Meny

Aids-epidemiens avslutning er i sikte etter at en svær studie viser at medisiner forhindrer hivsmitte

Medisiner som bidrar til å holde hiv-viruset i sjakk demper virkningen av sykdommen og hindrer spredning. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Risikoen for smitte mellom mannlige partnere er lik null dersom viruset holdes i sjakk av antiretrovirale medisiner. Tidligere studier har vist at det samme gjelder heteroseksuelle par.

Det kan gå mot en avslutning på aids-epidemien etter at en milepælstudie fant at menn som ved hjelp av såkalte antiretrovirale medisiner (ART) holder hiv-infeksjonen i sjakk, ikke risikerte å smitte partneren sin.

Medisinens suksess betyr at dersom alle med hiv ble behandlet fullt ut, ville det ikke bli flere nye tilfeller.
Blant nesten 1000 mannlige par i ulike europeiske land, der en partner med hiv fikk behandling for å bremse viruset, var det ingen tilfeller av smitte til den partneren som ikke hadde hiv etter sex uten kondom.
15 menn fikk hiv-infeksjonen i løpet av den åtte år lange studien, men DNA-tester viste at de hadde fått overført smitten ved å ha sex med en annen enn partneren; en som ikke ble behandlet.
– Det er strålende – fantastisk. Dette legger i høyeste grad denne ballen død, sier professor Alison Rodger fra University College London, en av lederne av studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Les også: Hiv type 2 er mer alvorlig enn antatt

Mektig budskap

Tidligere studier har også vist at behandlingen beskytter heteroseksuelle par der en partner har hiv.

– Funnene våre bidrar med endelig bevis for homofile menn at risikoen for
hivsmitte med ART er lik null. Våre funn støtter budskapet i den internasjonale
U=U-kampanjen om at en upåvisbar virusmengde gjør at hiv ikke er smittsomt ( Undedectable = Untransmittable).
– Dette mektige budskapet kan bidra til å stanse hivpandemien ved å forebygge hivsmitte, og takle stigmaet og diskrimineringen som mange mennesker med hiv opplever.

– Økt innsats må nå settes inn for å øke spredningen av dette viktige budskapet og for å sikre at alle hivpositive har tilgang til testing, effektiv behandling,
støtte for å sikre at de følger opp behandlingen og hjelp til å sørge for at den
upåvisbare virusmengden opprettholdes.

– Ikke alltid lett for folk å teste seg

I 2017 var nesten 40 millioner mennesker smittet av hiv på verdensbasis, av disse fikk 27,7 millioner antiretroviral behandling. Anslagsvis 101.600 mennesker i Storbritannia er smittet av hiv, om lag 7800 av disse er udiagnostiserte og vet ikke at de er hiv-positive. Folkehelseinstituttet antar at det i dag lever i underkant av
4000 mennesker med hiv i Norge.
Myron S. Cohen ved UNC Institute for Global Health and Infectious Diseases i Nord-Carolina, sier i en kommentarartikkel i The Lancet om studien, at den bør dytte verden i retning av en strategi som går ut på å teste og behandle alle som har hiv.

Men, legger han til, å maksimere fordelene ved behandling har vist seg å være vanskelig, særlig når det gjelder menn som har sex med menn.

– Det er ikke alltid lett for folk å teste seg for hiv eller å få tilgang til behandling,
i tillegg vil frykt, stigma, homofobi og andre uheldige sosiale krefter fortsette å kompromittere hivbehandling.

– Diagnostisering av hivinfeksjon er vanskelig i det tidlige stadium når viruset
er svært smittsomt, og denne begrensningen vil også kompromittere behandling
som en forebyggende strategi.

Les også: Advarer mot sexkjøp etter at mann utkledd som kvinne var hiv-positiv

– Enormt motiverende og betryggende

Ifølge National Aids Trust, har 97 prosent av dem som får hivbehandling i Storbritannia, en upåvisbar virusmengde, noe som betyr at de ikke kan smitte andre.
– Å få høre dette kan være enormt motiverende og betryggende for mennesker som lever med hiv, sier Deborah Gold som er daglig leder i National Aids Trust.
De ferske resultatene understreker viktigheten av at folk tar hivtester ofte, noe som til syvende og sist kan bety slutten på spredning av hiv.

Antallet nye tilfeller har vært nedadgående siden toppåret 2005. Tall fra 2017 viser et fall på 17 prosent fra 2016, og 28 prosent sammenlignet med 2015.
Sen diagnostisering er fremdeles en stor utfordring, og er tilfellet for rundt 43 prosent av nye hivdiagnoser. Dette påvirker enkelte grupper uforholdsmessig, inkludert svarte, afrikanske heteroseksuelle menn og folk som er 65 år og eldre.
– Hvis vi ikke reduserer mengden sene diagnoser vil det alltid være dem som ikke er klar over sin hivstatus og som derfor ikke vil få tilgang på behandling, sier
Gold.

– Vi tror at funnene fra denne studien kan være enormt viktige for å bryte ned noen av barrierene for hiv-testing i samfunn der det fremdeles er mye stigma rundt hiv.

Men myndighetenes kutt i finansieringen til spesialisthelsetjenestene vil gjøre det vanskeligere å nå målet om å eliminere smittespredning innen 2030, legger hun til.

Les også: Økning i antall HIV-smittede nordmenn over 50 år

– Umulig å overdrive viktigheten av disse funnene

Jens Lundgren, som er klinisk professor i infeksjonsmedisin ved Rigshospitalet i
København, har vært med å lede den ferske studien som kalles Partner.

– Vi har nå lagt frem konkluderende vitenskapelig bevis for hvordan behandling effektivt forhindrer videre seksuell overføring av hiv, sier Lundgren.
Doktor Michael Brady, medisinsk direktør ved Terrence Higgins Trust, sier:

– Det er umulig å overdrive viktigheten av disse funnene.

– Partner-studien har gjort det mulig for oss å kunne si, uten tvil, at folk som
lever med hiv, som får effektiv behandling, ikke kan overføre viruset til sine
seksualpartnere. Dette har utrolig innvirkning på livet til mennesker som lever
med hiv og er et sterkt budskap når man skal takle hivrelatert stigma, fortsetter Brady.

– Smitterisiko var en kilde til angst

Alex Sparrowhawk (34) har levd med hiv i nesten ti år. Da han fikk diagnosen i november 2009, hadde han to store bekymringer: hvordan det å være hiv-positiv ville påvirke arbeidet som finansanalytiker, og hva det ville bety for fremtidige
forhold.
– Jeg var singel på det tidspunktet. Bare det å orientere seg om hva man skulle gjøre – når det var riktig å fortelle om det og hvordan man skulle snakke med folk, var veldig vanskelig.

Alex begynte umiddelbart på antiretroviral behandling, i starten tok han fire piller om dagen, som ble redusert til en pille da virusmengden sank til et upåvisbart nivå flere måneder senere. De nyeste resultatene bekrefter at han de siste ni årene ikke har kunnet overføre viruset til noen, selv om de gjeldende medisinske rådene var mindre definitive i på det tidspunktet.

Mellom diagnosetidspunktet og i dag har Alex vært seks og et halvt år i et forhold. Han forklarer at muligheten – uansett hvor liten den var – for at han skulle smitte partneren med hiv, var en kilde til angst.

– Man ble fortalt at det var veldig usannsynlig, eller at det bare var mulig under visse omstendigheter, som for eksempel hvis man hadde en seksuelt overførbar sykdom. Men man var konstant bekymret for disse advarslene og vi gikk gjennom denne bekymringen sammen.

– Nå kan vi si null risiko, som er så mye bedre for folk. Det er som om en tung bør blir tatt av skuldrene dine.

– Folk tror fremdeles man kan bli hivsmittet av å kysse

Alex håper funnene vil bidra til å endre samfunnets holdninger til hiv, og få disse
på linje med medisinsk dokumentasjon.

– Mye av stigmaet drives av frykt for å bli utsatt for hiv. Folk tror fremdeles at du kan bli smittet av å kysse eller bare være i kontakt med folk. Hvis flere mennesker
kjente til denne studien, ville det endre seg, sier han.

Oversatt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA
Siste nytt
06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12NorgeLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA
Populært