Hver gang 109-åringen fullfører en ny øvelse, setter han verdensrekord

I videoen kan du se da 104 år gamle Kowalski i farta under et arrangement i den polske byen Torún i 2015. Video: Hala Sportowo-Widowiskowa Toruń

– Jeg vil fortsette å løpe. Det holder meg i live, sier Stanislaw Kowalski.

(Vi.no): I april 1910 kom polske Stanislaw Kowalski til verden. Han levde et vanlig liv hvor han jobbet på jernbanen, samt drev en liten gård.
Det var først da han ble 92 år, at han startet idrettskarrieren. Det er i sterk kontrast til mange andre.

I flere idretter ser vi toppidrettsutøvere falle fra når de nærmer seg slutten av 30-åra, og gjerne før, som Petter Northug (33 år), Ole Gunnar Solskjær (34 år) og Lasse Kjus (35 år), for å nevne noen.

Men hvorfor gir man seg så tidlig? Kunne man egentlig holdt på i mange år hvis man hadde gjort ting riktig?

Vi har funnet 5 utøvere som viser at alder ikke er noen hindring for å nyte, og prestere i idrett, uansett i hvilken livsfase du er i. Vi starter med den yngste, en japaner, kjent for mange nordmenn. Så tar vi resten i stigende rekkefølge.

Du kan jo allerede gjette hvem sistemann kommer til å bli …

Les også : Går 3000 skritt i leiligheten hver morgen – sier hun har mistet over 50 kilo

1. Noriaki Kasai (46)

SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters
SØLVMEDALJE: Under OL i 2014 fikk Kasai sin foreløpig siste individuelle OL-medalje. Foto: Grigory Dukor / Reuters

46-åringen fra Japan debuterte i verdenscupen i skihopping på slutten av 1980-tallet, og holder fortsatt et meget høyt nivå, blant utøvere som ikke var født eller tiltenkt da han debuterte.

Han kan blant annet skilte med gull i VM i skiflyging fra 1992, og hans foreløpig siste mesterskapsmedalje kom i 2014, da ble det sølv i stor bakke.

Om et par år går han inn i sitt femte (!) tiår som toppidrettsutøver.

– Det er ganske fascinerende at en 46-åring fortsatt er såpass nærme verdenseliten. Det er jo ikke lenge siden OL-sølvet i Sotsji i Russland. Det vil samtidig overraske meg om han vil kunne være blant de aller beste, og kjempe om medaljer når han krysser 50-åra, sier Øyvind B. Sandbakk, som er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på Ntnu, og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking.

Les også : Her er husarbeidet som gir best trening

2. Kazuyoshu Miura (52)

INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia
INGEN PLANER OM Å GI SEG: 52-åringen skal ikke ha noen planer om å legge opp med det første. Foto: Wikipedia

52-åringen fra Japan signerte sin første profesjonelle fotballkontrakt med den brasilianske klubben Santos i 1986, og holder fortsatt et meget godt nivå i japanske Yokohama, som spiller i den nest høyeste divisjonen.

Der spiller han blant annet med norske Abdurahim Laajab.

Miura har vært i en rekke klubber opp gjennom karrieren, og kan blant annet se tilbake på 89 kamper for A-landslaget til Japan.

Den største prestasjonen her, synes jeg er at han har holdt seg såpass skadefri at han kan fortsette å spille. Det er helt klart imponerende at han er 52-åring, og spiller på dette nivået. Han kan nok dra nytte av erfaringen sin, sier Sandbakk.

Les også : Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

3. Madonna Buder (88)

JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia
JERN-NONNEN: Madonna Buder har vist at man kan gjøre mirakler med kroppen i høy alder. Foto: Wikipedia

Den amerikanske nonnen ble født i 1930, men begynte ikke å trene før hun var 48 år gammel. Hun deltok i sin første Ironman Triatlon syv år senere, og har ikke sett seg tilbake siden.

Etter hvert fikk hun kallenavnet «The iron nun», «Jern-nonnen», med god grunn.

Som 82-åring ble hun nemlig den eldste kvinnen som noensinne har fullført en slik konkurranse, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,20 km løping.

I 2014 hun innhyllet i USAs Triatlon Hall of Fame.

Les også: Dette kan du gjøre for å vedlikeholde leddene

4. Tao Porchon-Lynch (100)

IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia
IMPONERER: Selv om Tao Porchon-Lynch er 100 år, har hun fortsatt mye å lære bort fysisk. Foto: Wikipedia

Porchun-Lynch har hatt et meget aktivt liv. Hun startet opp som modell, og fikk blant annet tittelen «Beste bein i Europa». Hun har fått kallenavnet «virkelighetens Forrest Gump», da hun har vært til stede på mange historiske begivenheter opp gjennom åra. Blant annet da hun demonstrerte sammen med Martin Luther King Jr og da hun marsjerte sammen med Mahatma Gandhi.

Hun har samtidig brukt mye av livet på dansing og yoga.

Allerede i 2012 fikk hun tittelen som verdens eldste yogalærer, som 93-åring. Nå, som 100-åring, holder hun fortsatt seks til åtte klasser hver eneste uke.

– Ved siden av prestasjonen av å ha holdt seg frisk, og det at hun har gode gener, tror jeg at gode rutiner, og det at hun har holdt på med dette hele livet gjør at hun fortsatt evner det, sier Sandbakk.

Les også : Maten som forebygger aldersproblemene

5. Stanislaw Kowalski (109)

Kowalski begynte som nevnt å løpe som 92-åring, og har ikke stoppet. 109-åringen har verdensrekorden i 100 meter sprint, diskos og kulekasting. Riktignok i klassen for de over 105 år, og der er det ikke mange levende konkurrenter.

Verdensrekordene tok han da han var 105 år. Da løp han 100 meteren på 34,50, han kastet diskosen 7,50 meter og han kastet kula 4,27 meter.

Kowalski har tydeligvis ingen intensjon om å sette seg ned i godstolen.

– Jeg vil fortsette å løpe, da det holder meg i live, sa han til reporterne etter rekordene sine i 2015.
Han har også fortalt til ulike medier at han aldri går til legen, og gjør ellers som han vil. Men han passer på å ikke spise mat for seint på kvelden.

Om ikke lenge kan han potensielt konkurrere i neste årsklasse for de over 110, også der vil alle øvelser han gjennomfører stå som verdensrekorder.

Sandbakk tror Kowalski kan takke genene for en del av sine prestasjoner.

– Her har helt klart genene mye å si. Dette, pluss at han klart å holde seg skadefri er noe av de viktigste til at Kowalski klarer å prestere slik i denne alderen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Under kan du se Kowalski sette ny rekord på 100 meter som 104-åring:

Les også : Forsker: – Det viktigste for å beholde en god hukommelse

Både eksplosivitet og utholdenhet forsvinner

Selv om disse fem atletene viser at man kan være god i de ulike idrettene langt opp i åra, viser det seg at det er vanskelig å ligge helt oppe i verdenseliten.

Øyvind B. Sandbakk mener det er flere faktorer som avgjør hvor lenge man kan fortsette å prestere på et slikt nivå.

LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat
LIK NEDGANG PÅ EKSPLOSIVITET OG UTHOLDENHET: Øyvind B. Sandbakk forteller man får ganske lik nedgang på eksplosivitet og utholdenhet etter hvert som man blir eldre. Foto: Privat

– Det er mange faktorer som påvirker om utøvere kan holde på lenge i toppidretten. Du har det fysiologiske naturligvis, det skjer jo noe der som gjør at man på et tidspunkt har dårligere forutsetninger. Så har du også det mentale aspektet. Om man har motivasjonen som trengs for å legge ned kvaliteten i treningsarbeidet.

Han forteller at det ikke bare er de raske muskelfibrene som blir gradvis dårligere med åra.

Mange tror at det er eksplosiviteten som forsvinner, og at man kan beholde utholdenheten lenge, men dette stemmer ikke. Hvis man har trent mye eksplosivitet, ser det ut til at man kan beholde den like lenge som utholdenheten. Hvis man ser på verdensrekorder i de ulike alders-årgangene, så er det ganske lik nedgang på både utholdenhet og styrke.

Han tror likevel både kvinner og menn kunne prestert godt internasjonalt langt opp i 40-åra, altså noen år lengre enn det som er vanlig i dag.

– Når det gjelder kvinner, skjer det mye i overgangsalderen som gjør at det blir vanskelig å yppe seg med de beste. Menn mister litt og litt testosteron fra de er 35 år, og det blir nok vanskelig for menn i slutten av 40-åra å holde det aller beste nivået.
– Men jeg må legge til at det er mange individuelle variasjoner, sier han.

Les også : Treningen som gjør deg mer selvstendig i senere alder

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

SE VIDEO: Møt verdens eldste toppidrettsutøvere:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent
Siste nytt
14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenMange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent
Populært