Jeg skulle bare kutte ut alkohol i en måned, men var ikke forberedt på virkningen det hadde

Foto: Colourbox.com

Jeg drakk for å late som om livet mitt var mer interessant. Følelsen av å være treg eller litt trist om morgenen var så normal at jeg knapt la merke til den.

Stemmer: Gay Alcorn
Redaktør Guardian, Australia

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hva nå? Jeg har kuttet ut alkohol i en måned. Det er ikke veldig spesielt. Tusenvis av mennesker gjennomfører «tørr juli» eller «februar-faste» eller en hvilken som helst annen hvit måned. Men det er likevel en stor ting. Jeg hadde ikke hatt 30 hvite dager i hele mitt voksne liv.

Grunnen til at jeg tenkte at det var en god idé er heller ikke unik. Den er kjedelig velkjent. Jeg er middelaldrende, og etter å ha drukket moderat i flere tiår, hadde forbruket gradvis økt. Ett glass vin hver kveld, ble til to, og så tre, og – det er ingen grunn til å gå rundt grøten her – altfor ofte ble det en hel flaske, og noen ganger mer. Av og til, hvis jeg følte meg spesielt engstelig, kunne jeg kjøpe en flaske vin på dagen og drikke hele.

Det er skamfullt bare å skrive dette, men det er sant. I løpet av de siste årene, har mannen min og jeg hatt utallige diskusjoner og noen få heftige krangler om å redusere alkoholinntaket. Og vi har prøvd de obligatoriske «alkoholfrie kveldene». Men så, for å bruke sjargongen til folk på nettet som eksperimenterer med det som før var utenkelig, ble jeg «edrunysgjerrig».

En av mine mange bekymringer var hva i all verden jeg skulle ta meg til om kveldene. Å drikke var det jeg «gjorde» – aller helst alene i mitt eget hode eller mens jeg så på et program på Netflix eller bød på tilfeldige meninger på Twitter.

Følelsen av å være treg eller litt trist om morgenen var så normal at jeg knapt la merke til den. Jobben var interessant, men jeg manglet ambisjoner. Jeg unngikk folk, følte ingen stor glede ved dagligdagse gjøremål som å gå en tur, se en film eller møte venner for å spise lunsj. Det tok meg noen år å forstå det, men alkohol kontrollerte livet mitt i så stor grad at jeg syntes det var vanskelig å skjule det, til og med for meg selv. Jeg hadde sett min egen far begå det langsomme middelklasse-selvmordet, full og henslengt foran TVen. Jeg hadde foraktet ham på det tidspunktet, og jeg var i ferd med å bli som ham.

Hvert menneske er forskjellig. Jill Stark var en ung, singel kvinne da hun skrev boka «High Sobriety», og hennes dyst med alkohol handlet om overstadig drikking i sosiale sammenhenger.

Peter FitzSimons ville gå ned i vekt og jeg misunnet hans mannlige pragmatisme – «slutt å være et fyllesvin» virket som et vel så godt råd som noe annet.

Jeg har venner med krevende jobber som oppdrar små barn alene, og de har veldig, veldig lyst på en drink etter en lang dag.

Jeg pleide ofte å sitere Hemingway: «Jeg drikker for å gjøre andre mennesker mer interessante.» Men det var ikke sant. Jeg drakk for å late som om mitt liv var mer interessant enn det egentlig var, for å flykte fra hverdagsproblemer, og fordi jeg likte det. Eller kanskje det bare er selvrettferdiggjørende tull. Kanskje det bare er slik at alkohol er avhengighetsskapende, som alle de ulovlige rusmidlene vi demoniserer, og at jeg i løpet av årene hadde blitt avhengig.

Så, hva nå? Problemet med å kutte ut alkohol i en måned er at det er latterlig, overraskende bra. Jeg hadde helt nye opplevelser. Som å møte venner for å ta en drink før teater, uten å drikke. Som ikke å drikke på en fredag kveld. Som å delta på en familielunsj og nippe til et glass mineralvann. Som å delta på en boklansering og henge rundt i en time uten å drikke den varme, billige hvitvinen.

Måneden var ikke helt alkoholfri. Jeg drakk en kveld, mandag 15. juli. Det var den dagen min sunne, kvikke og livlige mor, helt ut av det blå, ble diagnostisert med en veldig alvorlig sykdom. Min første tanke kom automatisk – «Jeg trenger en drink!» – og jeg drakk en flaske rødvin, mens jeg følte meg overveldet at tristhet, og trålte internett for å lese meg opp om sykdommen, og forventet det verste når det kom til hvordan familien min ville klare seg følelsesmessig.

Men det som skjedde neste dag var, for meg, forbausende. Jeg hadde en lett bakfull tanke: «Å drikke vil ikke hjelpe. Det vil ikke hjelpe meg, og det vil ikke hjelpe mamma. Å drikke vil gjøre ting verre.» Jeg hadde aldri hatt en slik tanke i hele mitt liv.

Man får en følelse av å ha utrettet noe, når man gjør noe man ikke var helt sikker på at man kunne klare, selv noe relativt beskjedent som å kutte ut alkohol i en måned. Men jeg forventet ikke at det skulle ha så omfattende effekt. Etter om lag to uker publiserte jeg følgende på Facebook-siden min: «Har oppdaget (litt av en overraskelse for å være ærlig) at jeg er en bedre, vennligere, mer tilstedeværende, mer energisk, mer produktiv og lykkeligere person når jeg ikke drikker. For en nedtur!»

Jeg skulle bare gi kutte alkohol i en måned, men disse tingene var vanskelige å se bort ifra. Jeg var mer mentalt tilgjengelig for venner og familie, en bedre lytter, mindre rask til å dømme. Jeg var mer produktiv, og en følelse av ambisjon kom tilbake. Jeg spiste bedre, trente mer. Jeg sov som en baby, og våknet ikke lenger i en tåke. Jeg var en lykkeligere person.

Som en som undersøker ting for mye, leste jeg utallige artikler og flere bøker. Alkohol er en giftig, avhengighetsskapende substans som kroppen vår jobber hardt for å bli kvitt. Det er alt. Jeg forkynner ikke, men det er sannheten vi alle egentlig kjenner. Det er så allestedsnærværende, så glamorisert i populærkulturen, så smart markedsført at vi er i en felles fornektelse, selv om det ser ut til å endre seg langsomt.

Det er vanskelig å argumentere mot den største og mest detaljerte forskningen på den globale effekten av alkohol, som fant at ideen om at «moderat drikking» var harmløst – eller til og med bra – er en myte (som alkoholindustrien promoterer ustanselig).

Jo mer du drikker, dess større er risikoene, men til og med sporadisk drikking er dårlig for deg.

Alkohol kan forårsake flere typer kreft og øker risikoen for høyt blodtrykk og hjertekarsykdom. Alkohol spiller unektelig en rolle når det gjelder vold. I Australia forårsaker alkohol mer skade enn noe annet rusmiddel.

Bevisene er der, men likevel, for en nedtur. Hvis jeg skal være ærlig, var det jeg savnet mest den følelsen jeg fikk 30 minutter eller så etter første drink. Den følelsen av lykke, når problemene flyter vekk. Jeg var uovervinnelig, morsom, i ferd med å utrette briljante ting hvert øyeblikk. Kortvarig, ikke-ironisk, selvforherligelse.

Kunne den følelsen, uansett hvor kortvarig, for enhver pris, være verdt det? En del av meg tenker fremdeles ja. Jeg kan sikkert redusere alkoholinntaket og fortsatt kunne kjenne på euforien, lammelsen av de evinnelige tankene og at hemningene slipper taket.

Men etter en måned, veide fordelene ved å være edru tyngre enn fordelene med å drikke alkohol, uansett hvordan jeg vred og vendte på det. Mens mannen min ser frem til «alkohol-august», har jeg tenkt til å gjennomføre en måned til uten å drikke. Jeg kan ikke si at jeg aldri kommer til å drikke igjen – tanken er skremmende – men fordelene ved å avstå veier så tungt at jeg ikke kan ignorere dem.

Skål for det!

Oversatt og tilrettelagt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter /© Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen
Siste nytt
11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen
Populært