WHOs beste demens-råd: Hold hele kroppen frisk

WHO har kommet med sine anbefalinger for å forebygge demens i ny rapport.
WHO har kommet med sine anbefalinger for å forebygge demens i ny rapport. Foto: LightField Studios / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du holde hjernen frisk, sørg for å ta vare på resten av kroppen, heter det i Verdens helseorganisasjons første råd for forebygging av demens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om alder er den fremste kjente risikofaktoren, er demens verken en naturlig eller uunngåelig konsekvens av aldring, fastslår WHO i en rapport tirsdag.

Anslagsvis 50 millioner mennesker har i dag demens, og Alzheimers sykdom er den vanligste formen. Årlig registreres 10 millioner nye tilfeller, og innen 2050 ventes antall demente å ha steget til 152 millioner, ifølge FN-organisasjonen.

Det finnes i dag ingen kur, og mange eksperimentelle behandlinger har mislyktes.

En rekke helsetilstander og atferder påvirker mulighetene for å utvikle demens. Forskning antyder at hele ett av tre tilfeller kunne vært unngått, ifølge forskningssjef Maria Carrillo i Alzheimer's Association, som har publisert lignende råd.

Aktuelt: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

Fedme og depresjon

WHOs råd for å forebygge demens minner om mange velkjente kost- og livsstilsråd:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis sunt, tren regelmessig og ha et aktivt sosialt liv. Stump røyken, og ikke overspis eller misbruk alkohol.

Sørg for å få behandling for andre helseplager som diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme og depresjon.

– Dette bekrefter det vi lenge har hatt mistanke om. At det som er godt for hjertet vårt, også er godt for hjernen, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Spør psykologen: Jeg frykter samboeren min har fått demens. Hva skal jeg gjøre?

Vitaminpiller

En middelhavsinspirert diett kan muligens bidra til å redusere risikoen for demens, ifølge retningslinjene. WHO anbefaler derimot ikke vitamin B- eller E-piller, fiskeolje og såkalt multikomplekse kosttilskudd og slår fast at disse ikke har noen effekt for hjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes for tiden ikke bevis for at det å ta disse kosttilskuddene faktisk reduserer risikoen for kognitiv tilbakegang og demens. Faktisk vet vi at de i høye doser kan være skadelige, sier WHO-legen Neerja Cowdhary.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHO anbefaler hjernetrim, selv om det fins lite bevis for at det virker forebyggende på demens, heter det. Det er heller ikke grunnlag for å anbefale antidepressiver for å redusere demensrisikoen – men disse kan brukes til å behandle depresjon, heter det i rapporten.

Studie: – For mye eller for lite søvn gir økt fare for demens

Sosial aktivitet

WHO peker på studier som viser at sosial isolasjon kan øke risikoen for at eldre mennesker utvikler kognitiv svekkelse. Men FN-organet erkjenner at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å fastslå at økt sosial aktivitet faktisk reduserer risikoen for å utvikle demens.

Demens forårsakes av flere ulike hjernesykdommer som rammer hukommelsen, tankegangen, oppførsel og muligheten til å utføre vanlige aktiviteter i hverdagen.

Rundt 5 til 8 prosent av personer over 60 år er rammet av Alzheimers eller andre former for demens.