WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie

Malariamyggen dreper flere hundre tusener mennesker årlig.  Foto: Ales_Utovko / istockphoto.com
Malariamyggen dreper flere hundre tusener mennesker årlig.  Foto: Ales_Utovko / istockphoto.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer at Algerie og Argentina er kvitt sykdommen malaria, som hvert år tar livet av flere hundre tusen mennesker globalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus roste onsdag innsatsen og utholdenheten til folket og lederne i begge landene i kampen mot den ofte dødelige tropiske sykdommen.

I Algerie, der den franske legen Charles Louis Alphonse først oppdaget malariaparasitter i 1880, har det ikke vært tilfeller av malaria blant innfødte siden 2013.

Argentina har ikke hatt noen tilfeller av sykdommen siden 2010. Et land må ha minst tre år uten nye sykdomstilfeller før det kan bli erklært malaria-fritt av WHO.

Malaria er en infeksjonssykdom som skyldes parasitter overført til mennesker ved myggstikk. Den kan forårsake feber, blødninger og nevrologiske problemer, og kan være dødelig dersom den ikke blir behandlet.

I 2017 døde så mange som 435.000 mennesker av sykdommen på verdensbasis, ifølge WHO. 60 prosent av dødsofrene var barn under 5 år.

Et pilotprogram for malaria-vaksiner til barn ble lansert i forrige måned i Malawi. Programmet skal kunne redde titusener av barn, ifølge WHO. Malawi, Ghana og Kenya er blitt utvalgt til å delta i pilotprosjektet som går under navnet RTS, S.