Meny

Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sår i nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Sår i nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Sår i nesen kan ha flere vidt forskjellige årsaker, som allergier, skader eller infeksjoner.

Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Nesen er en sentral del av ansiktet vårt som vi puster og lukter med. Nesen har to åpninger (nesebor) som fungerer som de øverste inngangene til luftveiene våre. Nesen er kledd med hud på utsiden, mens den innsidige overflaten er dekket av en fuktig slimhinne, lik den vi også har i munnen. Neseslimhinnen fukter og varmer luften vi puster inn, bidrar til å fange opp støv og andre små partikler, og hindrer disse fra å bli inhalert helt ned i lungene. Huden på nesen kan rammes av hudsykdommer, slik som huden vi ellers har på kroppen. Neseslimhinnen kan også rammes av en rekke ulike tilstander, og i denne saken ser vi på noen mulige årsaker til at man får sår i nesen.

FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Tørr nese, rhinitis sicca

Tørre og såre slimhinner i nesen kan komme av flere, noe upresist definerte tilstander, som innebærer langvarige symptomer på tørr nese. På det medisinske fagspråket er to av disse tilstandene kjent som rhinitis sicca og atrofisk rhinosinusitt. Disse symptomene kan spenne fra en subjektiv lett følelse av tørrhet, til synlig tørrhet av slimhinnen med sår- og skorpedannelse.

Tørre neseslimhinner ansees som relativt vanlig, og kan blant annet skyldes ulike sykdommer, samt ulike eksponeringer over tid som tørr luft eller luft inneholdende irritanter eller støv, mekanisk irritasjon, infeksjon i slimhinnen, eller ettervirkninger av medikament- eller rusmiddelbruk. Diagnosen stilles ved passende sykehistorie samt passende funn ved undersøkelse av neseslimhinnen. Videre undersøkelser er som regel ikke nødvendig. Behandlingen vil innebære å forsøke å unngå den aktuelle eksponeringen, unngå irritanter som vanlig nesespray og røyk, og eventuelt forsøk på mer aktiv behandling som inhalasjon av saltvann eller oljebehandling. (4) (5)

Les også: Tett nese - hva kan årsaken være?

Fysisk skade

Fysisk skade av nesen eller neseslimhinnen er en vanlig årsak til sår i nesen. Dette kan oppnås ved slag mot nesen, mye nesepilling, for mye snyting av nesen, eller mye nysing i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Dersom man plukker seg i nesen, må man slutte med dette, og heller ikke pille på sårskorper, men la disse tilhele.

Les også: Nesebrudd

Betennelse som følge av allergi

Pollenallergi

Pollenallergi er svært vanlig og sees hos mer enn 20 % av nordmenn. Pollenallergi er en allergi mot pollen, eller blomsterstøv, som er små partikler som i pollensesongen frigjøres fra planter til befruktning av andre planter av samme art, og spres med vinden eller av insekter.

Betennelse i neseslimhinnen (rhinitt på det medisinske fagspråket) gjør at slimhinnen blir hoven, rød og irritert, og sammen med plukking og kløing kan dette potensielt føre til sårdannelse. En av de viktigste årsakene til slik betennelse er allergier (allergisk rhinitt), men det finnes også flere andre årsaker, som infeksjoner og medikamentbruk.

Årsaken til allergisk rhinitt er at stoffer man er allergisk mot (allergener) inhaleres og aktiverer immunsystemet, og den resulterende immunreaksjonen gir symptomene. De vanligste symptomene ved allergisk rhinitt inkluderer rennende, kløende nese og øyne, nysing og nesetetthet. Diagnosen settes basert på de symptomer og tegn som foreligger, eventuelt med testing av allergener. Allergisk rhinitt behandles med å unngå eksponering for de aktuelle allergenene, flere former for medikamentell antiallergisk behandling, og i noen tilfeller også allergivaksinasjon. (5)

Les også: Symptomer på pollenallergi.

Herpes simplex-infeksjon

Herpes simplex virus (HSV) er et virus i herpesfamilien som finnes i to typer, og er mest kjent for å forårsake blemmer og sår rundt munnen og i relasjon til genitalia. Type 1 (HSV-1) er vanligst ved munnsår, og neseslimhinnen kan også rammes. Etter at man har blitt infisert vil viruset ligge latent, eller i «dvale», og kan på et senere tidspunkt rammes på nytt (sekundærinfeksjon), spesielt under sykdom og stress. Infeksjonen kan arte seg uten særlige symptomer eller med symptomer som smerte, feber og eventuelt også symptomer fra genitalia. Plagene går som regel over etter et par uker. Diagnosen stilles basert på typiske symptomer og utseende av utslettet, samt penselprøve som påviser viruset. Behandling kan vurderes avhengig av hvor kraftige symptomene er, og bør helst igangsettes så tidlig som mulig. Den antivirale behandlingen kan gis som lokale kremer, eller som tabletter. (1)

Les også: Symptomer ved HIV

Hiv

Hiv-infeksjon innebærer en infeksjon med hiv-viruset, som angriper immunforsvaret, og som vil gjøre den hiv-smittede utsatt for å få alvorlige infeksjoner om tilstanden ikke behandles. Vanlige symptomer på en akutt hiv-infeksjon inkluderer feber, vondt i halsen, utslett og muskel- og leddsmerter. Hiv kan også forårsake smertefulle sår i nesen som kan blø eller danne skorper. Disse vil typisk kunne bruke lang tid på å tilhele, i forhold til mange andre årsaker på listen. Diagnosen stilles med hiv-tester - det brukes i dag hurtigtester som kan gi et pålitelig testresultat i løpet av svært kort tid. Ved mistanke om at man har blitt eksponert for hiv, må man straks oppsøke lege - hvis man er rask nok kan man starte forebyggende behandling som reduserer risiko for smitte.

Les også: Frykter du at du har fått hiv?

Det eksisterer per nå ingen kur for hiv, men det finnes i dag gode behandlingsmuligheter, og pasienter med hiv kan settes på behandling mot hiv-viruset (såkalte antiretrovirale medisiner), som betydelig reduserer sannsynligheten for alvorlig sykdom og død. Personer med hiv har i dag nesten like lang forventet levetid som friske. (2)

Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Kreft i nesen

Kreft som oppstår i nesen, er sjelden. Kreft av denne typen sees i større grad hos menn, røykere og de som har vært mye utsatt for inhalerte kjemikalier, og er også assosiert med infeksjoner med HPV-virus. En slik kreftsvulst kan potensielt arte seg som et sår som ikke tilheler og som kan være lettblødende og voksende. Et sår som arter seg på denne måten, uansett hvor på kroppen, må vurderes av en lege med tanke på kreft.

Les også: Hva er kreft?

Andre symptomer på kreft i nesen kan inkludere ensidig nesetetthet , nedsatt luktesans, hyppige neseblødninger og mye sekretproduksjon. Senere symptomer kan inkludere smerte eller tap av følelse i ansiktet, hovne lymfeknuter eller synsforstyrrelser. Ved mistanke om kreft i nesen vil man gjennomgå omfattende utredning, med endoskopiske undersøkelser (man ser inn i nesen med et tynt, fleksibelt kamera), vevsprøver og bildediagnostikk. Basert på disse resultatene kan man gradere hvor langtkommet kreften er, og behandlingen som tilbys, kirurgi, stråleterapi eller kjemoterapi, vil variere betydelig avhengig av hvilket stadium det er snakk om. (3)

Medikamenter og rusmidler

Flere medikamenter kan tas gjennom nesen, og dette kan irritere neseslimhinnen. Langvarig bruk av slimhinneavsvellende nesespray kan tørke ut neseslimhinnen, og dette kan resultere i sårdannelse og blødning. Dette kan behandles med å unngå å bruke medikamentet, eller behandle med en saltvannsløsning som kan fukte neseslimhinnen. Noen rusmidler tas gjennom nesen, og disse kan potensielt føre til en svært uttalt tørrhet eller irritasjon av neseslimhinnen, med stort potensiale for tørrhet, sårdannelse, og også skade av nesebrusken i noen tilfeller. (4) (5)

Les også: Avhengig av nesespray?

Noen andre årsaker til sår i nesen

Kviser i nesen - en kvise er en betent hårfollikkel, og dette kan også oppstå i nesen, som kan resultere i sårdannelse, spesielt om man plukker på dem.

Bihulebetennelse (sinusitt) - betennelse i bihulene kan irritere neseslimhinnen, noe som kan føre til sårdannelse.

Granulomatøs polyangiitt (tidligere kjent som Wegeners granulomatose) - sjelden sykdom som innebærer betennelse i små og mellomstore blodkar, som blant annet kan ramme nesen og de øvre luftveiene.
(4) (5)

Kilder

Skrevet 26.04.19. av Rune Erlandsen, lege.

1) Folkehelseinstituttet, Herpes simplexvirus-infeksjoner 2) Folkehelseinstituttet, Om hiv og aids 3) NHS, Nasal and sinus cancer 4) UpToDate, Atrophic rhinosinusitis 5) UpToDate, Allergic rhinitis

Artikkelen ble først publisert av Lommelegen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:37 Bygning ved Nord universitet i Bodø evakueres etter lekkasje av giftig gass14:36 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder14:31 NRK: Aktor ber om ti års fengsel for mulla Krekar, ifølge italienske medier14:30 Stine Hovland klar for AC Milan14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21 Kystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57 Lillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48 El Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37 To dårlige innspill ødela for Hovland21:36 Israelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16 Partene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28 Huawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27 Mjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26 Etterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10 Minst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14 Tunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45 Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41 Nilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06 Solbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53 Tysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49 Kontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem17:42 Boasson Hagen sprakk: – Jeg var ikke sterk nok17:16 Oliver Solberg med seier i Rally Estland16:54 Person fløyet til sykehus etter våpenulykke i Hordaland16:32 Kronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32 Ni personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21 12 år gammel jente døde etter drukningsulykke
Siste nytt
14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:37NorgeBygning ved Nord universitet i Bodø evakueres etter lekkasje av giftig gass14:36NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder14:31VerdenNRK: Aktor ber om ti års fengsel for mulla Krekar, ifølge italienske medier14:30SportStine Hovland klar for AC Milan14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21NorgeKystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57SportLillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48VerdenEl Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37SportTo dårlige innspill ødela for Hovland21:36VerdenIsraelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16VerdenPartene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28PengerHuawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27SportMjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26SportEtterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10NorgeMinst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14PolitikkTunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45PolitikkTrump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41PolitikkNilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06SportSolbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53NorgeTysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49NorgeKontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem17:42SportBoasson Hagen sprakk: – Jeg var ikke sterk nok17:16SportOliver Solberg med seier i Rally Estland16:54NorgePerson fløyet til sykehus etter våpenulykke i Hordaland16:32NorgeKronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32VerdenNi personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21Norge12 år gammel jente døde etter drukningsulykke
Populært