Meny

Politikerne er bekymret for ensomhet. Men er det virkelig et økende folkehelseproblem?

De fleste som blir definert som ensomme i forskningen, har en mild og normal grad av ensomhet. Dette er en type ensomhet som i stor grad utløses av sorg, tap og savn. Denne ensomheten blir mer påtrengende når vi blir eldre og mister folk rundt oss. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Norge er et av de landene i verden der flest bor alene. Blir vi bare mer og mer ensomme?

«Ensomhet er et kjempestort problem for både unge og eldre», sa den nye eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaug da hun ble intervjuet av NRK på Fremskrittspartiets landsmøte nylig.

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, skrev på sin Facebook-konto i fjor at ensomhet er en økende utfordring i samfunnet.

Helseminister Bent Høie mener at problemet er så stort at det må kunne kalles et folkehelseproblem. Det er like farlig å være ensom som å røyke, sa han til VG i 2015.

Forskningen gir ikke politikken støtte

– Når så mange politikere har blitt opptatt av ensomhet, er det fordi det er et økende problem?

– Ingenting tyder på det, sier Anders Barstad, sosiolog og forsker i Statistisk sentralbyrå. Han skrev om ensomhet som en del av sin doktorgrad og har jobbet en del med problemstillingen etter dette.

Verken i norske eller internasjonale studier finner forskere at ensomhet er et økende problem, forteller han.

I Norge er tallene stabile. Og noen internasjonale undersøkelser viser til og med en nedgang i ensomhet, særlig blant de eldre, forteller Barstad.

– Men det er ett unntak. Der ser det ut som om det er en liten økning i ensomhet blant elever på ungdomsskolen i Norge. Dette viser både norske og internasjonale data. Men vi har ikke data om dette som strekker seg særlig langt tilbake i tid, forteller Barstad.

Følsomt tema

Anders Barstad, forsker i SSB, forteller at det er lite som tyder på at ensomheten blir større i samfunnet. (Foto: SSB)

Barstad sier at det er vanskelig å forske på ensomhet.

Det er to hovedretninger innen denne forskningen. Enten spør forskerne direkte: Er du ensom? Hvor ofte føler du deg ensom?

En annen strategi er å spørre indirekte uten å bruke ordet ensomhet. For eksempel: Savner du å være sammen med venner? Føler du at du er med i en gruppe?

Statistisk sentralbyrå har spurt folk om ensomhet siden 1980-tallet. De har kun brukt den første strategien og gått rett på sak og spurt om folk er ensomme.

Først spurte intervjuere i SSB folk om dette ansikt til ansikt eller på telefon. Fra 1998 har de spurt dem anonymt ved hjelp av spørreundersøkelser sendt i posten.

Da folk fikk anledning til å svare anonymt, fikk forskerne et mye høyere tall for ensomhet. Men fra 2015, da spørsmålene ble en del av en større europeisk helseundersøkelse, gikk byrået igjen tilbake til telefonintervjuer. Da ble andelen som sier at de er plaget av ensomhet nesten halvert.

– Det sier litt om hvor følsomt dette spørsmålet er, sier Barstad.

På grunn av de ulike måtene å måle ensomhet på blir det derfor veldig vanskelig å sammenlikne studier for dem som gjør store oversikter over forskningen på området.

Forskningen måler ofte den milde ensomheten

Thomas Hansen, forsker ved OsloMet, er en av forskerne i Norge som har viet mye forskningstid til ensomhet.

Thomas Hansen, forsker ved OsloMet, mener at den alvorlige graden av ensomhet er sjelden i Norge. (Foto: OsloMet)

Han mener at de fleste som blir definert som ensomme i forskningslitteraturen, har en mild og normal grad av ensomhet. Dette er en type ensomhet som i stor grad utløses av sorg, tap og savn. Denne ensomheten blir mer påtrengende når vi blir eldre og mister folk rundt oss, mener han.

– Men på mange måter kan du si at dette er en del av livet og noe vi ikke så lett kan gjøre noe med som samfunn.

Når det gjelder den mer kroniske og alvorlige ensomheten, mener forskerne at den rammer mellom 6 og 8 prosent i befolkningen. Denne typen ensomhet er lav også blant de eldste.

Den alvorlige formen for ensomhet er veldig sjelden i Norge, fastslår han.

God grunn til å bekymre seg

Selv om ikke ensomheten ser ut til å øke, gir forskningen politikerne støtte i at det er grunn til å bekymre seg for de som er ensomme.

Det er forsket mye på konsekvensene av å være ensom. Resultatene er nedslående. Ensomhet er knyttet til lavere levealder, dårligere immunforsvar, hjerte- og karsykdommer og dårlig søvn. Blant annet.

Dette kan du lese om i denne saken fra forskning.no i 2018.

Er ensomhet et forbigående problem?

Thomas Sevenius Nilsen er forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI). Instituttet har ikke tidligere vært så opptatt av ensomhet i sin forskning. Men i fjor startet de folkehelseundersøkelser i alle fylkene. Disse skal skaffe oss oversikt over helse, levekår og livskvalitet rundt omkring hele landet. Her har ensomhet kommet inn som et tema.

På et seminar om ensomhet som FHI arrangerte nylig i Oslo, presenterte Nilsen resultatene for Hordaland.

Her rapporterer unge om stor grad av ensomhet. Men rapporten viser også at ensomheten faller jevnt og trutt med alderen før den igjen stiger på slutten av livet.

– Dette kan tyder kanskje på at dette er et forbigående fenomen for de aller fleste.

Dataene fra Hordaland viser også at de som sier at de er svært misfornøyd med livet sitt er de som også er mest ensomme.

Forskerne finner at det er en sterk sammenheng mellom fysisk og mental helse og ensomhet.

Les også:

Vi vil være en del av en gruppe

Tilmann von Soest, forsker ved UiO, mener at det er ekstremt viktig for mennesker å tilhøre en gruppe. Ellers hadde vi aldri overlevd. (Foto: UiB)

Psykolog og professor ved Universitetet i Oslo, Tilmann von Soest, mener at det er evolusjonære årsaker som ligger bak de negative helsekonsekvensene av å være alene.

– Ut fra vår evolusjonshistorie har det vært ekstremt viktig for oss å være en del av en gruppe, ellers hadde vi aldri overlevd. Det ligger derfor i menneskenaturen at vi er avhengig av en sterk sosial kontakt til andre personer. Når vi har en følelse av å bli ekskludert opplever kroppen det som et faresignal. Vi blir stresset. Og langvarig stress kan føre til kroniske sykdommer.

Ensomhet er som en mental smerte. Den er så vond at den skal få oss til å våkne opp og gjøre noe med situasjonen vår, mener han.

– Problemer oppstår om du blir ufrivillig ensom over lang tid.

Tilmann von Soest mener at det er en viss fare i dagens samfunn for at vi erstatter den personlige kontakten med kontakt gjennom sosiale medier.

– Vi trenger noen personer som vi står spesielt nær. Det er viktigere enn å ha et stort sosialt nettverk som er ganske fjernt fra oss.

Les også: Folkehelse for barn og unge, mot ensomhet og ulikhet

Hva kan vi gjøre med ensomheten?

Regjeringen har nylig lansert en strategi mot ensomhet: «Saman mot einsemd – regjeringa sin strategi for å forebyggje einsemd (2019 – 2023)». Den har blant annet som mål å få mer kunnskap om ensomhet og effektive tiltak.

Men forskningen som foreligger om ensomhet tyder ikke på at det er så enkelt å hjelpe mennesker som føler seg ensomme gjennom politiske tiltak.

Anders Barstad har sett nærmere på en del av de studiene som har sett på hva man kan gjøre med ensomheten.

Det er vanskelig å trekke noen konklusjoner fra denne forskningen, mener han. Det er få studier og mange av dem er dårlige.

Den viktigste grunnen til at det er vanskelig for politikere å gjøre noe, er at ensomhet ofte skyldes at vi som mennesker har forskjellige forventninger til sosiale situasjoner. Dette kan ikke politikerne påvirke.

Dessuten betyr kvaliteten på de sosiale forholdene aller mest.

– En ting er å legge til rette for at folk kan treffe hverandre, men kvaliteten på et vennskapet kan ikke politikk styre.

Det er likevel grunn til å tro at politikken har noe å si for ensomheten i samfunnet, mener Barstad.

– At mange tiltak tilsynelatende ikke har hatt noen effekt, kan også skyldes mangler ved tiltaksforskningen.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Les også:

Helseministeren taus om Listhaugs utspill om røyking, drikking og rødt kjøtt

Kreftforeningen: – Folkehelseminister-rollen bør flyttes til noen som forstår viktigheten av folkehelsearbeid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11 Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen
Siste nytt
03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11VerdenLe Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen
Populært