Astma eller EILO?:

Frykter at feilbehandlede pustevansker hos barn og unge i Norge gjør at de unngår fysisk aktivitet

Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)
Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)

Pusteproblemet EILO kan forveksles med astma. – Mange vet nok ikke at de kan få hjelp, mener lege.

Mer enn 80.000 barn under 18 år fikk resept på legemidler mot astma i 2017, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Men forskere som jobber med et mer ukjent pusteproblem, nemlig EILO, er bekymret for at mange av dem i stedet burde ha fått denne diagnosen.

EILO er en forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction. Og de som har det, opplever at strupen lukker seg, enten helt eller delvis, når de anstrenger seg fysisk.

Det er ikke farlig, og strupen åpner seg igjen når de roer seg ned. Men mange opplever det som skremmende. Mens folk med astma ofte har problemer med å puste ut, kjennetegnes EILO ofte av at det tetter seg til på innpust.

Les mer: Mange med astmadiagnose har egentlig EILO

Det er først i nyere tid at det har vært mulig å utrede folk for EILO på en god måte.

Hege Clemm er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus. Det er først og fremst her personer i Norge blir utredet for tilstanden.

Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)
Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)

– Mange vet nok ikke at de kan få hjelp med dette problemet, slik at de kan opprettholde en aktiv livsstil. Derfor er det svært viktig at allmennheten får vite om EILO og at de kan få hjelp, sier Clemm til forskning.no.

Hun anslår at 80-90 prosent av de som kommer til utredning, har brukt astmamedisiner, og at opptil 70 prosent ikke trenger dem. For astmamedisiner virker ikke på EILO.

Akkurat hvor hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.

Nå skal Haukeland-forskerne i gang med et forskningsprosjekt sammen med forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH).

I prosjektet skal de se nærmere på fysisk aktivitet og pustebesvær blant ungdom, og undersøke både astma og EILO blant dem.

Idrettsutøvere sårbare for EILO

Også førsteamanuensis Trine Stensrud ved NIH tror at mange flere barn og unge i Norge burde blitt utredet for EILO.

EILO er en relativt ny diagnose. Men forskerne som jobber med toppidrettsutøvere, har kjent til den ganske lenge, ifølge Stensrud.

For idrettsutøvere er sårbare for både EILO og astma.

Faktisk driver nesten 20 prosent av EILO-pasientene på Haukeland idrett på høyt nivå, ifølge Hege Clemm.

Sårbarheten kan skyldes flere ting, tror forskerne. Det kommer vi tilbake til.

Blir sendt til Haukeland

Det er nok ikke blant toppidrettsutøvere at problemet med feildiagnostisering er størst, tror Clemm og Stensrud.

Toppidrettsutøvere på landslag som er en del av Olympiatoppen, har et erfarent medisinsk apparat rundt seg, og blir undersøkt grundig.

De blir sendt til utredning på Haukeland hvis de har pusteproblemer uten å ha astma, og hvis legene lurer på om de har EILO i tillegg, ifølge Stensrud.

Men hun understreker at det ikke alltid har vært slik.

– Men etter hvert som man har fått muligheten til å diagnostisere EILO bedre og skille mellom astma og EILO, har vi fått god kontroll på det.

– Det er kjent at mange toppidrettsutøvere bruker astmamedisin. Tror du at det finnes toppidrettsutøvere i Norge som bruker astmamedisin, som i stedet skulle hatt behandling for EILO?

– Nei, ikke blant landslagsutøvere. Dette er de som blir strengest diagnostisert i hele Norge.

– Problemet er heller de kanskje mange tusen barn og unge som ikke får hjelp med EILO fordi det kan være vanskelig å skille symptomene fra astma, sier Stensrud.

Kunnskapen har ikke nådd ut

Hege Clemm opplever at EILO begynner å bli ganske kjent blant folk som jobber med idrettsmedisin.

– Temaet EILO har vært godt dekket på flere idrettsmedisinske høstkongresser i Norge, og også internasjonalt.

– Jeg tror allikevel at ikke alle har fått det med seg, da vi enkelte ganger får henvist flere fra en type idrett, men ikke en annen hvor en skulle tro at problemet var like stort.

Internasjonalt er det fremdeles en stor jobb å gjøre med å spre informasjon om EILO, mener Haukeland-forskeren.

Les også: Syv måter å håndtere astma på

Vet ikke hvor stort problemet er

Kanskje er det for lite kunnskap om EILO blant de som skal vurdere pusteproblemene til barn, ungdom og voksne i Norge.

Og de fleste av oss har ikke en landslagsutøvers støtteapparat.

I idretten tror Clemm at problemet med feil- og underdiagnostisering av EILO er størst blant de som er gode og trener mye, men ikke er på toppnivå.

– Pusteproblemer blir trolig utredet litt forskjellig rundt om i landet og mange kan nok få en astmadiagnose kun med testing av lungefunksjon uten at de har gjennomført såkalt provokasjonstest i tillegg. Det som da er viktig, er at en husker å utrede for problemer i strupen dersom behandlingen med astmamedisiner ikke fører frem.

– Det er mange som også har begge deler, kanskje særlig i denne gruppen, og man kan oppleve å bli litt bedre, men ikke helt bra.

Frykter at barn blir stillesittende

Clemm og kollegene opplevd at barn kommer inn med ambulansehelikopter fordi de ikke får puste. De har blitt satt på steroider, men så viser det seg at de har EILO.

Og en del av barna som kommer til klinikken, har vært utredet mye fra før.

Clemm er bekymret for at mange ikke får riktig diagnose og derfor slutter å være fysisk aktive i frykt for å ikke få puste.

– Jeg er også opptatt av breddeidrett og fysisk aktivitet i befolkningen ellers. Barn, unge og voksne som opplever pustebesvær under anstrengelse, og som ikke er idrettsutøvere på høyere nivå, har nok lettere for å unngå aktivitet som utløser dette. For det er fryktelig ubehagelig å ikke få puste.

Denne gruppen med pasienter vil trolig heller ikke oppsøke lege, tror Clemm.

– For de opplever jo at problemet deres blir løst ved at de lar være å trene.

Men hva er det ved fysisk aktivitet som utløser EILO?

Les også: – Ubehandlet allergi øker muligheten for å utvikle astma

Trang port i luftveiene

Blant de som får hjelp med EILO på Haukeland, er mange idrettsutøvere, forteller Clemm som selv i tillegg er idrettslege.

Én av grunnene til det kan være at de som trener hardt og mye, tøyer grensene for hva som er mulig. Derfor merker de lettere og oftere at de har et pusteproblem og oppsøker hjelp for det, tror forskerne.

Og:

– Idrettsutøvere på høyt nivå flytter enorme mengder luft inn og ut gjennom pusterøret når de trener, dette gjør at kravene til å holde luftveiene åpne blir større, sier Clemm.

Men for folk med EILO lukker strupen seg helt eller delvis en liten stund – i stedet for å gi fri bane til pusten. Det kan høres ut som en hvesing for hvert innpust.

Det er fremdeles mye forskerne ikke vet om EILO – for eksempel hvorfor noen får det og ikke andre.

Men de vet at strupen er sårbar for kreftene som er i sving i kraftig innpust, fordi det rett og slett er det trangeste partiet på vei inn i luftveiene.

Der hvor luftveiene er trange, slik som i strupen, kan det lettere skje en lukking, ifølge Clemm.

Og noen ganger kan det bli en ond sirkel hvor kraftig treningspusting trekker i vevet i strupen. Og det kan teoretisk sett gjøre forholdene i strupen verre og mer utsatt for EILO.

– Dette vet vi lite om, men vi håper å kunne finne det ut gjennom en pågående studie hvor vi forsker på forholdene i strupen hos friske idrettsutøvere uten oppgitte pusteproblemer, sier Clemm til forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Siste nytt
20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Populært