Folk i Askøy må belage seg på vannkoking i lang tid

VIDEO: Se gårsdagens pressekonferanse med Askøy kommune her.

Innbyggere i Askøy kommune må belage seg på å måtte koke vannet i lang tid etter smitteutbruddet. Kommunen plasserer derfor ut flere vannvogner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker å tilby innbyggerne våre sikkert vann. Vi planlegger for et langvarig kokevarsel, derfor plasseres det nå ut flere vannvogner. Disse plasseres strategisk i områder som er lett å nå for innbyggerne, blant annet i nærhet av skoler, barnehager og boligfelt, opplyser kommunen på sine nettsider lørdag ettermiddag.

Vannvognene hentes fra Fjellvar og Bergen vann. Foreløpig er det plassert ut vannvogner ved Hetlevik, Follese og Strusshamn skole, i tillegg til ved Portmann i Marikoven. I tillegg jobber kommunen fortløpende med utplassering av flere.

Samtidig har Folkehelseinstituttet tilbudt støtte fra såkalte feltepidemiologer, noe fungerende smittevernlege i kommunen, Thomas Hetland, har takket ja til.

– Feltepidemiologene vil kartlegge og systematisere situasjonen blant annet gjennom intervjuer. Å få inn noen med nasjonal erfaring fra feltarbeid, kartlegging og systematisering av funn vil være veldig positivt for oss, sier Hetland.

Bakgrunn: 34 personer fra Askøy har vært innlagt med omgangssyke

Økt bemanning ved legevakten

Ved Askøy legevakt ble bemanningen doblet med sykepleier og lege på torsdag, og den økte bemanningen holdes gjennom pinsehelga slik at man kan gi best mulig hjelp og råd.

Askøy legevakt melder at de i tidsrommet fra klokka 16 fredag til lørdag morgen klokka 8 gjennomførte 24 legekonsultasjoner i forbindelse med sykdomsutbruddet.

Lørdag ankom fire nye pasienter Haukeland universitetssjukehus, ett av disse et barn. Tre voksne pasienter ble meldt inn til sykehuset lørdag ettermiddag.

Sju pasienter ble utskrevet i løpet av formiddagen lørdag og sykehuset opplyser at de forventer at flere blir utskrevet i løpet dagen. Klokka 14.15 var det i alt 14 pasienter inneliggende fra utbruddet på Askøy, ti voksne og fire barn. Ingen av dem er alvorlig rammet.

Sykehuset opplyser at de har kontroll på situasjon og har beredskap til å øke kapasiteten ved behov.

Til sammen 34 personer har vært innlagt på Haukeland universitetssjukehus etter utbruddet av omgangssyke.

Les også: Askøy jakter på smittekilde til omgangssyken

E.coli og Campylobacter

Etter at flere hundre innbyggere i Askøy denne uka er blitt syke med omgangssyke, ble det fredag påvist høye konsentrasjoner av E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Først tirsdag etter pinse blir det klart om det er vannet fra bassenget som er årsaken til sykdomsutbruddet.

Vannet sjekkes nå for bakterien Campolybacter, som kan gi mage- og tarminfeksjon, etter at Haukeland universitetssjukehus fredag konstaterte at tarmbakterien var påvist i avføringen hos de aller fleste som var innlagt.

Onsdag døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Ettåringen skulle obduseres tidlig fredag ettermiddag eller kveld. Politiet har opplyst at de sannsynligvis ikke vil uttale seg ytterligere om dødsfallet før ut i neste uke, siden det trolig vil ta tid før de har en sikker dødsårsak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden