Meny

Astma eller EILO?:

Frykter at feilbehandlede pustevansker hos barn og unge i Norge gjør at de unngår fysisk aktivitet

Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)
Forskere vet ikke hvor stort problemet med EILO er i Norge. Men de tror at mange flere burde utredes for pusteproblemet. (Illustrasjonsfoto: zhukovvvlad / Shutterstock / NTB scanpix)

Pusteproblemet EILO kan forveksles med astma. – Mange vet nok ikke at de kan få hjelp, mener lege.

Mer enn 80.000 barn under 18 år fikk resept på legemidler mot astma i 2017, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Men forskere som jobber med et mer ukjent pusteproblem, nemlig EILO, er bekymret for at mange av dem i stedet burde ha fått denne diagnosen.

EILO er en forkortelse for Exercise Induced Laryngeal Obstruction. Og de som har det, opplever at strupen lukker seg, enten helt eller delvis, når de anstrenger seg fysisk.

Det er ikke farlig, og strupen åpner seg igjen når de roer seg ned. Men mange opplever det som skremmende. Mens folk med astma ofte har problemer med å puste ut, kjennetegnes EILO ofte av at det tetter seg til på innpust.

Les mer: Mange med astmadiagnose har egentlig EILO

Det er først i nyere tid at det har vært mulig å utrede folk for EILO på en god måte.

Hege Clemm er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus. Det er først og fremst her personer i Norge blir utredet for tilstanden.

Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)
Hege Clemm og en kollega tester pasienter for EILO på Haukeland Universitetssykehus. (Foto: Ingvild Fostervoll Melien)

– Mange vet nok ikke at de kan få hjelp med dette problemet, slik at de kan opprettholde en aktiv livsstil. Derfor er det svært viktig at allmennheten får vite om EILO og at de kan få hjelp, sier Clemm til forskning.no.

Hun anslår at 80-90 prosent av de som kommer til utredning, har brukt astmamedisiner, og at opptil 70 prosent ikke trenger dem. For astmamedisiner virker ikke på EILO.

Akkurat hvor hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.

Nå skal Haukeland-forskerne i gang med et forskningsprosjekt sammen med forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH).

I prosjektet skal de se nærmere på fysisk aktivitet og pustebesvær blant ungdom, og undersøke både astma og EILO blant dem.

Idrettsutøvere sårbare for EILO

Også førsteamanuensis Trine Stensrud ved NIH tror at mange flere barn og unge i Norge burde blitt utredet for EILO.

EILO er en relativt ny diagnose. Men forskerne som jobber med toppidrettsutøvere, har kjent til den ganske lenge, ifølge Stensrud.

For idrettsutøvere er sårbare for både EILO og astma.

Faktisk driver nesten 20 prosent av EILO-pasientene på Haukeland idrett på høyt nivå, ifølge Hege Clemm.

Sårbarheten kan skyldes flere ting, tror forskerne. Det kommer vi tilbake til.

Blir sendt til Haukeland

Det er nok ikke blant toppidrettsutøvere at problemet med feildiagnostisering er størst, tror Clemm og Stensrud.

Toppidrettsutøvere på landslag som er en del av Olympiatoppen, har et erfarent medisinsk apparat rundt seg, og blir undersøkt grundig.

De blir sendt til utredning på Haukeland hvis de har pusteproblemer uten å ha astma, og hvis legene lurer på om de har EILO i tillegg, ifølge Stensrud.

Men hun understreker at det ikke alltid har vært slik.

– Men etter hvert som man har fått muligheten til å diagnostisere EILO bedre og skille mellom astma og EILO, har vi fått god kontroll på det.

– Det er kjent at mange toppidrettsutøvere bruker astmamedisin. Tror du at det finnes toppidrettsutøvere i Norge som bruker astmamedisin, som i stedet skulle hatt behandling for EILO?

– Nei, ikke blant landslagsutøvere. Dette er de som blir strengest diagnostisert i hele Norge.

– Problemet er heller de kanskje mange tusen barn og unge som ikke får hjelp med EILO fordi det kan være vanskelig å skille symptomene fra astma, sier Stensrud.

Kunnskapen har ikke nådd ut

Hege Clemm opplever at EILO begynner å bli ganske kjent blant folk som jobber med idrettsmedisin.

– Temaet EILO har vært godt dekket på flere idrettsmedisinske høstkongresser i Norge, og også internasjonalt.

– Jeg tror allikevel at ikke alle har fått det med seg, da vi enkelte ganger får henvist flere fra en type idrett, men ikke en annen hvor en skulle tro at problemet var like stort.

Internasjonalt er det fremdeles en stor jobb å gjøre med å spre informasjon om EILO, mener Haukeland-forskeren.

Les også: Syv måter å håndtere astma på

Vet ikke hvor stort problemet er

Kanskje er det for lite kunnskap om EILO blant de som skal vurdere pusteproblemene til barn, ungdom og voksne i Norge.

Og de fleste av oss har ikke en landslagsutøvers støtteapparat.

I idretten tror Clemm at problemet med feil- og underdiagnostisering av EILO er størst blant de som er gode og trener mye, men ikke er på toppnivå.

– Pusteproblemer blir trolig utredet litt forskjellig rundt om i landet og mange kan nok få en astmadiagnose kun med testing av lungefunksjon uten at de har gjennomført såkalt provokasjonstest i tillegg. Det som da er viktig, er at en husker å utrede for problemer i strupen dersom behandlingen med astmamedisiner ikke fører frem.

– Det er mange som også har begge deler, kanskje særlig i denne gruppen, og man kan oppleve å bli litt bedre, men ikke helt bra.

Frykter at barn blir stillesittende

Clemm og kollegene opplevd at barn kommer inn med ambulansehelikopter fordi de ikke får puste. De har blitt satt på steroider, men så viser det seg at de har EILO.

Og en del av barna som kommer til klinikken, har vært utredet mye fra før.

Clemm er bekymret for at mange ikke får riktig diagnose og derfor slutter å være fysisk aktive i frykt for å ikke få puste.

– Jeg er også opptatt av breddeidrett og fysisk aktivitet i befolkningen ellers. Barn, unge og voksne som opplever pustebesvær under anstrengelse, og som ikke er idrettsutøvere på høyere nivå, har nok lettere for å unngå aktivitet som utløser dette. For det er fryktelig ubehagelig å ikke få puste.

Denne gruppen med pasienter vil trolig heller ikke oppsøke lege, tror Clemm.

– For de opplever jo at problemet deres blir løst ved at de lar være å trene.

Men hva er det ved fysisk aktivitet som utløser EILO?

Les også: – Ubehandlet allergi øker muligheten for å utvikle astma

Trang port i luftveiene

Blant de som får hjelp med EILO på Haukeland, er mange idrettsutøvere, forteller Clemm som selv i tillegg er idrettslege.

Én av grunnene til det kan være at de som trener hardt og mye, tøyer grensene for hva som er mulig. Derfor merker de lettere og oftere at de har et pusteproblem og oppsøker hjelp for det, tror forskerne.

Og:

– Idrettsutøvere på høyt nivå flytter enorme mengder luft inn og ut gjennom pusterøret når de trener, dette gjør at kravene til å holde luftveiene åpne blir større, sier Clemm.

Men for folk med EILO lukker strupen seg helt eller delvis en liten stund – i stedet for å gi fri bane til pusten. Det kan høres ut som en hvesing for hvert innpust.

Det er fremdeles mye forskerne ikke vet om EILO – for eksempel hvorfor noen får det og ikke andre.

Men de vet at strupen er sårbar for kreftene som er i sving i kraftig innpust, fordi det rett og slett er det trangeste partiet på vei inn i luftveiene.

Der hvor luftveiene er trange, slik som i strupen, kan det lettere skje en lukking, ifølge Clemm.

Og noen ganger kan det bli en ond sirkel hvor kraftig treningspusting trekker i vevet i strupen. Og det kan teoretisk sett gjøre forholdene i strupen verre og mer utsatt for EILO.

– Dette vet vi lite om, men vi håper å kunne finne det ut gjennom en pågående studie hvor vi forsker på forholdene i strupen hos friske idrettsutøvere uten oppgitte pusteproblemer, sier Clemm til forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:44 Enighet om ny regjering i Danmark00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter
Siste nytt
00:44VerdenEnighet om ny regjering i Danmark00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter
Populært