Meny

Astma eller EILO?:

Frykter at feilbehandlede pustevansker hos barn og unge i Norge gjør at de unngår fysisk aktivitet

Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)
Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)

Pusteproblemet EILO kan forveksles med astma. – Mange vet nok ikke at de kan få hjelp, mener lege.

Mer enn 80.000 barn under 18 år fikk resept på legemidler mot astma i 2017, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Men forskere som jobber med et mer ukjent pusteproblem, nemlig EILO, er bekymret for at mange av dem i stedet burde ha fått denne diagnosen.

EILO er en forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction. Og de som har det, opplever at strupen lukker seg, enten helt eller delvis, når de anstrenger seg fysisk.

Det er ikke farlig, og strupen åpner seg igjen når de roer seg ned. Men mange opplever det som skremmende. Mens folk med astma ofte har problemer med å puste ut, kjennetegnes EILO ofte av at det tetter seg til på innpust.

Les mer: Mange med astmadiagnose har egentlig EILO

Det er først i nyere tid at det har vært mulig å utrede folk for EILO på en god måte.

Hege Clemm er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus. Det er først og fremst her personer i Norge blir utredet for tilstanden.

Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)
Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)

– Mange vet nok ikke at de kan få hjelp med dette problemet, slik at de kan opprettholde en aktiv livsstil. Derfor er det svært viktig at allmennheten får vite om EILO og at de kan få hjelp, sier Clemm til forskning.no.

Hun anslår at 80-90 prosent av de som kommer til utredning, har brukt astmamedisiner, og at opptil 70 prosent ikke trenger dem. For astmamedisiner virker ikke på EILO.

Akkurat hvor hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.

Nå skal Haukeland-forskerne i gang med et forskningsprosjekt sammen med forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH).

I prosjektet skal de se nærmere på fysisk aktivitet og pustebesvær blant ungdom, og undersøke både astma og EILO blant dem.

Idrettsutøvere sårbare for EILO

Også førsteamanuensis Trine Stensrud ved NIH tror at mange flere barn og unge i Norge burde blitt utredet for EILO.

EILO er en relativt ny diagnose. Men forskerne som jobber med toppidrettsutøvere, har kjent til den ganske lenge, ifølge Stensrud.

For idrettsutøvere er sårbare for både EILO og astma.

Faktisk driver nesten 20 prosent av EILO-pasientene på Haukeland idrett på høyt nivå, ifølge Hege Clemm.

Sårbarheten kan skyldes flere ting, tror forskerne. Det kommer vi tilbake til.

Blir sendt til Haukeland

Det er nok ikke blant toppidrettsutøvere at problemet med feildiagnostisering er størst, tror Clemm og Stensrud.

Toppidrettsutøvere på landslag som er en del av Olympiatoppen, har et erfarent medisinsk apparat rundt seg, og blir undersøkt grundig.

De blir sendt til utredning på Haukeland hvis de har pusteproblemer uten å ha astma, og hvis legene lurer på om de har EILO i tillegg, ifølge Stensrud.

Men hun understreker at det ikke alltid har vært slik.

– Men etter hvert som man har fått muligheten til å diagnostisere EILO bedre og skille mellom astma og EILO, har vi fått god kontroll på det.

– Det er kjent at mange toppidrettsutøvere bruker astmamedisin. Tror du at det finnes toppidrettsutøvere i Norge som bruker astmamedisin, som i stedet skulle hatt behandling for EILO?

– Nei, ikke blant landslagsutøvere. Dette er de som blir strengest diagnostisert i hele Norge.

– Problemet er heller de kanskje mange tusen barn og unge som ikke får hjelp med EILO fordi det kan være vanskelig å skille symptomene fra astma, sier Stensrud.

Kunnskapen har ikke nådd ut

Hege Clemm opplever at EILO begynner å bli ganske kjent blant folk som jobber med idrettsmedisin.

– Temaet EILO har vært godt dekket på flere idrettsmedisinske høstkongresser i Norge, og også internasjonalt.

– Jeg tror allikevel at ikke alle har fått det med seg, da vi enkelte ganger får henvist flere fra en type idrett, men ikke en annen hvor en skulle tro at problemet var like stort.

Internasjonalt er det fremdeles en stor jobb å gjøre med å spre informasjon om EILO, mener Haukeland-forskeren.

Les også: Syv måter å håndtere astma på

Vet ikke hvor stort problemet er

Kanskje er det for lite kunnskap om EILO blant de som skal vurdere pusteproblemene til barn, ungdom og voksne i Norge.

Og de fleste av oss har ikke en landslagsutøvers støtteapparat.

I idretten tror Clemm at problemet med feil- og underdiagnostisering av EILO er størst blant de som er gode og trener mye, men ikke er på toppnivå.

– Pusteproblemer blir trolig utredet litt forskjellig rundt om i landet og mange kan nok få en astmadiagnose kun med testing av lungefunksjon uten at de har gjennomført såkalt provokasjonstest i tillegg. Det som da er viktig, er at en husker å utrede for problemer i strupen dersom behandlingen med astmamedisiner ikke fører frem.

– Det er mange som også har begge deler, kanskje særlig i denne gruppen, og man kan oppleve å bli litt bedre, men ikke helt bra.

Frykter at barn blir stillesittende

Clemm og kollegene opplevd at barn kommer inn med ambulansehelikopter fordi de ikke får puste. De har blitt satt på steroider, men så viser det seg at de har EILO.

Og en del av barna som kommer til klinikken, har vært utredet mye fra før.

Clemm er bekymret for at mange ikke får riktig diagnose og derfor slutter å være fysisk aktive i frykt for å ikke få puste.

– Jeg er også opptatt av breddeidrett og fysisk aktivitet i befolkningen ellers. Barn, unge og voksne som opplever pustebesvær under anstrengelse, og som ikke er idrettsutøvere på høyere nivå, har nok lettere for å unngå aktivitet som utløser dette. For det er fryktelig ubehagelig å ikke få puste.

Denne gruppen med pasienter vil trolig heller ikke oppsøke lege, tror Clemm.

– For de opplever jo at problemet deres blir løst ved at de lar være å trene.

Men hva er det ved fysisk aktivitet som utløser EILO?

Les også: – Ubehandlet allergi øker muligheten for å utvikle astma

Trang port i luftveiene

Blant de som får hjelp med EILO på Haukeland, er mange idrettsutøvere, forteller Clemm som selv i tillegg er idrettslege.

Én av grunnene til det kan være at de som trener hardt og mye, tøyer grensene for hva som er mulig. Derfor merker de lettere og oftere at de har et pusteproblem og oppsøker hjelp for det, tror forskerne.

Og:

– Idrettsutøvere på høyt nivå flytter enorme mengder luft inn og ut gjennom pusterøret når de trener, dette gjør at kravene til å holde luftveiene åpne blir større, sier Clemm.

Men for folk med EILO lukker strupen seg helt eller delvis en liten stund – i stedet for å gi fri bane til pusten. Det kan høres ut som en hvesing for hvert innpust.

Det er fremdeles mye forskerne ikke vet om EILO – for eksempel hvorfor noen får det og ikke andre.

Men de vet at strupen er sårbar for kreftene som er i sving i kraftig innpust, fordi det rett og slett er det trangeste partiet på vei inn i luftveiene.

Der hvor luftveiene er trange, slik som i strupen, kan det lettere skje en lukking, ifølge Clemm.

Og noen ganger kan det bli en ond sirkel hvor kraftig treningspusting trekker i vevet i strupen. Og det kan teoretisk sett gjøre forholdene i strupen verre og mer utsatt for EILO.

– Dette vet vi lite om, men vi håper å kunne finne det ut gjennom en pågående studie hvor vi forsker på forholdene i strupen hos friske idrettsutøvere uten oppgitte pusteproblemer, sier Clemm til forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret
Siste nytt
16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret
Populært