til disse barna til side, og heller fokusere på hva vi som samfunn kan bidra med for å gjøre hverdagen til disse barna litt enklere.

Hvem ønsker ikke dette for et barn?