
Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sår i nesen kan ha flere vidt forskjellige årsaker, som allergier, skader eller infeksjoner.
Sår i nesen - hva kan årsaken være?
Nesen er en sentral del av ansiktet vårt som vi puster og lukter med. Nesen har to åpninger (nesebor) som fungerer som de øverste inngangene til luftveiene våre. Nesen er kledd med hud på utsiden, mens den innsidige overflaten er dekket av en fuktig slimhinne, lik den vi også har i munnen. Neseslimhinnen fukter og varmer luften vi puster inn, bidrar til å fange opp støv og andre små partikler, og hindrer disse fra å bli inhalert helt ned i lungene. Huden på nesen kan rammes av hudsykdommer, slik som huden vi ellers har på kroppen. Neseslimhinnen kan også rammes av en rekke ulike tilstander, og i denne saken ser vi på noen mulige årsaker til at man får sår i nesen.

Tørr nese, rhinitis sicca
Tørre og såre slimhinner i nesen kan komme av flere, noe upresist definerte tilstander, som innebærer langvarige symptomer på tørr nese. På det medisinske fagspråket er to av disse tilstandene kjent som rhinitis sicca og atrofisk rhinosinusitt. Disse symptomene kan spenne fra en subjektiv lett følelse av tørrhet, til synlig tørrhet av slimhinnen med sår- og skorpedannelse.
Tørre neseslimhinner ansees som relativt vanlig, og kan blant annet skyldes ulike sykdommer, samt ulike eksponeringer over tid som tørr luft eller luft inneholdende irritanter eller støv, mekanisk irritasjon, infeksjon i slimhinnen, eller ettervirkninger av medikament- eller rusmiddelbruk. Diagnosen stilles ved passende sykehistorie samt passende funn ved undersøkelse av neseslimhinnen. Videre undersøkelser er som regel ikke nødvendig. Behandlingen vil innebære å forsøke å unngå den aktuelle eksponeringen, unngå irritanter som vanlig nesespray og røyk, og eventuelt forsøk på mer aktiv behandling som inhalasjon av saltvann eller oljebehandling. (4) (5)
Les også: Tett nese - hva kan årsaken være?
Fysisk skade
Fysisk skade av nesen eller neseslimhinnen er en vanlig årsak til sår i nesen. Dette kan oppnås ved slag mot nesen, mye nesepilling, for mye snyting av nesen, eller mye nysing i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Dersom man plukker seg i nesen, må man slutte med dette, og heller ikke pille på sårskorper, men la disse tilhele.
Les også: Nesebrudd
Betennelse som følge av allergi
Pollenallergi
Pollenallergi er svært vanlig og sees hos mer enn 20 % av nordmenn. Pollenallergi er en allergi mot pollen, eller blomsterstøv, som er små partikler som i pollensesongen frigjøres fra planter til befruktning av andre planter av samme art, og spres med vinden eller av insekter.
Betennelse i neseslimhinnen (rhinitt på det medisinske fagspråket) gjør at slimhinnen blir hoven, rød og irritert, og sammen med plukking og kløing kan dette potensielt føre til sårdannelse. En av de viktigste årsakene til slik betennelse er allergier (allergisk rhinitt), men det finnes også flere andre årsaker, som infeksjoner og medikamentbruk.
Årsaken til allergisk rhinitt er at stoffer man er allergisk mot (allergener) inhaleres og aktiverer immunsystemet, og den resulterende immunreaksjonen gir symptomene. De vanligste symptomene ved allergisk rhinitt inkluderer rennende, kløende nese og øyne, nysing og nesetetthet. Diagnosen settes basert på de symptomer og tegn som foreligger, eventuelt med testing av allergener. Allergisk rhinitt behandles med å unngå eksponering for de aktuelle allergenene, flere former for medikamentell antiallergisk behandling, og i noen tilfeller også allergivaksinasjon. (5)
Les også: Symptomer på pollenallergi.
Herpes simplex-infeksjon
Herpes simplex virus (HSV) er et virus i herpesfamilien som finnes i to typer, og er mest kjent for å forårsake blemmer og sår rundt munnen og i relasjon til genitalia. Type 1 (HSV-1) er vanligst ved munnsår, og neseslimhinnen kan også rammes. Etter at man har blitt infisert vil viruset ligge latent, eller i «dvale», og kan på et senere tidspunkt rammes på nytt (sekundærinfeksjon), spesielt under sykdom og stress. Infeksjonen kan arte seg uten særlige symptomer eller med symptomer som smerte, feber og eventuelt også symptomer fra genitalia. Plagene går som regel over etter et par uker. Diagnosen stilles basert på typiske symptomer og utseende av utslettet, samt penselprøve som påviser viruset. Behandling kan vurderes avhengig av hvor kraftige symptomene er, og bør helst igangsettes så tidlig som mulig. Den antivirale behandlingen kan gis som lokale kremer, eller som tabletter. (1)
Les også: Symptomer ved HIV
Hiv
Hiv-infeksjon innebærer en infeksjon med hiv-viruset, som angriper immunforsvaret, og som vil gjøre den hiv-smittede utsatt for å få alvorlige infeksjoner om tilstanden ikke behandles. Vanlige symptomer på en akutt hiv-infeksjon inkluderer feber, vondt i halsen, utslett og muskel- og leddsmerter. Hiv kan også forårsake smertefulle sår i nesen som kan blø eller danne skorper. Disse vil typisk kunne bruke lang tid på å tilhele, i forhold til mange andre årsaker på listen. Diagnosen stilles med hiv-tester - det brukes i dag hurtigtester som kan gi et pålitelig testresultat i løpet av svært kort tid. Ved mistanke om at man har blitt eksponert for hiv, må man straks oppsøke lege - hvis man er rask nok kan man starte forebyggende behandling som reduserer risiko for smitte.
Les også: Frykter du at du har fått hiv?
Det eksisterer per nå ingen kur for hiv, men det finnes i dag gode behandlingsmuligheter, og pasienter med hiv kan settes på behandling mot hiv-viruset (såkalte antiretrovirale medisiner), som betydelig reduserer sannsynligheten for alvorlig sykdom og død. Personer med hiv har i dag nesten like lang forventet levetid som friske. (2)

Kreft i nesen
Kreft som oppstår i nesen, er sjelden. Kreft av denne typen sees i større grad hos menn, røykere og de som har vært mye utsatt for inhalerte kjemikalier, og er også assosiert med infeksjoner med HPV-virus. En slik kreftsvulst kan potensielt arte seg som et sår som ikke tilheler og som kan være lettblødende og voksende. Et sår som arter seg på denne måten, uansett hvor på kroppen, må vurderes av en lege med tanke på kreft.
Les også: Hva er kreft?
Andre symptomer på kreft i nesen kan inkludere ensidig nesetetthet , nedsatt luktesans, hyppige neseblødninger og mye sekretproduksjon. Senere symptomer kan inkludere smerte eller tap av følelse i ansiktet, hovne lymfeknuter eller synsforstyrrelser. Ved mistanke om kreft i nesen vil man gjennomgå omfattende utredning, med endoskopiske undersøkelser (man ser inn i nesen med et tynt, fleksibelt kamera), vevsprøver og bildediagnostikk. Basert på disse resultatene kan man gradere hvor langtkommet kreften er, og behandlingen som tilbys, kirurgi, stråleterapi eller kjemoterapi, vil variere betydelig avhengig av hvilket stadium det er snakk om. (3)
Medikamenter og rusmidler
Flere medikamenter kan tas gjennom nesen, og dette kan irritere neseslimhinnen. Langvarig bruk av slimhinneavsvellende nesespray kan tørke ut neseslimhinnen, og dette kan resultere i sårdannelse og blødning. Dette kan behandles med å unngå å bruke medikamentet, eller behandle med en saltvannsløsning som kan fukte neseslimhinnen. Noen rusmidler tas gjennom nesen, og disse kan potensielt føre til en svært uttalt tørrhet eller irritasjon av neseslimhinnen, med stort potensiale for tørrhet, sårdannelse, og også skade av nesebrusken i noen tilfeller. (4) (5)
Les også: Avhengig av nesespray?
Noen andre årsaker til sår i nesen
Kviser i nesen - en kvise er en betent hårfollikkel, og dette kan også oppstå i nesen, som kan resultere i sårdannelse, spesielt om man plukker på dem.
Bihulebetennelse (sinusitt) - betennelse i bihulene kan irritere neseslimhinnen, noe som kan føre til sårdannelse.
Granulomatøs polyangiitt (tidligere kjent som Wegeners granulomatose) - sjelden sykdom som innebærer betennelse i små og mellomstore blodkar, som blant annet kan ramme nesen og de øvre luftveiene.
(4) (5)
Kilder
Skrevet 26.04.19. av Rune Erlandsen, lege.
1) Folkehelseinstituttet, Herpes simplexvirus-infeksjoner 2) Folkehelseinstituttet, Om hiv og aids 3) NHS, Nasal and sinus cancer 4) UpToDate, Atrophic rhinosinusitis 5) UpToDate, Allergic rhinitis
Artikkelen ble først publisert av Lommelegen.no.