Aids-epidemiens avslutning er i sikte etter at en svær studie viser at medisiner forhindrer hivsmitte

<p>Medisiner som bidrar til å holde hiv-viruset i sjakk demper virkningen av sykdommen og hindrer spredning.</p>
Medisiner som bidrar til å holde hiv-viruset i sjakk demper virkningen av sykdommen og hindrer spredning. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Risikoen for smitte mellom mannlige partnere er lik null dersom viruset holdes i sjakk av antiretrovirale medisiner. Tidligere studier har vist at det samme gjelder heteroseksuelle par.

Det kan gå mot en avslutning på aids-epidemien etter at en milepælstudie fant at menn som ved hjelp av såkalte antiretrovirale medisiner (ART) holder hiv-infeksjonen i sjakk, ikke risikerte å smitte partneren sin.

Medisinens suksess betyr at dersom alle med hiv ble behandlet fullt ut, ville det ikke bli flere nye tilfeller.
Blant nesten 1000 mannlige par i ulike europeiske land, der en partner med hiv fikk behandling for å bremse viruset, var det ingen tilfeller av smitte til den partneren som ikke hadde hiv etter sex uten kondom.
15 menn fikk hiv-infeksjonen i løpet av den åtte år lange studien, men DNA-tester viste at de hadde fått overført smitten ved å ha sex med en annen enn partneren; en som ikke ble behandlet.
– Det er strålende – fantastisk. Dette legger i høyeste grad denne ballen død, sier professor Alison Rodger fra University College London, en av lederne av studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Les også: Hiv type 2 er mer alvorlig enn antatt

Mektig budskap

Tidligere studier har også vist at behandlingen beskytter heteroseksuelle par der en partner har hiv.

– Funnene våre bidrar med endelig bevis for homofile menn at risikoen for
hivsmitte med ART er lik null. Våre funn støtter budskapet i den internasjonale
U=U-kampanjen om at en upåvisbar virusmengde gjør at hiv ikke er smittsomt ( Undedectable = Untransmittable).
– Dette mektige budskapet kan bidra til å stanse hivpandemien ved å forebygge hivsmitte, og takle stigmaet og diskrimineringen som mange mennesker med hiv opplever.

– Økt innsats må nå settes inn for å øke spredningen av dette viktige budskapet og for å sikre at alle hivpositive har tilgang til testing, effektiv behandling,
støtte for å sikre at de følger opp behandlingen og hjelp til å sørge for at den
upåvisbare virusmengden opprettholdes.

– Ikke alltid lett for folk å teste seg

I 2017 var nesten 40 millioner mennesker smittet av hiv på verdensbasis, av disse fikk 27,7 millioner antiretroviral behandling. Anslagsvis 101.600 mennesker i Storbritannia er smittet av hiv, om lag 7800 av disse er udiagnostiserte og vet ikke at de er hiv-positive. Folkehelseinstituttet antar at det i dag lever i underkant av
4000 mennesker med hiv i Norge.
Myron S. Cohen ved UNC Institute for Global Health and Infectious Diseases i Nord-Carolina, sier i en kommentarartikkel i The Lancet om studien, at den bør dytte verden i retning av en strategi som går ut på å teste og behandle alle som har hiv.

Men, legger han til, å maksimere fordelene ved behandling har vist seg å være vanskelig, særlig når det gjelder menn som har sex med menn.

– Det er ikke alltid lett for folk å teste seg for hiv eller å få tilgang til behandling,
i tillegg vil frykt, stigma, homofobi og andre uheldige sosiale krefter fortsette å kompromittere hivbehandling.

– Diagnostisering av hivinfeksjon er vanskelig i det tidlige stadium når viruset
er svært smittsomt, og denne begrensningen vil også kompromittere behandling
som en forebyggende strategi.

Les også: Advarer mot sexkjøp etter at mann utkledd som kvinne var hiv-positiv

– Enormt motiverende og betryggende

Ifølge National Aids Trust, har 97 prosent av dem som får hivbehandling i Storbritannia, en upåvisbar virusmengde, noe som betyr at de ikke kan smitte andre.
– Å få høre dette kan være enormt motiverende og betryggende for mennesker som lever med hiv, sier Deborah Gold som er daglig leder i National Aids Trust.
De ferske resultatene understreker viktigheten av at folk tar hivtester ofte, noe som til syvende og sist kan bety slutten på spredning av hiv.

Antallet nye tilfeller har vært nedadgående siden toppåret 2005. Tall fra 2017 viser et fall på 17 prosent fra 2016, og 28 prosent sammenlignet med 2015.
Sen diagnostisering er fremdeles en stor utfordring, og er tilfellet for rundt 43 prosent av nye hivdiagnoser. Dette påvirker enkelte grupper uforholdsmessig, inkludert svarte, afrikanske heteroseksuelle menn og folk som er 65 år og eldre.
– Hvis vi ikke reduserer mengden sene diagnoser vil det alltid være dem som ikke er klar over sin hivstatus og som derfor ikke vil få tilgang på behandling, sier
Gold.

– Vi tror at funnene fra denne studien kan være enormt viktige for å bryte ned noen av barrierene for hiv-testing i samfunn der det fremdeles er mye stigma rundt hiv.

Men myndighetenes kutt i finansieringen til spesialisthelsetjenestene vil gjøre det vanskeligere å nå målet om å eliminere smittespredning innen 2030, legger hun til.

Les også: Økning i antall HIV-smittede nordmenn over 50 år

– Umulig å overdrive viktigheten av disse funnene

Jens Lundgren, som er klinisk professor i infeksjonsmedisin ved Rigshospitalet i
København, har vært med å lede den ferske studien som kalles Partner.

– Vi har nå lagt frem konkluderende vitenskapelig bevis for hvordan behandling effektivt forhindrer videre seksuell overføring av hiv, sier Lundgren.
Doktor Michael Brady, medisinsk direktør ved Terrence Higgins Trust, sier:

– Det er umulig å overdrive viktigheten av disse funnene.

– Partner-studien har gjort det mulig for oss å kunne si, uten tvil, at folk som
lever med hiv, som får effektiv behandling, ikke kan overføre viruset til sine
seksualpartnere. Dette har utrolig innvirkning på livet til mennesker som lever
med hiv og er et sterkt budskap når man skal takle hivrelatert stigma, fortsetter Brady.

– Smitterisiko var en kilde til angst

Alex Sparrowhawk (34) har levd med hiv i nesten ti år. Da han fikk diagnosen i november 2009, hadde han to store bekymringer: hvordan det å være hiv-positiv ville påvirke arbeidet som finansanalytiker, og hva det ville bety for fremtidige
forhold.
– Jeg var singel på det tidspunktet. Bare det å orientere seg om hva man skulle gjøre – når det var riktig å fortelle om det og hvordan man skulle snakke med folk, var veldig vanskelig.

Alex begynte umiddelbart på antiretroviral behandling, i starten tok han fire piller om dagen, som ble redusert til en pille da virusmengden sank til et upåvisbart nivå flere måneder senere. De nyeste resultatene bekrefter at han de siste ni årene ikke har kunnet overføre viruset til noen, selv om de gjeldende medisinske rådene var mindre definitive i på det tidspunktet.

Mellom diagnosetidspunktet og i dag har Alex vært seks og et halvt år i et forhold. Han forklarer at muligheten – uansett hvor liten den var – for at han skulle smitte partneren med hiv, var en kilde til angst.

– Man ble fortalt at det var veldig usannsynlig, eller at det bare var mulig under visse omstendigheter, som for eksempel hvis man hadde en seksuelt overførbar sykdom. Men man var konstant bekymret for disse advarslene og vi gikk gjennom denne bekymringen sammen.

– Nå kan vi si null risiko, som er så mye bedre for folk. Det er som om en tung bør blir tatt av skuldrene dine.

– Folk tror fremdeles man kan bli hivsmittet av å kysse

Alex håper funnene vil bidra til å endre samfunnets holdninger til hiv, og få disse
på linje med medisinsk dokumentasjon.

– Mye av stigmaet drives av frykt for å bli utsatt for hiv. Folk tror fremdeles at du kan bli smittet av å kysse eller bare være i kontakt med folk. Hvis flere mennesker
kjente til denne studien, ville det endre seg, sier han.

Oversatt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Siste nytt
23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Populært