Meny

Hvor fort oppdager vi smerte?

Ny kunnskap om smerte kan gi oss bedre måter å lindre vondter på. Kanskje kan vi snart borre smertefritt hos tannlegen, uten at hele kjaken må bedøves. (Foto: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock/NTB scanpix)
Ny kunnskap om smerte kan gi oss bedre måter å lindre vondter på. Kanskje kan vi snart borre smertefritt hos tannlegen, uten at hele kjaken må bedøves. (Foto: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock/NTB scanpix)

Det er feil at mennesker oppfatter smerte saktere enn berøring, viser ny svensk studie. Jo bedre vi kjenner nervesignalene våre, jo bedre medisin og bedøvelse kan vi utvikle, sier norsk professor.

I pattedyr går smertesignalene like fort til hjernen som signaler for berøring. Men slik er det ikke for mennesker. Vel, det har iallefall vært vanlig oppfatning fram til nå.

For en gruppe forskere ved Linköpings universitet mener at dette er feil.

– Evnen til å oppleve smerte er viktig for å overleve, så hvorfor skulle vi ha smertesignaler som er tregere enn de vi har for berøring? spør forsker Saad Nagi i en pressemelding fra Linköpings universitet.

Forskerne utviklet en teknikk som gjør at de kan studere signalene fra en og en nervecelle av gangen, både de som spesialiserer seg på smerte og på berøring. De var ute etter nerveceller som sendte signaler om smerte raskt fra seg.

Og de fant dem. Det kan føre med seg mye bra:

– En god oversikt over nervecellene våre kan gjøre at bedøvelse, smertelindring og medisiner brukes mer hensiktsmessig, sier professor Audun Stubhaug til forskning.no.

Klarer vi for eksempel å skille nervenes oppfattelse av smerte og av berøring, kan vi kanskje bore smertefritt hos tannlegen.

Studien har blitt publisert i tidsskriftet Science Advances.

Forsker Saad Nagi ved Linköpings universitet har funnet ut at smerte signaliseres like fort som berøring. Her tester han teorien på en forsøksperson. (Foto: Linköpings universitet)
Forsker Saad Nagi ved Linköpings universitet har funnet ut at smerte signaliseres like fort som berøring. Her tester han teorien på en forsøksperson. (Foto: Linköpings universitet)

Tykke og tynne nerveceller

Det som gjør at vi oppfatter når og hvor vi berøres, styres av nerver som er omringet av et fettaktig stoff kalt myelin.

Nervefibre med en tykk myelinskjede sender signaler raskere enn nerver uten.

De fibrene som sender smertesignaler har bare litt eller ikke noe myelin, derfor har signalisering av smerte hos mennesker blitt ansett for å være langsom.

Les også: Flere norske isbreer kan forsvinne

Testet med strøm

For å sjekke de ulike nervecellenes egenskaper, testet de teknikken på hundre friske personer.

Myelin (illustert i gul) er et fettaktig stoff som danner en isolerende skjede rundt nerven. (Foto: Tefi/Shutterstock/NTB scanpix)
Myelin (illustert i gul) er et fettaktig stoff som danner en isolerende skjede rundt nerven. (Foto: Tefi/Shutterstock/NTB scanpix)

Ved å sende korte, elektriske impulser, kunne forskerne aktivere den enkelte nervecellen. Forsøkspersonene sa da at de opplevde en skarp smerte som lignet på et nålestikk.

Forskerne så etter nerveceller som sendte signaler like raskt som berøringsnerveceller, men som hadde de samme egenskapene som smertereseptorer.

Smertereseptorer er celler som kjenner smerte som skader, som klyping og skraping på huden, men de ikke reagerer på lett berøring.

Forskerne fant ut at 12 prosent av nervecellene hadde samme egenskaper som smertereseptorene.

De fant ut at disse 12 prosentene sendte signaler med like høy hastighet som berøringsnervene. Altså sendes smerte like fort til hjernen hos mennesker, som hos pattedyrene.

Forskerne mener at oppdagelsen deres kan få betydning for videre forskning på smerte, diagnostisering og pleie av smertepasienter.

Les også: Forsker: Norsk marinebidrag i Persiabukta svekker norsk beredskap

Forskerne tok i bruk en teknikk som gjør at en kan utforske signalene fra én enkelt nervecelle om gangen. (Foto: Charlotte Perhammar)
Forskerne tok i bruk en teknikk som gjør at en kan utforske signalene fra én enkelt nervecelle om gangen. (Foto: Charlotte Perhammar)

Nye nervecelle-klasser

Audun Stubhaug er professor ved Universitetet i Oslo og smerteoverlege ved Oslo universitetssykehus. Han mener at dette er en interessant studie.

– Det forskerne her er ute etter, er å finne nye nervecelle-klasser, sier han til forskning.no.

Han forteller at det skal litt til for å få forske på menneskers smerte på denne måten.

– Metoden er krevende og brukes få steder i verden, sier han.

Les også: Vanskelig valg for Voyager-teamet

Ulik smertehastighet

Stubhaug forteller at smerte deles inn i forskjellige typer: Smerte fra kulde, fra varme, eller fra såkalt mekanisk smerte. For å forske på denne smerten, bruker man trykk og klyping som i denne undersøkelsen.

Han forteller at de ulike typene smerte aktiveres med ulik hastighet.

– Det er kjent at noen smertefibre er tynne og leder signalet om verkende smerte langsomt med en meter per sekund. Andre tykkere smertefibre leder skarp smerte relativt raskt med ti meter per sekund, sier han.

Han forteller at klassen med nervefibfre som forskerne har identifisert her, som ble aktivitert av trykk og klyping, er ultra-rask. De sender signaler på opptil 30 meter per sekund.

– Det de påviser her at det er sannsynligvis er noen helt egne reseptorer i disse nervecellene som aktiveres ved trykk, sier han.

Les også: Gratis skolemat utjevner sosiale forskjeller, mener forskere

Miks ved solbrenthet

Selv om smertereseptorer i utgangspunktet oppfatter smerte og ikke berøring, finnes det også miks. For eksempel dersom du blir solbrent. Da holder det å stryke borti huden, før smerten inntreffer.

– Smerteoppfattelsen er med andre ord sammensatt. Ved solbrenthet og betennelse skjer det plutselige endringer, sier Stubhaug.

Les også: Nå kan armproteser føle

Bedøvelse uten lammelse

– Hva er interessant med disse funnene?

Professor og smerteoverlege Audun Stubhaug mener at vi bør kunne lindre smerte uten å stoppe bevegelighet. (Foto: Universitetet i Oslo)
Professor og smerteoverlege Audun Stubhaug mener at vi bør kunne lindre smerte uten å stoppe bevegelighet. (Foto: Universitetet i Oslo)

– Jo mer kunnskap vi har om hvilke reseptorer og hvilke fibre som leder smerte, jo nærmere kommer vi kanskje helt spesifikke måter å blokkere nervene som sender ut smertesignaler, og det uten å påvirke nervene som oppfatter berøring og muskelkraft.

Med andre ord kan det bli slutt på en lam og hengende kjake etter en runde med bedøvelse hos tannlegen.

– Ved lokalbedøvelser som vi gir nå, mister du jo både berøringssansen og bevegeligheten, sier han.

Økt forståelse rundt forskjellige typer nerveceller vil hjelpe oss til å kunne lage enda mer spesifikke og målrettede bedøvelsesmåter og medisiner.

– Vi jobber med å dele opp de forskjellige nerveklassene nå, og vi har funnet medikamenter som blokkerer visse nervekanaler. Det jobbes med å utvikle dette, og det finnes dyreforsøk på det. Vi har tro på at vi skal få mer spesifikke kanalblokkere etter hvert, og at disse kan bli nyttige i behandling av smerte, avslutter Stubhaug.

Referanse:

Saad S. Nagi m.fl. Publisert 03. juli 2019. An ultrafast system for signaling mechanical pain in human skin: Science Advances. DOI: 10.1126/sciadv.aaw1297

Saken ble først piblisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut
Siste nytt
01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut
Populært