Stadig flere misbruker kokain og opioider

Det produseres stadig mer kokain i verden, men beslagene er også større enn noensinne. Dette beslaget i Philadelphia i USA har en anslått gateverdi på over 1 milliard dollar i USA. Foto: AP / NTB scanpix
Det produseres stadig mer kokain i verden, men beslagene er også større enn noensinne. Dette beslaget i Philadelphia i USA har en anslått gateverdi på over 1 milliard dollar i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det produseres mer kokain en noensinne i verden, samtidig som stadig flere misbruker heroin, fentanyl og andre opioider, viser ny FN-rapport. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2017, det siste året det foreligger endelige tall for, ble det produsert 1.976 tonn kokain. Dette var en økning på 25 prosent fra året før og mer enn noensinne, viser en rapport fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Fredsavtalen i Colombia i 2016 resulterte det første året i en nedgang i kokadyrkingen, men kriminelle bander har nå rykket inn i de tidligere geriljakontrollerte områdene og dyrker kokabusker der. FN anslår at rundt 70 prosent av verdens kokain nå kommer fra landet.

– Det som skjer i Colombia gir grunn til bekymring, sier UNODCs forskningssjef Angela Me.

Store beslag

Stadig mer kokain blir imidlertid beslaglagt, i 2017 hele 1.275 tonn. Dette var 74 prosent mer enn for ti år siden.

Nesten 90 prosent av det narkotiske stoffet ble beslaglagt i Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Nord-Amerika. 38 prosent av alle beslag ble gjort i Colombia.

Opiumsproduksjonen var også rekordhøy i 2017, men falt med 25 prosent til 7.790 tonn i 2018. Tørke i Afghanistan, verdens største produsent, var en av hovedårsakene til dette.

Eksplosiv økning

UNODC er svært bekymret over den eksplosive økningen i bruken av heroin, fentanyl og andre opioider, noe som i 2017 resulterte i over 47.000 overdosedødsfall bare i USA.

Rapporten anslår at det i 2017 var 53,4 millioner opioid-misbrukere i verden, en økning på hele 56 prosent fra året før.

Den kraftige økningen blir til en viss grad tilskrevet nye undersøkelser og anslag for India og Nigeria, og UNODC regner med at det reelle tallet vil bli enda høyere når nye tall kommer fra Kina.

Beslagene av syntetiske opioider har også økt kraftig de siste årene, fra under 10 kilo i 2010 til 125 tonn i 2017.

Cannabis er fortsatt det mest brukte narkotiske stoffet i verden, og FN anslår at det nå er anslagsvis 188 millioner brukere.

Personvernpolicy