Meny

Jeg skulle bare kutte ut alkohol i en måned, men var ikke forberedt på virkningen det hadde

Foto: Colourbox.com

Jeg drakk for å late som om livet mitt var mer interessant. Følelsen av å være treg eller litt trist om morgenen var så normal at jeg knapt la merke til den.

Stemmer: Gay Alcorn
Redaktør Guardian, Australia

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hva nå? Jeg har kuttet ut alkohol i en måned. Det er ikke veldig spesielt. Tusenvis av mennesker gjennomfører «tørr juli» eller «februar-faste» eller en hvilken som helst annen hvit måned. Men det er likevel en stor ting. Jeg hadde ikke hatt 30 hvite dager i hele mitt voksne liv.

Grunnen til at jeg tenkte at det var en god idé er heller ikke unik. Den er kjedelig velkjent. Jeg er middelaldrende, og etter å ha drukket moderat i flere tiår, hadde forbruket gradvis økt. Ett glass vin hver kveld, ble til to, og så tre, og – det er ingen grunn til å gå rundt grøten her – altfor ofte ble det en hel flaske, og noen ganger mer. Av og til, hvis jeg følte meg spesielt engstelig, kunne jeg kjøpe en flaske vin på dagen og drikke hele.

Det er skamfullt bare å skrive dette, men det er sant. I løpet av de siste årene, har mannen min og jeg hatt utallige diskusjoner og noen få heftige krangler om å redusere alkoholinntaket. Og vi har prøvd de obligatoriske «alkoholfrie kveldene». Men så, for å bruke sjargongen til folk på nettet som eksperimenterer med det som før var utenkelig, ble jeg «edrunysgjerrig».

En av mine mange bekymringer var hva i all verden jeg skulle ta meg til om kveldene. Å drikke var det jeg «gjorde» – aller helst alene i mitt eget hode eller mens jeg så på et program på Netflix eller bød på tilfeldige meninger på Twitter.

Følelsen av å være treg eller litt trist om morgenen var så normal at jeg knapt la merke til den. Jobben var interessant, men jeg manglet ambisjoner. Jeg unngikk folk, følte ingen stor glede ved dagligdagse gjøremål som å gå en tur, se en film eller møte venner for å spise lunsj. Det tok meg noen år å forstå det, men alkohol kontrollerte livet mitt i så stor grad at jeg syntes det var vanskelig å skjule det, til og med for meg selv. Jeg hadde sett min egen far begå det langsomme middelklasse-selvmordet, full og henslengt foran TVen. Jeg hadde foraktet ham på det tidspunktet, og jeg var i ferd med å bli som ham.

Hvert menneske er forskjellig. Jill Stark var en ung, singel kvinne da hun skrev boka «High Sobriety», og hennes dyst med alkohol handlet om overstadig drikking i sosiale sammenhenger.

Peter FitzSimons ville gå ned i vekt og jeg misunnet hans mannlige pragmatisme – «slutt å være et fyllesvin» virket som et vel så godt råd som noe annet.

Jeg har venner med krevende jobber som oppdrar små barn alene, og de har veldig, veldig lyst på en drink etter en lang dag.

Jeg pleide ofte å sitere Hemingway: «Jeg drikker for å gjøre andre mennesker mer interessante.» Men det var ikke sant. Jeg drakk for å late som om mitt liv var mer interessant enn det egentlig var, for å flykte fra hverdagsproblemer, og fordi jeg likte det. Eller kanskje det bare er selvrettferdiggjørende tull. Kanskje det bare er slik at alkohol er avhengighetsskapende, som alle de ulovlige rusmidlene vi demoniserer, og at jeg i løpet av årene hadde blitt avhengig.

Så, hva nå? Problemet med å kutte ut alkohol i en måned er at det er latterlig, overraskende bra. Jeg hadde helt nye opplevelser. Som å møte venner for å ta en drink før teater, uten å drikke. Som ikke å drikke på en fredag kveld. Som å delta på en familielunsj og nippe til et glass mineralvann. Som å delta på en boklansering og henge rundt i en time uten å drikke den varme, billige hvitvinen.

Måneden var ikke helt alkoholfri. Jeg drakk en kveld, mandag 15. juli. Det var den dagen min sunne, kvikke og livlige mor, helt ut av det blå, ble diagnostisert med en veldig alvorlig sykdom. Min første tanke kom automatisk – «Jeg trenger en drink!» – og jeg drakk en flaske rødvin, mens jeg følte meg overveldet at tristhet, og trålte internett for å lese meg opp om sykdommen, og forventet det verste når det kom til hvordan familien min ville klare seg følelsesmessig.

Men det som skjedde neste dag var, for meg, forbausende. Jeg hadde en lett bakfull tanke: «Å drikke vil ikke hjelpe. Det vil ikke hjelpe meg, og det vil ikke hjelpe mamma. Å drikke vil gjøre ting verre.» Jeg hadde aldri hatt en slik tanke i hele mitt liv.

Man får en følelse av å ha utrettet noe, når man gjør noe man ikke var helt sikker på at man kunne klare, selv noe relativt beskjedent som å kutte ut alkohol i en måned. Men jeg forventet ikke at det skulle ha så omfattende effekt. Etter om lag to uker publiserte jeg følgende på Facebook-siden min: «Har oppdaget (litt av en overraskelse for å være ærlig) at jeg er en bedre, vennligere, mer tilstedeværende, mer energisk, mer produktiv og lykkeligere person når jeg ikke drikker. For en nedtur!»

Jeg skulle bare gi kutte alkohol i en måned, men disse tingene var vanskelige å se bort ifra. Jeg var mer mentalt tilgjengelig for venner og familie, en bedre lytter, mindre rask til å dømme. Jeg var mer produktiv, og en følelse av ambisjon kom tilbake. Jeg spiste bedre, trente mer. Jeg sov som en baby, og våknet ikke lenger i en tåke. Jeg var en lykkeligere person.

Som en som undersøker ting for mye, leste jeg utallige artikler og flere bøker. Alkohol er en giftig, avhengighetsskapende substans som kroppen vår jobber hardt for å bli kvitt. Det er alt. Jeg forkynner ikke, men det er sannheten vi alle egentlig kjenner. Det er så allestedsnærværende, så glamorisert i populærkulturen, så smart markedsført at vi er i en felles fornektelse, selv om det ser ut til å endre seg langsomt.

Det er vanskelig å argumentere mot den største og mest detaljerte forskningen på den globale effekten av alkohol, som fant at ideen om at «moderat drikking» var harmløst – eller til og med bra – er en myte (som alkoholindustrien promoterer ustanselig).

Jo mer du drikker, dess større er risikoene, men til og med sporadisk drikking er dårlig for deg.

Alkohol kan forårsake flere typer kreft og øker risikoen for høyt blodtrykk og hjertekarsykdom. Alkohol spiller unektelig en rolle når det gjelder vold. I Australia forårsaker alkohol mer skade enn noe annet rusmiddel.

Bevisene er der, men likevel, for en nedtur. Hvis jeg skal være ærlig, var det jeg savnet mest den følelsen jeg fikk 30 minutter eller så etter første drink. Den følelsen av lykke, når problemene flyter vekk. Jeg var uovervinnelig, morsom, i ferd med å utrette briljante ting hvert øyeblikk. Kortvarig, ikke-ironisk, selvforherligelse.

Kunne den følelsen, uansett hvor kortvarig, for enhver pris, være verdt det? En del av meg tenker fremdeles ja. Jeg kan sikkert redusere alkoholinntaket og fortsatt kunne kjenne på euforien, lammelsen av de evinnelige tankene og at hemningene slipper taket.

Men etter en måned, veide fordelene ved å være edru tyngre enn fordelene med å drikke alkohol, uansett hvordan jeg vred og vendte på det. Mens mannen min ser frem til «alkohol-august», har jeg tenkt til å gjennomføre en måned til uten å drikke. Jeg kan ikke si at jeg aldri kommer til å drikke igjen – tanken er skremmende – men fordelene ved å avstå veier så tungt at jeg ikke kan ignorere dem.

Skål for det!

Oversatt og tilrettelagt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter /© Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:52 Bolsonaro sender hæren på brannslukking i Amazonas23:50 Person reddet opp fra vannet etter båtvelt23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte
Siste nytt
00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:52VerdenBolsonaro sender hæren på brannslukking i Amazonas23:50NorgePerson reddet opp fra vannet etter båtvelt23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte
Populært