Studie: E-sigaretter inneholder sopp og bakterier
E-sigaretter blir gjerne fremmet som et sunnere alternativ enn tradisjonelle sigaretter. Det sår en ny studie fra Harvard tvil om.
Den viser at 81 prosent av de 75 e-sigarettene som studien baserer seg på hadde spor av stoffet glukan, melder NBC News. Glukan forekommer i celleveggene hos de fleste sopptyper, ifølge UiOs institutt for biovitenskap.
I tillegg hadde 23 prosent av e-sigarettene spor av giftstoffet endotoksiner. Studien fant også at antallet endotoksiner var høyere i produkter tilsatt fruktsmak.
Ifølge den danske forskningsnettavisen Videnskab.dk blir endotoksiner og glukaner knyttet til en rekke helseproblemer - som astma, redusert lungefunksjon og betennelser.
– Underbygger bekymringer
– Funnet av giftstoffer i e-sigaretter underbygger den stigende bekymringen vi har angående e-sigaretter, forteller David Christiani, professor i miljøgenetikk ved Harvard T.H. Chan School of Public, ifølge den amerikanske nyhetskanalen NBC News. Han er en av dem som står bak studien.
Forskergruppen vet ikke hvor giftstoffene kommer fra, og presiserer at de kan ha forekommet når som helst underveis eller etter produksjonen av ingrediensene.
De presiserer også at det ikke er et vitenskapelig grunnlag til å konkludere at de nåværende nivåene av endotoksiner og glukaner kan gi helsemessige utslag.
Smaksstoffer kan skade blodceller
En studie fra 2018 viste at smaksstoffene man tilsetter e-sigaretter også kan skade blodcellene dine.
Vitenskapsnettavisen Forskning.no skrev da at stoffene kan gi skade på en type hvite blodceller – celler som bryter ned bakterier og som det blir mer av i blodet ditt hvis du for eksempel får en virusinfeksjon.
Studien viste at visse smaker var mer skadelige for cellene enn andre, spesifikt vanillin, cinnemaldehyde og pentanedione. På godt norsk: vanilje-, kanel- og smørsmak.