Barnepsykiater ber foreldre droppe champagnefrokosten på 17. mai

– Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert, sier psykiater Paul Joachim Thorsen.
– Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert, sier psykiater Paul Joachim Thorsen. Foto: AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykiater Paul Joachim Thorsen er bekymret over at foreldre ikke forstår at deres alkoholinntak kan være skadelig for barna, spesielt for barn som sliter fra før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykiater Paul Joachim Thorsen jobber som seksjonsoverlege på barneposten på Haukeland universitetssykehus. Hans erfaring er at mange barn trenger hjelp fra spesialisthelsetjenesten i dagene etter 17. mai.

Spesielt ser man en økning når nasjonaldagen kommer opp mot en helg, slik som i år, forteller han til TV 2.

– For barn som er trygge 364 dager i året går det stort sett bra om foreldrene drikker litt. Men har barnet noen ekstra utfordringer, er engstelig, har angst, ADHD, spiseforstyrrelser, OCD (tvangslidelser), eller andre større utfordringer, så bør du droppe champagnefrokosten. Det er mitt faglige råd, sier Thorsen til TV 2.

– Forferdelig skremmende for barn

Nasjonaldagen med store folkemengder og mange begivenheter utenom det vanlige, kan være stressende for alle og enhver.

Psykiateren forklarer at barn trenger trygge voksne for å regulere sine egne følelser i stressende situasjoner. De observerer voksne for å finne ut om en situasjon er farlig eller ikke. Barnet vurderer særlig øynene og stemmen til omsorgspersonene for å få en bekreftelse på om situasjonen er trygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert, sier Thorsen til TV 2.

Han trekker frem vanskeligstilte ungdommer som en spesielt sårbar gruppe, som er veldig vár for hvordan voksne rundt dem oppfører seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det er lettere enn før å velge alkoholfritt

– Ekstra viktig på 17. mai

Thorsen får støtte fra generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i organisasjonen Av-og-til. Hun forklarer at barn oppdager at voksne har drukket lenge før de selv kjenner effekten. Og at det man gjerne kaller lykkepromille oppleves på en annen måte av barn.

– Det vi opplever som positiv effekt av alkoholen, at vi blir glade og snakker høyere og slike ting, kan oppleves som utrygt og vanskelig for barna, sier Eriksrud til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder 17. mai er vi ekstra opptatt av at voksne er bevisst på dette. Både fordi det skal være barnas dag og skal være en morsom dag for dem, men også fordi det er en dag da det er masse folk ute, en dag med uvante rammer, og da er det ekstra viktig å ha en trygg voksenperson rundt seg, fortsetter hun.

Les også: – Hvor mange glass tåler barnet ditt?

– Ikke så lurt å starte dagen med champagne

Eriksrud sier det ikke nødvendigvis må bety at man avstår helt fra alkohol på nasjonaldagen, men understreker viktigheten av at man tar et gjennomtenkt valg.

– Vårt hovedbudskap er at man skal tenke seg godt om, det må ikke nødvendigvis bety null glass, men man bør være bevisst på om man skal drikke og eventuelt hvor mye man skal drikke, sier hun og fortsetter:

– 17. mai skal være barnas store dag og da er det ikke sikkert det er så lurt som forelder å starte med champagne på tom mage, sier generalsekretæren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli et stort traume etter hvert

Psykiater Thorsen reagerer på en utvikling der flere voksne tilsynelatende synes det er greit å være full når det er barn til stede. Han understreker at det er viktig å bevare barns psykiske trygghet.

– Én opplevelse av å se foreldrene beruset vil ikke gi barna et traume, men mange små belastninger kan bli et stort og kraftig traume etter hvert, advarer han overfor TV 2.

Les også: Vinmonopolet tilbyr for første gang alkoholfritt brennevin

Se video: For noen år siden skapte denne finske kampanjen stor oppsikt verden over med sitt sterke budskap om hvordan barn kan oppfatte foreldre som drikker.