Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sår i nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Sår i nesen kan ha mange årsaker. På bildet sees utslett som følge av en infeksjon med herpes simplex-virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Sår i nesen kan ha flere vidt forskjellige årsaker, som allergier, skader eller infeksjoner.

Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Nesen er en sentral del av ansiktet vårt som vi puster og lukter med. Nesen har to åpninger (nesebor) som fungerer som de øverste inngangene til luftveiene våre. Nesen er kledd med hud på utsiden, mens den innsidige overflaten er dekket av en fuktig slimhinne, lik den vi også har i munnen. Neseslimhinnen fukter og varmer luften vi puster inn, bidrar til å fange opp støv og andre små partikler, og hindrer disse fra å bli inhalert helt ned i lungene. Huden på nesen kan rammes av hudsykdommer, slik som huden vi ellers har på kroppen. Neseslimhinnen kan også rammes av en rekke ulike tilstander, og i denne saken ser vi på noen mulige årsaker til at man får sår i nesen.

FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORURENSING: Luftveisslimhinnene våre er følsomme, og kan lett bli irriterte ved eksponering for røyk, luftforurensning eller andre irritanter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Tørr nese, rhinitis sicca

Tørre og såre slimhinner i nesen kan komme av flere, noe upresist definerte tilstander, som innebærer langvarige symptomer på tørr nese. På det medisinske fagspråket er to av disse tilstandene kjent som rhinitis sicca og atrofisk rhinosinusitt. Disse symptomene kan spenne fra en subjektiv lett følelse av tørrhet, til synlig tørrhet av slimhinnen med sår- og skorpedannelse.

Tørre neseslimhinner ansees som relativt vanlig, og kan blant annet skyldes ulike sykdommer, samt ulike eksponeringer over tid som tørr luft eller luft inneholdende irritanter eller støv, mekanisk irritasjon, infeksjon i slimhinnen, eller ettervirkninger av medikament- eller rusmiddelbruk. Diagnosen stilles ved passende sykehistorie samt passende funn ved undersøkelse av neseslimhinnen. Videre undersøkelser er som regel ikke nødvendig. Behandlingen vil innebære å forsøke å unngå den aktuelle eksponeringen, unngå irritanter som vanlig nesespray og røyk, og eventuelt forsøk på mer aktiv behandling som inhalasjon av saltvann eller oljebehandling. (4) (5)

Les også: Tett nese - hva kan årsaken være?

Fysisk skade

Fysisk skade av nesen eller neseslimhinnen er en vanlig årsak til sår i nesen. Dette kan oppnås ved slag mot nesen, mye nesepilling, for mye snyting av nesen, eller mye nysing i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Dersom man plukker seg i nesen, må man slutte med dette, og heller ikke pille på sårskorper, men la disse tilhele.

Les også: Nesebrudd

Betennelse som følge av allergi

Pollenallergi

Pollenallergi er svært vanlig og sees hos mer enn 20 % av nordmenn. Pollenallergi er en allergi mot pollen, eller blomsterstøv, som er små partikler som i pollensesongen frigjøres fra planter til befruktning av andre planter av samme art, og spres med vinden eller av insekter.

Betennelse i neseslimhinnen (rhinitt på det medisinske fagspråket) gjør at slimhinnen blir hoven, rød og irritert, og sammen med plukking og kløing kan dette potensielt føre til sårdannelse. En av de viktigste årsakene til slik betennelse er allergier (allergisk rhinitt), men det finnes også flere andre årsaker, som infeksjoner og medikamentbruk.

Årsaken til allergisk rhinitt er at stoffer man er allergisk mot (allergener) inhaleres og aktiverer immunsystemet, og den resulterende immunreaksjonen gir symptomene. De vanligste symptomene ved allergisk rhinitt inkluderer rennende, kløende nese og øyne, nysing og nesetetthet. Diagnosen settes basert på de symptomer og tegn som foreligger, eventuelt med testing av allergener. Allergisk rhinitt behandles med å unngå eksponering for de aktuelle allergenene, flere former for medikamentell antiallergisk behandling, og i noen tilfeller også allergivaksinasjon. (5)

Les også: Symptomer på pollenallergi.

Herpes simplex-infeksjon

Herpes simplex virus (HSV) er et virus i herpesfamilien som finnes i to typer, og er mest kjent for å forårsake blemmer og sår rundt munnen og i relasjon til genitalia. Type 1 (HSV-1) er vanligst ved munnsår, og neseslimhinnen kan også rammes. Etter at man har blitt infisert vil viruset ligge latent, eller i «dvale», og kan på et senere tidspunkt rammes på nytt (sekundærinfeksjon), spesielt under sykdom og stress. Infeksjonen kan arte seg uten særlige symptomer eller med symptomer som smerte, feber og eventuelt også symptomer fra genitalia. Plagene går som regel over etter et par uker. Diagnosen stilles basert på typiske symptomer og utseende av utslettet, samt penselprøve som påviser viruset. Behandling kan vurderes avhengig av hvor kraftige symptomene er, og bør helst igangsettes så tidlig som mulig. Den antivirale behandlingen kan gis som lokale kremer, eller som tabletter. (1)

Les også: Symptomer ved HIV

Hiv

Hiv-infeksjon innebærer en infeksjon med hiv-viruset, som angriper immunforsvaret, og som vil gjøre den hiv-smittede utsatt for å få alvorlige infeksjoner om tilstanden ikke behandles. Vanlige symptomer på en akutt hiv-infeksjon inkluderer feber, vondt i halsen, utslett og muskel- og leddsmerter. Hiv kan også forårsake smertefulle sår i nesen som kan blø eller danne skorper. Disse vil typisk kunne bruke lang tid på å tilhele, i forhold til mange andre årsaker på listen. Diagnosen stilles med hiv-tester - det brukes i dag hurtigtester som kan gi et pålitelig testresultat i løpet av svært kort tid. Ved mistanke om at man har blitt eksponert for hiv, må man straks oppsøke lege - hvis man er rask nok kan man starte forebyggende behandling som reduserer risiko for smitte.

Les også: Frykter du at du har fått hiv?

Det eksisterer per nå ingen kur for hiv, men det finnes i dag gode behandlingsmuligheter, og pasienter med hiv kan settes på behandling mot hiv-viruset (såkalte antiretrovirale medisiner), som betydelig reduserer sannsynligheten for alvorlig sykdom og død. Personer med hiv har i dag nesten like lang forventet levetid som friske. (2)

Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Et sår på kroppen som ikke gror, er lettblødende eller voksende, må vurderes av en lege med tanke på kreft. På bildet sees et basalcellekarsinom, en form for hudkreft. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Kreft i nesen

Kreft som oppstår i nesen, er sjelden. Kreft av denne typen sees i større grad hos menn, røykere og de som har vært mye utsatt for inhalerte kjemikalier, og er også assosiert med infeksjoner med HPV-virus. En slik kreftsvulst kan potensielt arte seg som et sår som ikke tilheler og som kan være lettblødende og voksende. Et sår som arter seg på denne måten, uansett hvor på kroppen, må vurderes av en lege med tanke på kreft.

Les også: Hva er kreft?

Andre symptomer på kreft i nesen kan inkludere ensidig nesetetthet , nedsatt luktesans, hyppige neseblødninger og mye sekretproduksjon. Senere symptomer kan inkludere smerte eller tap av følelse i ansiktet, hovne lymfeknuter eller synsforstyrrelser. Ved mistanke om kreft i nesen vil man gjennomgå omfattende utredning, med endoskopiske undersøkelser (man ser inn i nesen med et tynt, fleksibelt kamera), vevsprøver og bildediagnostikk. Basert på disse resultatene kan man gradere hvor langtkommet kreften er, og behandlingen som tilbys, kirurgi, stråleterapi eller kjemoterapi, vil variere betydelig avhengig av hvilket stadium det er snakk om. (3)

Medikamenter og rusmidler

Flere medikamenter kan tas gjennom nesen, og dette kan irritere neseslimhinnen. Langvarig bruk av slimhinneavsvellende nesespray kan tørke ut neseslimhinnen, og dette kan resultere i sårdannelse og blødning. Dette kan behandles med å unngå å bruke medikamentet, eller behandle med en saltvannsløsning som kan fukte neseslimhinnen. Noen rusmidler tas gjennom nesen, og disse kan potensielt føre til en svært uttalt tørrhet eller irritasjon av neseslimhinnen, med stort potensiale for tørrhet, sårdannelse, og også skade av nesebrusken i noen tilfeller. (4) (5)

Les også: Avhengig av nesespray?

Noen andre årsaker til sår i nesen

Kviser i nesen - en kvise er en betent hårfollikkel, og dette kan også oppstå i nesen, som kan resultere i sårdannelse, spesielt om man plukker på dem.

Bihulebetennelse (sinusitt) - betennelse i bihulene kan irritere neseslimhinnen, noe som kan føre til sårdannelse.

Granulomatøs polyangiitt (tidligere kjent som Wegeners granulomatose) - sjelden sykdom som innebærer betennelse i små og mellomstore blodkar, som blant annet kan ramme nesen og de øvre luftveiene.
(4) (5)

Kilder

Skrevet 26.04.19. av Rune Erlandsen, lege.

1) Folkehelseinstituttet, Herpes simplexvirus-infeksjoner 2) Folkehelseinstituttet, Om hiv og aids 3) NHS, Nasal and sinus cancer 4) UpToDate, Atrophic rhinosinusitis 5) UpToDate, Allergic rhinitis

Artikkelen ble først publisert av Lommelegen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Siste nytt
21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Populært