Kreften som er i ferd med å forsvinne

Kreft i magesekken er alvorlig. Overlevelsen etter fem år er nede på 26 prosent. Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt.(Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Kreft i magesekken er alvorlig. Overlevelsen etter fem år er nede på 26 prosent. Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt.(Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Forekomsten av de aller fleste kreftformene har økt siden vi først begynte å samle statistikk over krefttilfeller i Norge på 1950-tallet. Men for én kreftform går pila rett nedover.

Mange av de kreftformene vi får i dag henger nøye sammen med vår livsstil. Og for de fleste former for kreft går pila rett oppover med økende velstandsutvikling. Dette skjer over hele den vestlige verden.

Livsstil betyr mye, men det farligste er å dra på årene. At forekomsten øker dreier seg også om at befolkningen blir eldre. Hele ni av ti tilfeller av kreft oppstår etter at vi har fylt 50 år, skrev forskning.no om i 2018.

Det er ikke mange gode nyheter vi får fra dem som sysler med kreftstatistikken.

Men det er faktisk én kreftform som skiller seg kraftig ut fra de andre. Her går pila rett nedover. Det dreier seg om kreft i magesekken.

Dette skjer ikke bare i Norge, forteller direktøren i Kreftregisteret.

Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret, sier at de fleste lever godt med magesårbakterien og trenger ikke å behandles for den. (Foto: Kreftregisteret)
Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret, sier at de fleste lever godt med magesårbakterien og trenger ikke å behandles for den. (Foto: Kreftregisteret)

– Det har vært et kraftig fall i forekomsten i hele verden. I de nordiske landene ser vi fallet helt fra vi begynte å samle inn kreftdata på 1950-tallet, forteller Giske Ursin.

Les også: Ny studie: Sukkerholdige drikker kan øke risikoen for kreft

Bedre hygiene

Det kraftige fallet skyldes for det første tilbakegang i forekomsten av bakterien helicobacter pylori, forteller Ursin.

Dette er en bakterie som forekommer i slimhinnen i magesekken og er den viktigste årsaken til magesår. Derfor kalles den ofte magesårbakterien.

Det er mye data på at bakterien er knyttet til kreft i magesekken, forteller Ursin.

Men det er store forskjeller fra land til land i hvor vanlig bakterien er.

Denne bakterien, som har sammenheng med hygiene og som spres ved tett kontakt, har vært veldig utbredt i Norge. Men forekomsten har gått tilbake.

Thomas de Lange, forsker ved Kreftregisteret, forteller at de fleste som har bakterien blir smittet som barn, enten innen familien eller fra omgivelsene. Men smitte er i dag sjelden i Norge på grunn av gode hygieniske forhold.

– Årsaken til at forekomsten minsker i de vestlige landene er bedret levestandard og hygieniske forhold, skriver han i en epost til forskning.no.

(Artikkelen fortsetter under)

De aller fleste kreftformer har økt siden 1950-tallet. Magekreft (gul linje) skiller seg positivt ut i statistikken. Høyre tabell viser tilfeller blant menn og venstre blant kvinner. (Kilde: Cancer in Norway, 2017)
De aller fleste kreftformer har økt siden 1950-tallet. Magekreft (gul linje) skiller seg positivt ut i statistikken. Høyre tabell viser tilfeller blant menn og venstre blant kvinner. (Kilde: Cancer in Norway, 2017)

Fortsatt en del eldre som har bakterien

I dag er det store generasjonsforskjeller i hvem som har denne bakterien. Bakterien er mye vanligere hos eldre enn hos yngre.

Det er også de eldste som får kreft i magesekken. Det ble registrert 470 tilfeller i Norge i 2017. Gjennomsnittsalderen ved diagnose var 75 år, viser tall fra Kreftregisteret.

I en norsk studie publisert i tidsskriftet Helicobacter i 2016 så forskerne nærmere på forekomsten av helicobacter pylori i alle aldersgrupper her i Norge.

Forskerne fant nesten ikke bakterien hos barn. I aldersgruppen 12 til 17 år var det rundt 20 prosent som hadde den. Blant de over 60 år var det hele 45 prosent som hadde bakterien.

Les også: Ti gode nyheter om kreft

Rundt halvparten i verden som helhet

I verden som helhet er det fortsatt mange har helicobacter pylori. Ifølge Verdens helseorganisasjon bærer rundt halvparten av befolkningen på denne bakterien.

– Er bakterien så viktig for forekomsten av kreft i magesekken at de som har den bør behandlet for å bli kvitt den, uansett om de har problemer med den eller ikke?

– Nei, mener Giske Ursin.

– Det pågår en del studier i områder i verden der bakterien er veldig utbredt og forekomsten av magekreft høy. Der spør man seg om det lønner seg å behandle folk med antibiotika eller å screene dem ved hjelp av gastroskopi eller andre metoder. I Norge er dette ikke aktuelt.

Hun minner om at vi har en stor utfordring med antibiotikaresistens. Derfor må vi bruke antibiotika bare når det virkelig er behov for det.

Thomas de Lange forteller at bakterien behandles med en kombinasjon av to helt spesielle antibiotika kombinert med syrehemmende behandling.

Det er klare retningslinjer i Norge for når helicobacter pylori-infeksjon skal behandles. Om du får påvist sår i magesekken eller tolvfingertarmen og blir testet positivt med helicobacter-test, bør du behandles.

Men de aller fleste lever godt med bakterien og trenger ikke behandling, forteller Ursin.

«Kjøleskapskreft»

En annen viktig årsak til at forekomsten av magesår har falt så kraftig de siste 60 årene er at da vi fikk kjøleskap og dypfryser i Norge, så sluttet vi å spise så mye saltet og røkt mat, forteller Ursin.

– Derfor har vi av og til litt sleivete kalt magekreft for «kjøleskapskreften».

Kombinasjonen av at magesårbakterien har gått tilbake og at vi fikk andre måter å konservere mat på, har altså gjort at denne kreftformen har stupt.

– Tenk om vi hadde noen annen kreftform hvor vi kunne vist til en sånn reduksjon i kreftforekomst! Dette ville vært en kjempesuksess. Og så er det noe som altså bare har skjedd uten en stor innsats innen kreftforebygging. Det har bare blitt sånn.

Les også: Dypfryseren forandret landet

Flere blant innvandrere fra øst får magekreft

En studie som Kreftregisteret gjorde i 2017, og som ble publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer, kartla for første gang forekomsten av kreft blant innvandrere i Norge og sammenliknet den med resten av befolkningen.

Totalt sett viser denne studien at innvandrere har lavere forekomst av de fleste former for kreft.

Men det er noen unntak. Noen innvandrergrupper i Norge har nemlig spesielt høy forekomst av kreft i magesekken. Dette gjelder innvandrere fra Øst-Europa.

– Det stemmer godt med kartene fra Verdens helseorganisasjon, som viser at det er et belte med høyere forekomst av magekreft fra Øst-Asia som går vestover via Russland og en del østeuropeiske land. Kreftformen er også høyere i Polen. Den laveste forekomsten og dødeligheten av denne kreften har den vestligste delen av Europa, forteller Ursin.

En alvorlig kreftform

Overlevelsen av kreft har totalt sett vært høy i Norge de siste 15 årene.

Totalt sett er fem års relativ overlevelse av kreft i Norge over 73 prosent både for menn og kvinner. For prostatakreft, som er den vanligste kreften som rammer menn, ligger overlevelse etter fem år på over 90 prosent i hele landet som helhet.

Like høyt ligger overlevelsen av brystkreft, som er den vanligste kreftformen blant kvinner.

Relativ overlevelse betyr sannsynligheten for at en kreftpasient overlever, hvis vi ser bort fra andre dødsårsaker.

For magekreft er den relative overlevelsen det helt andre tall for overlevelse. Etter fem år er det bare 26 prosent som lever etter diagnose.

– Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt, forteller Ursin.

Det er altså en alvorlig kreft som nå er i ferd med å forsvinne fra kreftstatistikken.

Les også: Ny studie: Nattarbeid i ti år økte ikke risikoen for brystkreft likevel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Mer ekstremvær rammer Australia08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Siste nytt
10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenMer ekstremvær rammer Australia08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkFrp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Populært