Meny

Oppsigelser og nedskjæringer kan kjøre ansatte i senk

Hvis arbeidsgivere gjennomfører endringer uten å ta medarbeiderne med på råd, ser det ut til å være økt risiko for stress, mistrivsel og fysisk sykdom. Foto: Csaba Deli / Shutterstock / NTB scanpix

Men når medarbeiderne får innflytelse, er ikke usikkerheten like ødeleggende.

Når bedrifter sier opp folk, kutter lønninger eller endrer arbeidsoppgaver, kan det få langvarige konsekvenser for psykisk og fysisk helse.

– Hvis arbeidsinnholdet endrer seg betydelig uten at de ansatte kan påvirke det, eller hvis det for eksempel kommer kutt, blir folk usikre. Det er ikke sunt å være redd for hva som skal skje, sier Johan Simonsen Abildgaard, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

– Voldsomme endringer kan være direkte helsefarlige. Studier viser at det er økt forekomst av hjerte/kar-sykdommer blant personer som har blitt utsatt for store endringer på arbeidsplassen, fortsetter han.

Forskning dokumenterer skadevirkninger

På arbeidsplasser som har gjennomgått store endringer, tar de ansatte oftere antidepressiva og sovepiller, viser en dansk studie fra 2010.

En stor belgisk studie, der forskerne har gjennomgått 57 studier, bekrefter at endringer på arbeidsplassen kan få langvarige negative konsekvenser for de ansatte.

Les også : Derfor lytter ikke sjefen til andres råd

Innflytelse er klassisk

Når en bedrift skal endre på medarbeideres arbeidsoppgaver eller si opp folk, har forskere lenge antatt at det er en god idé at sjefen er åpen om hva som skal skje, informerer medarbeiderne og tar dem med på råd, sier Abildgaard:

– Innflytelse og åpenhet er klassiske og fornuftige tiltak, sier han.

Abildgaard har sammen med flere kolleger testet dette i et vitenskapelig forsøk.

Postbud var forsøkskaniner

Forskerne gjennomførte forsøket i Post Danmark (nå PostNord), der blant annet fallende brevmengder gjør at medarbeidere har mistet jobben, samtidig som gjenværende postbud har fått lengre ruter.

Arbeidsplassen har altså vært gjennom store endringer.

Forskerne undersøkte effekten av løpende informasjon og en viss grad av innflytelse på hvordan endringene ble gjennomført.

– Postarbeiderne kom for eksempel med input til hvordan ledelsen skulle informere folk når det skulle skje noe, sier Abildgaard.

Les også : Samfunnet trenger smidigere bedrifter der ansatte får mer frihet

Skapte mindre usikkerhet

Høyere medisinbruk

En dansk registerstudie fra 2010 er basert på opplysninger om medisinbruket til 92 860 dansker over en tiårsperiode. Personene var ansatt i 1517 av Danmarks største organisasjoner og bedrifter.

Noen av bedriftene gjennomgikk store organisatoriske endringer i perioden. Medarbeiderne i de bedriftene hadde et større forbruk av sovepiller og antidepressiva.

Forbruket av medisiner var høyere i minst to år etter at endringene var gjennomført.

Postbudene var også med på å planlegge hvordan ledelsen kunne gjennomføre endringer, for eksempel hvordan postruter kunne slås sammen.

Andre postbud ble ikke hørt og tatt med.

Forskerne målte omfanget av usikkerheten i de to gruppene med i alt 238 postarbeidere før og etter innsatsen ved hjelp av et standardisert spørreskjema.

– Begge grupper opplevde lavere trivsel og mer usikkerhet etter at endringsprosessen var gått i gang. Vi var overrasket over hvordan endringene hang sammen med mistrivsel, usikkerhet og utbrenthet, sier Abildgaard om studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Work & Stress.

– Usikkerheten var signifikant høyere i den gruppen som ikke hadde blitt tatt med i prosessen, fortsetter han.

Les også : Ansatte trenger ikke en kommanderende sjef. Med teknologi kan de fint organisere seg selv

Ledere trener på endringsprosesser

Hos den farmasøytiske bedriften Novozymes tester Abildgaard og kollegene han nå om medarbeidere trives bedre hvis lederne øver seg på å håndtere organisatoriske endringer ved å spille et spill.

– Det er et seriøst spill der lederne blir presentert for ulike situasjoner og dilemmaer som kan oppstå på arbeidsplassen. Lederne skal så treffe valg om hva de vil gjøre. Valgene har ulike konsekvenser for medarbeidernes tilfredshet med jobben, sier Abildgaard.

Slike spill blir allerede brukt av mange bedrifter.

– Ideen om å simulere ulike situasjoner fra virkeligheten er ganske mye brukt innen ledelsesutvikling, sier Abildgaard. – Den historiske bakgrunnen er at man brukte militære krigsspill med simuleringer i Preussen i 1800-tallet. Man underviste offiserer i hvordan de skal styre kanoner. CIA bruker det også til trening av offiserer.

Effekten av spillet er ikke målt

Men selv om spill med simuleringer har blitt brukt til å utvikle ledere siden 1800-tallet, har det aldri blitt testet vitenskapelig om simuleringsspill kan styrke lederes evner til å styre medarbeiderne gjennom en endringsprosess.

– Vi er ikke kjent med at effekten har blitt målt tidligere, sier Abildgaard.

I Novozymes har 50–60 teamledere for i alt 700 medarbeidere deltatt i forsøkene.

Spill til ledere

Det simuleringsspillet mellomlederne i Novozymes spilte, er laget av den danske bedriften Workz, som har spesialisert seg på å utvikle redskaper for å gjennomføre endringsprosesser som bygger på å gi medarbeidere innflytelse.

Mellomlederne har blitt delt opp i to grupper. Den ene gruppen spilte spillet. Den andre gjorde ikke det.

– Vi vil se om dette har en målbar effekt, sier Abildgaard.

Forskerne er fortsatt ikke ferdige med å analysere svarene de har fått fra medarbeiderne.

Loddtrekningsforsøk er «hardcore» forskning

Både innen medisin og samfunnsvitenskap er loddtrekningsforsøk anerkjent for å gi solide testresultater.

I slike forsøk blir deltakere tilfeldig delt inn i to grupper. Den ene gruppen blir påvirket av et tiltak – i dette tilfellet et spill, i medisinske forsøk ville det være et legemiddel. Den andre gruppen får et annet tiltak eller ingenting.

– Det er hardcore forskning fordi man får et effektmål, sier Janne Skakon, som er ekstern førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Københavns Universitet.

Endringer kan få positive konsekvenser

Skakon har ikke gjennomført loddtrekningsforsøk, men hun har på andre vis undersøkt hvordan endringer og usikkerhet påvirker medarbeidere, og hvordan ledere håndterer det.

Hun ser at medarbeidere trives best hvis de får vite så mye som mulig om hva som skal skje.

– Endringer kan være positive, men hvis medarbeiderne tror de vil være negative, vil de være preget av usikkerhet, sier Skakon.

Endringsprosesser er hardt arbeid

Vi mennesker er fra naturens side innrettet slik at vi blir usikre ved store endringer som vi ikke styrer, forklarer Skakon:

– Endring vil medføre et instinktivt forsøk på å finne ut hva det vil bety for den enkelte. Om det er fare på ferde.

Utrygghet blant medarbeidere kan være basert på fantasier, antakelser og frykt hvis ikke ledelsen har fortalt åpent om hva som skal skje.

– Det er viktig at ledelsen er så informativ og faktabasert som mulig, selv om budskapet er uønsket. Lederne bør også gi plass til at medarbeiderne stiller spørsmål og kommer med innspill, sier Skakon.

– Stressforskning viser at noe av det som er aller mest stressende, er å føle seg maktesløs, så det er helt avgjørende at medarbeiderne føler at de har en eller annen form for innflytelse. Hvis ledelsen insisterer på en åpen og respektfull dialog med muligheter for å stille spørsmål, er det en større sjanse for at medarbeiderne føler seg hørt.

Skakon omtaler endringsprosesser som hardt arbeid og forteller at hun har møtt ledere som har omtalt medarbeidere som en stressfaktor. Problemet er at lederne ikke har blitt forberedt på å håndtere den usikkerheten som kan oppstå når det skjer endringer.

Derfor støtter hun Johan Simonsen Abildgaards forsøk på å finne ut hvordan man kan gjennomføre en endringsprosess.

Referanser:

J.S. Abildgaard mfl: « Can job insecurity be managed? Evaluating an organizational-level intervention addressing the negative effects of restructuring», Work & Stress (2017), Doi: 10.1080/02678373.2017.1367735

M.S. Dahl: «Organizational Change and Employee Stress», Management Science (2010), Doi: 10.1287/mnsc. 1100.1273 Sammendrag

H. De Witte mfl:« Review of 30 Years of Longitudinal Studies on the Association Between Job Insecurity and Health and Well-Being: Is There Causal Evidence?», Australian Psychologist (2016), Doi: 10.1111/ap. 12176 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake
Siste nytt
15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake
Populært