Meny

Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Da de fant moren, var det nesten for sent. Nå etterlyser datteren livreddende teknologi.

Telefonen til Britt Erlandsen Villa ringer. Hennes demente mor, 86 år gamle Ingrid, har forsvunnet fra pleiehjemmet. Redningsmannskap, venner, og frivillige kaster seg rundt for å lete. På Dagsrevyen meldes hun savnet. Det letes høyt og lavt fra Bærum til Gudbrandsdalen.

Ute males februarhimmelen grå av mørke skyer, og termostaten ligger under null. Hver time teller. Etter et kritisk døgn blir hun omsider funnet. Men det er ikke redningsmannskapet på 400 personer som finner henne.

En ung mann får tilfeldigvis øye på Ingrid i hagen; skjelvende under en klynge busketrær. Det er ren flaks. Han snakker ikke norsk, og hadde ingen anelse om at nabolaget var i fullt beredskap.

Les også: Kirken har mistet 214.000 medlemmer

Regjeringens plan

– Hadde ikke han funnet henne, kunne mamma blitt borte for alltid, sier Villa.

– Demente gjemmer seg ofte steder der det er tett. Noen dør ute i naturen, og blir aldri funnet. Enten fordi de blir liggende på fjerne steder, eller fordi de blir tatt av dyr.

For å gjøre det lettere å lokalisere demente som forsvinner, kom GPS-systemer i helseomsorg på banen i 2011. En form for velferdsteknologi som gjør det mulig å lokalisere de som bruker det.

I Regjeringens plan for omsorg 2015-2020 står velferdsteknologi som et viktig punkt. Programmet har som mål å få teknologien på plass i kommunenes omsorgstjenester innen neste år.

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Les også: Landbruk: Sjekk de enorme forskjellene fra i år til i fjor

Optimistisk mål

Men det spørs om kommune-Norge når målet. Tall fra Nasjonalforeningen for folkehelse viser at 44 prosent av landets kommuner tilbyr GPS-tjenester til hjemmeboende med demens. Ifølge Statistisk sentralbyrå er Oslo på topp over kommuner som tar inn velferdsteknologi. Et flertall ligger langt bak.

Likevel er Helsedirektoratet optimistiske til 2020 måløyet.

– Vi tror målet oppnås for de kommunene der dette er en riktig prioritering nå, forteller Kristin Mehre, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Les også: Hørselen har begynt å skrante litt, det har fått meg til å fundere over lydene som en gang fylte byen

Er Helsedirektoratet fornøyd med kommunenes arbeid med å implementere velferdsteknologi?

– Ja, det er motivasjon å drive hos de fleste kommunene.

Hun forteller at en av tre norske kommuner tilbyr en eller flere teknologier til tjenestemottakerne sine.

– Det er også noen kommuner som ikke har kommet så langt, legger hun til.

– Dette kan ha mange årsaker, der en av disse er at ikke alle kommuner i dag ser like stor gevinst med å benytte velferdsteknologi. Vi har respekt for at kommunene har forskjellig behov og at de har sine egne prioriteringer å forholde seg til.

Les også: Mor har demens. Alt hun var glad i mistet betydning

Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.
Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.

Omfattende leteaksjoner

Norsk folkehjelp har fastslått at det er om lag 1000 leteaksjoner etter demente hvert år. De siste to årene har Røde Kors gjennomført 142 leteaksjoner etter personer med demens som forsvinner.

– Sjansen for å bli funnet raskt er større jo mer nøyaktig vi kan posisjonere den savnede. Velferdssystemer som GPS-teknologi er en bidragsyter til dette, forklarer Kjersti Løvik, landrådsleder for Røde Kors Hjelpekors.

Det finnes flere forskjellige GPS-løsninger for demente. En mulighet er å bruke smykke eller klokke. Enten som sporer brukeren, eller som vedkommende selv kan trykke på for å varsle at han eller hun trenger å bli funnet. Det er også mulig å bruke skosåler med GPS i. Før Ingrid forsvant i februar, hadde hun prøvd de to førstnevnte.

– Det fungerte ikke, forteller Villa.

– Mamma har mye allergier, så klokken ga utslett rundt håndleddet. Og smykket ga henne sår i nakken. Dessuten kunne hun ta det av seg.

Fordi GPS-løsningene varierer i de forskjellige kommunene, fikk ikke Ingrid tilbud om skosåle med GPS.

– Jeg tror hverken pleiehjemmet, eller vi, visste om noe annet heller.

Villa skulle ønske tilbudet til moren var mer bearbeidet og tilrettelagt.

Les også: Demente Sissel ble sendt hjem i tøfler, pysj og full bleie

Trygghet ganger tre

Siden 2011 har forskningsinstituttet Sintef forsket på og utviklet rutiner for hvordan norske kommuner kan ta i bruk GPS for lokalisering. Forskningen deres viser at bruk av GPS et godt tiltak for personer med demens.

– Trygghet, trygghet, trygghet, sier Tone Øderud, for å beskrive effekten av velfredsteknologi.

– Både personen og pårørende opplever trygghet. I tillegg får personen mer frihet.

Sintef har laget et rammeverk kommuner kan følge for å få på plass GPS-systemer i sine omsorgstjenester. Hvordan kommunene benytter seg av retningslinjene, varierer avhengig av størrelse, geografi og prioriteringer.

Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.
Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.

Optimistisk mål

Øderud er usikker på om kommune-Norge kommer til å nå regjeringens 2020-mål.

– Det er nok litt optimistisk, sier hun.

– Men dette er noe kommunene jobber med, og de kommer seg sakte men sikkert.

77.000 mennesker i Norge er i dag rammet av demens, ifølge tall fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Tallet forventes å doble seg innen 2040. Årsaken er at befolkningen blir eldre.

Les også: Et fall i trappen ble starten på et mareritt for demente Sissel

Usikker fremtid

Ingrid ble omsider funnet, etter 24 desperate timer. Da var hun sterkt nedkjølt og ble lagt rett inn på sykehuset.

– Mamma husker ingenting av hendelsen, og det er kanskje greit. Det hadde vært traumatisk, forteller Britt.

Hun er takknemlig for alle som hjalp da Ingrid forsvant. Likevel stiller hun spørsmål ved om det massive letemannskapet kunne vært unngått, dersom flere GPS-løsninger var tilgjengelig.

For noen år siden døde faren av demens. Med både mor og far rammet av sykdommen, vet Britt at sjansen er stor for at hun også blir dement.

– Skrekken er å bli en belastning for familien, forteller hun. Villa tror et bedre GPS-tilbud hadde gjort både henne og familien tryggere. I fremtiden håper hun bedre løsninger er på plass.

– Det hadde vært alfa og omega, avslutter hun.

Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.
Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.

Les også: Torleif solgte Hallèngården i 2002. Datteren mener han ble rundlurt

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:06 Fallende folketall i nær halvparten av kommunene10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Bomselskapenes kostnader stiger07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag
Siste nytt
10:06NorgeFallende folketall i nær halvparten av kommunene10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkBomselskapenes kostnader stiger07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag
Populært