Hepatitt C skal utryddes som folkehelseproblem i Norge

Personer som har injisert rusmidler med sprøyte, eller personer som har blitt behandlet på sykehus i utlandet har størst risiko for å bli smittet av hepatitt C. Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Personer som har injisert rusmidler med sprøyte, eller personer som har blitt behandlet på sykehus i utlandet har størst risiko for å bli smittet av hepatitt C. Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som er smittet med hepatitt C tilbys nå gratis behandling, opplyser Helsedirektoratet, som vil redusere forekomsten med 90 prosent innen 2023.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hepatitt C er et alvorlig helseproblem på grunn av risiko for utvikling av skrumplever, leversvikt og primær leverkreft. Vårt mål er at ingen i Norge skal dø eller bli alvorlig syk av hepatitt C-virus i fremtiden, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Personer i rusmiljøer og som har injisert rusmidler med sprøyte, eller personer som har blitt behandlet på sykehus i utlandet har størst risiko for å bli smittet av viruset.

Les også: Tror hepatitt C kan utryddes i Norge

I den forbindelse skal alle kommuner nå ha ordninger som gjør brukerutstyr for injeksjon gratis og enkelt tilgjengelig for alle injiserende stoffmisbrukere som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen, samt flere andre tiltak, opplyser Helsedirektoratet.

Pasientene skal ikke betale egenandel ved undersøkelse eller behandling av sykdommen, og skal få full refusjon.

Det anslås at rundt 10.000 personer i Norge har kronisk hepatitt C, og at mellom 300 og 400 personer smittes årlig. Mange er ikke klar over at de er smittet, og kan være syke i flere år før de utvikler symptomer på leversykdom.

Les også: Hepatitt tar flere liv enn aids og tuberkulose