Aids-epidemiens avslutning er i sikte etter at en svær studie viser at medisiner forhindrer hivsmitte

Medisiner som bidrar til å holde hiv-viruset i sjakk demper virkningen av sykdommen og hindrer spredning.
Medisiner som bidrar til å holde hiv-viruset i sjakk demper virkningen av sykdommen og hindrer spredning. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for smitte mellom mannlige partnere er lik null dersom viruset holdes i sjakk av antiretrovirale medisiner. Tidligere studier har vist at det samme gjelder heteroseksuelle par. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan gå mot en avslutning på aids-epidemien etter at en milepælstudie fant at menn som ved hjelp av såkalte antiretrovirale medisiner (ART) holder hiv-infeksjonen i sjakk, ikke risikerte å smitte partneren sin.

Medisinens suksess betyr at dersom alle med hiv ble behandlet fullt ut, ville det ikke bli flere nye tilfeller.
Blant nesten 1000 mannlige par i ulike europeiske land, der en partner med hiv fikk behandling for å bremse viruset, var det ingen tilfeller av smitte til den partneren som ikke hadde hiv etter sex uten kondom.
15 menn fikk hiv-infeksjonen i løpet av den åtte år lange studien, men DNA-tester viste at de hadde fått overført smitten ved å ha sex med en annen enn partneren; en som ikke ble behandlet.
– Det er strålende – fantastisk. Dette legger i høyeste grad denne ballen død, sier professor Alison Rodger fra University College London, en av lederne av studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hiv type 2 er mer alvorlig enn antatt

Mektig budskap

Tidligere studier har også vist at behandlingen beskytter heteroseksuelle par der en partner har hiv.

– Funnene våre bidrar med endelig bevis for homofile menn at risikoen for
hivsmitte med ART er lik null. Våre funn støtter budskapet i den internasjonale
U=U-kampanjen om at en upåvisbar virusmengde gjør at hiv ikke er smittsomt ( Undedectable = Untransmittable).
– Dette mektige budskapet kan bidra til å stanse hivpandemien ved å forebygge hivsmitte, og takle stigmaet og diskrimineringen som mange mennesker med hiv opplever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økt innsats må nå settes inn for å øke spredningen av dette viktige budskapet og for å sikre at alle hivpositive har tilgang til testing, effektiv behandling,
støtte for å sikre at de følger opp behandlingen og hjelp til å sørge for at den
upåvisbare virusmengden opprettholdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke alltid lett for folk å teste seg

I 2017 var nesten 40 millioner mennesker smittet av hiv på verdensbasis, av disse fikk 27,7 millioner antiretroviral behandling. Anslagsvis 101.600 mennesker i Storbritannia er smittet av hiv, om lag 7800 av disse er udiagnostiserte og vet ikke at de er hiv-positive. Folkehelseinstituttet antar at det i dag lever i underkant av
4000 mennesker med hiv i Norge.
Myron S. Cohen ved UNC Institute for Global Health and Infectious Diseases i Nord-Carolina, sier i en kommentarartikkel i The Lancet om studien, at den bør dytte verden i retning av en strategi som går ut på å teste og behandle alle som har hiv.

Men, legger han til, å maksimere fordelene ved behandling har vist seg å være vanskelig, særlig når det gjelder menn som har sex med menn.

– Det er ikke alltid lett for folk å teste seg for hiv eller å få tilgang til behandling,
i tillegg vil frykt, stigma, homofobi og andre uheldige sosiale krefter fortsette å kompromittere hivbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Diagnostisering av hivinfeksjon er vanskelig i det tidlige stadium når viruset
er svært smittsomt, og denne begrensningen vil også kompromittere behandling
som en forebyggende strategi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot sexkjøp etter at mann utkledd som kvinne var hiv-positiv

– Enormt motiverende og betryggende

Ifølge National Aids Trust, har 97 prosent av dem som får hivbehandling i Storbritannia, en upåvisbar virusmengde, noe som betyr at de ikke kan smitte andre.
– Å få høre dette kan være enormt motiverende og betryggende for mennesker som lever med hiv, sier Deborah Gold som er daglig leder i National Aids Trust.
De ferske resultatene understreker viktigheten av at folk tar hivtester ofte, noe som til syvende og sist kan bety slutten på spredning av hiv.

Antallet nye tilfeller har vært nedadgående siden toppåret 2005. Tall fra 2017 viser et fall på 17 prosent fra 2016, og 28 prosent sammenlignet med 2015.
Sen diagnostisering er fremdeles en stor utfordring, og er tilfellet for rundt 43 prosent av nye hivdiagnoser. Dette påvirker enkelte grupper uforholdsmessig, inkludert svarte, afrikanske heteroseksuelle menn og folk som er 65 år og eldre.
– Hvis vi ikke reduserer mengden sene diagnoser vil det alltid være dem som ikke er klar over sin hivstatus og som derfor ikke vil få tilgang på behandling, sier
Gold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tror at funnene fra denne studien kan være enormt viktige for å bryte ned noen av barrierene for hiv-testing i samfunn der det fremdeles er mye stigma rundt hiv.

Men myndighetenes kutt i finansieringen til spesialisthelsetjenestene vil gjøre det vanskeligere å nå målet om å eliminere smittespredning innen 2030, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økning i antall HIV-smittede nordmenn over 50 år

– Umulig å overdrive viktigheten av disse funnene

Jens Lundgren, som er klinisk professor i infeksjonsmedisin ved Rigshospitalet i
København, har vært med å lede den ferske studien som kalles Partner.

– Vi har nå lagt frem konkluderende vitenskapelig bevis for hvordan behandling effektivt forhindrer videre seksuell overføring av hiv, sier Lundgren.
Doktor Michael Brady, medisinsk direktør ved Terrence Higgins Trust, sier:

– Det er umulig å overdrive viktigheten av disse funnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partner-studien har gjort det mulig for oss å kunne si, uten tvil, at folk som
lever med hiv, som får effektiv behandling, ikke kan overføre viruset til sine
seksualpartnere. Dette har utrolig innvirkning på livet til mennesker som lever
med hiv og er et sterkt budskap når man skal takle hivrelatert stigma, fortsetter Brady.

– Smitterisiko var en kilde til angst

Alex Sparrowhawk (34) har levd med hiv i nesten ti år. Da han fikk diagnosen i november 2009, hadde han to store bekymringer: hvordan det å være hiv-positiv ville påvirke arbeidet som finansanalytiker, og hva det ville bety for fremtidige
forhold.
– Jeg var singel på det tidspunktet. Bare det å orientere seg om hva man skulle gjøre – når det var riktig å fortelle om det og hvordan man skulle snakke med folk, var veldig vanskelig.

Alex begynte umiddelbart på antiretroviral behandling, i starten tok han fire piller om dagen, som ble redusert til en pille da virusmengden sank til et upåvisbart nivå flere måneder senere. De nyeste resultatene bekrefter at han de siste ni årene ikke har kunnet overføre viruset til noen, selv om de gjeldende medisinske rådene var mindre definitive i på det tidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom diagnosetidspunktet og i dag har Alex vært seks og et halvt år i et forhold. Han forklarer at muligheten – uansett hvor liten den var – for at han skulle smitte partneren med hiv, var en kilde til angst.

– Man ble fortalt at det var veldig usannsynlig, eller at det bare var mulig under visse omstendigheter, som for eksempel hvis man hadde en seksuelt overførbar sykdom. Men man var konstant bekymret for disse advarslene og vi gikk gjennom denne bekymringen sammen.

– Nå kan vi si null risiko, som er så mye bedre for folk. Det er som om en tung bør blir tatt av skuldrene dine.

– Folk tror fremdeles man kan bli hivsmittet av å kysse

Alex håper funnene vil bidra til å endre samfunnets holdninger til hiv, og få disse
på linje med medisinsk dokumentasjon.

– Mye av stigmaet drives av frykt for å bli utsatt for hiv. Folk tror fremdeles at du kan bli smittet av å kysse eller bare være i kontakt med folk. Hvis flere mennesker
kjente til denne studien, ville det endre seg, sier han.

Oversatt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.