Studie: Gener og miljø øker risiko for fedme

Når miljøet bidrar til at vi legger på oss, øker vekten mest blant dem som er genetisk disponert for fedme, viser en norsk studie. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Når miljøet bidrar til at vi legger på oss, øker vekten mest blant dem som er genetisk disponert for fedme, viser en norsk studie. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når livsstil og miljø endres, øker risikoen for overvekt mer blant dem som er genetisk disponert, viser en norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien, som er publisert i British Medical Journal, bruker data fra 120.000 trøndere, samlet inn i en stor befolkningsstudie som har sett på helse og livsstil blant nordtrøndere siden 1980-tallet, skriver VG. Det er også brukt høyde- og vektmålinger fra 1960-tallet.

Når forskerne så på kroppsmasseindeks (BMI) og gener, fant de økende BMI i alle grupper. Men økningen var ikke likt fordelt. De som var mest genetisk disponerte for fedme, gikk mer opp i BMI enn dem som ikke var disponert.

Les også: Norsk studie: Forskjell på jenters og gutters fedme

– Genene våre gir oss ulike forutsetninger for å bli overvektige og dagens miljø med blant annet usunn mat har forsterket dette, sier stipendiat Maria Brandkvist ved NTNU, som har vært med på forskningsprosjektet.

– All genetikk virker gjennom miljøet. Den virkningen er sterkere nå enn for femti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1975 er det blitt tre ganger så mange som lider av fedme, det vil si at de har en BMI over 30. For å få bukt med høy BMI mener forskerne det er viktig at samfunnet organiseres slik at det blir lettere for hver enkelt av oss å gjøre sunne valg.

Brandkvist minner også om at genene ikke bestemmer alt.

– Det er mulig å holde normal vekt selv om man er genetisk disponert og omvendt, sier hun.