Meny

Hvem velger å jobbe etter de har fylt 67 år?

Mange busselskaper i Norge benytter seg av eldre sjåfører. Forskere ved Senter for seniorpolitikk har kartlagt bussbransjen. De fant at både ledere og bussjåfører mener at dette er et yrke som passer svært godt for godt voksne.
Mange busselskaper i Norge benytter seg av eldre sjåfører. Forskere ved Senter for seniorpolitikk har kartlagt bussbransjen. De fant at både ledere og bussjåfører mener at dette er et yrke som passer svært godt for godt voksne. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB scanpix

Det er ikke bare dem med den høyeste utdanningen som velger å jobbe lenge. Flere overraskende funn kommer fra et nytt forskningsprosjekt om seniorer i arbeidslivet.

Folk med høy utdanning har best helse. De lever lenger enn dem med lav utdanning. De blir også mindre syke og slitne på jobb.

Dette er grundig dokumentert flere ganger, blant annet av Statistisk sentralbyrå.

Derfor er det all grunn til å tro at det er denne gruppen som holder ut lengst i arbeidslivet.

Det trodde også forskerne ved universitetet OsloMet. Iallfall da de startet opp prosjektet Exit Age, som skal finne ut hvem som jobber aller lengst. Men nå viser dataene noe annet.

Jeg er overrasket, sier forsker Tale Hellevik.

Hun presenterte foreløpige funn fra denne forskningen under Senter for seniorpolitikk sitt 50-årsjubileum i Oslo i forrige uke.

En femtedel jobber etter 67-årsdagen

Noen pensjonerer seg og hopper på flyet til Syden. Noen flytter mer eller mindre inn på hytta. Atter andre vier livet til barn og barnebarn.

Exit Age-forskerne vil vite hvem det er som i stedet fortsetter å jobbe.

Tale Hellevik og kollegene hennes tar for seg dem mellom 67 og 75 år og som svarer at de hadde inntektsgivende arbeid i uka før forskerne intervjuet dem.

Blant 67-åringene var det 27 prosent som tjente penger. Blant 70-åringene var det 21 prosent.

Forskere ved OsloMet presenterte foreløpige funn fra et forskningsprosjekt som undersøker hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Fra venstre: Per Erik Solem, Robert Salomon, Katharina Herlofson og Tale Hellevik. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Forskere ved OsloMet presenterte foreløpige funn fra et forskningsprosjekt som undersøker hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Fra venstre: Per Erik Solem, Robert Salomon, Katharina Herlofson og Tale Hellevik. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Mange har stor arbeidslyst

To tredeler av dem som jobber etter 67-årsdagen, er menn.

Nesten alle tar ut full alderspensjon – samtidig som de jobber. Og de færreste går på jobben av økonomiske grunner.

Over en tredel av dem jobber mer enn 30 timer i uka.

Indre motivasjon ser ut til å bety mye. De som opplevde arbeid som svært viktig tidligere i livet, har ofte fremdeles stor arbeidslyst som eldre, forteller Hellevik.

Hun støtter seg på en stor studie om aldring (NorLAG) der flere tusen personer har blitt fulgt over lang tid. Studien startet allerede i 2002 og hadde sin tredje runde med datainnsamling i 2017. Mer enn 6000 kvinner og menn i alderen 50–95 år deltok i siste runde.

Dataene gir forskerne en unik mulighet til å følge de samme personene over tid. Og dataene viser at de som opplevde arbeid som svært viktig i 2007, er de som har størst sannsynlighet for å være yrkesaktive også etter 67-årsdagen.

Utdanning betyr lite

Til forskernes store overraskelse har utdanningsnivået liten betydning for om man fortsetter i jobb eller ikke.

Høy utdanning gjør det ikke mer sannsynlig at du fortsetter etter fylte 67. En tredel av de eldste yrkesaktive har universitets- eller høyskoleutdanning, to tredjedeler lavere utdanning, samme fordeling som i aldersgruppen for øvrig. Av de høyt utdannede er de aller fleste i akademiske yrker, forteller Hellevik.

De med lav utdanning fordeler seg på mange ulike yrker. Flest er det i salg og service. Men mange er prosess- og maskinoperatører, transportarbeidere, bønder, fiskere og håndverkere.

De eldre yrkesaktive er oftere selvstendig næringsdrivende og jobber sjeldnere i offentlig sektor enn det som er vanlig i resten av den yrkesaktive befolkningen.

Noe annet som kjennetegner dem, er at de har uendret arbeidslyst. Noen forteller at de har større arbeidslyst nå enn de hadde ti år tidligere.

Les også : De over 60 vil helst jobbe sammen med 30-åringer

Lite kunnskap om de eldre yrkesaktive

Forskerne i prosjektet Exit Age skal finne ut hva som kjennetegner de eldste i arbeidslivet. Altså dem som er 67 år og eldre.

– Denne gruppen har vi ikke visst mye om tidligere, forteller Katharina Herlofson. Hun er leder forskningsprosjektet.

– Både norsk og internasjonal forskning har i hovedsak konsentrert seg om dem som er i 50-årene og har ofte stoppet på 65 år, som er den vanlige avgangsalderen i mange land.

Mange ønsker å arbeide lenger

Forskerne sammenlikner informasjon fra 2007 og 2017. De som fortsatt er i jobb etter 67 år i 2017, jobbet langt mer ti år før enn deres pensjonerte jevnaldrende gjorde.

Mange eldre ønsker selv å jobbe lenger.

Når forskerne spør yrkesaktive i dag, finner de at gjennomsnittlig alder for ønsket avgang er 66 år. Det er nesten fem år mer enn for 15 år siden.

Stadig flere ønsker også å jobbe til de er over 70 år. Bare siden pensjonsreformen kom i 2011, er andelen som ønsker å stå i arbeid til de er minst 70 år, steget fra 19 prosent til 29 prosent av de eldre.

Mange ønsker altså å fortsette i jobben. Men langt færre gjør det.

Kan det være forhold i arbeidslivet som tvinger eldre til å slutte før de egentlig ønsker det?

For å finne svar på det, har forskerne besøkt 19 virksomheter rundt omkring i Norge som har ansatte over 67 år. Her har de intervjuet fagforeningsrepresentanter og ledere.

Les også : Er det bra for helsa å bli pensjonist?

Lovendring skulle gjøre det enklere

I 2015 fikk vi en endring i arbeidsmiljøloven. Den skulle gjøre det enklere å arbeide etter 70-årsdagen. Da ble reglene for når en arbeidsgiver kan si opp en arbeidstaker på grunn av alder, hevet fra 70 til 72 år.

Loven har dermed gitt arbeidstakere rett til å arbeide to år lenger.

Regelen har imidlertid noen unntak. Bedrifter kan selv velge å sette aldersgrensen ved 70 år istedenfor 72 år, for eksempel av hensyn til helse og risiko på arbeidsplassen. Unntaksgrensen ble hevet fra 67 til 70 år i 2015.

En god del arbeidsplasser har nå slike bedriftsinterne aldersgrenser.

Forskerne spurte sjefene om hvordan de forholder seg til de eldste medarbeiderne og til de nye aldersgrensene.

Har eldre fått færre muligheter?

I en spørreundersøkelse som ble gjennomført året etter at grensen ble hevet i 2015, deltok 600 ledere.

Forskerne fant at 21 prosent av bedriftene hadde sin egen aldersgrense før endringen i arbeidsmiljøloven. Etter endringen var det 27 prosent som hadde en slik grense. Ytterligere 5 prosent vurderte å innføre det eller hadde allerede bestemt seg for det.

Resultatet forteller kanskje at en del ledere ikke er så fornøyd med den økte aldersgrensen i arbeidsmiljøloven.

– Hvis heving av aldersgrensen til 72 år har gjort at flere virksomheter har valgt å innføre en bedriftsintern grense, så har endringen til en viss grad virket mot sin hensikt. Da har eldre fått færre muligheter og ikke flere, som formålet med endringen var, sa Herlofson.

Les også : Eldre arbeidstakere bidrar med mer enn bare livserfaring

Lovord om de eldste

Hvorfor har egentlig så mange valgt å ha en bedriftsintern grense på 70 år?

Er det egentlig et stort problem at arbeidstakere som ønsker det, står i jobb til de er 72 år?

Forskerne ba bedriftslederne om å beskrive innsatsen til de eldre arbeidstakerne.

De fikk nesten bare høre lovord.

De eldste har lite fravær. God fagkunnskap. Sterk lojalitet. Høy ansvarlighet. De er svært dedikerte og svært engasjerte i jobben.

Men lederne svarte også at eldre medarbeidere ofte er slitne. De er blitt slitne av å utføre de samme oppgavene i en årrekke, av stadige omorganiseringer, økte krav og mer stress.

Mener altså lederne.

Flere år gir færre gjesp

Men når forskerne spør de eldste yrkesaktive selv, er det ingenting som tyder på at de er mer slitne enn 50- og 60-åringene.

Snarere tvert imot.

Andelen yrkesaktive som føler seg fulle av energi – den øker med alder. Blant dem som er 67 år og eldre er det også flere som oppgir at de aldri blir slitne av jobben, enn det er blant de yngre.

Flere andre internasjonale studier har vist samme tendens, fortalte Herlofson under konferansen i Oslo.

Oppsummert kan vi si at jo flere eldre som finnes på en arbeidsplass, desto færre er det som går rundt og gjesper på jobben.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Siste nytt
22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Populært