Meny

Verre å oppleve lidelse enn selv å bli beskutt

Drøyt 7000 norske soldatene deltok i krigen i Afghanistan mellom 2001 og 2011. Over 4000 av dem har deltatt i en undersøkelse for å finne ut av hvordan det står til med veteranene etter denne krigen.
Drøyt 7000 norske soldatene deltok i krigen i Afghanistan mellom 2001 og 2011. Over 4000 av dem har deltatt i en undersøkelse for å finne ut av hvordan det står til med veteranene etter denne krigen. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret

Krigsveteraner som ikke selv var i livsfare, har flere psykiske problemer, enn de som ble beskutt. Dette går fram av en studie som kartlegger veteraner etter krigen i Afghanistan.

Vi tenker vanligvis på at traumer fra krig henger sammen med at soldatene har vært i livsfare. Ny forskning viser et litt annet bilde.

Hvilke typer traumer norske soldater ble utsatt for i Afghanistan, har stor betydning for de psykologiske ettervirkningene.

Psykolog Andreas Espetvedt Nordstrand og et forskerteam har sett på hvordan det å bli utsatt for ulike typer traumatiske opplevelser, har påvirket norske veteraner som har vært i Afghanistan.

Forsvarets
spesialkommando i Kabul Foto: Forsvarets Mediearkiv
Forsvarets spesialkommando i Kabul Foto: Forsvarets Mediearkiv

Studien viser at det å selv ha vært i livsfare gir færre og mindre psykiske lidelser, enn om soldaten opplever lidelse og død uten selv å ha vært i fare.

Nordstrand arbeider ved Institutt for psykologi ved NTNU og er en av forfatterne bak den nye studien som nylig ble publisert i European Journal of Psychotraumatology.

Studien inngår i omfattende kartlegging av hvordan det står til med veteranene etter krigen i Afghanistan.

Drøyt 7000 norske soldatene deltok i krigen i Afghanistan mellom 2001 og 2011. 4053 av dem deltok i denne undersøkelsen.

Les også: Mange veteraner kommer styrket hjem

Brudd med moralske prinsipp

Traumer deles grovt sett inn i fare-baserte og ikke fare-baserte.

Fare-baserte traumer kan soldatene få i klassiske, militære settinger der de for eksempel blir skutt på eller tatt i bakhold. Det er en aktiv trussel som er kobla til angst.

De ikke fare-baserte traumene er delt inn i to undergrupper:

Bevitning: Å se lidelse eller død hos andre, uten selv å være i fare.

Moral injury: Å se eller utføre en handling som bryter med egne moralske oppfatninger.

– Bevitning kan for eksempel være at en selvmordsbomber har utløst en bombe, som har skada eller drept barn og sivile. Så kommer våre soldater inn for å rydde opp eller sikre området etter at bomba har gått av, forteller Nordstrand.

Å utføre handlinger som bryter med moralske prinsipp, kan for en soldat innebære å ta livet av en uskyldig person.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CRU`n trener, TF 51/FSK
er mentorer under øvelsen Foto: Forsvaret
CRU`n trener, TF 51/FSK er mentorer under øvelsen Foto: Forsvaret

– For eksempel kan en offiser beordre at en person skal bli skutt fordi det ser ut som om vedkommende bærer en selvmordsvest. Men så viser det seg at han ikke hadde det, og da ender man opp med å ha tatt livet av en sivil.

– Et annet eksempel kan være at en offiser veileder og underviser en afghansk avdeling, og så ser man at noen i den afghanske avdelingen misbruker små barn. Det kan være vanskelig å gripe inn i en slik situasjon, men lett for en norsk offiser å tenke etterpå at han burde gjort noe, forklarer forskeren.

Langt flere symptomer

Det er markant forskjell på hvordan fare- og ikke fare-baserte traumer påvirker symptomer på psykiske lidelser.

Studien viser at både fare-baserte og ikke fare-baserte traumer fører til en økning av posttraumatisk stressyndrom. Det kan innebære å bli ekstra vaktsom, skvetten, sove dårlig og gjenoppleve hendelsen eller hendelsene.

Men ikke fare-baserte traumer har større sjanse for å utløse langt flere symptomer på psykiske lidelser.

– I vår studie fant vi at depresjon, kroniske søvnplager og angst var mye mer knyttet til ikke fare-baserte traumer enn det å ha vært i livsfare, understreker Nordstrand.

Setter mindre pris på livet

I tillegg viser forskningen at det å ha vært i livsfare ofte gir en positiv personlig utvikling. Det kan innebære å sette større pris på livet, komme nærmere sine pårørende og oppleve større tro på egen mestring.

Ikke fare-baserte traumer fører derimot for det meste til en negativ personlig utvikling, der man kan komme til å sette mindre pris på livet, føle seg fjernere fra andre og få mindre tro på seg selv.

– Jeg trodde ikke det kom til å være så stor forskjell, kommenterer Nordstrand.

Holdes skjult

Ideen til studien har Nordstrand fått gjennom jobben som psykolog i Forsvarets stressmestringstjeneste, der han merket seg at det ofte var andre ting enn å ha blitt skutt på som plaget soldatene.

– Mange fortalte at det å bevitne andres lidelse, da særlig barn som ble ofre for krigen, var tøft å bearbeide, forklarer Nordstrand.

En av soldatene han har fulgt opp hadde deltatt i mange kamphandlinger uten å ha dvelt ved det.

– Den opplevelsen som satt lenge i og tynget ham i etterkant, var da han gikk ut på slagmarken etter at en bombe hadde gått av og fant en glitrende barnesko med blod på, sier psykologen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsvarets
spesialkommando i Kabul Foto: Forsvarets Mediearkiv
Forsvarets spesialkommando i Kabul Foto: Forsvarets Mediearkiv

Ifølge Nordstrand er det mange som holder ikke fare-baserte traumer skjult, og verken prater om det til familie, venner eller kolleger. Han tror det har sammenheng med at ikke fare-basert stress ofte er knytta til skam og skyld, og at det kan være vanskeligere å prate om det enn at man var redd i en skuddveksling.

– Mange soldater er nok redde for å føle seg fremmedgjort om de skulle fortalt familie og sivile venner om alt det fæle de har sett og opplevd. Slike opplevelser passer ofte dårlig med verdensbildet vi skjermede nordmenn kan ha, utdyper Nordstrand.

Vil ha fokus på spekteret

Forskeren håper studien kan bidra til å rette oppmerksomheten på at det fins et bredt spekter av traumatiske opplevelser. Og at fokuset ikke bare bør være på dem som har vært i livsfarlige situasjoner, men også hjelpepersonell, politi og brannfolk som daglig er utsatt for ikke fare-basert stress i sine yrker.

Studier fra blant annet Sverige viser at brannfolk er en gruppe som er utsatt for depresjon og selvmord.

– Vi har en tendens til å sette på blålys og rykke ut når folk har vært i livsfare. Jeg tror vi kan hjelpe folk mye bedre ved å erkjenne at det er en reell risiko for psykiske lidelser etter å ha vært utsatt for ikke fare-baserte traumer. Vi bør finne rutiner slik at vi kan fange opp de som er utsatt for det, og finne ut hvordan vi bedre kan disponere ressursene våre, mener Andreas Espetvedt Nordstrand.

Studien er finansiert av Forsvarsdepartementet og gjennomført av Forsvarets sanitet.

Referanse: «Danger and Non-Danger Based Stressors and their Relations to Posttraumatic Deprecation or Growth in Norwegian Veterans Deployed to Afghanistan» i European Journal of Psychotraumatology.

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta00:35 MC-fører alvorlig skadd i ulykke ved Larvik23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen
Siste nytt
02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta00:35NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke ved Larvik23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen
Populært