Uheldig fabrikkarbeider var heldig med kirurgen:Mistet begge bena i ulykke – nå kan han gå

Se video: NB! Sterke bilder 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandsk mann fikk bena sydd på igjen etter å ha mistet dem i arbeidsulykke. – Det kan gå år mellom hver gang det skjer, sier Magne Røkkum ved Rikshospitalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En thailandsk fabrikkarbeider som fikk begge føttene kappet av i en arbeidsulykke i 2016, kan nå gå etter at stjernekirurg sydde dem på igjen.

Kirurgen som utførte denne bragden, Wichit Siritattamrong, er en av Thailands beste kirurger innen rekonstruksjon av lemmer.

Legen delte onsdag detaljene fra hendelsen som skjedde i 2016, på samme tid som den ulykkesrammede mannen nylig har lært å gå og tilbakevendt til arbeidsplassen der ulykken fant sted.

Operasjonen er ifølge den thailandske kirurgen komplisert og medfølger risiko, men han utførte den likevel.

– Når denne typen ulykker skjer, er de viktige problemene man bør ta stilling til for det første om pasienten kan bruke organet igjen. Et annet handler om skjønnheten ved resultatet. Vil det se normalt ut? Hvis man har et positivt svar på et av disse to problemene, er det verdt å utføre operasjonen, sier han til Newsflare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte sterkt kvestet

Funksjonen er det viktigste, ifølge Magne Røkkum. Han er avdelingsleder for ortopedisk avdeling på Rikshospitalet.

– I vår del av verden legger vi mindre vekt på kosmetikken, sier han til ABC Nyheter.

– Slike operasjoner bør bare gjennomføres om det er meget gode utsikter til funksjon.

Avdelingslederen sier at de ved Rikshospitalet har sydd på mellom 10 og 20 ben som var amputert gjennom leggen.

– Vi har sydd på noen flere amputerte føtter enn legger, sier Røkkum, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan gå år mellom hver gang det skjer. Årsaken er at ben som er amputert, ofte er sterkt kvestet. Det kan være trafikkulykker eller andre skader hvor det foreligger andre livstruende skader. Da må selvsagt livreddende behandling prioriteres fremfor påsying av ben.

Les også: Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler

Artikkelen fortsetter under annonsen

– God nervefunksjon

Ifølge avdelingslederen kan det også være at amputatet er så sterkt skadet at påsying ikke vil gi noen god funksjon.

– Det er særlig utsiktene til å få god nervefunksjon som er avgjørende. En påsydd fot uten følelse er ganske verdiløs, og protese vil ofte være en bedre løsning, forklarer Røkkum.

Alle andre strukturer, som ben og hud, kan rekonstrueres og gi tilfredsstillende funksjon.

– Påsying av ben som er amputert gjennom lår, legg og fot er aktuelt så fremt skaden er relativt skarpt avgrenset og den amptuterte delen ikke har for store skader.

– Haster med å få sirkulasjonen i gang

De aller fleste pasientene som har fått behandling ved Rikshospitalet har fått god funksjon, ifølge Røkkum, som ikke kan huske noen som har bedt om å få benet amputert

– Selve kirurgien er ikke av det mest kompliserte vi gjør. Blodårer og nerver er store, langt større enn på for eksempel fingre, som er det vi oftest syr på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om det er store mengder muskulatur på den amputerte legemsdelen, som for eksempel legg, så haster det svært med å få sirkulasjonen i gang igjen, Det bør skje innen 5 timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mann mistet hånden i kanonulykke i Agder

Fikk revet av føttene

Det var i desember 2016 og den thailandske tekstilfabrikkarbeideren hadde nattskift i Bangkok da ulykken skjedde. Han falt og benet hans ble fanget i en båndblender. Føttene ble revet tvers av.

Hjelpepersonell fikk mannen til sykehus i brennfart. De fikk også tak i de avkappede lemmene, før de like etter midnatt kontaktet doktor Wichit Siritattamrong.

Kirurgen kom seg raskt til sykehuset der han holdt på gjennom natten i sju timer med å sette sammen mannens ben, leddbånd, blodårer og nerver.

Til slutt ble det satt inn stålstenger for å holde de avkappede lemmene på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Doktor Wichit Siritattamrong ønsket først nå å dele bragden som inspirasjon, ettersom han er iferd med å gå av med pensjon og ikke ønsker at historien skal gjøre det samme.

– Etter to år uten å gå, har hjernen glemt hvordan man går. Mannen trengte å lære prosessen helt på nytt, og det tok ham nesten ett år før han klarte å gå, sier kirurgen til Newsflare, og legger til at tre år har gått med til rehabiliteringen som nå har gjort at mannen nå har nesten samme funskjonsevne som en normal person.

Les også: Separerte sammenvokste tvillingers hoder etter over 50 timers operasjon