Hver gang 109-åringen fullfører en ny øvelse, setter han verdensrekord

I videoen kan du se da 104 år gamle Kowalski i farta under et arrangement i den polske byen Torún i 2015. Video: Hala Sportowo-Widowiskowa Toruń

– Jeg vil fortsette å løpe. Det holder meg i live, sier Stanislaw Kowalski.

(Vi.no): I april 1910 kom polske Stanislaw Kowalski til verden. Han levde et vanlig liv hvor han jobbet på jernbanen, samt drev en liten gård.
Det var først da han ble 92 år, at han startet idrettskarrieren. Det er i sterk kontrast til mange andre.

I flere idretter ser vi toppidrettsutøvere falle fra når de nærmer seg slutten av 30-åra, og gjerne før, som Petter Northug (33 år), Ole Gunnar Solskjær (34 år) og Lasse Kjus (35 år), for å nevne noen.

Men hvorfor gir man seg så tidlig? Kunne man egentlig holdt på i mange år hvis man hadde gjort ting riktig?

Vi har funnet 5 utøvere som viser at alder ikke er noen hindring for å nyte, og prestere i idrett, uansett i hvilken livsfase du er i. Vi starter med den yngste, en japaner, kjent for mange nordmenn. Så tar vi resten i stigende rekkefølge.

Du kan jo allerede gjette hvem sistemann kommer til å bli …

Les også : Går 3000 skritt i leiligheten hver morgen – sier hun har mistet over 50 kilo

1. Noriaki Kasai (46)

SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters
SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters

46-åringen fra Japan debuterte i verdenscupen i skihopping på slutten av 1980-tallet, og holder fortsatt et meget høyt nivå, blant utøvere som ikke var født eller tiltenkt da han debuterte.

Han kan blant annet skilte med gull i VM i skiflyging fra 1992, og hans foreløpig siste mesterskapsmedalje kom i 2014, da ble det sølv i stor bakke.

Om et par år går han inn i sitt femte (!) tiår som toppidrettsutøver.

– Det er ganske fascinerende at en 46-åring fortsatt er såpass nærme verdenseliten. Det er jo ikke lenge siden OL-sølvet i Sotsji i Russland. Det vil samtidig overraske meg om han vil kunne være blant de aller beste, og kjempe om medaljer når han krysser 50-åra, sier Øyvind B. Sandbakk, som er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på Ntnu, og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking.

Les også : Her er husarbeidet som gir best trening

2. Kazuyoshu Miura (52)

INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia
INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia

52-åringen fra Japan signerte sin første profesjonelle fotballkontrakt med den brasilianske klubben Santos i 1986, og holder fortsatt et meget godt nivå i japanske Yokohama, som spiller i den nest høyeste divisjonen.

Der spiller han blant annet med norske Abdurahim Laajab.

Miura har vært i en rekke klubber opp gjennom karrieren, og kan blant annet se tilbake på 89 kamper for A-landslaget til Japan.

Den største prestasjonen her, synes jeg er at han har holdt seg såpass skadefri at han kan fortsette å spille. Det er helt klart imponerende at han er 52-åring, og spiller på dette nivået. Han kan nok dra nytte av erfaringen sin, sier Sandbakk.

Les også : Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

3. Madonna Buder (88)

JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia
JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia

Den amerikanske nonnen ble født i 1930, men begynte ikke å trene før hun var 48 år gammel. Hun deltok i sin første Ironman Triatlon syv år senere, og har ikke sett seg tilbake siden.

Etter hvert fikk hun kallenavnet «The iron nun», «Jern-nonnen», med god grunn.

Som 82-åring ble hun nemlig den eldste kvinnen som noensinne har fullført en slik konkurranse, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,20 km løping.

I 2014 hun innhyllet i USAs Triatlon Hall of Fame.

Les også: Dette kan du gjøre for å vedlikeholde leddene

4. Tao Porchon-Lynch (100)

IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia
IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia

Porchun-Lynch har hatt et meget aktivt liv. Hun startet opp som modell, og fikk blant annet tittelen «Beste bein i Europa». Hun har fått kallenavnet «virkelighetens Forrest Gump», da hun har vært til stede på mange historiske begivenheter opp gjennom åra. Blant annet da hun demonstrerte sammen med Martin Luther King Jr og da hun marsjerte sammen med Mahatma Gandhi.

Hun har samtidig brukt mye av livet på dansing og yoga.

Allerede i 2012 fikk hun tittelen som verdens eldste yogalærer, som 93-åring. Nå, som 100-åring, holder hun fortsatt seks til åtte klasser hver eneste uke.

– Ved siden av prestasjonen av å ha holdt seg frisk, og det at hun har gode gener, tror jeg at gode rutiner, og det at hun har holdt på med dette hele livet gjør at hun fortsatt evner det, sier Sandbakk.

Les også : Maten som forebygger aldersproblemene

5. Stanislaw Kowalski (109)

Kowalski begynte som nevnt å løpe som 92-åring, og har ikke stoppet. 109-åringen har verdensrekorden i 100 meter sprint, diskos og kulekasting. Riktignok i klassen for de over 105 år, og der er det ikke mange levende konkurrenter.

Verdensrekordene tok han da han var 105 år. Da løp han 100 meteren på 34,50, han kastet diskosen 7,50 meter og han kastet kula 4,27 meter.

Kowalski har tydeligvis ingen intensjon om å sette seg ned i godstolen.

– Jeg vil fortsette å løpe, da det holder meg i live, sa han til reporterne etter rekordene sine i 2015.
Han har også fortalt til ulike medier at han aldri går til legen, og gjør ellers som han vil. Men han passer på å ikke spise mat for seint på kvelden.

Om ikke lenge kan han potensielt konkurrere i neste årsklasse for de over 110, også der vil alle øvelser han gjennomfører stå som verdensrekorder.

Sandbakk tror Kowalski kan takke genene for en del av sine prestasjoner.

– Her har helt klart genene mye å si. Dette, pluss at han klart å holde seg skadefri er noe av de viktigste til at Kowalski klarer å prestere slik i denne alderen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Under kan du se Kowalski sette ny rekord på 100 meter som 104-åring:

Les også : Forsker: – Det viktigste for å beholde en god hukommelse

Både eksplosivitet og utholdenhet forsvinner

Selv om disse fem atletene viser at man kan være god i de ulike idrettene langt opp i åra, viser det seg at det er vanskelig å ligge helt oppe i verdenseliten.

Øyvind B. Sandbakk mener det er flere faktorer som avgjør hvor lenge man kan fortsette å prestere på et slikt nivå.

LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat
LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat

– Det er mange faktorer som påvirker om utøvere kan holde på lenge i toppidretten. Du har det fysiologiske naturligvis, det skjer jo noe der som gjør at man på et tidspunkt har dårligere forutsetninger. Så har du også det mentale aspektet. Om man har motivasjonen som trengs for å legge ned kvaliteten i treningsarbeidet.

Han forteller at det ikke bare er de raske muskelfibrene som blir gradvis dårligere med åra.

Mange tror at det er eksplosiviteten som forsvinner, og at man kan beholde utholdenheten lenge, men dette stemmer ikke. Hvis man har trent mye eksplosivitet, ser det ut til at man kan beholde den like lenge som utholdenheten. Hvis man ser på verdensrekorder i de ulike alders-årgangene, så er det ganske lik nedgang på både utholdenhet og styrke.

Han tror likevel både kvinner og menn kunne prestert godt internasjonalt langt opp i 40-åra, altså noen år lengre enn det som er vanlig i dag.

– Når det gjelder kvinner, skjer det mye i overgangsalderen som gjør at det blir vanskelig å yppe seg med de beste. Menn mister litt og litt testosteron fra de er 35 år, og det blir nok vanskelig for menn i slutten av 40-åra å holde det aller beste nivået.
– Men jeg må legge til at det er mange individuelle variasjoner, sier han.

Les også : Treningen som gjør deg mer selvstendig i senere alder

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

SE VIDEO: Møt verdens eldste toppidrettsutøvere:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Siste nytt
16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Populært