Hvem velger å jobbe etter de har fylt 67 år?

Mange busselskaper i Norge benytter seg av eldre sjåfører. Forskere ved Senter for seniorpolitikk har kartlagt bussbransjen. De fant at både ledere og bussjåfører mener at dette er et yrke som passer svært godt for godt voksne.
Mange busselskaper i Norge benytter seg av eldre sjåfører. Forskere ved Senter for seniorpolitikk har kartlagt bussbransjen. De fant at både ledere og bussjåfører mener at dette er et yrke som passer svært godt for godt voksne. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB scanpix

Det er ikke bare dem med den høyeste utdanningen som velger å jobbe lenge. Flere overraskende funn kommer fra et nytt forskningsprosjekt om seniorer i arbeidslivet.

Folk med høy utdanning har best helse. De lever lenger enn dem med lav utdanning. De blir også mindre syke og slitne på jobb.

Dette er grundig dokumentert flere ganger, blant annet av Statistisk sentralbyrå.

Derfor er det all grunn til å tro at det er denne gruppen som holder ut lengst i arbeidslivet.

Det trodde også forskerne ved universitetet OsloMet. Iallfall da de startet opp prosjektet Exit Age, som skal finne ut hvem som jobber aller lengst. Men nå viser dataene noe annet.

Jeg er overrasket, sier forsker Tale Hellevik.

Hun presenterte foreløpige funn fra denne forskningen under Senter for seniorpolitikk sitt 50-årsjubileum i Oslo i forrige uke.

En femtedel jobber etter 67-årsdagen

Noen pensjonerer seg og hopper på flyet til Syden. Noen flytter mer eller mindre inn på hytta. Atter andre vier livet til barn og barnebarn.

Exit Age-forskerne vil vite hvem det er som i stedet fortsetter å jobbe.

Tale Hellevik og kollegene hennes tar for seg dem mellom 67 og 75 år og som svarer at de hadde inntektsgivende arbeid i uka før forskerne intervjuet dem.

Blant 67-åringene var det 27 prosent som tjente penger. Blant 70-åringene var det 21 prosent.

Forskere ved OsloMet presenterte foreløpige funn fra et forskningsprosjekt som undersøker hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Fra venstre: Per Erik Solem, Robert Salomon, Katharina Herlofson og Tale Hellevik. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Forskere ved OsloMet presenterte foreløpige funn fra et forskningsprosjekt som undersøker hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Fra venstre: Per Erik Solem, Robert Salomon, Katharina Herlofson og Tale Hellevik. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Mange har stor arbeidslyst

To tredeler av dem som jobber etter 67-årsdagen, er menn.

Nesten alle tar ut full alderspensjon – samtidig som de jobber. Og de færreste går på jobben av økonomiske grunner.

Over en tredel av dem jobber mer enn 30 timer i uka.

Indre motivasjon ser ut til å bety mye. De som opplevde arbeid som svært viktig tidligere i livet, har ofte fremdeles stor arbeidslyst som eldre, forteller Hellevik.

Hun støtter seg på en stor studie om aldring (NorLAG) der flere tusen personer har blitt fulgt over lang tid. Studien startet allerede i 2002 og hadde sin tredje runde med datainnsamling i 2017. Mer enn 6000 kvinner og menn i alderen 50–95 år deltok i siste runde.

Dataene gir forskerne en unik mulighet til å følge de samme personene over tid. Og dataene viser at de som opplevde arbeid som svært viktig i 2007, er de som har størst sannsynlighet for å være yrkesaktive også etter 67-årsdagen.

Utdanning betyr lite

Til forskernes store overraskelse har utdanningsnivået liten betydning for om man fortsetter i jobb eller ikke.

Høy utdanning gjør det ikke mer sannsynlig at du fortsetter etter fylte 67. En tredel av de eldste yrkesaktive har universitets- eller høyskoleutdanning, to tredjedeler lavere utdanning, samme fordeling som i aldersgruppen for øvrig. Av de høyt utdannede er de aller fleste i akademiske yrker, forteller Hellevik.

De med lav utdanning fordeler seg på mange ulike yrker. Flest er det i salg og service. Men mange er prosess- og maskinoperatører, transportarbeidere, bønder, fiskere og håndverkere.

De eldre yrkesaktive er oftere selvstendig næringsdrivende og jobber sjeldnere i offentlig sektor enn det som er vanlig i resten av den yrkesaktive befolkningen.

Noe annet som kjennetegner dem, er at de har uendret arbeidslyst. Noen forteller at de har større arbeidslyst nå enn de hadde ti år tidligere.

Les også : De over 60 vil helst jobbe sammen med 30-åringer

Lite kunnskap om de eldre yrkesaktive

Forskerne i prosjektet Exit Age skal finne ut hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Altså dem som er 67 år og eldre.

– Denne gruppen har vi ikke visst mye om tidligere, forteller Katharina Herlofson. Hun er leder forskningsprosjektet.

– Både norsk og internasjonal forskning har i hovedsak konsentrert seg om dem som er i 50-årene og har ofte stoppet på 65 år, som er den vanlige avgangsalderen i mange land.

Mange ønsker å arbeide lenger

Forskerne sammenlikner informasjon fra 2007 og 2017. De som fortsatt er i jobb etter 67 år i 2017, jobbet langt mer ti år før enn deres pensjonerte jevnaldrende gjorde.

Mange eldre ønsker selv å jobbe lenger.

Når forskerne spør yrkesaktive i dag, finner de at gjennomsnittlig alder for ønsket avgang er 66 år. Det er nesten fem år mer enn for 15 år siden.

Stadig flere ønsker også å jobbe til de er over 70 år. Bare siden pensjonsreformen kom i 2011, er andelen som ønsker å stå i arbeid til de er minst 70 år, steget fra 19 prosent til 29 prosent av de eldre.

Mange ønsker altså å fortsette i jobben. Men langt færre gjør det.

Kan det være forhold i arbeidslivet som tvinger eldre til å slutte før de egentlig ønsker det?

For å finne svar på det, har forskerne besøkt 19 virksomheter rundt omkring i Norge som har ansatte over 67 år. Her har de intervjuet fagforeningsrepresentanter og ledere.

Les også : Er det bra for helsa å bli pensjonist?

Lovendring skulle gjøre det enklere

I 2015 fikk vi en endring i arbeidsmiljøloven. Den skulle gjøre det enklere å arbeide etter 70-årsdagen. Da ble reglene for når en arbeidsgiver kan si opp en arbeidstaker på grunn av alder, hevet fra 70 til 72 år.

Loven har dermed gitt arbeidstakere rett til å arbeide to år lenger.

Regelen har imidlertid noen unntak. Bedrifter kan selv velge å sette aldersgrensen ved 70 år istedenfor 72 år, for eksempel av hensyn til helse og risiko på arbeidsplassen. Unntaksgrensen ble hevet fra 67 til 70 år i 2015.

En god del arbeidsplasser har nå slike bedriftsinterne aldersgrenser.

Forskerne spurte sjefene om hvordan de forholder seg til de eldste medarbeiderne og til de nye aldersgrensene.

Har eldre fått færre muligheter?

I en spørreundersøkelse som ble gjennomført året etter at grensen ble hevet i 2015, deltok 600 ledere.

Forskerne fant at 21 prosent av bedriftene hadde sin egen aldersgrense før endringen i arbeidsmiljøloven. Etter endringen var det 27 prosent som hadde en slik grense. Ytterligere 5 prosent vurderte å innføre det eller hadde allerede bestemt seg for det.

Resultatet forteller kanskje at en del ledere ikke er så fornøyd med den økte aldersgrensen i arbeidsmiljøloven.

– Hvis heving av aldersgrensen til 72 år har gjort at flere virksomheter har valgt å innføre en bedriftsintern grense, så har endringen til en viss grad virket mot sin hensikt. Da har eldre fått færre muligheter og ikke flere, som formålet med endringen var, sa Herlofson.

Les også : Eldre arbeidstakere bidrar med mer enn bare livserfaring

Lovord om de eldste

Hvorfor har egentlig så mange valgt å ha en bedriftsintern grense på 70 år?

Er det egentlig et stort problem at arbeidstakere som ønsker det, står i jobb til de er 72 år?

Forskerne ba bedriftslederne om å beskrive innsatsen til de eldre arbeidstakerne.

De fikk nesten bare høre lovord.

De eldste har lite fravær. God fagkunnskap. Sterk lojalitet. Høy ansvarlighet. De er svært dedikerte og svært engasjerte i jobben.

Men lederne svarte også at eldre medarbeidere ofte er slitne. De er blitt slitne av å utføre de samme oppgavene i en årrekke, av stadige omorganiseringer, økte krav og mer stress.

Mener altså lederne.

Flere år gir færre gjesp

Men når forskerne spør de eldste yrkesaktive selv, er det ingenting som tyder på at de er mer slitne enn 50- og 60-åringene.

Snarere tvert imot.

Andelen yrkesaktive som føler seg fulle av energi – den øker med alder. Blant dem som er 67 år og eldre er det også flere som oppgir at de aldri blir slitne av jobben, enn det er blant de yngre.

Flere andre internasjonale studier har vist samme tendens, fortalte Herlofson under konferansen i Oslo.

Oppsummert kan vi si at jo flere eldre som finnes på en arbeidsplass, desto færre er det som går rundt og gjesper på jobben.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:21 En ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Siste nytt
14:21NorgeEn ungdom er siktet for å ha hacket Dagbladet, opplyser politiet14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo
Populært