Forskning: Kiling av øret kan virke mot aldring

Apparatet som blir brukt i tVNS-terapi gir små støt som rebalanserer det autonome nervesystemet.
Apparatet som blir brukt i tVNS-terapi gir små støt som rebalanserer det autonome nervesystemet. Foto: University of Leeds
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å «kile» øret med små elektriske støt kan bidra til å skape balanse i nervesystemet og redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer, ifølge en liten ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere fant at forsøkspersoner som mottok «strømterapi» daglig i to uker, fikk bedret velvære og fysiologiske forbedringer innen livskvalitet, humør og søvn.

Attpåtil antydes det at «kileterapiens» justering av ubalansen i det autonome nervesystemet kan bidra til at man eldes bedre helsemessig. Forskerne tror at terapiformen kan redusere risikoen for å utvikle aldersrelaterte sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer og atrieflimmer (forstyrrelsene av hjerterytmen).

Terapiformen blir kalt «transkutan vagusnervestimulering» (tVNS).

Studien er utført ved University of Leeds i England, og resultatene ble publisert i journalen Aging tirsdag denne uken.

– Vi tror denne stimuleringen kan utgjøre en stor forskjell for menneskers liv, og vi håper nå å gjøre ytterligere studier for å se om tVNS kan gagne flere ulike lidelser , sier Susan Deuchars, en av forskerne bak studien, i en artikkel publisert av University of Leeds.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppstår ubalanse i nervesystemet

Funksjonelt deles kroppens nervesystem inn i det somatiske og det autonome nervesystemet, som henholdsvis er viljestyrt og ikke-viljestyrt. Det autonome neversystemet kan deles i tre deler. Det sympatiske, det parasympatiske og det enteriske.

Når man blir eldre og går gjennom sykdomsperioder endres kroppens balanse slik at det sympatiske nervesystemet begynner å dominere. Det oppstår ubalanse, kroppsfunksjoner svekkes og kroppen blir da mer mottakelig for nye sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men forskere hevder å kunne justere denne ubalansen ved å «kile» øret med smertefrie, små elektriske støt. Via vagusnerven formidles signalet videre ut i kroppens nervesystem.

Les også: Hvor fort oppdager vi smerte?

Størst ubalanse – størst forbedring

I sin nye studie testet forskerne fra Universitetet i Leeds tVNS-teknikken på 29 friske frivillige deltakere over 55 år. Det er mer sannsynlig at denne aldersgruppen har en ubalanse i det autonome nervesystemet, som knyttes til helseproblemer forbundet med aldring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøkspersonene fikk behandling i 15 minutter per dag, over en periode på to uker. I løpet av studien fikk deltakerne opplæring i hvordan de selv kunne administrere terapien hjemmefra.

Behandlingen førte til en økning i parasympatisk aktivitet og en nedgang i sympatisk aktivitet, noe som balanserte den autonome funksjonen mot det som er forbundet med en sunn funksjon. I tillegg opplevde noen deltagere forbedringer i mental helse og søvnmønster.

Å kunne korrigere nervesystemet på denne måten kan bidra til en sunnere alderdom, og potensielt hjelpe mennesker med en rekke lidelser som hjertesykdommer og enkelte mentale lidelser, mener forskerne bak studien.

Ved å skape balanse i det autonome nervesystemet kan også risikoen for død reduseres. Også behov for medisinering og sykehusinnleggelser kan bli mindre.

Forskere så også at personer som viste seg å ha størst ubalanse i starten av studien, opplevde de tydeligste forbedringene etter å ha mottatt behandlingen.

Les også: Går du på en av disse 106 medisinene? – Ikke spis grapefrukt