Røde Kors tilbyr våketjeneste for mennesker på dødsleiet

I fire fylker i Norge tilbyr frivillige i Røde Kors en hånd å holde i når døden nærmer seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
I fire fylker i Norge tilbyr frivillige i Røde Kors en hånd å holde i når døden nærmer seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

I fire fylker i Norge tilbyr frivillige i Røde Kors en hånd å holde i når døden nærmer seg. Nå ønsker Røde Kors å utvide tilbudet til hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De frivillige kalles våkere, og skal være et supplement til det profesjonelle og etablerte helsevesenet, melder NRK.

Tilbudet går ut på at frivillige stiller opp med en hånd å holde i til dem som ligger på dødsleiet, enten på et sykehjem eller hjemme. Tanken er at ingen skal dø alene eller føle på ensomhet mot slutten av livet.

– Vi er til stede for både den døende og pårørende. Vi deler døgnet slik at pårørende får hvile. I andre tilfeller finnes det ikke pårørende, eller så er vi der i påvente av pårørende som kanskje ikke bor på samme sted, sier leder Even Strømman for den nasjonale satsingen i Røde Kors.

I dag tilbyr 20 Røde Kors-foreninger i fire fylker våketjeneste. Det er ventet en dobling av antall våkere det neste året. Røde Kors anslår at alle landets fylker vil ha tilbudet i løpet av to til tre år.

Les også: Angrer på tidligere gravferd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden