Kreften som er i ferd med å forsvinne

Kreft i magesekken er alvorlig. Overlevelsen etter fem år er nede på 26 prosent. Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt.(Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Kreft i magesekken er alvorlig. Overlevelsen etter fem år er nede på 26 prosent. Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt.(Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Forekomsten av de aller fleste kreftformene har økt siden vi først begynte å samle statistikk over krefttilfeller i Norge på 1950-tallet. Men for én kreftform går pila rett nedover.

Mange av de kreftformene vi får i dag henger nøye sammen med vår livsstil. Og for de fleste former for kreft går pila rett oppover med økende velstandsutvikling. Dette skjer over hele den vestlige verden.

Livsstil betyr mye, men det farligste er å dra på årene. At forekomsten øker dreier seg også om at befolkningen blir eldre. Hele ni av ti tilfeller av kreft oppstår etter at vi har fylt 50 år, skrev forskning.no om i 2018.

Det er ikke mange gode nyheter vi får fra dem som sysler med kreftstatistikken.

Men det er faktisk én kreftform som skiller seg kraftig ut fra de andre. Her går pila rett nedover. Det dreier seg om kreft i magesekken.

Dette skjer ikke bare i Norge, forteller direktøren i Kreftregisteret.

Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret, sier at de fleste lever godt med magesårbakterien og trenger ikke å behandles for den. (Foto: Kreftregisteret)
Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret, sier at de fleste lever godt med magesårbakterien og trenger ikke å behandles for den. (Foto: Kreftregisteret)

– Det har vært et kraftig fall i forekomsten i hele verden. I de nordiske landene ser vi fallet helt fra vi begynte å samle inn kreftdata på 1950-tallet, forteller Giske Ursin.

Les også: Ny studie: Sukkerholdige drikker kan øke risikoen for kreft

Bedre hygiene

Det kraftige fallet skyldes for det første tilbakegang i forekomsten av bakterien helicobacter pylori, forteller Ursin.

Dette er en bakterie som forekommer i slimhinnen i magesekken og er den viktigste årsaken til magesår. Derfor kalles den ofte magesårbakterien.

Det er mye data på at bakterien er knyttet til kreft i magesekken, forteller Ursin.

Men det er store forskjeller fra land til land i hvor vanlig bakterien er.

Denne bakterien, som har sammenheng med hygiene og som spres ved tett kontakt, har vært veldig utbredt i Norge. Men forekomsten har gått tilbake.

Thomas de Lange, forsker ved Kreftregisteret, forteller at de fleste som har bakterien blir smittet som barn, enten innen familien eller fra omgivelsene. Men smitte er i dag sjelden i Norge på grunn av gode hygieniske forhold.

– Årsaken til at forekomsten minsker i de vestlige landene er bedret levestandard og hygieniske forhold, skriver han i en epost til forskning.no.

(Artikkelen fortsetter under)

De aller fleste kreftformer har økt siden 1950-tallet. Magekreft (gul linje) skiller seg positivt ut i statistikken. Høyre tabell viser tilfeller blant menn og venstre blant kvinner. (Kilde: Cancer in Norway, 2017)
De aller fleste kreftformer har økt siden 1950-tallet. Magekreft (gul linje) skiller seg positivt ut i statistikken. Høyre tabell viser tilfeller blant menn og venstre blant kvinner. (Kilde: Cancer in Norway, 2017)

Fortsatt en del eldre som har bakterien

I dag er det store generasjonsforskjeller i hvem som har denne bakterien. Bakterien er mye vanligere hos eldre enn hos yngre.

Det er også de eldste som får kreft i magesekken. Det ble registrert 470 tilfeller i Norge i 2017. Gjennomsnittsalderen ved diagnose var 75 år, viser tall fra Kreftregisteret.

I en norsk studie publisert i tidsskriftet Helicobacter i 2016 så forskerne nærmere på forekomsten av helicobacter pylori i alle aldersgrupper her i Norge.

Forskerne fant nesten ikke bakterien hos barn. I aldersgruppen 12 til 17 år var det rundt 20 prosent som hadde den. Blant de over 60 år var det hele 45 prosent som hadde bakterien.

Les også: Ti gode nyheter om kreft

Rundt halvparten i verden som helhet

I verden som helhet er det fortsatt mange har helicobacter pylori. Ifølge Verdens helseorganisasjon bærer rundt halvparten av befolkningen på denne bakterien.

– Er bakterien så viktig for forekomsten av kreft i magesekken at de som har den bør behandlet for å bli kvitt den, uansett om de har problemer med den eller ikke?

– Nei, mener Giske Ursin.

– Det pågår en del studier i områder i verden der bakterien er veldig utbredt og forekomsten av magekreft høy. Der spør man seg om det lønner seg å behandle folk med antibiotika eller å screene dem ved hjelp av gastroskopi eller andre metoder. I Norge er dette ikke aktuelt.

Hun minner om at vi har en stor utfordring med antibiotikaresistens. Derfor må vi bruke antibiotika bare når det virkelig er behov for det.

Thomas de Lange forteller at bakterien behandles med en kombinasjon av to helt spesielle antibiotika kombinert med syrehemmende behandling.

Det er klare retningslinjer i Norge for når helicobacter pylori-infeksjon skal behandles. Om du får påvist sår i magesekken eller tolvfingertarmen og blir testet positivt med helicobacter-test, bør du behandles.

Men de aller fleste lever godt med bakterien og trenger ikke behandling, forteller Ursin.

«Kjøleskapskreft»

En annen viktig årsak til at forekomsten av magesår har falt så kraftig de siste 60 årene er at da vi fikk kjøleskap og dypfryser i Norge, så sluttet vi å spise så mye saltet og røkt mat, forteller Ursin.

– Derfor har vi av og til litt sleivete kalt magekreft for «kjøleskapskreften».

Kombinasjonen av at magesårbakterien har gått tilbake og at vi fikk andre måter å konservere mat på, har altså gjort at denne kreftformen har stupt.

– Tenk om vi hadde noen annen kreftform hvor vi kunne vist til en sånn reduksjon i kreftforekomst! Dette ville vært en kjempesuksess. Og så er det noe som altså bare har skjedd uten en stor innsats innen kreftforebygging. Det har bare blitt sånn.

Les også: Dypfryseren forandret landet

Flere blant innvandrere fra øst får magekreft

En studie som Kreftregisteret gjorde i 2017, og som ble publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer, kartla for første gang forekomsten av kreft blant innvandrere i Norge og sammenliknet den med resten av befolkningen.

Totalt sett viser denne studien at innvandrere har lavere forekomst av de fleste former for kreft.

Men det er noen unntak. Noen innvandrergrupper i Norge har nemlig spesielt høy forekomst av kreft i magesekken. Dette gjelder innvandrere fra Øst-Europa.

– Det stemmer godt med kartene fra Verdens helseorganisasjon, som viser at det er et belte med høyere forekomst av magekreft fra Øst-Asia som går vestover via Russland og en del østeuropeiske land. Kreftformen er også høyere i Polen. Den laveste forekomsten og dødeligheten av denne kreften har den vestligste delen av Europa, forteller Ursin.

En alvorlig kreftform

Overlevelsen av kreft har totalt sett vært høy i Norge de siste 15 årene.

Totalt sett er fem års relativ overlevelse av kreft i Norge over 73 prosent både for menn og kvinner. For prostatakreft, som er den vanligste kreften som rammer menn, ligger overlevelse etter fem år på over 90 prosent i hele landet som helhet.

Like høyt ligger overlevelsen av brystkreft, som er den vanligste kreftformen blant kvinner.

Relativ overlevelse betyr sannsynligheten for at en kreftpasient overlever, hvis vi ser bort fra andre dødsårsaker.

For magekreft er den relative overlevelsen det helt andre tall for overlevelse. Etter fem år er det bare 26 prosent som lever etter diagnose.

– Dette skyldes først og fremst at dette er en kreftform som vanligvis har spredd seg til andre organer når diagnosen blir stilt, forteller Ursin.

Det er altså en alvorlig kreft som nå er i ferd med å forsvinne fra kreftstatistikken.

Les også: Ny studie: Nattarbeid i ti år økte ikke risikoen for brystkreft likevel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne påkjørt i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord
Siste nytt
22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne påkjørt i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord
Populært