Meny

Ny EU-rapport tegner dystert bilde av hvordan klimaendringene kan true helsa til folk på vårt kontinent

Med klimaendringer kan vi oppleve mer av hetebølger, oversvømmelser og ekstremvær. Det kan gå ut over helsa, ifølge en ny rapport. Bildet viser flommen i Steyr i Østerrike i 2013. (Foto: Lisa S. / Shutterstock / NTB scanpix)
Med klimaendringer kan vi oppleve mer av hetebølger, oversvømmelser og ekstremvær. Det kan gå ut over helsa, ifølge en ny rapport. Bildet viser flommen i Steyr i Østerrike i 2013. (Foto: Lisa S. / Shutterstock / NTB scanpix)

Oversvømmelser, tørke, skogbrann, luftforurensning og større trussel fra smittsomme sykdommer er bare noe av det forskerne mener det kan bli mer av i framtiden.

En ny rapport legger fram de største truslene mot folks liv og helse i Europa som følge av klimaendringene.

Rapporten er bestilt av EU, og utarbeidet av European Academies Science Advisory Council (EASAC), som er sammensatt av forskere fra nesten alle medlemslandene, i tillegg til Norge og Sveits.

Disse fagfolkene har kommet fram til at klimaendringene har en negativ innvirkning på folks helse, og at helserisikoen vil bli større i årene som kommer.

Oversvømmelser, tørke, skogbranner, luftforurensning og større trussel fra smittsomme sykdommer er bare noen av eksemplene på klimarelaterte farer som det kan bli mer av i framtiden.

De samlede effektene av alle problemene kan ha en stor innvirkning på manges helse, ifølge rapporten, som er basert på analyser av flere hundre forskningsresultater.

Hele rapporten finner du her.

Les også: Vi kan være like glade og sunne med et mye lavere CO2-utslipp

Sykdom og migrasjon

Professor Nina Langeland ved Universitetet i Bergen skal være med på å se på klimakonsekvensene for Norge. Hun mener den største generelle trusselen mot helse er at klimaendringene fører til vanskelige levekår andre steder i verden.

– Tørke, ekstremvær og oversvømmelser kan føre til akutte helseutfordringer som kolera og diarésykdommer. Men også til migrasjon, som kan føre til dårligere helse – for eksempel for folk som ender i flyktningeleirer, sier hun til forskning.no.

Mennesker i Norge kan rammes indirekte, for eksempel igjennom økende antibiotikabruk og antibiotikaresistens globalt.

Noe av det viktigste for oss er kanskje at tiltak for å hindre klimaendringer kan få betydelige positive effekter på folkehelsa, mener Langeland.

– Mye av den menneskelige adferden som gir utslipp av klimagasser, fører også til luftforurensing, sier hun.

Tiltak mot utslipp av CO2 vil også bedre luftkvaliteten i byene.

– I tillegg ville et mer klimavennlig kosthold, med mer frukt og grønnsaker og mindre rødt kjøtt, trolig senke risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Langeland.

Les også: Slik kan satsing på miljø og klima gi et sunnere liv

Oversvømmelser

Klimaendringer kan altså ha både direkte og indirekte effekter på folks helse. Eksempler på direkte effekter kan for eksempel være dødsfall, sykdom eller psykisk sykdom på grunn av havstigning, mer ekstremvær eller flere hetebølger.

Oversvømmelser langs elver og kystlinjer i EU-området påvirket over fem og en halv millioner mennesker i perioden mellom 1980 og 2011, og førte til over 2500 dødsfall i denne perioden.

Hvis temperaturen stiger mer enn to grader i framtiden, kan blant annet mer regn føre til langt flere oversvømmelser i EU. Kanskje vil tre ganger så mange mennesker blir påvirket av elveoversvømmelser som i dag.

Forskerne er imidlertid klare på at det er stor usikkerhet knyttet til disse framtids-projeksjonene.

Eksempler på indirekte effekter kan være økt luftforurensning, mer pollen, dårligere vannkvalitet og økt risiko for sykdommer.

Les også: Vi kan forhindre 5,5 millioner dødsfall i året hvis vi slutter å forurense luften

Sykdommer

Rapporten påpeker at stigende temperaturer kan gi større risiko for sykdommer som sprer seg med smittebærere som mygg, for eksempel denguefeber og vestnilvirus. Økte temperaturer kan føre til at smittebærere inntar nye områder og overleve de kalde årstidene.

I de siste årene har for eksempel vestnilvirus blitt rapportert i blant annet Italia, Frankrike og Hellas, også i områder det ikke er funnet før.

I tillegg kan flom og oversvømmelser føre til mer smitte via vann og matvarer. Risikoen for slik smitte er ikke spesielt stor i Norge, men vi kan likevel bli påvirket indirekte.

– Flere infeksjoner vil gi økt bruk av antibiotika, og større risiko for utvikling av antibiotikaresistente bakterier. De lar seg ikke stoppe av landegrenser, og vil får konsekvenser også for Norge, sier Langeland.

Positive helseeffekter

Noe av hovedfokuset i rapporten er imidlertid at tiltak for å motvirke klimaendringer også i seg selv fører med seg positive helseeffekter for folk.

Blant annet vil redusert luftforurensning på grunn av mindre karbonutslipp forhindre mange for tidlige dødsfall, ifølge rapporten. Tidligere studier har anslått at omtrent 350 000 mennesker dør for tidlig i EU på grunn av forurensning fra fossile brennstoff.

Flere millioner barn i Europa vokser også opp på steder hvor luftforurensnings-grensene overstiger anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon, ifølge rapporten.

Les også: Nå kan du sjekke luftkvaliteten der du bor

Mindre kjøtt – bedre helse

Et annet tiltak som trekkes fram i rapporten er en utvikling mot en mer klimavennlig matproduksjon. Forskerne legger vekt på produksjon av mindre rødt kjøtt, og mer grønnsaker og frukt. Dette vil føre til lavere klimagassutslipp, men også til positive helseffekter, ifølge forskerne.

– Ved å redusere klimautslipp fra mat så får du som en bivirkning at vi reduserer hjerte- og karsykdom, og dermed bedrer leveutsiktene i befolkningen, sier Langeland.

– Det er også en økonomisk gevinst ved at befolkningen holder seg friskere, sier hun.

Les også: Nå måler bybussen luftkvalitet

Sikter mot nullutslippssamfunn i 2050

Rapporten anbefaler at kunnskap og forskning om effekter på helse og klimaendringer må inkluderes når klimatiltakene planlegges.

Rapporten anbefaler å vurdere helseeffektene i alle strategier for å bekjempe eller takle klimaendringer.

De anbefaler også å utarbeide og fremme kostholdsråd i EU som både inkluderer helseeffekter og tiltak mot klimaendringer.

Som overordnet mål mener EASAC at den øverste prioriteten må være å øke tiltakene for å begrense klimaskadelige utslipp, og dermed oppnå et nullutslippssamfunn i 2050.

Referanse:

EASAC, "The imperative of climate action to protect human health in Europe." EASAC policy report 38, 3. juni 2019.

Saken ble først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea
Siste nytt
17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea
Populært