Spør psykologen: Jeg er redd for å bli skuffet og avvist. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne i 50-årene sliter med selvfølelsen og dating.
Kvinne i 50-årene sliter med selvfølelsen og dating.
Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne sliter med lav selvfølelse og få muligheter til å treffe noen i sitt lokalmiljø. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg ble skilt for mange år siden. Barna er voksne og klarer seg selv. Jeg sliter med lav selvfølelse etter mange av-og-på-forhold som alle har endt med brudd. Hva er galt med meg siden jeg nesten ikke tør å stole på menn lenger? Jeg synes det er merkelig at jeg ender opp alene i en liten forstad når jeg både er høflig, skikkelig, seriøs og til og med har god humor. Noen ganger lurer jeg på om stedet jeg bor på bare er altfor lite, og kanskje nettdating kunne ha vært tingen?

Hilsen frustrert X-frue (50-59)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål.

Slik jeg leser spørsmålet ditt er det to problemstillinger. Den ene er at du gjennom erfaring har blitt «brent» flere ganger, og at du derfor har lavt selvbilde.

Den andre problemstillingen tolker jeg at handler om på hvilke arenaer du kan treffe noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Send ditt spørsmål til psykologen nå. Helt anonymt

Mitt første råd er å starte med deg selv. Er du der du skal være for å kunne gi en annen person omsorg og kjærlighet? Er du der du skal være for å klare å motta det samme i retur? Hvis du strever med lavt selvbilde ville jeg jobbet med dette, slik at det ikke blir opp til en partner å skulle «fikse deg». I situasjoner hvor vi er avhengige av at noen andre skal gi oss et godt selvbilde blir vi sårbare. Det å jobbe med selvbilde kan derimot være vanskelig og gjøres ofte sammen med en terapeut, men det er verdt det til slutt. Studier viser også at andre finner oss mer attraktive når vi har det godt med oss selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Videre spør du om det kun er nettdating som gjelder i dag. Slik jeg ser det er nettdating for mange en god arena for dating fordi du møter andre som faktisk er ute etter å treffe noen. En slik populasjon skal godt gjøres å finne ute i det virkelige liv. Når det er sagt er det selvfølgelig mange ulemper med både nettdating og datingapper, og det er fullt mulig å treffe noen uten hjelp fra digitale hjelpemidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alle svarene i spalten her

Mitt fremste råd er å være aktiv med interesser du liker. Det finnes foreninger og lag for det aller meste rundt i Norge, så det bør være mulig å finne noe i ditt lokalmiljø. Treffer du noen på denne måten har dere allerede en god felles plattform i å ha like interesser, og dere kan bli kjent på en uformell måte.

Mange foreninger har også singeltreff, hvilket kan være spennende å prøve ut. Her har du fordelen fra nettdating med at de som møter opp har samme sivile status som deg, og er åpne for nye bekjentskaper.

Avslutningsvis kan dette med å finne seg en partner oppleves som en krevende og nærmest håpløst oppgave. Husk at det kan være lurt å endre eget perspektiv og tenke på det som en spennende prosess med mulighet for å bli bedre kjent med både seg selv og andre.

Jeg ønsker deg lykke til videre!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.