Ny studie sår fornyet tvil om medisiner mot depresjon

En forsvinnende liten effekt av medisiner mot depresjon er sannsynligvis enda mindre, hvis man skal tro ny analyse. (Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix)
En forsvinnende liten effekt av medisiner mot depresjon er sannsynligvis enda mindre, hvis man skal tro ny analyse. (Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskningen på antidepressiva har så store metodeproblemer at vi ikke kan stole på resultatene, ifølge en ny analyse. Anerkjent professor er uenig.

Systematisk skjevhet, utvalg av positive resultater, mangelfull rapportering av bivirkninger. Det er noen av problemene i studiene av medisiner mot depresjon.

Metodeproblemene er så store at vi ikke vet om medisinene virker.

Det er konklusjonen i en ny vitenskapelig artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ Open.

– Noen får det bedre mens de tar medisiner, og den opplevelsen er reell. Men du kan ikke konkludere med at det skyldes medisinene, sier Klaus Munkholm, overlege og spesialist i psykiatri ved Det Nordiske Cochrane Center.

Han er hovedforskeren bak den nye forskningsartikkelen i BMJ Open. Sammen med to kolleger har han reanalysert studiene som var grunnlag for en stor forskningsgjennomgang i fjor.

Videnskab.dk skrev denne artikkelen om den første forskningsgjennomgangen: Største studie til nå: Antidepressiv medisiner virker bedre enn placebo. Her framgår det at effekten trolig er så liten at pasientene ikke kan merke forskjell.

– Vi må se evidensen i øynene: Vi vet ikke om medisinene virker, sier Munkholm.

Les også: – Man kan gi mer faen i det som er dritt

Nedtrapping av medisiner

Hvis du tar medisiner mot depresjon og har blitt foruroliget av den nye studien, snakk med legen din om det.

Det er viktig at man ikke bare slutter å ta medisiner fra den ene dagen til den andre. Da det kan gi tilbakefall.

Når man skal slutte med medisiner, må det skje i samarbeid med legen over en lengre periode for å redusere risikoen for opphørssymptomer og tilbakefall.
Kilde: Netdoktor

Systematisk skjevhet i opptil 79 prosent av studiene

I begge analysene inngikk 522 studier med i alt 116 477 deprimerte pasienter.

Den første analysen konkluderte med at medisinene virker litt bedre enn placebo – for eksempel en kalkpille som ikke inneholder noe virksomt stoff.

I den nye analysen inngår de samme studiene, men de danske forskerne har vurdert hvor pålitelige de enkelte studiene er.

Konklusjonen er at det i minst 50 prosent av studiene, kanskje 79 prosent, er stor risiko for systematisk skjevhet, slik at effekten av medisiner virker større enn den egentlig er.

Nedtrapping av medisiner

Hvis du tar medisiner mot depresjon og har blitt foruroliget av den nye studien, snakk med legen din om det.

Det er viktig at man ikke bare slutter å ta medisiner fra den ene dagen til den andre. Da det kan gi tilbakefall.

Når man skal slutte med medisiner, må det skje i samarbeid med legen over en lengre periode for å redusere risikoen for opphørssymptomer og tilbakefall.


Kilde: Netdoktor

To eksempler på skjevhet

1. Bare noen mål rapporteres: I alle studiene av antidepressiva har forskerne på forhånd definert en rekke såkalte effektmål.

Ting de vil undersøke for å finne ut om medisiner virker bedre enn placebo.

Et effektmål kan for eksempel være hvor mange som blir friske, eller hvor mange som føler seg bedre.

Men i 35 prosent av studiene rapporterer forskerne bare resultater for noen av målene.

Det kan ifølge Klaus Munkholm være et tegn på at de utelater mål der de enten ikke fant noen effekt – eller kanskje til og med fant negativ effekt. Dermed overvurderes medisinenes virkning.

Les også: – Jeg er på et korstog mot depresjon

2.Pasienter og leger kan gjette hvem som får medisiner: 98 prosent av studiene i den nye forskningsgjennomgangen er såkalt dobbeltblinde studier.

Det innebærer at verken pasienter eller forskere får høre hvem som får medisiner og hvem som får placebo.

Slike studier anses normalt som høyeste standard innen forskning på virkningen av medisiner.

Men de danske forskerne påpeker at studiene bruker placebo som ikke gir bivirkninger, mens medisiner ofte har bivirkninger.

– Når man opplever bivirkninger, er det enkelt for forsøkspersonen og forskerne å gjette at man får medisiner, og da er det jo ikke blindet, sier Munkholm.

Og når man har gjettet at man får medisiner, stiger troen på medisiner og dermed stiger placeboeffekten, forklarer han.

For å unngå det kan man gi kontrollgruppen såkalt aktivt placebo: Placebomedisin som inneholder et stoff – for eksempel stoffet atropin – som har samme bivirkninger som medisinene, men uten selve legemiddelet.

En forskningsgjennomgang gjort av Cochrane i 2012 viste at når man bruker aktivt placebo, blir forskjellen mellom antidepressiv medisiner og placebo enda mindre.

Måling av depresjon

Når man skal vurdere hvor alvorlig en depresjon er, bruker man Hamiltons depresjonsskala.

Ut fra en rekke spørsmål om blant annet søvn, selvmordstanker og følelser av skyld oppnår man en score fra 0–52 poeng.

Jo flere poeng, jo mer alvorlig er depresjonen.

Uenig professor: Ekstremt at ingen studier skulle ha lav risiko for skjevhet

Den internasjonalt anerkjente professoren ved Stanford University, John Ioannidis, var med på å lage forskningsgjennomgangen i 2018.

Han er enig i at mange av studiene har tvilsom kvalitet, men etter at hans mening er 79 prosent et for høyt tall.

– De hevder at dobbeltblinde studier har høy risiko for skjevhet bare fordi man ikke har testet om dobbeltblindingen fungerer. Men med det kriteriet ville nesten alle studier ha høy risiko for partiskhet, skriver Ioannidis i en e-post.

Ifølge Ioannidis er de danske forskernes kriterier for strenge.

– Med den oppskriften er det nesten umulig å unngå stempelet som partisk. De ekstreme konklusjonene viser at de selv har et partisk syn, skriver han.

Klaus Munkholm påpeker at han og kollegene hans har brukt Cochranes anerkjente verktøy til å vurdere kvaliteten av studier.

– Det er ikke noe argument. Cochranes kriterier er basert på solid evidens for den effekten som ulike former for systematisk skjevhet har på resultatene av forsøk. Risikoen for systematisk skjevhet må vurderes som den er, sier han.

Enige om at det er en effekt – uenige om betydningen

De danske og amerikanske forskerne er enige om at forskningen viser at antidepressiva har en liten effekt mot depresjon.

Men de er uenige om man kan tro på den lille effekten.

De danske forskerne mener effekten er svært usikker.

Mens John Ioannidis mener vi kan tro på at den lille effekten faktisk er der.

Kan pasientene merke den lille forskjellen?

I gjennomsnitt reduserer medisiner depresjonsscoren litt mer enn placebo. Mer presist under to poeng på en mye brukt depresjonsskala.

Spørsmålet er om den forbedringen er klinisk relevant – altså om pasienten kan merke en forskjell på 2 poeng.

Det kan for eksempel bety at man har litt lettere for å sove, mens alle andre symptomer er som før.

Og på grunn av vridningen på forskningen er den minimale effekten trolig overdrevet, mener de danske forskerne.

– To poeng på Hamilton-skalaen er ikke klinisk relevant. Hvis jeg hadde alvorlig depresjon selv, ville jeg ikke være fornøyd med en slik forbedring. Men det er jo bare et gjennomsnitt, skriver John Ioannidis.

Noen vil altså ligge over gjennomsnittet, mens andre vil få det verre.

Både medisiner og placebo hjelper

John Ioannidis framhever dessuten at den samlede forskningen viser at 10–20 prosent flere av de som får medisiner, oppnår en halvering av depresjonen.

– At 10–20 prosent får det markant bedre, skal ikke undervurderes. Hvis jeg hadde alvorlig depresjon, ville jeg prøvd antidepressiva, understreker Ioannidis.

Problemet er at det ikke sier noe om forskjellen på antidepressiva og placebo, forklarer Klaus Munkholm.

Han bestrider ikke at flere i medisingruppen oppnår halvering av symptomer. Men:

– Samme andel i placebogruppen oppnådde nesten like stor bedring. Det er ikke sikkert pasienten kan merke forskjell på 49 eller 50 prosent reduksjon, sier han.

Det er faktisk et av de metodeproblemene analysen hans framhever.

– Vi vet fortsatt ikke hvor stor virkning medisiner har. Analysen vår tyder på at effekten er enda lavere. Men i prinsippet kan den også være høyere, sier Munkholm.

Trenger ny forskning

John Ioannidis og Klaus Munkholm er enige om at det er behov for mer forskning samt nye behandlingsmetoder.

Ifølge Klaus Munkholm er det viktig at vi fortsetter å diskutere virkningen av medisinene.

– Hvis vi bare velger å si at vi medisinene virker, kan det forsinke arbeidet med bedre behandlinger, sier han.

Referanse:

K. Munkholm mfl: « Considering the methodological limitations in the evidence base of antidepressants for depression: a reanalysis of a network meta-analysis», BMJ Open (2019), DOI: 10.1136/bmjopen- 2018–024886

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Politiet pågrep to nye personer i ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt
Siste nytt
16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePolitiet pågrep to nye personer i ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt
Populært