Norsk studie:

Kreftmedisin virket ikke mot ME

Svaret var klart og tydelig: Kreftmedisinen rituximab virker ikke mot ME. Foto: Stokkete / Shutterstock / NTB scanpix
Svaret var klart og tydelig: Kreftmedisinen rituximab virker ikke mot ME. Foto: Stokkete / Shutterstock / NTB scanpix

Kreftmedisinen rituximab har ingen effekt mot kronisk utmattelsessyndrom (ME), ifølge en grundig studie.

– Vi kan legge denne ballen død, sier forsker Øystein Fluge.

Han sikter til ideen om at kreftmedisinen Rituximab, som påvirker visse celler i immunforsvaret, kan brukes til å behandle kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Nylig publiserte Fluge og kollegaene resultatene fra den siste studien av medisinen i det vitenskapelige tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Det markerte slutten på en nesten 15 år lang forskningshistorie som begynte med mye håp og entusiasme, men endte i skuffelse.

Nå må forskerne vende blikket mot andre muligheter.

– Man må rette seg etter resultatene man får, og justere kursen, sier Fluge, som likevel mener det er interessant å forske mer på immunsystemets rolle i ME.

Tilfeldig oppdagelse

Det hele begynte i 2004, da Fluge og kollegaen Olav Mella snublet over et interessant sammenfall.

Begge er kreftleger og på dette tidspunktet behandlet de en pasient med lymfekreft. Behandlingen inkluderte en type cellegift (ifosfamid) som også virker dempende på celler i immunforsvaret.

Pasienten hadde også ME. Og overraskende nok så det ut til at behandlingen virket mot ME-sykdommen. En stund etter at behandlingen var over, kom ME-symptomene tilbake igjen.

I 2008 fikk Fluge og Mella enda en lymfekreftpasient med mangeårig ME. Pasienten fikk cellegift (cyclofosfamid) sammen med medisinen rituximab, som spesifikt hemmer B-lymfocytter, en type immuncelle.

Også hun opplevde klar bedring av ME-symptomene.

En slik effekt var absolutt ikke ventet. Men den er heller ikke helt usannsynlig. Det er mye som tyder på at immunsystemet er involvert i sykdomsmekanismene i ME. Kunne Fluge og Mella ha dumpet over en ny medisin mot den alvorlige kroniske sykdommen?

Les også:

Lovende studie

Forskerne bestemte seg for å prøve ut både medikamentet cyclofosfamid, og antistoffet rituximab i separate kliniske studier.

De satte i gang en liten pilotstudie med rituximab – for å se om flere ME-pasienter fikk en positiv virkning. Og resultatene var lovende. En del av deltagerne så ut til å bli bedre av medisinen.

Dette skapte store forventninger i en pasientgruppe som sårt mangler gode tilbud om behandling. Og forskerne gjorde flere undersøkelser. Fortsatt kunne det se ut til at medisinen ga bedring hos noen, men studiene var små, eller hadde for store svakheter til at det gikk an å trekke sikre konklusjoner.

I 2014 startet Fluge og kollegaene imidlertid RituxME-studien, som skulle være både stor og god nok til å gi svar på om medisinen virket.

Les også:

Blindstudie

Studien inkluderte 151 pasienter som alle oppfylte de relativt strenge Canada-kriteriene. Det finnes ingen tester som sikkert kan skille ME fra andre typer langvarig utmattelse. De strenge diagnosekravene øker sjansene for å utelukke andre årsaker til utmattelse, selv om de ikke gir noen garanti.

Undersøkelsen var dessuten randomisert og dobbeltblindet. Det betyr at pasientene ble tilfeldig fordelt i to grupper, som enten fikk Rituximab eller placebo – narremedisin. Hverken forskerne eller deltagerne visste hvem som fikk hva.

Behandlingen gikk over et år, men forskerne fortsatte å følge opp pasientene i tilsammen to år. De brukte både spørreskjema og måling av fysisk aktivitetsnivå.

Da resultatene kom, var konklusjonen klar og entydig. Men skuffende.

Det var ingen effekt.

Les også:

Ingen forskjell

Sykdommen hos de fleste pasientene var stabil igjennom perioden. 30 prosent opplevde bedring gjennom studien, mens 10 prosent opplevde forverring. Men det var ingen forskjell mellom gruppene.

De som fikk rituximab ble altså i gjennomsnitt verken bedre eller verre enn de som fikk placebo.

Kunne det tenkes at medisinen likevel hadde effekt på en spesiell undergruppe av pasienter? Forskerne undersøkte ulike undergrupper blant pasientene. Men heller ikke da fantes det noen forskjell.

– Studien var vellykket i den forstand at den ble gjennomført helt etter planen, sier Fluge.

– Og den har gitt et klart svar: Den er helt negativ. Det er ikke behov for å gjøre noen flere studier. Da måtte det i tilfelle foreligge laboratoriedata som entydig kunne identifisere en undergruppe av ME-pasienter som kunne ha effekt, men det har vi ikke funnet.

Han presiserer at det ikke er mulig å utelukke at enkeltpasienter kan ha hatt virkning av medisinen, men på gruppenivå er det ingen spor av noen effekt.

Les også:

Gikk ut med foreløpige resultater

Dette kommer nok ikke som noen overraskelse blant folk som interesserer seg for saken. Allerede i 2017 gikk Fluge og kollegaene ut med informasjon om at de foreløpige resultatene ikke så ut til å vise noen virkning.

På det tidspunktet hadde noen behandlere begynt å tilby behandling med rituximab til ME-pasienter, selv om forskerne frarådet dette.

– Da var det rett å formidle at resultatene fra studien var negative, sier Fluge til forskning.no.

Han mener historien viser hvor viktig det er å gjøre grundige studier før man trekker konklusjoner om pasientbehandling.

Les også:

– Solid studie

– Dette er en veldig solid og godt gjennomført studie. Datamaterialet er komplett og konklusjonene klare, sier Karl Johan Tronstad, som selv forsker på ME. Han har ikke vært med på studien, men jobber sammen med Fluge og kollegaene i Bergen.

Ingrid B. Helland ved Nasjonal kompetansetjeneste for ME har ingen tilknytning til studien. Hun mener også at forskningen er solid.

– Dette er en god og viktig studie, sier hun.

En svakhet ved undersøkelsen er at den baserer seg på selvrapportering fra pasientene.

Men det er ingen grunn til å tvile på de negative resultatene, mener både Helland og Tronstad.

– All kunnskap er av det gode

Så hva betyr studien for forståelsen vår av ME?

Både Fluge, Tronstad og Helland mener resultatet taler for at B-lymfocytter ikke er så sentrale i sykdomsmekanismene bak ME.

– Den fila i veien er nå stengt, sier Tronstad.

Helland, på sin side, peker på at flere pasienter i begge gruppene faktisk opplevde en bedring.

– Det bekrefter noe vi har sett før – at det å være med i en studie i seg selv har en positiv effekt. Det at noen bryr seg og å være inne i et fast opplegg gjør godt for de fleste. Positive forventninger om effekt har også betydning, sier hun, og fortsetter:

– At dette tas til inntekt for at ME er en psykisk sykdom, det blir å trekke det for vidt. Men vi vet at det psykiske påvirker kroppen og immunsystemet, og omvendt.

Helland ønsker bred forskning på ME.

– All kunnskap vi kan få er av det gode. Pasientorganisasjonene etterspør studier på behandling som noen pasienter opplever effekt av, men som mangler dokumentasjon. For eksempel immunoglobuliner eller vitamin B 12. Her trenger vi flere undersøkelser.

– Det burde også gjøres flere studier på psykologiske tilnærminger på pasienter definert ut fra Canada-kriteriene.

Les også: Helseministeren taus om Listhaugs utspill om røyking, drikking og rødt kjøtt

Forsker videre på blod

Tronstad er enig i at vi bør holde dørene åpne.

– Det er viktig å forske på et bredt spekter av felt, sier han.

Selv er Tronstad spesielt interessert i mekanismer som overlapper mellom immunsystemet og metabolismen – altså stoffomsetningen i kroppen.

Han bruker blodprøver fra RituxME-studien til å lete etter biokjemiske forskjeller i blodet til pasienter som opplevde bedring og de som ikke gjorde det. Materialet kan også brukes til å sammenligne blodprøver fra friske og syke.

– Sykdomsforståelsen ligger 30 år på etterskudd

– Det er flott å forfølge forskjellige spor, sier også Fluge.

For det mangler fortsatt veldig mye.

Fluge ser ME-forskningen fra sitt ståsted som kreftforsker. Kontrastene mellom forskningsfeltene på kreft og ME kunne knapt vært større, mener han.

– På de store kreftkonferansene i USA er det 40 000 deltagere og nærmest uendelig med ressurser og forskningsvilje. Innen behandling er det pakkeforløp og sykehusavdelinger.

– Men i ME-feltet er det nesten ingenting. På konferansene er det kanskje 50 forskere. Sykdomsforståelsen ligger 30 år på etterskudd og mange pasienter er overlatt til seg selv.

– Det er tankevekkende å se pasienter som har ligget i senga i flere år. Ressurssterke mennesker som ikke klarer å spise eller snakke lenger.

– Men noen ME-pasienter kommer seg etter hvert. Enkelte blir helt friske. Og det tilsier at dette er reversibelt. Da tenker jeg: Dette må være noe det går an å finne ut av.

Han vil gjerne være med og forsøke nettopp det.

– Pasientene fortjener at vi prøver litt mer, sier han.

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade
Siste nytt
16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade
Populært