Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Da de fant moren, var det nesten for sent. Nå etterlyser datteren livreddende teknologi.

Telefonen til Britt Erlandsen Villa ringer. Hennes demente mor, 86 år gamle Ingrid, har forsvunnet fra pleiehjemmet. Redningsmannskap, venner, og frivillige kaster seg rundt for å lete. På Dagsrevyen meldes hun savnet. Det letes høyt og lavt fra Bærum til Gudbrandsdalen.

Ute males februarhimmelen grå av mørke skyer, og termostaten ligger under null. Hver time teller. Etter et kritisk døgn blir hun omsider funnet. Men det er ikke redningsmannskapet på 400 personer som finner henne.

En ung mann får tilfeldigvis øye på Ingrid i hagen; skjelvende under en klynge busketrær. Det er ren flaks. Han snakker ikke norsk, og hadde ingen anelse om at nabolaget var i fullt beredskap.

Les også: Kirken har mistet 214.000 medlemmer

Regjeringens plan

– Hadde ikke han funnet henne, kunne mamma blitt borte for alltid, sier Villa.

– Demente gjemmer seg ofte steder der det er tett. Noen dør ute i naturen, og blir aldri funnet. Enten fordi de blir liggende på fjerne steder, eller fordi de blir tatt av dyr.

For å gjøre det lettere å lokalisere demente som forsvinner, kom GPS-systemer i helseomsorg på banen i 2011. En form for velferdsteknologi som gjør det mulig å lokalisere de som bruker det.

I Regjeringens plan for omsorg 2015-2020 står velferdsteknologi som et viktig punkt. Programmet har som mål å få teknologien på plass i kommunenes omsorgstjenester innen neste år.

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Les også: Landbruk: Sjekk de enorme forskjellene fra i år til i fjor

Optimistisk mål

Men det spørs om kommune-Norge når målet. Tall fra Nasjonalforeningen for folkehelse viser at 44 prosent av landets kommuner tilbyr GPS-tjenester til hjemmeboende med demens. Ifølge Statistisk sentralbyrå er Oslo på topp over kommuner som tar inn velferdsteknologi. Et flertall ligger langt bak.

Likevel er Helsedirektoratet optimistiske til 2020 måløyet.

– Vi tror målet oppnås for de kommunene der dette er en riktig prioritering nå, forteller Kristin Mehre, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Les også: Hørselen har begynt å skrante litt, det har fått meg til å fundere over lydene som en gang fylte byen

Er Helsedirektoratet fornøyd med kommunenes arbeid med å implementere velferdsteknologi?

– Ja, det er motivasjon å drive hos de fleste kommunene.

Hun forteller at en av tre norske kommuner tilbyr en eller flere teknologier til tjenestemottakerne sine.

– Det er også noen kommuner som ikke har kommet så langt, legger hun til.

– Dette kan ha mange årsaker, der en av disse er at ikke alle kommuner i dag ser like stor gevinst med å benytte velferdsteknologi. Vi har respekt for at kommunene har forskjellig behov og at de har sine egne prioriteringer å forholde seg til.

Les også: Mor har demens. Alt hun var glad i mistet betydning

Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.
Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.

Omfattende leteaksjoner

Norsk folkehjelp har fastslått at det er om lag 1000 leteaksjoner etter demente hvert år. De siste to årene har Røde Kors gjennomført 142 leteaksjoner etter personer med demens som forsvinner.

– Sjansen for å bli funnet raskt er større jo mer nøyaktig vi kan posisjonere den savnede. Velferdssystemer som GPS-teknologi er en bidragsyter til dette, forklarer Kjersti Løvik, landrådsleder for Røde Kors Hjelpekors.

Det finnes flere forskjellige GPS-løsninger for demente. En mulighet er å bruke smykke eller klokke. Enten som sporer brukeren, eller som vedkommende selv kan trykke på for å varsle at han eller hun trenger å bli funnet. Det er også mulig å bruke skosåler med GPS i. Før Ingrid forsvant i februar, hadde hun prøvd de to førstnevnte.

– Det fungerte ikke, forteller Villa.

– Mamma har mye allergier, så klokken ga utslett rundt håndleddet. Og smykket ga henne sår i nakken. Dessuten kunne hun ta det av seg.

Fordi GPS-løsningene varierer i de forskjellige kommunene, fikk ikke Ingrid tilbud om skosåle med GPS.

– Jeg tror hverken pleiehjemmet, eller vi, visste om noe annet heller.

Villa skulle ønske tilbudet til moren var mer bearbeidet og tilrettelagt.

Les også: Demente Sissel ble sendt hjem i tøfler, pysj og full bleie

Trygghet ganger tre

Siden 2011 har forskningsinstituttet Sintef forsket på og utviklet rutiner for hvordan norske kommuner kan ta i bruk GPS for lokalisering. Forskningen deres viser at bruk av GPS et godt tiltak for personer med demens.

– Trygghet, trygghet, trygghet, sier Tone Øderud, for å beskrive effekten av velfredsteknologi.

– Både personen og pårørende opplever trygghet. I tillegg får personen mer frihet.

Sintef har laget et rammeverk kommuner kan følge for å få på plass GPS-systemer i sine omsorgstjenester. Hvordan kommunene benytter seg av retningslinjene, varierer avhengig av størrelse, geografi og prioriteringer.

Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.
Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.

Optimistisk mål

Øderud er usikker på om kommune-Norge kommer til å nå regjeringens 2020-mål.

– Det er nok litt optimistisk, sier hun.

– Men dette er noe kommunene jobber med, og de kommer seg sakte men sikkert.

77.000 mennesker i Norge er i dag rammet av demens, ifølge tall fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Tallet forventes å doble seg innen 2040. Årsaken er at befolkningen blir eldre.

Les også: Et fall i trappen ble starten på et mareritt for demente Sissel

Usikker fremtid

Ingrid ble omsider funnet, etter 24 desperate timer. Da var hun sterkt nedkjølt og ble lagt rett inn på sykehuset.

– Mamma husker ingenting av hendelsen, og det er kanskje greit. Det hadde vært traumatisk, forteller Britt.

Hun er takknemlig for alle som hjalp da Ingrid forsvant. Likevel stiller hun spørsmål ved om det massive letemannskapet kunne vært unngått, dersom flere GPS-løsninger var tilgjengelig.

For noen år siden døde faren av demens. Med både mor og far rammet av sykdommen, vet Britt at sjansen er stor for at hun også blir dement.

– Skrekken er å bli en belastning for familien, forteller hun. Villa tror et bedre GPS-tilbud hadde gjort både henne og familien tryggere. I fremtiden håper hun bedre løsninger er på plass.

– Det hadde vært alfa og omega, avslutter hun.

Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.
Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.

Les også: Torleif solgte Hallèngården i 2002. Datteren mener han ble rundlurt

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant
Siste nytt
00:24NorgeFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant
Populært