Færre fødsler i Sommer-Norge

Sykehus over hele landet forventer færre fødsler enn normalt selv om sommeren er høysesong. Foto: Frank May / NTB scanpix
Sykehus over hele landet forventer færre fødsler enn normalt selv om sommeren er høysesong. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ti årene har antall fødsler i Norge gått tilbake med over 5.000. I sommer venter fødselsavdelinger over hele landet færre fødsler enn normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

14 av 18 sykehus som Dagsavisen har vært i kontakt med, regner med at det blir færre fødsler på deres avdelinger i løpet av sommerferien.

Sørlandet Sykehus Kristiansand er ett av sykehusene som oppgir til avisen at de i år venter langt færre fødsler enn i fjor.

– Vi regner med at det blir født cirka 145 barn i hver av månedene juli og august. I 2018 ble et født 181 barn i juli og 167 i august, sier seksjonsleder for føde og barsel, Hilde Løland Lunde.

Noen av sykehusene oppgir at de venter omtrent like mange fødsler, mens et fåtall (Førde, Helgelandssykehuset, Arendal og St. Olavs Hospital i Trondheim) sier at de regner med flere. Det er likevel flest sykehus som venter færre fødsler enn normalt, og dette er i tråd med den generelle nedgangstrenden.

I 2008 ble født totalt 60.497 barn i Norge, mens i fjor endte antallet på 55.120, viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Juli har tradisjonelt sett vært en travel måned på norske fødeavdelinger. De siste fem årene har det i gjennomsnitt blitt født 5.382 barn i juli, ifølge tall fra SSB. Deretter følger mai (5.224), juni (5.184) og august (5.167).