Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Da de fant moren, var det nesten for sent. Nå etterlyser datteren livreddende teknologi.

Telefonen til Britt Erlandsen Villa ringer. Hennes demente mor, 86 år gamle Ingrid, har forsvunnet fra pleiehjemmet. Redningsmannskap, venner, og frivillige kaster seg rundt for å lete. På Dagsrevyen meldes hun savnet. Det letes høyt og lavt fra Bærum til Gudbrandsdalen.

Ute males februarhimmelen grå av mørke skyer, og termostaten ligger under null. Hver time teller. Etter et kritisk døgn blir hun omsider funnet. Men det er ikke redningsmannskapet på 400 personer som finner henne.

En ung mann får tilfeldigvis øye på Ingrid i hagen; skjelvende under en klynge busketrær. Det er ren flaks. Han snakker ikke norsk, og hadde ingen anelse om at nabolaget var i fullt beredskap.

Les også: Kirken har mistet 214.000 medlemmer

Regjeringens plan

– Hadde ikke han funnet henne, kunne mamma blitt borte for alltid, sier Villa.

– Demente gjemmer seg ofte steder der det er tett. Noen dør ute i naturen, og blir aldri funnet. Enten fordi de blir liggende på fjerne steder, eller fordi de blir tatt av dyr.

For å gjøre det lettere å lokalisere demente som forsvinner, kom GPS-systemer i helseomsorg på banen i 2011. En form for velferdsteknologi som gjør det mulig å lokalisere de som bruker det.

I Regjeringens plan for omsorg 2015-2020 står velferdsteknologi som et viktig punkt. Programmet har som mål å få teknologien på plass i kommunenes omsorgstjenester innen neste år.

Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.
Siden den dramatiske hendelsen har Ingrid byttet pleiehjem.

Les også: Landbruk: Sjekk de enorme forskjellene fra i år til i fjor

Optimistisk mål

Men det spørs om kommune-Norge når målet. Tall fra Nasjonalforeningen for folkehelse viser at 44 prosent av landets kommuner tilbyr GPS-tjenester til hjemmeboende med demens. Ifølge Statistisk sentralbyrå er Oslo på topp over kommuner som tar inn velferdsteknologi. Et flertall ligger langt bak.

Likevel er Helsedirektoratet optimistiske til 2020 måløyet.

– Vi tror målet oppnås for de kommunene der dette er en riktig prioritering nå, forteller Kristin Mehre, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Les også: Hørselen har begynt å skrante litt, det har fått meg til å fundere over lydene som en gang fylte byen

Er Helsedirektoratet fornøyd med kommunenes arbeid med å implementere velferdsteknologi?

– Ja, det er motivasjon å drive hos de fleste kommunene.

Hun forteller at en av tre norske kommuner tilbyr en eller flere teknologier til tjenestemottakerne sine.

– Det er også noen kommuner som ikke har kommet så langt, legger hun til.

– Dette kan ha mange årsaker, der en av disse er at ikke alle kommuner i dag ser like stor gevinst med å benytte velferdsteknologi. Vi har respekt for at kommunene har forskjellig behov og at de har sine egne prioriteringer å forholde seg til.

Les også: Mor har demens. Alt hun var glad i mistet betydning

Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.
Det beste Ingrid vet, er å danse. Gleden er stor når datter og barnebarn kommer på besøk, og blir med på en vals.

Omfattende leteaksjoner

Norsk folkehjelp har fastslått at det er om lag 1000 leteaksjoner etter demente hvert år. De siste to årene har Røde Kors gjennomført 142 leteaksjoner etter personer med demens som forsvinner.

– Sjansen for å bli funnet raskt er større jo mer nøyaktig vi kan posisjonere den savnede. Velferdssystemer som GPS-teknologi er en bidragsyter til dette, forklarer Kjersti Løvik, landrådsleder for Røde Kors Hjelpekors.

Det finnes flere forskjellige GPS-løsninger for demente. En mulighet er å bruke smykke eller klokke. Enten som sporer brukeren, eller som vedkommende selv kan trykke på for å varsle at han eller hun trenger å bli funnet. Det er også mulig å bruke skosåler med GPS i. Før Ingrid forsvant i februar, hadde hun prøvd de to førstnevnte.

– Det fungerte ikke, forteller Villa.

– Mamma har mye allergier, så klokken ga utslett rundt håndleddet. Og smykket ga henne sår i nakken. Dessuten kunne hun ta det av seg.

Fordi GPS-løsningene varierer i de forskjellige kommunene, fikk ikke Ingrid tilbud om skosåle med GPS.

– Jeg tror hverken pleiehjemmet, eller vi, visste om noe annet heller.

Villa skulle ønske tilbudet til moren var mer bearbeidet og tilrettelagt.

Les også: Demente Sissel ble sendt hjem i tøfler, pysj og full bleie

Trygghet ganger tre

Siden 2011 har forskningsinstituttet Sintef forsket på og utviklet rutiner for hvordan norske kommuner kan ta i bruk GPS for lokalisering. Forskningen deres viser at bruk av GPS et godt tiltak for personer med demens.

– Trygghet, trygghet, trygghet, sier Tone Øderud, for å beskrive effekten av velfredsteknologi.

– Både personen og pårørende opplever trygghet. I tillegg får personen mer frihet.

Sintef har laget et rammeverk kommuner kan følge for å få på plass GPS-systemer i sine omsorgstjenester. Hvordan kommunene benytter seg av retningslinjene, varierer avhengig av størrelse, geografi og prioriteringer.

Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.
Ingrid (86) forsvant fra pleiehjemmet.

Optimistisk mål

Øderud er usikker på om kommune-Norge kommer til å nå regjeringens 2020-mål.

– Det er nok litt optimistisk, sier hun.

– Men dette er noe kommunene jobber med, og de kommer seg sakte men sikkert.

77.000 mennesker i Norge er i dag rammet av demens, ifølge tall fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Tallet forventes å doble seg innen 2040. Årsaken er at befolkningen blir eldre.

Les også: Et fall i trappen ble starten på et mareritt for demente Sissel

Usikker fremtid

Ingrid ble omsider funnet, etter 24 desperate timer. Da var hun sterkt nedkjølt og ble lagt rett inn på sykehuset.

– Mamma husker ingenting av hendelsen, og det er kanskje greit. Det hadde vært traumatisk, forteller Britt.

Hun er takknemlig for alle som hjalp da Ingrid forsvant. Likevel stiller hun spørsmål ved om det massive letemannskapet kunne vært unngått, dersom flere GPS-løsninger var tilgjengelig.

For noen år siden døde faren av demens. Med både mor og far rammet av sykdommen, vet Britt at sjansen er stor for at hun også blir dement.

– Skrekken er å bli en belastning for familien, forteller hun. Villa tror et bedre GPS-tilbud hadde gjort både henne og familien tryggere. I fremtiden håper hun bedre løsninger er på plass.

– Det hadde vært alfa og omega, avslutter hun.

Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.
Britt er lettet over at moren er i god behold. Men vissheten om at hun en dag kan følge i morens spor, skaper en usikker fremtid.

Les også: Torleif solgte Hallèngården i 2002. Datteren mener han ble rundlurt

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj
Siste nytt
03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj
Populært