Ny studie sår fornyet tvil om medisiner mot depresjon

En forsvinnende liten effekt av medisiner mot depresjon er sannsynligvis enda mindre, hvis man skal tro ny analyse. (Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix)
En forsvinnende liten effekt av medisiner mot depresjon er sannsynligvis enda mindre, hvis man skal tro ny analyse. (Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskningen på antidepressiva har så store metodeproblemer at vi ikke kan stole på resultatene, ifølge en ny analyse. Anerkjent professor er uenig.

Systematisk skjevhet, utvalg av positive resultater, mangelfull rapportering av bivirkninger. Det er noen av problemene i studiene av medisiner mot depresjon.

Metodeproblemene er så store at vi ikke vet om medisinene virker.

Det er konklusjonen i en ny vitenskapelig artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ Open.

– Noen får det bedre mens de tar medisiner, og den opplevelsen er reell. Men du kan ikke konkludere med at det skyldes medisinene, sier Klaus Munkholm, overlege og spesialist i psykiatri ved Det Nordiske Cochrane Center.

Han er hovedforskeren bak den nye forskningsartikkelen i BMJ Open. Sammen med to kolleger har han reanalysert studiene som var grunnlag for en stor forskningsgjennomgang i fjor.

Videnskab.dk skrev denne artikkelen om den første forskningsgjennomgangen: Største studie til nå: Antidepressiv medisiner virker bedre enn placebo. Her framgår det at effekten trolig er så liten at pasientene ikke kan merke forskjell.

– Vi må se evidensen i øynene: Vi vet ikke om medisinene virker, sier Munkholm.

Les også: – Man kan gi mer faen i det som er dritt

Nedtrapping av medisiner

Hvis du tar medisiner mot depresjon og har blitt foruroliget av den nye studien, snakk med legen din om det.

Det er viktig at man ikke bare slutter å ta medisiner fra den ene dagen til den andre. Da det kan gi tilbakefall.

Når man skal slutte med medisiner, må det skje i samarbeid med legen over en lengre periode for å redusere risikoen for opphørssymptomer og tilbakefall.
Kilde: Netdoktor

Systematisk skjevhet i opptil 79 prosent av studiene

I begge analysene inngikk 522 studier med i alt 116 477 deprimerte pasienter.

Den første analysen konkluderte med at medisinene virker litt bedre enn placebo – for eksempel en kalkpille som ikke inneholder noe virksomt stoff.

I den nye analysen inngår de samme studiene, men de danske forskerne har vurdert hvor pålitelige de enkelte studiene er.

Konklusjonen er at det i minst 50 prosent av studiene, kanskje 79 prosent, er stor risiko for systematisk skjevhet, slik at effekten av medisiner virker større enn den egentlig er.

Nedtrapping av medisiner

Hvis du tar medisiner mot depresjon og har blitt foruroliget av den nye studien, snakk med legen din om det.

Det er viktig at man ikke bare slutter å ta medisiner fra den ene dagen til den andre. Da det kan gi tilbakefall.

Når man skal slutte med medisiner, må det skje i samarbeid med legen over en lengre periode for å redusere risikoen for opphørssymptomer og tilbakefall.


Kilde: Netdoktor

To eksempler på skjevhet

1. Bare noen mål rapporteres: I alle studiene av antidepressiva har forskerne på forhånd definert en rekke såkalte effektmål.

Ting de vil undersøke for å finne ut om medisiner virker bedre enn placebo.

Et effektmål kan for eksempel være hvor mange som blir friske, eller hvor mange som føler seg bedre.

Men i 35 prosent av studiene rapporterer forskerne bare resultater for noen av målene.

Det kan ifølge Klaus Munkholm være et tegn på at de utelater mål der de enten ikke fant noen effekt – eller kanskje til og med fant negativ effekt. Dermed overvurderes medisinenes virkning.

Les også: – Jeg er på et korstog mot depresjon

2.Pasienter og leger kan gjette hvem som får medisiner: 98 prosent av studiene i den nye forskningsgjennomgangen er såkalt dobbeltblinde studier.

Det innebærer at verken pasienter eller forskere får høre hvem som får medisiner og hvem som får placebo.

Slike studier anses normalt som høyeste standard innen forskning på virkningen av medisiner.

Men de danske forskerne påpeker at studiene bruker placebo som ikke gir bivirkninger, mens medisiner ofte har bivirkninger.

– Når man opplever bivirkninger, er det enkelt for forsøkspersonen og forskerne å gjette at man får medisiner, og da er det jo ikke blindet, sier Munkholm.

Og når man har gjettet at man får medisiner, stiger troen på medisiner og dermed stiger placeboeffekten, forklarer han.

For å unngå det kan man gi kontrollgruppen såkalt aktivt placebo: Placebomedisin som inneholder et stoff – for eksempel stoffet atropin – som har samme bivirkninger som medisinene, men uten selve legemiddelet.

En forskningsgjennomgang gjort av Cochrane i 2012 viste at når man bruker aktivt placebo, blir forskjellen mellom antidepressiv medisiner og placebo enda mindre.

Måling av depresjon

Når man skal vurdere hvor alvorlig en depresjon er, bruker man Hamiltons depresjonsskala.

Ut fra en rekke spørsmål om blant annet søvn, selvmordstanker og følelser av skyld oppnår man en score fra 0–52 poeng.

Jo flere poeng, jo mer alvorlig er depresjonen.

Uenig professor: Ekstremt at ingen studier skulle ha lav risiko for skjevhet

Den internasjonalt anerkjente professoren ved Stanford University, John Ioannidis, var med på å lage forskningsgjennomgangen i 2018.

Han er enig i at mange av studiene har tvilsom kvalitet, men etter at hans mening er 79 prosent et for høyt tall.

– De hevder at dobbeltblinde studier har høy risiko for skjevhet bare fordi man ikke har testet om dobbeltblindingen fungerer. Men med det kriteriet ville nesten alle studier ha høy risiko for partiskhet, skriver Ioannidis i en e-post.

Ifølge Ioannidis er de danske forskernes kriterier for strenge.

– Med den oppskriften er det nesten umulig å unngå stempelet som partisk. De ekstreme konklusjonene viser at de selv har et partisk syn, skriver han.

Klaus Munkholm påpeker at han og kollegene hans har brukt Cochranes anerkjente verktøy til å vurdere kvaliteten av studier.

– Det er ikke noe argument. Cochranes kriterier er basert på solid evidens for den effekten som ulike former for systematisk skjevhet har på resultatene av forsøk. Risikoen for systematisk skjevhet må vurderes som den er, sier han.

Enige om at det er en effekt – uenige om betydningen

De danske og amerikanske forskerne er enige om at forskningen viser at antidepressiva har en liten effekt mot depresjon.

Men de er uenige om man kan tro på den lille effekten.

De danske forskerne mener effekten er svært usikker.

Mens John Ioannidis mener vi kan tro på at den lille effekten faktisk er der.

Kan pasientene merke den lille forskjellen?

I gjennomsnitt reduserer medisiner depresjonsscoren litt mer enn placebo. Mer presist under to poeng på en mye brukt depresjonsskala.

Spørsmålet er om den forbedringen er klinisk relevant – altså om pasienten kan merke en forskjell på 2 poeng.

Det kan for eksempel bety at man har litt lettere for å sove, mens alle andre symptomer er som før.

Og på grunn av vridningen på forskningen er den minimale effekten trolig overdrevet, mener de danske forskerne.

– To poeng på Hamilton-skalaen er ikke klinisk relevant. Hvis jeg hadde alvorlig depresjon selv, ville jeg ikke være fornøyd med en slik forbedring. Men det er jo bare et gjennomsnitt, skriver John Ioannidis.

Noen vil altså ligge over gjennomsnittet, mens andre vil få det verre.

Både medisiner og placebo hjelper

John Ioannidis framhever dessuten at den samlede forskningen viser at 10–20 prosent flere av de som får medisiner, oppnår en halvering av depresjonen.

– At 10–20 prosent får det markant bedre, skal ikke undervurderes. Hvis jeg hadde alvorlig depresjon, ville jeg prøvd antidepressiva, understreker Ioannidis.

Problemet er at det ikke sier noe om forskjellen på antidepressiva og placebo, forklarer Klaus Munkholm.

Han bestrider ikke at flere i medisingruppen oppnår halvering av symptomer. Men:

– Samme andel i placebogruppen oppnådde nesten like stor bedring. Det er ikke sikkert pasienten kan merke forskjell på 49 eller 50 prosent reduksjon, sier han.

Det er faktisk et av de metodeproblemene analysen hans framhever.

– Vi vet fortsatt ikke hvor stor virkning medisiner har. Analysen vår tyder på at effekten er enda lavere. Men i prinsippet kan den også være høyere, sier Munkholm.

Trenger ny forskning

John Ioannidis og Klaus Munkholm er enige om at det er behov for mer forskning samt nye behandlingsmetoder.

Ifølge Klaus Munkholm er det viktig at vi fortsetter å diskutere virkningen av medisinene.

– Hvis vi bare velger å si at vi medisinene virker, kan det forsinke arbeidet med bedre behandlinger, sier han.

Referanse:

K. Munkholm mfl: « Considering the methodological limitations in the evidence base of antidepressants for depression: a reanalysis of a network meta-analysis», BMJ Open (2019), DOI: 10.1136/bmjopen- 2018–024886

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale
Siste nytt
20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale
Populært