Fem måter å slutte å røyke

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å komme i gang er det aller viktigste. Men det finnes noen triks for å takle røyksuget som garantert vil melde seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutt nå, heller enn siden

Røykere som forsøker gradvis å redusere mengden de røyker har mindre sannsynlighet for å slutte helt enn dem som kutter brått.

– Problemet med røykstopp er at det er noe man alltids kan gjøre i morgen, sier professor i adferdsmedisin ved Oxford-universitetet Paul Aveyard.

– Å forplikte seg til en bestemt dag og faktisk slutte den dagen er nøkkelen til suksess.

Dette skyldes måten hjernen lærer og avlærer avhengighetsmønstre.

– Trangen til å røyke kan avlæres, forutsatt at du aldri tar deg en sigarett når fristelsen kommer. Det å snike til seg en røyk nå og da vil bare forlenge plagene.

Ikke vær redd for nikotin

Det britiske helsevesenet anbefaler en kombinasjon av nikotinerstatninger - som nikotinplaster - med mer hurtigvirkende varianter som tyggegummi eller spray. Dette skal være langt mer effektivt enn å basere seg kun på én variant. Mange røykere bruker ikke så mye nikotin som de bør når de forsøker å slutte, sier Leonie Brose ved King’s College London Nasjonale senter for avhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det generelle poenget er ikke å være redd for nikotinerstatninger. Et plaster er et godt grunnlag, men du må også ha noe som virker raskt når røyksuget oppstår.

Forsøk e-sigaretter

Om nikotinplastre ikke fungerer er det vel verdt å prøve e-sigaretter. En nylig studie fant at disse var nærmere dobbelt så effektive ved røykeslutt.

– Det er den adferdskomponenten andre remedier for røykstans ikke har, sier Nicola Lindson, som forsker på adferdsmedisin ved Oxford-universitetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Såkalt damping gir en noe å gjøre med hendene, og kan bidra til det sosiale aspektet ved røyking. Vi trenger fortsatt mer data om helseeffektene av slike sigaretter, men vi er temmelig sikre på at de er langt mindre skadelige enn ordinær røyk.

Søk hjelp og støtte

«Det nasjonale britiske instituttet for fremragende helse og pleie» vektlegger at adferdshjelp – ikke bare medisiner – er avgjørende for å lykkes med røykestopp. Uansett om dette er familie og venner eller å snakke med fastlegen kan det bidra til å motivere røykere til å slutte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyketelefonen til det norske Helsedirektoratet ble lagt ned i 2017, men her finner du direktoratets side om hjelpemidler for snus- og røykeslutt.

Telefonen er erstattet med en «Slutta-app» du kan søke opp på Android og iPhone.

Unngå fristelser

Enhver røyker har visse typer situasjoner som får dem til å hige etter en røyk. Aveyard mener det å endre dine daglige rutiner for å unngå disse situasjonene er viktig når du nylig har sluttet.

– Folk røyker gjerne på et veldig bestemt vis, til visse tider. Hvis du kan bryte disse rutinene vil du redusere sannsynligheten for å gi etter for fristelsen, og dermed tillate hjernen å komme til hektene.

Det norske Folkehelseinstituttets temaside om røyking.

Les også:


Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver. / © Guardian News & Media Limited.