Meny

Hver gang 109-åringen fullfører en ny øvelse, setter han verdensrekord

I videoen kan du se da 104 år gamle Kowalski i farta under et arrangement i den polske byen Torún i 2015. Video: Hala Sportowo-Widowiskowa Toruń

– Jeg vil fortsette å løpe. Det holder meg i live, sier Stanislaw Kowalski.

(Vi.no): I april 1910 kom polske Stanislaw Kowalski til verden. Han levde et vanlig liv hvor han jobbet på jernbanen, samt drev en liten gård.
Det var først da han ble 92 år, at han startet idrettskarrieren. Det er i sterk kontrast til mange andre.

I flere idretter ser vi toppidrettsutøvere falle fra når de nærmer seg slutten av 30-åra, og gjerne før, som Petter Northug (33 år), Ole Gunnar Solskjær (34 år) og Lasse Kjus (35 år), for å nevne noen.

Men hvorfor gir man seg så tidlig? Kunne man egentlig holdt på i mange år hvis man hadde gjort ting riktig?

Vi har funnet 5 utøvere som viser at alder ikke er noen hindring for å nyte, og prestere i idrett, uansett i hvilken livsfase du er i. Vi starter med den yngste, en japaner, kjent for mange nordmenn. Så tar vi resten i stigende rekkefølge.

Du kan jo allerede gjette hvem sistemann kommer til å bli …

Les også : Går 3000 skritt i leiligheten hver morgen – sier hun har mistet over 50 kilo

1. Noriaki Kasai (46)

SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters
SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters

46-åringen fra Japan debuterte i verdenscupen i skihopping på slutten av 1980-tallet, og holder fortsatt et meget høyt nivå, blant utøvere som ikke var født eller tiltenkt da han debuterte.

Han kan blant annet skilte med gull i VM i skiflyging fra 1992, og hans foreløpig siste mesterskapsmedalje kom i 2014, da ble det sølv i stor bakke.

Om et par år går han inn i sitt femte (!) tiår som toppidrettsutøver.

– Det er ganske fascinerende at en 46-åring fortsatt er såpass nærme verdenseliten. Det er jo ikke lenge siden OL-sølvet i Sotsji i Russland. Det vil samtidig overraske meg om han vil kunne være blant de aller beste, og kjempe om medaljer når han krysser 50-åra, sier Øyvind B. Sandbakk, som er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på Ntnu, og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking.

Les også : Her er husarbeidet som gir best trening

2. Kazuyoshu Miura (52)

INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia
INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia

52-åringen fra Japan signerte sin første profesjonelle fotballkontrakt med den brasilianske klubben Santos i 1986, og holder fortsatt et meget godt nivå i japanske Yokohama, som spiller i den nest høyeste divisjonen.

Der spiller han blant annet med norske Abdurahim Laajab.

Miura har vært i en rekke klubber opp gjennom karrieren, og kan blant annet se tilbake på 89 kamper for A-landslaget til Japan.

Den største prestasjonen her, synes jeg er at han har holdt seg såpass skadefri at han kan fortsette å spille. Det er helt klart imponerende at han er 52-åring, og spiller på dette nivået. Han kan nok dra nytte av erfaringen sin, sier Sandbakk.

Les også : Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

3. Madonna Buder (88)

JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia
JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia

Den amerikanske nonnen ble født i 1930, men begynte ikke å trene før hun var 48 år gammel. Hun deltok i sin første Ironman Triatlon syv år senere, og har ikke sett seg tilbake siden.

Etter hvert fikk hun kallenavnet «The iron nun», «Jern-nonnen», med god grunn.

Som 82-åring ble hun nemlig den eldste kvinnen som noensinne har fullført en slik konkurranse, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,20 km løping.

I 2014 hun innhyllet i USAs Triatlon Hall of Fame.

Les også: Dette kan du gjøre for å vedlikeholde leddene

4. Tao Porchon-Lynch (100)

IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia
IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia

Porchun-Lynch har hatt et meget aktivt liv. Hun startet opp som modell, og fikk blant annet tittelen «Beste bein i Europa». Hun har fått kallenavnet «virkelighetens Forrest Gump», da hun har vært til stede på mange historiske begivenheter opp gjennom åra. Blant annet da hun demonstrerte sammen med Martin Luther King Jr og da hun marsjerte sammen med Mahatma Gandhi.

Hun har samtidig brukt mye av livet på dansing og yoga.

Allerede i 2012 fikk hun tittelen som verdens eldste yogalærer, som 93-åring. Nå, som 100-åring, holder hun fortsatt seks til åtte klasser hver eneste uke.

– Ved siden av prestasjonen av å ha holdt seg frisk, og det at hun har gode gener, tror jeg at gode rutiner, og det at hun har holdt på med dette hele livet gjør at hun fortsatt evner det, sier Sandbakk.

Les også : Maten som forebygger aldersproblemene

5. Stanislaw Kowalski (109)

Kowalski begynte som nevnt å løpe som 92-åring, og har ikke stoppet. 109-åringen har verdensrekorden i 100 meter sprint, diskos og kulekasting. Riktignok i klassen for de over 105 år, og der er det ikke mange levende konkurrenter.

Verdensrekordene tok han da han var 105 år. Da løp han 100 meteren på 34,50, han kastet diskosen 7,50 meter og han kastet kula 4,27 meter.

Kowalski har tydeligvis ingen intensjon om å sette seg ned i godstolen.

– Jeg vil fortsette å løpe, da det holder meg i live, sa han til reporterne etter rekordene sine i 2015.
Han har også fortalt til ulike medier at han aldri går til legen, og gjør ellers som han vil. Men han passer på å ikke spise mat for seint på kvelden.

Om ikke lenge kan han potensielt konkurrere i neste årsklasse for de over 110, også der vil alle øvelser han gjennomfører stå som verdensrekorder.

Sandbakk tror Kowalski kan takke genene for en del av sine prestasjoner.

– Her har helt klart genene mye å si. Dette, pluss at han klart å holde seg skadefri er noe av de viktigste til at Kowalski klarer å prestere slik i denne alderen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Under kan du se Kowalski sette ny rekord på 100 meter som 104-åring:

Les også : Forsker: – Det viktigste for å beholde en god hukommelse

Både eksplosivitet og utholdenhet forsvinner

Selv om disse fem atletene viser at man kan være god i de ulike idrettene langt opp i åra, viser det seg at det er vanskelig å ligge helt oppe i verdenseliten.

Øyvind B. Sandbakk mener det er flere faktorer som avgjør hvor lenge man kan fortsette å prestere på et slikt nivå.

LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat
LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat

– Det er mange faktorer som påvirker om utøvere kan holde på lenge i toppidretten. Du har det fysiologiske naturligvis, det skjer jo noe der som gjør at man på et tidspunkt har dårligere forutsetninger. Så har du også det mentale aspektet. Om man har motivasjonen som trengs for å legge ned kvaliteten i treningsarbeidet.

Han forteller at det ikke bare er de raske muskelfibrene som blir gradvis dårligere med åra.

Mange tror at det er eksplosiviteten som forsvinner, og at man kan beholde utholdenheten lenge, men dette stemmer ikke. Hvis man har trent mye eksplosivitet, ser det ut til at man kan beholde den like lenge som utholdenheten. Hvis man ser på verdensrekorder i de ulike alders-årgangene, så er det ganske lik nedgang på både utholdenhet og styrke.

Han tror likevel både kvinner og menn kunne prestert godt internasjonalt langt opp i 40-åra, altså noen år lengre enn det som er vanlig i dag.

– Når det gjelder kvinner, skjer det mye i overgangsalderen som gjør at det blir vanskelig å yppe seg med de beste. Menn mister litt og litt testosteron fra de er 35 år, og det blir nok vanskelig for menn i slutten av 40-åra å holde det aller beste nivået.
– Men jeg må legge til at det er mange individuelle variasjoner, sier han.

Les også : Treningen som gjør deg mer selvstendig i senere alder

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

SE VIDEO: Møt verdens eldste toppidrettsutøvere:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller
Siste nytt
21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller
Populært