Meny

Norsk studie:

Kreftmedisin virket ikke mot ME

Svaret var klart og tydelig: Kreftmedisinen rituximab virker ikke mot ME. Foto: Stokkete / Shutterstock / NTB scanpix
Svaret var klart og tydelig: Kreftmedisinen rituximab virker ikke mot ME. Foto: Stokkete / Shutterstock / NTB scanpix

Kreftmedisinen rituximab har ingen effekt mot kronisk utmattelsessyndrom (ME), ifølge en grundig studie.

– Vi kan legge denne ballen død, sier forsker Øystein Fluge.

Han sikter til ideen om at kreftmedisinen Rituximab, som påvirker visse celler i immunforsvaret, kan brukes til å behandle kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Nylig publiserte Fluge og kollegaene resultatene fra den siste studien av medisinen i det vitenskapelige tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Det markerte slutten på en nesten 15 år lang forskningshistorie som begynte med mye håp og entusiasme, men endte i skuffelse.

Nå må forskerne vende blikket mot andre muligheter.

– Man må rette seg etter resultatene man får, og justere kursen, sier Fluge, som likevel mener det er interessant å forske mer på immunsystemets rolle i ME.

Tilfeldig oppdagelse

Det hele begynte i 2004, da Fluge og kollegaen Olav Mella snublet over et interessant sammenfall.

Begge er kreftleger og på dette tidspunktet behandlet de en pasient med lymfekreft. Behandlingen inkluderte en type cellegift (ifosfamid) som også virker dempende på celler i immunforsvaret.

Pasienten hadde også ME. Og overraskende nok så det ut til at behandlingen virket mot ME-sykdommen. En stund etter at behandlingen var over, kom ME-symptomene tilbake igjen.

I 2008 fikk Fluge og Mella enda en lymfekreftpasient med mangeårig ME. Pasienten fikk cellegift (cyclofosfamid) sammen med medisinen rituximab, som spesifikt hemmer B-lymfocytter, en type immuncelle.

Også hun opplevde klar bedring av ME-symptomene.

En slik effekt var absolutt ikke ventet. Men den er heller ikke helt usannsynlig. Det er mye som tyder på at immunsystemet er involvert i sykdomsmekanismene i ME. Kunne Fluge og Mella ha dumpet over en ny medisin mot den alvorlige kroniske sykdommen?

Les også:

Lovende studie

Forskerne bestemte seg for å prøve ut både medikamentet cyclofosfamid, og antistoffet rituximab i separate kliniske studier.

De satte i gang en liten pilotstudie med rituximab – for å se om flere ME-pasienter fikk en positiv virkning. Og resultatene var lovende. En del av deltagerne så ut til å bli bedre av medisinen.

Dette skapte store forventninger i en pasientgruppe som sårt mangler gode tilbud om behandling. Og forskerne gjorde flere undersøkelser. Fortsatt kunne det se ut til at medisinen ga bedring hos noen, men studiene var små, eller hadde for store svakheter til at det gikk an å trekke sikre konklusjoner.

I 2014 startet Fluge og kollegaene imidlertid RituxME-studien, som skulle være både stor og god nok til å gi svar på om medisinen virket.

Les også:

Blindstudie

Studien inkluderte 151 pasienter som alle oppfylte de relativt strenge Canada-kriteriene. Det finnes ingen tester som sikkert kan skille ME fra andre typer langvarig utmattelse. De strenge diagnosekravene øker sjansene for å utelukke andre årsaker til utmattelse, selv om de ikke gir noen garanti.

Undersøkelsen var dessuten randomisert og dobbeltblindet. Det betyr at pasientene ble tilfeldig fordelt i to grupper, som enten fikk Rituximab eller placebo – narremedisin. Hverken forskerne eller deltagerne visste hvem som fikk hva.

Behandlingen gikk over et år, men forskerne fortsatte å følge opp pasientene i tilsammen to år. De brukte både spørreskjema og måling av fysisk aktivitetsnivå.

Da resultatene kom, var konklusjonen klar og entydig. Men skuffende.

Det var ingen effekt.

Les også:

Ingen forskjell

Sykdommen hos de fleste pasientene var stabil igjennom perioden. 30 prosent opplevde bedring gjennom studien, mens 10 prosent opplevde forverring. Men det var ingen forskjell mellom gruppene.

De som fikk rituximab ble altså i gjennomsnitt verken bedre eller verre enn de som fikk placebo.

Kunne det tenkes at medisinen likevel hadde effekt på en spesiell undergruppe av pasienter? Forskerne undersøkte ulike undergrupper blant pasientene. Men heller ikke da fantes det noen forskjell.

– Studien var vellykket i den forstand at den ble gjennomført helt etter planen, sier Fluge.

– Og den har gitt et klart svar: Den er helt negativ. Det er ikke behov for å gjøre noen flere studier. Da måtte det i tilfelle foreligge laboratoriedata som entydig kunne identifisere en undergruppe av ME-pasienter som kunne ha effekt, men det har vi ikke funnet.

Han presiserer at det ikke er mulig å utelukke at enkeltpasienter kan ha hatt virkning av medisinen, men på gruppenivå er det ingen spor av noen effekt.

Les også:

Gikk ut med foreløpige resultater

Dette kommer nok ikke som noen overraskelse blant folk som interesserer seg for saken. Allerede i 2017 gikk Fluge og kollegaene ut med informasjon om at de foreløpige resultatene ikke så ut til å vise noen virkning.

På det tidspunktet hadde noen behandlere begynt å tilby behandling med rituximab til ME-pasienter, selv om forskerne frarådet dette.

– Da var det rett å formidle at resultatene fra studien var negative, sier Fluge til forskning.no.

Han mener historien viser hvor viktig det er å gjøre grundige studier før man trekker konklusjoner om pasientbehandling.

Les også:

– Solid studie

– Dette er en veldig solid og godt gjennomført studie. Datamaterialet er komplett og konklusjonene klare, sier Karl Johan Tronstad, som selv forsker på ME. Han har ikke vært med på studien, men jobber sammen med Fluge og kollegaene i Bergen.

Ingrid B. Helland ved Nasjonal kompetansetjeneste for ME har ingen tilknytning til studien. Hun mener også at forskningen er solid.

– Dette er en god og viktig studie, sier hun.

En svakhet ved undersøkelsen er at den baserer seg på selvrapportering fra pasientene.

Men det er ingen grunn til å tvile på de negative resultatene, mener både Helland og Tronstad.

– All kunnskap er av det gode

Så hva betyr studien for forståelsen vår av ME?

Både Fluge, Tronstad og Helland mener resultatet taler for at B-lymfocytter ikke er så sentrale i sykdomsmekanismene bak ME.

– Den fila i veien er nå stengt, sier Tronstad.

Helland, på sin side, peker på at flere pasienter i begge gruppene faktisk opplevde en bedring.

– Det bekrefter noe vi har sett før – at det å være med i en studie i seg selv har en positiv effekt. Det at noen bryr seg og å være inne i et fast opplegg gjør godt for de fleste. Positive forventninger om effekt har også betydning, sier hun, og fortsetter:

– At dette tas til inntekt for at ME er en psykisk sykdom, det blir å trekke det for vidt. Men vi vet at det psykiske påvirker kroppen og immunsystemet, og omvendt.

Helland ønsker bred forskning på ME.

– All kunnskap vi kan få er av det gode. Pasientorganisasjonene etterspør studier på behandling som noen pasienter opplever effekt av, men som mangler dokumentasjon. For eksempel immunoglobuliner eller vitamin B 12. Her trenger vi flere undersøkelser.

– Det burde også gjøres flere studier på psykologiske tilnærminger på pasienter definert ut fra Canada-kriteriene.

Les også: Helseministeren taus om Listhaugs utspill om røyking, drikking og rødt kjøtt

Forsker videre på blod

Tronstad er enig i at vi bør holde dørene åpne.

– Det er viktig å forske på et bredt spekter av felt, sier han.

Selv er Tronstad spesielt interessert i mekanismer som overlapper mellom immunsystemet og metabolismen – altså stoffomsetningen i kroppen.

Han bruker blodprøver fra RituxME-studien til å lete etter biokjemiske forskjeller i blodet til pasienter som opplevde bedring og de som ikke gjorde det. Materialet kan også brukes til å sammenligne blodprøver fra friske og syke.

– Sykdomsforståelsen ligger 30 år på etterskudd

– Det er flott å forfølge forskjellige spor, sier også Fluge.

For det mangler fortsatt veldig mye.

Fluge ser ME-forskningen fra sitt ståsted som kreftforsker. Kontrastene mellom forskningsfeltene på kreft og ME kunne knapt vært større, mener han.

– På de store kreftkonferansene i USA er det 40 000 deltagere og nærmest uendelig med ressurser og forskningsvilje. Innen behandling er det pakkeforløp og sykehusavdelinger.

– Men i ME-feltet er det nesten ingenting. På konferansene er det kanskje 50 forskere. Sykdomsforståelsen ligger 30 år på etterskudd og mange pasienter er overlatt til seg selv.

– Det er tankevekkende å se pasienter som har ligget i senga i flere år. Ressurssterke mennesker som ikke klarer å spise eller snakke lenger.

– Men noen ME-pasienter kommer seg etter hvert. Enkelte blir helt friske. Og det tilsier at dette er reversibelt. Da tenker jeg: Dette må være noe det går an å finne ut av.

Han vil gjerne være med og forsøke nettopp det.

– Pasientene fortjener at vi prøver litt mer, sier han.

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Religionsforsker: – Søkt problemstilling03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken
Siste nytt
19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeReligionsforsker: – Søkt problemstilling03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken
Populært