Dødelig slankestoff beslaglagt i stor internasjonal aksjon

I Norge deltok Toll og Mattilsynet i hver sin koordinerte aksjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I Norge deltok Toll og Mattilsynet i hver sin koordinerte aksjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolletaten har beslaglagt ni sendinger med DNP - et slankestoff som potensielt kan være livsfarlig - i en internasjonal aksjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 16.000 tonn og 33 millioner liter med mat- og drikkevarer er beslaglagt i en internasjonal kontrollaksjon.

Det ble beslaglagt flere kilo pulver og kapsler med det livsfarlige produktet DNP (2,4-dinitrofenol), samt produkter som ble utgitt for å være økologiske produkter, kaffebønner av lavere kvalitet ble forsøkt omsatt som bønner av høyere kvalitet.

Europol og Interpol koordinerte operasjonen Opson VIII mot matkriminalitet. Ulike myndigheter og private aktører fra 78 land deltok i aksjonen under forskjellige tiltak fra 1. desember i fjor til 30. april i år.

I Norge deltok Toll og Mattilsynet i hver sin koordinerte aksjon, der Tolletaten overvåket innførselen av DNP, mens Mattilsynet tok ut prøver av Arabica-kaffe, som ble analysert på kvalitet.

Tolletaten beslagla ni sendinger med DNP. Sendingene kom fra Asia, Europa og Sør-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slår alarm om kjøp av slankepiller på nettet

Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. Stoffet ble brukt i behandlingen av overvektige på 1930-tallet, men behandlingen ble raskt avsluttet da det ble oppdaget hvor potent og potensielt dødelig stoffet er.

DNP er blant annet brukt i eksplosiver, gjødsel, bildebehandling og farging av tre.

Legemiddelverket advarer mot bruk og informerer på sin hjemmeside om at det ikke finnes motgift.

– DNP påvirker stoffskiftet slik at det dannes store mengder varme i kroppen, dette kan føre til livsfarlig overopphetning, uttalte medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket da de advarte mot stoffet i 2014.

– Flere dødsfall både i Storbritannia og Sverige fra 2011 til 2014, og et dødsfall i Norge viser at det er viktig å advare sterkt mot bruk av slike produkter. Dette viser hvor farlig det kan være å kjøpe slankemidler på internett. Du kan ikke være sikker på hva du får, sa seksjonsleder i Mattilsynet, Atle Wold. D

Aktuelt: Europol har avdekket internasjonal datakrimnettverk

Mattilsynet tok ut 21 prøver av kaffe fra store og små importører og butikker. Analysene avdekket ingen innblanding av Robusta-kaffe (lavere kvalitet) i noen av produktene.

Aktuelt: Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina